Τρίτη 10 Φεβρουαρίου 2015

Εθνική Ελλάδος: μια μεγάλη ευχάριστη έκπληξη!

Μπορεί μια σειρά να αλλάξει τον τρόπο που βλέπουμε την αναπηρία; Να την φέρει μέσα σε κάθε ελληνικό σπίτι και να την τοποθετήσει στη θέση που έχει στην πραγματική ζωή; Να της δώσει φωνή και να την απαλλάξει από την εικόνα της δυστυχίας, της ανικανότητας, της λύπησης που φαίνεται να τη συνοδεύει ακόμα στην εποχή μας;

Δεν ξέρω αν μπορούν οι ριζωμένες αντιλήψεις μας να αλλάξουν τόσο εύκολα, Ίσως όχι με μια σειρά, ίσως όχι σε μια τηλεοπτική σεζόν. Αλλά το θετικό είναι ότι κάτι πλέον φαίνεται να αλλάζει.

Γιατί το παιδί μου είναι τόσο αντιδραστικό;

Γιατί σας αμφισβητεί; Γιατί κοντράρεται μαζί σας; Είναι ιδιοτροπίες; Τι του συμβαίνει; Το πιο πιθανό είναι πως σας δοκιμάζει. 

Θέλει να σας γνωρίσει καλύτερα και να κερδίσει την προσοχή σας. Η πρόκληση μάλιστα δεν... περιορίζεται σε εσάς. Το μικρό προκαλεί και τον εαυτό του, αλλά και τα άλλα πιτσιρίκια. Είναι ένα πολύ σημαντικό στάδιο στην ανάπτυξή του!

Η πρώτη οικιστική κοινότητα αποκλειστικά για ενήλικες με αυτισμό

Στις ΗΠΑ ο αυτισμός σήμερα επηρεάζει 1στα 88 παιδιά, σε σύγκριση με περίπου 1 στα 100.000, όπως είχε καταμετρηθεί στα τέλη του 1980. Τι συμβαίνει με αυτά τα παιδιά όταν γίνουν ενήλικες; Αυτό το ερώτημα τέθηκε από την οικογένεια ενός αυτιστικού αγοριού το 2005. Θα μπορούσαν φυσικά να ζουν με το γιο τους επ' αόριστον, αλλά αυτό εγείρει το ερώτημα του τι θα συμβεί όταν αυτοί δεν θα είναι πια ζωντανοί. 

Η εφηβεία δυσκολεύει περισσότερο τους γονείς

«Αυτό ήταν! Μεγάλωσε!», οι σκέψεις καθ’ οδόν για τον πρώτο επίσημο χορό του σχολείου στο Γυμνάσιο. Στον καθρέπτη του αυτοκινήτου, μια ματιά στο πίσω κάθισμα. Δεκατριών τον Απρίλιο η μικρή. Στο μυαλό της μαμάς, ένα ακούσιο flashback – μαιευτήριο, πρώτα βήματα... Ανοησίες ή απλώς υπερβολές;

Η δύναμη της αφής

Η πρώτη γλώσσα που μαθαίνουμε, κουλουριασμένοι βολικά σε εμβρυϊκή στάση, είναι η αφή. Από όλες τις αισθήσεις με αυτήν έρχεται για πρώτη φορά σε επαφή η ανθρώπινη ύπαρξη, γι' αυτό και είναι άλλωστε τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη με το αίσθημα της αγάπης. Η συγκεκριμένη γλώσσα, όπως και όλες οι άλλες, έχει τους δικούς της κώδικες, τα δικά της σύμβολα, τις δικές της ερμηνείες και παρερμηνείες. Το δυστύχημα είναι ότι, ενώ όσο είμαστε παιδιά το άγγιγμα είναι το πιο φυσικό και το πιο όμορφο πράγμα στον κόσμο, μεγαλώνοντας το δέρμα μας είναι λες και βγάζει αγκάθια, ένα σκληρό περίβλημα από συρματόπλεγμα που απαγορεύει την άμεση επαφή. Εχουμε άραγε μετατραπεί σε αδιανόητα έργα τέχνης που διαλαλούν το «μην αγγίζετε»; Σε έναν κόσμο όπου μόνο οι οθόνες είναι πλέον αφής πόσο σημαντική και πόσο επείγουσα είναι η επιστροφή στις σχέσεις εξ επαφής;

Εξυπνη εφαρμογή ενημερώνει τους γονείς όταν τα παιδιά κάνουν κοπάνα

Μία εφαρμογή που «καρφώνει» τους φοιτητές που δεν πάνε στο Πανεπιστήμιο ανέπτυξε μία αμερικανική εταιρεία στην Ιντιανάπολις.

