Δευτέρα 3 Απριλίου 2023

Το Netflix και η Disney ηγούνται στην εκπροσώπηση χαρακτήρων ΛΟΑΤΚΙ στα παιδικά προγράμματα

Η τηλεοπτική βιομηχανία σημειώνει πρόοδο προς την καλύτερη εκπροσώπηση μέσω ΛΟΑΤΚΙ χαρακτήρων και το περιεχόμενο για παιδιά πρωτοπορεί — αλλά οι αγοραστές και οι παραγωγοί μπορούν να κάνουν περισσότερα, υποστηρίζει η μη κερδοσκοπική οργάνωση GLAAD.

Σχολεία: Καταργούνται τα μέτρα για τον κορωνοϊό - Οι απουσίες των μαθητών που νοσούν θα υπολογίζονται κανονικά

Καταργούνται στα σχολεία όλα τα μέτρα που είχαν ληφθεί για τη μη εξάπλωση του κορωνοϊού.

Συγκεκριμένα, δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως κοινή υπουργική απόφαση (ΚΥΑ) που αναφέρει ότι όλα τα μέτρα καταργούνται από την 30ή Μαρτίου 2023.

Πρόληψη σχολικού εκφοβισμού- Στηρίζοντας τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού

Ο σχολικός εκφοβισμός αποτελεί ένα φαινόμενο το οποίο έχει συζητηθεί πολύ. Είναι αλήθεια πως το σχολείο είναι ενήμερο και περισσότερο ευαισθητοποιημένο, η πολιτεία χρηματοδοτεί προγράμματα πρόληψης και όλο και περισσότεροι φορείς οργανώνουν δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης. Παρ’ όλα αυτά, ο σχολικός εκφοβισμός συνεχίζει να απασχολεί και να ανησυχεί όλο και περισσότερο τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς και όσους στηρίζουν τα παιδιά στο φάσμα του αυτισμού.

Οι σχολικοί θρίαμβοι της Δάειρας: Οταν το τυπικό σχολείο «αγκαλιάζει» ένα παιδί με αναπηρία

Μια επικείμενη αιμοληψία ρουτίνας τρόμαζε αρκετά τη Σοφία, μια μικρή μαθήτρια της δευτέρας δημοτικού. Λίγες στιγμές πριν η βελόνα πλησιάσει στο σφιγμένο χεράκι, η Σοφία εφηύρε στα γρήγορα ένα δικό της τελετουργικό κατευνασμού του φόβου: Αρχισε να επαναλαμβάνει φωναχτά το σπάνιο όνομα ενός κοριτσιού από τη σχολική της τάξη. «Δάειρα, Δάειρα, Δάειρα!», αντήχησε για λίγα δευτερόλεπτα μέσα στο μικροβιολογικό εργαστήριο, γεμίζοντας τη μητέρα της, Μαρίνα, με απορίες.

Ντετέκτιβ Ασφαλούς Διαδικτύου

Η δραστηριότητα "Ντετέκτιβ Ασφαλούς Διαδικτύου" στο SaferInternet4Kids απευθύνεται σε παιδιά Γ', Δ', Ε' και Στ' Δημοτικού.

Οι μαθητές/μαθήτριες μέσα από τις δραστηριότητες του φυλλαδίου στόχος είναι να αναζητήσουν κριτικά και να εκφραστούν δημιουργικά σε ζητήματα που έχουν σχέση με:
  • προβληματικές συμπεριφορές στο διαδίκτυο
  • αναγνώρισης της σημασίας και της χρησιμοποίησης βασικών κανόνων του #Netiquette
  • ανάπτυξης δεξιοτήτων ψηφιακής πολιτότητας
  • ενίσχυσης της κουλτούρας συνεργασίας και ενσυναίσθησης.

Διαγωνισμός μετάφρασης Juvenes Translatores: Τελετή βράβευσης


ΠΟΣΓΚΑμεΑ: Αποσύνδεση του προνοιακού επιδόματος ατόμων με βαριά αναπηρία από τη σύνταξη θανόντος γονέα

«Η ΠΟΣΓΚΑμεΑ ζητά ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΕΙ Η ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΤΗΣ ΕΞΑΝΤΛΗΣΗΣ και να δοθεί ΕΠΙΤΕΛΟΥΣ ΛΥΣΗ στο φλέγον ζήτημα της αποσύνδεσης του προνοιακού επιδόματος των ατόμων με βαριά αναπηρία από τη σύνταξη του/της θανόντος/ούσας γονέα τους» 

2ος Διαγωνισμός Ανάπτυξης Σεναρίου από το ATHICFF & το Cinekid Festival

Το Παιδικό και Εφηβικό Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Αθήνας συνεργάζεται για δεύτερη συνεχή χρονιά με το Cinekid Festival, το μεγαλύτερο φεστιβάλ παιδικού κινηματογράφου στην Ευρώπη, σε ένα από τα μεγαλύτερα διεθνή προγράμματα ανάπτυξης σεναρίων για παιδικό περιεχόμενο, προκηρύσσοντας το 2ο Διαγωνισμό Ανάπτυξης Σεναρίου για ταινία μεγάλου μήκους ή τηλεοπτική σειρά με παιδικό περιεχόμενο για ηλικίες 4 – 12 ετών. Ο Διαγωνισμός Ανάπτυξης Σεναρίου πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Heretic.

