Κυριακή 22 Σεπτεμβρίου 2013

Η Αλκη Ζέη με μολύβι φάμπερ

«Κουτοκούλι». Σ' αυτό το περιπαιχτικό παρατσούκλι άκουγε, παιδί, η Αλκη Ζέη. Ηταν σχεδόν παιδί όταν καθόταν στο μαρμάρινο τραπέζι της κουζίνας, μ' ένα καλά ξυσμένο μολύβι, κι έγραφε στις υπηρετριούλες της πολυκατοικίας γράμματα για τους αγαπημένους τους... «Το κουτοκούλι μάς προέκυψε συγγραφέας», σχολίαζαν οι δικοί της, ευχάριστα ξαφνιασμένοι.

Και δεν τους απογοήτευσε. Εκείνα τα χρόνια ζωντανεύει τώρα, στα 88 της, η Ζέη στο «Με μολύβι φάμπερ νούμερο δύο», που κυκλοφορεί την Τρίτη από το «Μεταίχμιο». Ενα δροσερό, αυτοβιογραφικό χρονικό που ξεδιπλώνεται μεταξύ Σάμου και Πατησίων, δικτατορίας του Μεταξά και Δεκεμβριανών, δίνοντας μια σπαρταριστή πινακοθήκη ανθρώπων που έμελλε να σφραγίσουν τη μεταπολεμική Ελλάδα: από τη Διδώ Σωτηρίου, τον Κουν, τον Σεβαστίκογλου, τον Γκάτσο ώς τη Ζωρζ Σαρρή και τον Κώστα Αξελό.

Ο Μαγικός Κύκλος στην Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου

Ο Μαγικός μας Κύκλος!
Η Περιφερειακή Βιβλιοθήκη Χαριλάου συνεχίζει για δεύτερη συνεχή χρονιά τη συνεργασία της με τη Ψυχολόγο Έλλη Γιαννοπούλου και πραγματοποιεί σειρά Θεματικών Εργαστηρίων με τίτλο «Ο Μαγικός Κύκλος».
Τα εργαστήρια θα ξεκινήσουν τον Οκτώβριο και απευθύνονται σε παιδιά προσχολικής ηλικίας. 

Οδηγίες του υπουργού Παιδείας για την απαλλαγή των μαθητών από τα Θρησκευτικά

Εγκύκλιος του υπουργού Παιδείας Κ. Αρβανιτόποπυλου, την οποία κατ αποκλειστικότητα δημοσιεύει το www.likio.gr, αποσαφηνίζει το ζήτημα των απαλλαγών από το μάθημα των Θρησκευτικών στα σχολεία Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας, δίνοντας παράλληλα συγκεκριμένες οδηγίες προς τους κ.κ Διευθυντές και Διευθύντριες των σχολικών μονάδων. Συγχρόνως καταργεί την ισχύ των τριών (3) αλλεπάλληλων εγκυκλίων του καλοκαιριού του 2008.

Άποψη: Α. Ζαμπούκας "Το μίσος των παιδικών μου χρόνων"

Κρατάω μια φράση από την «Αντιγόνη» του Σοφοκλή: «Ούτοι συνέχθειν, αλλά συμφιλείν έφυν», «γεννήθηκα για ν΄ αγαπώ κι όχι για να μισώ». Οι μαθητές κι οι δάσκαλοί το προσπερνούν συνήθως, γιατί προφανώς, ακούγεται μελό… Άλλωστε, ποιος θα κάτσει τώρα, να ασχοληθεί με την αγάπη και το μίσος, να τα συνδέσει με τον αγώνα, την προσπάθεια, τη διεκδίκηση, την κοινωνικοποίηση των νέων και να μεταφέρει τον Σοφοκλή στις σύγχρονες εφηβικές παρέες.