Πρόκειται για το Class120 της Core Principle που βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο, ωστόσο, όπως εξηγεί ο ιδρυτής της εταιρείας Τζεφ Γούορλει, μέχρι το επόμενο Φθινόπωρο θα έχει έως και 5.000 χρήστες σε όλη τη χώρα.

Bullying, ένας καθημερινός εφιάλτης σε... διαλείμματα

Τώρα που διαβάζετε αυτές τις γραμμές, ο Γιάννης τριγυρνά νευρικός στο δωμάτιό του. Είναι Κυριακή, και όπως κάθε Κυριακή, σκέφτεται πως αύριο πρέπει πάλι να πάει στο σχολείο. Ο Γιάννης είναι καλός μαθητής, το διάβασμα δεν είναι πρόβλημα γι’ αυτόν. «Το πρόβλημα είναι τα διαλείμματα», λέει. «Και το σχόλασμα. Και το πεντάλεπτο πριν έρθει στην τάξη ο καθηγητής». Ο Γιάννης, βλέπετε, έχει καταγωγή απ’ την Αίγυπτο. «Είμαι μελαψός και κοντός για την ηλικία μου» λέει, σχεδόν σαν να απολογείται, σαν να καταλαβαίνει, εν μέρει, τα αγόρια του Λυκείου που του κάνουν τη ζωή αφόρητη. Με τον πατέρα του να δουλεύει 12ωρα και τη μητέρα του να έχει τον αδελφό του στην κούνια, ο Γιάννης δεν έχει και πολλές επιλογές. Κάθε πρωί πάει στο σχολείο έτοιμος για το χειρότερο. Κι αυτό ακριβώς είναι που του συμβαίνει.

Πώς να εξαλείψετε τον κίνδυνο ατυχήματος στο σπίτι όταν έχετε μικρά παιδιά

Η πρόληψη είναι πολύ σημαντική για να μην συμβεί κάποιο ατύχημα στο σπίτι, ιδιαίτερα όταν έχετε παιδιά κάτω των 5 ετών, καθώς οι κινήσεις τους είναι πολλές φορές απρόβλεπτες.

Δήμος Χερσονήσου: Ποιο παιδί θέλει να γίνει μέλος στη χορωδία;

Πρόσκληση σε γονείς και παιδιά του Δήμου Χερσονήσου για τη στελέχωση με νέα μέλη της ΠΑΙΔΙΚΗΣ ΧΟΡΩΔΙΑΣ απευθύνει ο Επιμορφωτικός Σύλλογος Γυναικών Χερσονήσου «Βριτομάρτυς».

Ο Σύλλογος καλεί παιδιά ηλικίας 6-14 ετών (τάξεις Δημοτικού σχολείου και πρώτες Γυμνασιακές τάξεις) να προσέλθουν για να διδαχθούν την τέχνη του να τραγουδούν σωστά και μεθοδικά μέσα από ένα σύνολο, αυτό της χορωδίας.

Μειώθηκε το μαθητικό δυναμικό των ιδιωτικών σχολείων

Μείωση του μαθητικού δυναμικού των ιδιωτικών σχολείων στα λύκεια καταγράφηκε το σχολικό έτος 2013-14, σύμφωνα με τη Στατιστική Αρχή.

Η μείωση, πάντως, δεν αφορά όλα τα ιδιωτικά σχολεία, αφού σχολικές μονάδες με κύρος όχι μόνο δεν είδαν να μειώνεται το μαθητικό δυναμικό τους, αλλά ορισμένες είχαν και περισσότερες εγγραφές. Φαίνεται άλλωστε πως τα τελευταία χρόνια έχει γίνει ένα «ξεκαθάρισμα» στα ιδιωτικά σχολεία.