Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022

"Δεν είναι δική μου δουλειά!" (Το ακουστικό)

El Deafo by Cece Bell
Πότε οι εκπαιδευτικοί σταματήσαμε να βοηθάμε τα παιδιά μας; Τι είναι αυτό που μας κάνει να λέμε σε ένα 5χρονο που του βγήκε το ακουστικό ότι δεν είναι δική μας δουλειά να το βάλουμε;

Την πρώτη κιόλας μέρα στο σχολείο η Κ. δεν μπόρεσε να παρακολουθήσει τίποτα από όσα έγιναν στο νηπιαγωγείο. Χωρίς ακουστικό είναι σχεδόν αδύνατο να ακούσει καθαρά την ανθρώπινη ομιλία. Ένα μικροσκοπικό πλασματάκι που πήγε με ενθουσιασμό το πρωί στο σχολείο και γύρισε απογοητευμένο.

Μανίνα Ζουμπουλάκη: Πώς αντιμετωπίζουμε τα παιδιά στην προ-εφηβεία και εφηβεία τους (με κλάμα)

Πριν χρόνια, φίλη με έφηβο γιο εξηγούσε πώς προσποιείτο ότι δεν άκουγε τα περιφρονητικά του σχόλια, περνούσε στο ντούκου τις προσβολές του και τον απέφευγε μέσα στο σπίτι. Ο γιος της ήταν συνέχεια θυμωμένος – με τη ζωή, το σχολείο, το Σύστημα, την κοινωνία αλλά κυρίως με τη μάνα του. Ο μπαμπάς, παρόλο που ήταν παρών στην οικογένεια, δεν τα άκουγε τόσο, ποιος ξέρει γιατί. Όποιο βιβλίο ή σαιτ ψυχολογίας κι αν ανοίξεις, θα σου πει ότι στην εφηβεία ο θυμός των αγοριών απευθύνεται στον πατέρα και των κοριτσιών στη μάνα. Δηλαδή ο θυμός είναι διάχυτος, απλώς σκάει στον γονιό αντίθετου φύλου. Συνήθως.

Ζούμε, Ρε! Podcast: Πώς κάνει chat ένας τυφλός;


Τι σχέση έχει ένα τυφλό άτομο με την τεχνολογία; Πόσο εύχρηστο είναι για την καθημερινότητα όσων δεν βλέπουν ένα smartphone; Και λίγα χρήσιμα tips για να δημιουργούμε προσβάσιμο περιεχόμενο για τους τυφλούς στα κοινωνικά δίκτυα.

Το πείραμα του τετραήμερου σχολείου: μεγάλες ημέρες, μεγάλο weekend

Την Παρασκευή, την τελευταία (κανονικά) μέρα της σχολικής εβδομάδας, στο γυμνάσιο Hull-Daisetta, στη μικρή πόλη Ντεϊσέτα στο νοτιοανατολικό Τέξας, το γήπεδο του βόλεϊ σείεται από τα ποδοβολητά των παιδιών που προπονούνται για το βραδινό παιχνίδι. Γυμναστές, τσιρλίντερ, μαθητές είναι εκεί, την ώρα που κάποιοι άλλοι μαθητές τρώνε το φαγητό που μοιράζει η τοπική εκκλησία, ειδικά για αυτή τη μέρα. Μόνο που το πάρκινγκ του σχολείου είναι σχεδόν άδειο. Γιατί το σχολείο τις Παρασκευές δεν λειτουργεί. Και όσος κόσμος είναι εκεί, βρίσκεται με δική του πρωτοβουλία. 

«Όταν δίνεις ένα χέρι»: Ένα παραμύθι που προβάλλει την προσφορά των ατόμων με αναπηρία

«Τα παραμύθια δε γράφονται μόνο για να κοιμούνται τα παιδιά, αλλά και για να ξυπνούν οι ενήλικες» – Χανς Κρίστιαν Άντερσεν

Τη Δευτέρα, 19 Σεπτεμβρίου 2022, η Εταιρεία Προστασίας Σπαστικών/Πόρτα Ανοιχτή, παρουσίασε στην Ελληνοαμερικανική Ένωση, με τον δικό της πάντα ιδιαίτερο τρόπο και παρουσία πολλών και αγαπημένων φίλων, το παραμύθι με τίτλο «ΟΤΑΝ ΔΙΝΕΙΣ ΕΝΑ ΧΕΡΙ» σε συνεργασία με τις εκδόσεις Γ.Κ. ΕΛΕΥΘΕΡΟΥΔΑΚΗΣ Α.Ε. και την Ελληνοαμερικανική Ένωση.