Το σύγχρονο σχολείο απέναντι στη βία και στα κοινωνικά προβλήματα

Τα τελευταία χρόνια γράφτηκαν πολλά και αναλήφθηκαν πολλές πρωτοβουλίες σχετικά με τη σχολική βία. Ο ηθικός πανικός που προκλήθηκε συντονισμένα από πολλά μέσα μαζικής ενημέρωσης, σχετικά με την επικινδυνότητα των συμπεριφορών κάποιων παιδιών και εφήβων σε βάρος συνομηλίκων τους, υπήρξε το πρόσφορο έδαφος για να δηλώσουν εντονότερα την παρουσία τους αρκετοί παράγοντες της δημόσιας ζωής. Άλλοι αναδεικνύοντας την ανικανότητα του σύγχρονου σχολείου να διαχειριστεί με αποτελεσματικό τρόπο τέτοιες συμπεριφορές και άλλοι προτείνοντας εναλλακτικές μεθόδους και εργαλεία κατανόησης, πρόληψης και αντιμετώπισης της βίας στο σχολείο και γενικότερα της βίας μεταξύ των παιδιών και των εφήβων.

Η Πάρκινσον επί της οθόνης από τον Μάικλ Φοξ που πάσχει και ο ίδιος από την ασθένεια

Ενας ηθοποιός ο οποίος πάσχει από μια σοβαρή ασθένεια κάνει μια τηλεοπτική σειρά όπου υποδύεται κάποιον που πάσχει από αυτή τη νόσο. Κίνηση ευαισθητοποίησης του κοινού ή εκμετάλλευση της κατάστασής του; Σε μια τηλεοπτική περίοδο που δείχνει βαρετή στην Αμερική, μια νέα σειρά, την προσεχή εβδομάδα, έρχεται να ταράξει τα νερά. Ο Μάικλ Φοξ που πάσχει από Πάρκινσον θα υποδυθεί έναν ήρωα με Πάρκινσον.

Θύματα εκβιασμού από παιδεραστές πολλά παιδιά στο Ίντερνετ

Θύματα εκβιασμού από παιδεραστές πέφτουν πολλά παιδιά, ακόμη και 8 ετών, στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με βρετανική υπηρεσία προστασίας ανηλίκων, οι εκβιαστές αναγκάζουν τα παιδιά να προβαίνουν σε πράξεις σεξουαλικού χαρακτήρα ενώ τα παρακολουθούν μέσω της κάμερας του υπολογιστή τους.

Ευρωπαϊκός διαγωνισμός νεαρών μεταφραστών για σχολεία

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά η Ευρωπαϊκή Ένωση διοργανώνει τον ετήσιο διαγωνισμό νεαρών μεταφραστών «Juvenes Translatores». Ο διαγωνισμός θα πραγματοποιηθεί στις 28 Νοεμβρίου, ενώ απευθύνεται σε μαθητές κάθε εθνικότητας που γεννήθηκαν το 1996.

Τι χρειάζονται τα ευτυχισμένα μωρά;

Συναισθηματική ασφάλεια, καλός ύπνος και πολλοί φίλοι. Αυτά είναι τα 3 μυστικά των ευτυχισμένων ανθρώπων αλλά και των ευτυχισμένων μωρών σύμφωνα με τον διάσημο παιδίατρο Dr. Harvey Karp και συγγραφέα του βιβλίου The Happiest Baby on the Block

Τα παιδιά ανακαλύπτουν το Γιάννη Τσαρούχη

Το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει Μαθήματα Σχεδίου και Ζωγραφικής για παιδιά ηλικίας 8 έως 15 ετών, με την Pascaline Bossu,τη δεύτερη και τέταρτη Κυριακή κάθε μήνα.

Το ψάρι είναι αναγκαίο στη διατροφή ενός παιδιού

Τα πολυακόρεστα λιπαρά οξέα αποτελούν μια κατηγορία λιπαρών που είναι πολύ σημαντικά για την καλή μας υγεία. Ειδικότερα τα λεγόμενα ω3 και ω6 λιπαρά θεωρούνται και απαραίτητα, καθώς ο ανθρώπινος οργανισμός δεν μπορεί να τα συνθέσει από μόνος του και πρέπει να τα προσλάβει μέσω της τροφής.