Τετάρτη 4 Ιανουαρίου 2012

Προβολή: Μπάνκερ Ρόι "Μαθαίνοντας από το ξυπόλητο κίνημα"



Στο Ρατζαστάν της Ινδίας, ένα πρωτότυπο σχολείο μαθαίνει σε αγρότισσες και αγρότες --συχνά αγράμματους-- πώς να γίνουν μηχανικοί ηλιακής ενέργειας, τεχνίτες, οδοντίατροι και γιατροί, στα χωριά τους. Ονομάζεται Ξυπόλητο Κολέγιο κι ο ιδρυτής του, ο Μπάνκερ Ρόι, μας εξηγεί πώς λειτουργεί.

Πρόσωπο: Leslie Grange

Τον περασμένο Αύγουστο το BBC απέλυσε μία διερμηνέα νοηματικής γλώσσας που εργαζόταν στο ειδησεογραφικό τμήμα, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες κωφών τηλεθεατών, πολλές φορές υπερθεμάτιζε αυτό που καλούνταν να διερμηνεύσει ή εφεύρισκε δικές της ειδήσεις.

Χειμωνιάτικο ταξίδι στην παιδική γωνιά του athensheart

Το εμπορικό κέντρο athensheart υποδέχεται τη νέα χρονιά και ανανεώνει το ραντεβού του με τους μικρούς του φίλους, φιλοξενώντας μοναδικές εκδηλώσεις και αφηγήσεις παιδικών βιβλίων στην παιδική γωνιά. Κάθε Παρασκευή, αγαπημένοι συγγραφείς διαβάζουν στα παιδιά συναρπαστικές ιστορίες, ενώ κάθε Σάββατο, ανιματέρ διασκεδάζουν τους μικρούς επισκέπτες με απίθανες δραστηριότητες, εντελώς δωρεάν.

Εκπαιδευτικά Σαββατοκύριακα για μικρούς και μεγάλους στον «Ελληνικό Κόσμο»

Παιδιά από τριών ετών και πάνω θα υποδέχεται κάθε Σαββατοκύριακο του Ιανουαρίου ο «Ελληνικός Κόσμος» για να παίξουν, να μάθουν και να δημιουργήσουν μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που διοργανώνει.

Θεσσαλονίκη: Αρχίζει η λειτουργία και του δεύτερου κέντρου απογευματινής φύλαξης παιδιών

Από τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου θα ξεκινήσει η λειτουργία του δεύτερου απογευματινού Κέντρου Φύλαξης Παιδιών του δήμου Θεσσαλονίκης σε μια προσπάθεια να διευκολυνθούν οι εργαζόμενοι γονείς.

Ιστολόγιο: Χάριν λόγου και τέχνης-Χάριν φίλων

Επισκεφτείτε το ιστολόγιο της Άννας Αγγελοπούλου "Χάριν λόγου και τέχνης-Χάριν φίλων". Η ίδια σημειώνει:
Ξεκίνησα να δημιουργήσω το προσωπικό μου ιστολόγιο. Χρειάζεται όμως χρόνος που εγώ δε διαθέτω... Η αρχή, ωστόσο, επιτέλους, έγινε. Θα προσπαθήσω να συμπληρώνω κάθε φορά από κάτι...
Το ερώτημα είναι γιατί θέλω ένα ιστολόγιο; Γιατί η ανάγκη μιας τέτοιου είδους επικοινωνίας; Μήπως παρασύρομαι από τη μόδα;

Κρυολόγημα: ο εχθρός προ των πυλών

Μήπως το μωρό σας «γύρισε από το... κρύο»; Αν μπορεί να σας συμβεί αυτό, τότε πρέπει να πάρετε τα κατάλληλα μέτρα για να αντιμετωπίσετε γρήγορα και αποτελεσματικά το κρυολόγημά του...