Όπως συμβαίνει με όλες τις ωραίες ιστορίες, έτσι κι αυτή κρύβει πίσω της μία άλλη ιστορία. Το πρωτότυπο, αγγλικό βιβλίο, με τίτλο Lend a Hand, γράφτηκε για να βοηθήσει ένα κοριτσάκι με εγκεφαλική παράλυση, την Οφηλία.

Η φετινή αφίσα της Διεθνούς Ημέρας Μετάφρασης με μήνυμα «Ένας κόσμος χωρίς εμπόδια»

Το Συμβούλιο της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μεταφραστών (FIT) ανακοίνωσε τον νικητή του ετήσιου διαγωνισμού της αφίσας για τον εορτασμό της Διεθνούς Ημέρας Μετάφρασης (ITD) 2022 που εορτάζεται κάθε χρόνο στις 30 Σεπτεμβρίου.

«Ένας κόσμος χωρίς εμπόδια». Το φετινό νικητήριο σχέδιο δημιουργήθηκε από τον Jose Luis Pulido από την Ισπανία. Ένας κόσμος χωρίς εμπόδια: Ο ρόλος των επαγγελματιών της γλώσσας στην οικοδόμηση πολιτισμού, κατανόησης και διαρκούς ειρήνης. Αυτό θα είναι το θέμα για το Παγκόσμιο Συνέδριο XXII FIT και τη Διεθνή Ημέρα Μετάφρασης 2022.

Το μετα-σχολείο

Τα τελευταία χρόνια ευδοκιμεί ένας μεγάλος αριθμός πρωτοβουλιών σε διεθνές επίπεδο από διεθνείς οργανισμούς, εθνικούς και τοπικούς φορείς, όπως και εκπροσώπους της κοινωνίας των πολιτών με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα και την καλλιέργεια του δημοκρατικού πολιτισμού στο σχολικό περιβάλλον. Η όχι και τόσο πρόσφατη αυτή τάση σύνδεσης της εκπαίδευσης με τα ανθρώπινα δικαιώματα περιγράφει μια στροφή στον τρόπο που βλέπουμε την δημοκρατικά οργανωμένη πολιτεία, μια στροφή προς την κατεύθυνση να αντιμετωπίσουμε ορισμένες δύσκολα διαχειρίσιμες πραγματικότητες, που όλες μαζί οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η δημοκρατία είναι πολύ πιο εύθραυστη απ’ ότι συχνά τείνουμε να πιστεύουμε.

Θεσσαλονίκη: επιστρέφει η Βραδιά του Ερευνητή με συντονιστή το ΕΚΕΤΑ

H Βραδιά του Ερευνητή με συντονιστή το Εθνικό Κέντρο Έρευνας και Τεχνολογικής Ανάπτυξης επιστρέφει δυναμικά την Παρασκευή 30 Σεπτεμβρίου 2022, στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης (κτήριο Μ1) και σας προσκαλεί να συμμετάσχετε σε μία ξεχωριστή εκδήλωση γεμάτη έρευνα, παιχνίδι και μουσική. Η Βραδιά του Ερευνητή στη Θεσσαλονίκη θα ανοίξει τις πύλες της στις 17.00 προκειμένου να υποδεχτεί επισκέπτες κάθε ηλικίας.

Μετεγγραφές σε ελληνικά ΑΕΙ για φοιτητές που σπουδάζουν στην Ουκρανία - Τι προβλέπει η ρύθμισή του υπουργείου Παιδείας

Για την επιστροφή των Ελλήνων φοιτητών που σπουδάζουν σε πανεπιστήμια της Ουκρανίας μεριμνά το υπουργείο Παιδείας. Με νομοθετική ρύθμιση προβλέπει ότι λόγω των έκτακτων συνθηκών που επικρατούν στην εμπόλεμη Ουκρανία, φοιτητές που φοιτούσαν κατά το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022 σε Πανεπιστήμια της Ουκρανίας και συνεχίζουν να φοιτούν κατά το έτος 2022-2023, να μπορούν να ζητήσουν μια μόνο φορά τη μετεγγραφή τους σε αντίστοιχο ή με συναφές αντικείμενο σε περίπτωση μη αντιστοιχίας Τμήμα ελληνικού ΑΕΙ, καθ’ υπέρβαση του προβλεπόμενου ποσοστού μετεγγραφόμενων ανά Τμήμα. Η ρύθμιση δεν προβλέπει κάτι ανάλογα και για φοιτητές οι οποίοι σπουδάζουν στη Ρωσία.
Ρυθμίσεις και για τις Πανελλαδικές