Κυριακή 20 Φεβρουαρίου 2011

Φτιάξτε έπιπλα για τα παιδιά σας!

Το foldschool είναι μια συλλογή από παιδικά έπιπλα κατασκευασμένα από χαρτόνι που μπορείτε να φτιάξετε μόνοι σας. Μεταφορτώστε στον υπολογιστή σας τα αρχεία που περιέχουν τα πατρόν κι εκτυπώστε τα (δεν χρειάζεστε κάποιον εξειδικευμένο εκτυπωτή). Ακολουθήστε τις οδηγίες και κατασκευάστε καρεκλάκια, σκαμπώ και άλλα έπιπλα για τα μικρά σας. 

Σαββατόβραδα φτιαγμένα από όνειρα και ηρωικές προσπάθειες

«Τι θα πιείτε;» με ρωτάει ο σερβιτόρος κι αμέσως συνειδητοποιώ ότι δεν μίλησε, αλλά ότι μου εξέφρασε την ερώτησή του χρησιμοποιώντας το βλέμμα και τα χέρια του τόσο εκφραστικά, που έχω μείνει να τον κοιτάζω. «Ενα καφέ», του απαντάω κι αμέσως συνειδητοποιώ όχι τη δική του, αλλά τη δική μου αδυναμία, αφού εγώ μπορεί να μιλάω, δεν γνωρίζω, όμως, να επικοινωνώ όπως εκείνος με τα χέρια και τα μάτια. Το Σάββατο που μας πέρασε (12/2) είχα την ευκαιρία να παραστώ στην έναρξη ενός ξεχωριστού κύκλου εκδηλώσεων της Αθήνας. «Σαββατόβραδα με νόημα» ονόμασε το Θέατρο Κωφών Ελλάδας το νέο του πρόγραμμα (με την υποστήριξη του Ιδρύματος Ευγενίδου) που θα διαρκέσει έως τις 2 Απριλίου, μια σειρά προβολών επιλεγμένων ταινιών μυθοπλασίας και ντοκιμαντέρ, που έχουν ως κοινό θέμα τον ρατσισμό και την περιθωριοποίηση ανθρώπων ευπαθών κοινωνικών ομάδων. Τις προβολές, που ξεκίνησαν με την «Αληθινή Ζωή» του Πάνου Κούτρα, θα ακολουθεί πάντα συζήτηση με τον σκηνοθέτη και τους πρωταγωνιστές της ταινίας έως αργά το βράδυ.

Βιβλιοπαρουσίαση: «Μύρτις: οι Ζωές της»

Την Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011,  ώρα 19.00 το απόγευμα, στον ΙΑΝΟ (Αριστοτέλους 7), η μικρή Αθηναία Μύρτις μετά τις αίθουσες των Μουσείων και τις καρδιές μικρών και μεγάλων, κατακτά τώρα και τον κόσμο του παιδικού βιβλίου.

Ομπρελονυχτερίδες

Από μαύρες ομπρέλες κομμένες στη μέση μπορείτε να φτιάξετε εντυπωσιακά φτερά για ένα ζευγάρι υπερμεγέθεις νυχτερίδες. Προσθέστε αυτιά και μία μάσκα για μεγαλύτερο μυστήριο.

Τι θα χρειαστείτε:

Ο πιο μικρός χρήστης του λευκού μπαστουνιού!

Είναι μόλις 2 ετών. Γεννήθηκε τυφλός. Κι όμως χειρίζεται επιδέξια το λευκό μπαστούνι μπερδεύοντας όσους τον βλέπουν και δεν τον ξέρουν αφού θεωρούν οτι το λευκό μπαστούνι που κρατάει είναι παιχνίδι!
Ο μικρός Οσκαρ Ο' Σάλλιβαν, είναι ένας από τους πιο μικρούς χρήστες του λευκού μπαστουνιού. Πρόσφατα έκλεισε τα 2 του χρόνια. 'Οταν γεννήθηκε πολύ συντομα οι γονείς του κατάλαβαν οτι δεν εστίαζε σε τίποτα. Τον πήγαν στον γιατρό ο οποίος έκανε αμέσως την διάγνωση. Δεν έβλεπε τίποτα εξαιτίας μιας γενετικής ανωμαλίας.

«Spread the Sign»!!

Πρόκειται για ένα δωρεάν διαδικτυακό μεταφραστικό εργαλείο της νοηματικής γλώσσας. Συγκεκριμένα, ο χρήστης πληκτρολογεί λέξεις, αριθμούς ή προτάσεις στο χώρο της Εύρεσης και επιλέγει τη γλώσσα που επιθυμεί να μεταφραστεί π.χ. από Αγγλικά στα Ισπανικά. Το αποτέλεσμα εμφανίζεται είτε γραπτά και οπτικά είτε μόνο οπτικά (μέσω επιλογής στην εκτεταμένη αναζήτηση - advanced search), στη νοηματική γλώσσα μέσα από ολιγόλεπτα βίντεο (π.χ. youtube).

Σε άλλα σχολεία συνυπάρχουν


Την προηγούμενη φορά που ήρθα στα σχολεία της Ζώνης Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας Φανερωμένης, δύο χρόνια πριν, μου είχαν κάνει πολύ καλή εντύπωση οι εκπαιδευτικοί, ο τρόπος που μιλούσαν για τη δουλειά σε ένα σχολείο με μαθητές στην πλειοψηφία τους αλλοδαπούς, από 14-15 χώρες, αλλά και οι ίδιοι οι μαθητές που γέμιζαν με τις παιδικές τους φωνές και τα ομαδικά παιχνίδια την αυλή του σχολείου.

NOESI: "Ο αυτισμός με εικόνες"

Άτομα με αυτισμό εκδηλώνουν συνήθως τουλάχιστον τα μισά από μία σειρά κοινά χαρακτηριστικά γνωρίσματα. Επιπροσθέτως, παρόμοιες συμπεριφορές τους εμφανίζονται σε πολλές διαφορετικές καταστάσεις και είναι, συνεπώς, συχνά ανάρμοστες για την ηλικία τους. Διαβάστε το κείμενο "Ο Αυτισμός με Εικόνες" σε μορφή PDF.
O πίνακας προέρχεται από το πρωτότυπο του Καθηγητή J. Rendle Short, του Παιδιατρικού Νοσοκομείου Brisbane του Πανεπιστημίου της Queensland της Αυστραλίας, και δεν προορίζεται για διαγνωστικό όργανο. Η  επιμέλεια του κειμένου έχει γίνει απο τον κύριο Άγγελο Κουτουμάνο.
Πηγή: noesi