Παζάρι Βιβλίου στην Πλατεία Κλαυθμώνος

Εκποίηση-παράζι βιβλίου, από τις 20 Ιανουαρίου έως και τις 8 Φεβρουαρίου 2012, διοργανώνουν ο Σύνδεσμος Εκδοτών Βιβλίου (Σ.ΕΚ.Β.) και το Επαγγελματικό Σωματείο Εκδοτών-Βιβλιοπωλών Ελλάδος (Ε.Σ.Ε.Β.Ε.).
 

Οι συχνές «κοπάνες» βλάπτουν σοβαρά την ψυχική υγεία των μαθητών

Από ψυχολογικές διαταραχές απειλούνται οι μαθητές που απουσιάζουν συχνά από το σχολείο, σύμφωνα με επιστημονική έρευνα που πραγματοποιήθηκε σε δείγμα 17.000 παιδιών. Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση «Child Development», η παρατεταμένη απουσία από το σχολείο συνδέεται με την εμφάνιση προβλημάτων ψυχολογικής φύσης κατά τη διάρκεια της εφηβείας ή αργότερα.

Στις 21 Μαΐου θα ξεκινήσουν οι Πανελλαδικές

Στις 21 Μαΐου θα αρχίσουν φέτος οι πανελλαδικές εξετάσεις για περίπου 120.000 αποφοίτους λυκείων οι οποίοι θα διεκδικήσουν την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.

Οι σχολικές τάξεις «βγαίνουν» στον ήλιο!

Μια κλειστή και σκοτεινή αίθουσα διδασκαλίας δεν είναι το ιδανικό περιβάλλον για έξυπνους και δημιουργικούς μαθητές. Αυτό φαίνεται ότι είχε στο μυαλό της η ομάδα σχεδιαστών Trilogy Architecture όταν αποφάσισε να δώσει άλλη πνοή στην εκπαίδευση με ένα τολμηρό και εντυπωσιακό νέο κτίριο.

Προτάσεις χρηματοδότησης για νέα σχολεία

Στο πλαίσιο του προγράμματος «Αειφόρος Ανάπτυξη και Ποιότητα Ζωής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», του Ε.Π. Μακεδονίας Θράκης 2007 – 2013, πρόταση χρηματοδότησης για την κατασκευή νέας πτέρυγας στο σχολικό συγκρότημα του 4ου Δημοτικού σχολείου Θεσσαλονίκης (οδός Δελφών 150) κατέθεσε ο δήμος Θεσσαλονίκης.

Ηλεκτρονικό "μάτι" του Υπ. Παιδείας σε όλα τα σχολεία

Ηλεκτρονικό «μάτι» θα παρακολουθεί την κίνηση και τις δραστηριότητες όλων των σχολείων της χώρας μέσω του συστήματος καταγραφής «survey» που θα λειτουργήσει στο άμεσο μέλλον για λογαριασμό του υπουργείου Παιδείας. Με την βοήθεια του ηλεκτρονικού προγράμματος το υπουργείο θα έχει πρόσβαση σε κάθε σχολείο της επικράτειας, προκειμένου να γνωρίζει τον αριθμό των μαθητών που φοιτούν σε κάθε σχολείο, τον αριθμό των εκπαιδευτικών που υπηρετούν όπως και όλες τις δραστηριότητες που λαμβάνουν χώρα στο σχολείο.

Τα ιταλικά σχολεία «ανοίγουν» τις ψηφιακές καρτέλες τους σε γονείς και μαθητές

Τα μέσα ενημέρωσης μιλούν για «επανάσταση» στο εκπαιδευτικό σύστημα, γονείς και κηδεμόνες δηλώνουν ενθουσιασμένοι και η εκπαιδευτική κοινότητα εμφανίζεται έτοιμη να αντιμετωπίσει την πρόκληση. Αν και τα πάντα θα κριθούν στην πράξη, γεγονός είναι ότι από τις 12 Ιανουαρίου γονείς και μαθητές στην Ιταλία θα μπορούν με μερικά κλικ στο Διαδίκτυο να εξετάζουν λεπτομερώς τον πλήρη «φάκελο» του σχολείων που τους ενδιαφέρουν και να εγγράφονται online στη σχολική μονάδα, που «πέρασε» τις δικές τους εξετάσεις.