Κυριακή 16 Μαρτίου 2014

Διαβάσαμε στο 13ο τεύχος της Σχεδίας και μας άρεσε...

Η Σχεδία έχει κάνει πλέον αισθητή την παρουσία της και στην πόλη της Θεσσαλονίκης. Οι πωλητές με τα κόκκινα γιλέκα μοιράζουν στο κέντρο της πόλης (κυρίως) ένα πραγματικά αξιόλογο περιοδικό που μπορεί να αποτελέσει σύμμαχο των εκπαιδευτικών. Πολλά από τα άρθρα του που θίγουν φλέγοντα κοινωνικά ζητήματα μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε παιδιά Γυμνασίου και Λυκείου στα πλαίσια διαφόρων μαθημάτων, και κυρίως στη Γλώσσα, για την κατανόηση και παραγωγή γραπτού λόγου. 

Διαγωνισμός καινοτομίας και νεανικής επιχειρηματικότητας «ideatree»

Το Ίδρυμα Νεολαίας και Δια Βίου Μάθησης (ΙΝΕΔΙΒΙΜ) ανακοίνωσε την έναρξη του 1ου Πανελλήνιου Διαγωνισμού Καινοτομίας και Νεανικής Επιχειρηματικότητας με την ονομασία «ideatree».

Πιο αργά το κουδούνι στα σχολεία

ΟΥΑΣΙΓΚΤΟΝ. Πιο αργά να αρχίζουν τα μαθήματα στο Γυμνάσιο και στο Λύκειο προτείνουν γιατροί, ψυχολόγοι και παιδαγωγοί, κάτι που, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, θα βελτίωνε την απόδοση των μαθητών, προστατεύοντας παράλληλα την υγεία τους.

Τα ελληνικά σχολεία γίνονται ψηφιακά

Αλλάζει τελείως η εικόνα των σχολείων από την επόμενη σχολική χρονιά όπου οι τάξεις κάνουν «check in» στην ψηφιακή εποχή! Κάτι τέτοιο κανονικά θα έμοιαζε παράλογο την περίοδο της κρίσης, όπου οι εκπαιδευτικοί συμπληρώνουν ακόμη τις καρτέλες των μαθητών... με το χέρι καταναλώνοντας δεκάδες ώρες δουλειάς.

Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης

To Κέντρο Μελέτης και Διάδοσης Μύθων και Παραμυθιών, μέλος του διεθνούς δικτύου για την Παγκόσμια Ημέρα Αφήγησης (20 Μαρτίου),διοργανώνει, με τη συνεργασία του Κέντρου Μελέτης Νεώτερης Κεραμεικής, του Κέντρου Αφηγηματικής Τέχνης και της Λέσχης Φιλίας Κουκακίου του Δήμου Αθηναίων, εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας Αφήγησης». Οι εκδηλώσεις θα πραγματοποιηθούν στις 20, 21 και 22 Μαρτίου 2014 στους χώρους του Μουσείου Νεώτερης Κεραμεικής (Μελιδώνη 4-6 και Αγίων Ασωμάτων στο Θησείο) και στη Λέσχη Φιλίας Κουκακίου (Δράκου 26-28).

To θέμα του φετινού εορτασμού είναι «Τέρατα και Δράκοι».

Χάρτες χωρών φτιαγμένοι από χαρακτηριστικά τρόφιμα

Ο Henry Hargreaves κατάγεται από τη Νέα Ζηλανδία και ζει και εργάζεται στη Νέα Υόρκη. Η μεγάλη αγάπη του για τα ταξίδια, τα γαστρονομικά πρωτίστως, τον ώθησαν να δημιουργήσει μια απίθανη σειρά από χάρτες διάφορων χωρών… ασυνήθιστους αρκετά! Τι σημαίνει αυτό; Όλοι είναι κατασκευασμένοι από τρόφιμα και μάλιστα τα χαρακτηριστικά τρόφιμα που παράγει η κάθε χώρα που απεικονίζουν. Έτσι έχουμε ντοματούλες για την Ιταλία, γαρίδες για την Αυστραία, μπαχαρικά για την Ινδία, τυράκι για τη Γαλλία και πάει λέγοντας… «Οι χάρτες δείχνουν ποια τρόφιμα χαρακτηρίζουν κάθε χώρα και τι θα φάει κάποιος που θα ταξιδέψει στη Μεσόγειο ή στην Ανατολή, για παράδειγμα. Κάθε χώρα δημιουργείται κατά βάση από μία τροφή δε διάφορες παραλλαγές. Φύλλα, καρπός, κοτσάνια, φλούδες τοποθετούνται έτσι ώστε να γίνεται σωστή αναπαράσταση», λέει ο καλλιτέχνης.

Ε.Σ.Α.μεΑ.: Πρόσκληση εκδήλωσης ενδιαφέροντος για τη συγγραφή εκπαιδευτικού υλικού

Η Εθνική Συνομοσπονδία Ατόμων με Αναπηρία (Ε.Σ.Α.μεΑ.), είναι δικαιούχος της Πράξης «ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΑ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΑΠΗΡΙΑ - ΑΠ 7,8,9» (Κωδ. ΟΠΣ 277710, 277711, 277712), η οποία εντάσσεται στο Ε.Π. «ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ ΚΑΙ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗ» της προγραμματικής περιόδου «ΕΣΠΑ 2007-2013» και συγχρηματοδοτούνται από την Ευρωπαϊκή Ένωση (ΕΚΤ).

Ανακαλύφθηκαν δύο νέα γονίδια που αυξάνουν τον κίνδυνο διπολικής διαταραχής

Την ανακάλυψη δύο νέων γονιδίων που αυξάνουν τον κίνδυνο εκδήλωσης διπολικής διαταραχής ανακοίνωσε πολυπληθής επιστημονική ομάδα, σύμφωνα με σχετικό άρθρο του επιστημονικού εντύπου Nature Communications.