Πέμπτη 23 Νοεμβρίου 2017

Καλώς ήρθες στον κόσμο μας...

Κυριακή πρωί στο σπίτι. Μαζεμένη όλη η οικογένεια (μαμά, μπαμπάς, αδερφός, παππούς, γιαγιά, θεία) για καφεδάκι πριν το μεσημεριανό. Ξανθός λιλιπούτειος μπόμπιρας 5 ετών με ένα βιβλίο- προσφορά από εφημερίδα να λέει μόνος του τις σημαίες όλου του κόσμου χωρίς κανένα λάθος. Και πέντε ενήλικες να τον ακούν με στωικότητα και ψιλοβαρεμάρα. Άλλωστε τις έχουν ακούσει τόσες πολλές φορές που, όταν παίρνει το βιβλίο στα χέρια του, ακούγεται ένα σιγανό «ωχ!» και όλοι τρέχουν να βρουν κάτι να κάνουν για να φαίνονται απασχολημένοι. Κανένας πλέον δεν εντυπωσιάζεται από τις γνώσεις του μικρού Μαγγελάνου.

Τα κορίτσια συνεργάζονται αποτελεσματικότερα από τα αγόρια

Τα κορίτσια είναι πολύ καλύτερα από ό,τι τα αγόρια στο να συνεργάζονται για την επίλυση προβλημάτων, σύμφωνα με μια νέα μελέτη του ΟΟΣΑ, στο πλαίσιο της αξιολόγησης PISA, η οποία για πρώτη φορά εστιάσθηκε -πέρα από την ατομική- και στη συνεργατική επίλυση προβλημάτων.

Μπούλιγκ εφήβων στο διαδίκτυο μέσω της... «ειλικρίνειας»

Εάν έχετε παιδιά που φοιτούν στο λύκειο ή σε κολλέγιο, γνωρίζετε αναμφίβολα αυτές τις εφαρμογές: Sarahah, Curious Cat, Secret, Gossip, Yik Yak. Όλες αυτές είναι βασισμένες στην εξής αρχή: αποστολή και παραλαβή ανώνυμων μηνυμάτων οποιαδήποτε στιγμή. Και το πιο σημαντικό, το μήνυμα διαγράφεται χωρίς να αφήνει κανένα ίχνος. 

Από τη φτώχεια έως την καταστροφή στη Μάνδρα –Τα παιδικά δικαιώματα που καταπατώνται στην Ελλάδα

Σωματική και σεξουαλική βία, ακραία φτώχεια, bullying στο σχολείο ή το διαδίκτυο αλλά και η πρόσφατη καταστροφή στη Μάνδρα Αττικής και τις υπόλοιπες περιοχές της Δυτικής Αττικής.

Πρόκειται για λίγα μόνο παραδείγματα καταπάτησης των δικαιωμάτων ενός παιδιού, που σημειώνονται καθημερινά στη χώρα μας. Η 20η Νοεμβρίου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού και κάθε χρόνο αποτελεί μια «ευκαιρία» για ένα μικρό απολογισμό… Τα στοιχεία για την Ελλάδα παραμένουν αποκαρδιωτικά, κυρίως λόγω της οικονομικής κρίσης. Τα παιδιά στη χώρα μας βρίσκονται αντιμέτωπα με τη φτώχεια, την ψυχολογική και σωματική βία ενώ δεν έχουν πάντα πρόσβαση σε σχολεία και εκπαίδευση.

Απόψεις: Το χαλικάκι στο διαπολιτισμικό σχολείο

Πρώτα θα σας πω μια μικρή ιστορία γιατί νομίζω ότι οι ιστορίες μάς βοηθούν να καταλάβουμε καλύτερα από όποιες θεωρητικές αναλύσεις. Ο τίτλος της είναι: ο Σαόν, το σπίτι που ρημάζει σε μια πατρίδα αφημένη βιαστικά, η οικογένεια στη Γερμανία και το …χαλικάκι.