Δευτέρα 13 Ιουλίου 2020

Δυσπραξία : Όταν ο εγκέφαλος κάνει μια διαφορετική διαδρομή

Ο δάσκαλος μπαίνει στην τάξη, λέει στους μαθητές να βγάλουν το βιβλίο των Μαθηματικών, να πάνε στη σελίδα 25 και να αρχίσουν να κάνουν τις ασκήσεις 3 και 6...
Το συγκεκριμένο σενάριο είναι ιδιαίτερα συνηθισμένο στα σχολεία της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ωστόσο, υπάρχει πιθανότητα μέσα στην τάξη να υπάρχει ένας έφηβος όπως ο Oisin Whelan (13 ετών) που βρίσκει ιδιαίτερα δύσκολο – σχεδόν αδύνατο – το να ακολουθήσει αυτές τις οδηγίες που δίνονται ταχύτατα. 

Βραβείο για την καινοτομία διδασκαλίας στην Αννίτα Παπαμάρκου.

Βραβείο για την καινοτομία διδασκαλίας στα αγγλικά από τα Education Leaders Awards πήρε το "Ιδιαίτερο - Μαθήματα Αγγλικής Γλώσσας" και η ιδιοκτήτρια του Αννίτα Παπαμάρκου, για την δημιουργία μιας πρωτότυπης εφαρμογής εκμάθησης γραμματικής στα παιδιά.

Η εφαρμογή αυτή ονομάζεται "Brain Based Grammar Presentation" και βασίζεται στις αρχές του νευρογλωσσικού προγραμματισμού.

UNESCO: Εξι χρόνια πίσω ρίχνει ο κορωνοϊός την ενίσχυση της εκπαίδευσης διεθνώς

Εως και έξι χρόνια πίσω θα πάει την ενίσχυση της εκπαίδευσης διεθνώς η πανδημία του κορωνοϊού, προειδοποιεί έκθεση που δημοσίευσε η UNESCO την Παρασκευή, με απώλειες που ως το 2022 ενδέχεται να φτάσουν τα 2 δισεκ. δολάρια.

Τα παγκόσμια κονδύλια προς ενίσχυση της εκπαίδευσης ανά τον κόσμο έφτασαν στο απόγειό τους το 2018, στα 15,6 δισεκ. δολάρια, αναφέρει η έκθεση του Παρατηρητηρίου Παγκόσμιας Εκπαίδευσης της UNESCO, όμως η ύφεση που προκαλεί η πανδημία της Covid-19 είναι πιθανό να περικόψει ως το 2022 το ποσό ακόμη και κατά 12%.

ΕΠΑΣ Μαθητείας ΟΑΕΔ: Άνοιξαν οι αιτήσεις -Διετής εκπαίδευση με αμειβόμενη πρακτική άσκηση

Ξεκίνησε σήμερα Παρασκευή 10 Ιουλίου και ώρα 17:00, η ηλεκτρονική υποβολή αιτήσεων για την εισαγωγή μαθητών και μαθητριών στις Επαγγελματικές Σχολές (ΕΠΑΣ) Μαθητείας του ΟΑΕΔ, για το σχολικό έτος 2020-21, σε 32 ειδικότητες με υψηλή ζήτηση στην αγορά εργασίας. Οι ηλεκτρονικές αιτήσεις μπορούν να υποβάλλονται από όλους τους ενδιαφερόμενους έως και τις 13 Σεπτεμβρίου και ώρα 23:59.

Meet and Code: Ψηφιακές δεξιότητες για παιδιά και νέους

Το 44% του πληθυσμού της Ευρώπης δεν διαθέτει ούτε τις βασικές ψηφιακές γνώσεις, τη στιγμή που σύντομα 9 στις 10 θέσεις εργασίας θα απαιτούν εξειδικευμένες ψηφιακές δεξιότητες.

Υποστηρίζοντας χρήσεις της τεχνολογίας που ενθαρρύνουν καινοτόμες ιδέες θετικού κοινωνικού αντικτύπου, το Impact Hub Athens συνεργάζεται με την TechSoup Europe και συντονίζει το Meet and Code, ένα πρόγραμμα διαδικτυακών εκπαιδευτικών δράσεων που προσφέρουν ψηφιακές δεξιότητες σε παιδιά και νέους σε Ελλάδα και Κύπρο.