ECDC: Τρεις θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο Α – Τα συμπτώματα και τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς

Άλλοι δύο θάνατοι παιδιών σημειώθηκαν στη χώρα, από στρεπτόκοκκο τύπου Α. Συνολικά, έχουν χάσει τη ζωή τους τρία παιδιά, από την ίδια λοίμωξη, τους τελευταίους μήνες, με το τελευταίο να είναι μόλις 18 μηνών.ECDC: Τρεις θάνατοι παιδιών από στρεπτόκοκκο Α στην Ελλάδα το 2023

H ροδαυγή που ένωσε Ελλάδα και Ιρλανδία

Οταν ένα ποίημα σπάει τα δεσμά με τη χώρα του και ταξιδεύει. Οταν μια μελωδία μιλάει κατευθείαν στην καρδιά ενός ολόκληρου λαού. Οταν ένα τραγούδι γίνεται ύμνος. Χάρη σε μια σπάνια συναστρία, από αυτά που συμβαίνουν και δεν ξανασυμβαίνουν, ένα ποίημα που ο Ιρλανδός αγωνιστής Μπρένταν Μπίαν είχε γράψει στα 13 του έφτασε να γίνει σύμβολο αντίστασης στην Ελλάδα μέσα από τη μουσική του Μίκη Θεοδωράκη και εκείνη την ανατριχιαστική ερμηνεία της Μαρίας Φαραντούρη στην ιστορική συναυλία του 1974 στο στάδιο Καραϊσκάκη. Ποιος γνωρίζει όμως ότι το «γελαστό παιδί» δεν ήταν άλλος από τον εμβληματικό Ιρλανδό επαναστάτη Μάικλ Κόλινς;

Εκδήλωση: Γνωρίζω την ιστορία της πόλης μας μέσα από τα Μνημεία της


Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Ίαμος, με την Υποστήριξη του Οργανισμού Τουρισμού Θεσσαλονίκης στην εκδήλωσή τους "Γνωρίζω την ιστορία της πόλης μας μέσα από τα Μνημεία της", παρουσιάζουν την Θεσσαλονίκη και το Yedi Kule Conquest Διεθνές Φεστιβάλ Μνημείων Θεσσαλονίκης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη, 4 Απριλίου 2023, 10:00 -12:00 στο Ολυμπιακό Μουσείο.

«Ενώ κάνουμε μάθημα, συνάδελφοι έχουν εφημερία στους διαδρόμους»: Νέο περιστατικό βίας σε σχολείο του Ευόσμου

Ήταν λίγο πριν τις 13:30 το μεσημέρι της Πέμπτης όταν δύο νεαροί ενήλικοι άνδρες, πήδηξαν τα κάγκελα του μεγάλου συγκροτήματος, στο οποίο στεγάζονται τέσσερα σχολεία του δήμου Ευόσμου στη Θεσσαλονίκη και κατευθύνθηκαν προς τις αίθουσες του 2ου ΕΠΑΛ. «Αφού προσπέρασαν την καθηγήτρια που εφημέρευε εκείνη την ώρα, κατευθύνθηκαν στην αίθουσα όπου έκανε μάθημα η υποδιευθύντρια», περιγράφει στην «Κ» ο αντιδήμαρχος Παιδείας του Δήμου Ευόσμου-Κορδελιού, Γιώργος Σταυρίδης και συνεχίζει: «Ο ένας άνοιξε την πόρτα και ο άλλος την έσπρωξε βίαια προς την καθηγήτρια, τραυματίζοντάς την ελαφρά. Ειδοποιήθηκε αμέσως το 100 και το 166 και η καθηγήτρια διακομίστηκε στο Ιπποκράτειο νοσοκομείο Θεσσαλονίκης, από όπου και αποχώρησε λίγο αργότερα, όταν διαπιστώθηκε ότι είναι καλά στη υγεία της».

Συνάντηση Σχολείων - Πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου

Μαθητές και καθηγητές σχολείων από την Ελλάδα τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία συμμετέχουν και συζητούν για την Ευρώπη, στην ολοήμερη διεθνική συνάντηση των Σχολείων - Πρέσβεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, στην Αμερικανική Γεωργική Σχολή στη Θεσσαλονίκη. Η εκδήλωση εντάσσεται στο πλαίσιο των τριήμερων εκδηλώσεων, στη Θεσσαλονίκη, από την 1η έως και την 3η Απριλίου, που διοργανώνει το Γραφείο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ελλάδα.