Ασφάλεια στο σπίτι: Τι να προσέξετε στο παιδικό δωμάτιο

Για τα ατυχήματα που μπορεί να συμβούν συνήθως δεν φταίνε τα παιδιά ενώ υπάρχουν και τρόποι για να «προλάβουμε» τα περισσότερα πριν ακόμα συμβούν. Είναι δική μας ευθύνη να τα προφυλάξουμε από τους κινδύνους που ελλοχεύουν σε κάθε σπίτι. Τα περισσότερα ατυχήματα, μάλιστα, μπορούν να αποφευχθούν, αρκεί να λάβουμε τα μέτρα μας -τα αναφέρουμε στη συνέχεια-, χωρίς να ξεχνάμε βέβαια ότι κάθε χώρος έχει τα δικά του επικίνδυνα σημεία, τα οποία γνωρίζουν καλύτερα από όλους οι ένοικοί του.

Σχεδόν διπλάσιος ο κίνδυνος άνοιας για τους ηλικιωμένους με προβλήματα ακοής και όρασης

Οι ηλικιωμένοι που έχουν δυσκολίες τόσο ακοής όσο και όρασης αντιμετωπίζουν σχεδόν διπλάσιο κίνδυνο άνοιας, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Φίλιπ Χουάνγκ της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου της Ουάσινγκτον, οι οποίοι έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα Αλτσχάιμερ και άνοιας «Alzheimer's and Dementia: Diagnosis, Assessment and Disease Monitoring», μελέτησαν 2.051 άτομα άνω των 65 ετών σε βάθος οκταετίας, από τους οποίους το 23% είχαν προβλήματα είτε ακοής είτε όρασης, ενώ το 5% και τα δύο.

Καλοκαιρινά Εβδομαδιαία προγράμματα για παιδιά στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης

Επιστρέφουν για τον μήνα Ιούλιο τα εβδομαδιαία καλοκαιρινά προγράμματα του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

Τα προγράμματα θα υλοποιούνται από Δευτέρα έως και Παρασκευή από τις 09:00 έως τις 15:00 πάντα υπό το βλέμμα των επιστημόνων και των μουσειοπαιδαγωγών του Μουσείου!

Πτωτικός ο αριθμός των μαθητών στα σχολεία του Ν. Λασιθίου

Μεγάλο ενδιαφέρον τόσο από στατιστικής όσο και σημειακής απόψεως παρουσιάζουν τα στοιχεία που συγκέντρωσε και παρουσιάζει μέσω της ΑΝΑΤΟΛΗΣ ο Διευθυντής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης Λασιθίου Μανόλης Μακράκης, σχετικά με τον αριθμό των μαθητών που φοίτησαν, φοιτούν ή θα φοιτήσουν – την επόμενη χρονιά – στις σχολικές δομές (δημοτικά και νηπιαγωγεία) των τεσσάρων Δήμων του νομού.

«Για την καριέρα μου ευχαριστώ... τη βιβλιοθήκη της γειτονιάς μου»

«Οπως και πριν, μεγάλο μέρος του βιβλίου γράφτηκε στη βιβλιοθήκη της περιοχής μου και οι βιβλιοθηκονόμοι και οι πωλητές είναι από τους μεγαλύτερους υποστηρικτές μου. Να ’ναι καλά οι βιβλιοθήκες και τα ανεξάρτητα βιβλιοπωλεία επειδή αλλιώς δεν θα είχα κάνει καριέρα».

Πολύτιμες συμβουλές για την ασφάλεια των παιδιών στη θάλασσα

Το παιχνίδι στη θάλασσα εξασφαλίζει την ιδανική απασχόληση για το παιδί, ταυτόχρονα όμως γεννούν και ανησυχία στους γονείς εξαιτίας των ατυχημάτων που μπορούν να συμβούν στην παραλία.

Μπορείτε να βοηθήσετε το παιδί σας να παίζει και να κολυμπά με ασφάλεια στη θάλασσα, ακολουθώντας, ωστόσο, ορισμένες απλές αλλά ουσιαστικές οδηγίες που προτείνουν οι ειδικοί.

Πανελλαδικές 2020 : Οι «χρυσοί κανόνες» για τη συμπλήρωσή του μηχανογραφικού

Με τις βαθμολογίες των πανελλαδικών στα χέρια τους, οι υποψήφιοι ετοιμάζονται να προχωρήσουν στη συμπλήρωση του μηχανογραφικού δελτίου καθώς η προθεσμία εκπνέει στις 17 Ιουλίου.

Το υπουργείο Παιδείας σε ένα χρηστικό έντυπο περιλαμβάνει όλες τις χρήσιμες πληροφορίες που πρέπει να γνωρίζουν οι υποψήφιοι πριν προχωρήσουν στην οριστικοποίηση του μηχανογραφικού.