Πέμπτη 4 Απριλίου 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: Οι λέξεις της Μέλοντι

“Όμως ένας άνθρωπος είναι πολύ περισσότερα από την ονομασία μιας διάγνωσης σ’ ένα χαρτί!” (σ.31)

Μία βόλτα στο βιβλιοπωλείο για ένα υποχρεωτικό σχολικό ανάγνωσμα, έφερε στη βιβλιοθήκη μας το βιβλίο “Οι λέξεις της Μέλοντι.” Αν και το είχαμε εντοπίσει εδώ και καιρό σε booktubers του εξωτρικού που παρακολουθούμε, δεν περιμέναμε να έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και δεν κρύβουμε ότι χαρήκαμε ιδιαίτερα που το είδαμε στη γλώσσα μας.

Πρόκειται για την ιστορία (μυθοπλασία) της εντεκάχρονης Μέλοντι που έχει εγκεφαλική παράλυση. Γραμμένη εξ ολοκλήρου σε πρώτο πρόσωπο, από την οπτική της ηρωίδας, μπαίνουμε στον κόσμο της. Έναν κόσμο που φαίνεται σιωπηλός και άδειος, αλλά είναι γεμάτος λέξεις και ζωή.

Πανελλήνιες 2024: Το πρόγραμμα, οι ημερομηνίες και τα μαθήματα

Δύο μήνες έχουν μείνει μέχρι την έναρξη των Πανελλαδικών Εξετάσεων 2024, με το υπουργείο Παιδείας να διευκρινίζει όλα όσα χρειάζεται να γνωρίζουν οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες.

Το πρόγραμμα έχει διαμορφωθεί λαμβάνοντας υπόψη την ημέρα διεξαγωγής των Ευρωεκλογών, στις 9 Ιουνίου 2024. Τόσο στα Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) όσο και στα ΕΠΑΛ (Επαγγελματικά Λύκεια) οι υποψήφιοι και οι υποψήφιες δίνουν μάθημα στις 6 Ιουνίου και μετά ξανά στις 12 Ιουνίου (τα ΓΕΛ) και αντίστοιχα στα ΕΠΑΛ οι υποψήφιοι εξετάζονται σε μάθημα στις 5 Ιουνίου και ξανά στις 11 Ιουνίου.

Αξιολόγηση εκπαιδευτικών: Ποινές και χρηματικά πρόστιμα σε όσους αρνούνται

Την απόφασή του να προχωρήσει στην αξιολόγηση των εκπαιδευτικών δηλώνει το υπουργείο Παιδείας και όπως τόνισε στους εκπαιδευτικούς η υφυπουργός Ζέτα Μακρή θα ακολουθηθεί ότι προβλέπεται από τη νομοθεσία σχετικά με τις ποινές και τα χρηματικά πρόστιμα.

«Τι να διαβάσω στο παιδί μου; Κλασικά παραμύθια ή σύγχρονες παραμυθικές ιστορίες».

Κλασικά παραμύθια θεωρούνται τα κείμενα που γράφτηκαν από τους κλασικούς παραμυθάδες, τον Άντερσεν, τους αδελφούς Γκριμ, τον Περρώ, τον Κάρλο Κολόντι, από τον 17ο μέχρι και τον 19ο αιώνα. Στην πλειοψηφία τους τα κλασικά παραμύθια είναι κείμενα γεμάτα ανατροπές, συχνά γοητευτικά που επιχειρούν να παρασύρουν τον αναγνώστη σε κόσμους φανταστικούς. Η θεματολογία όμως, τα στερεότυπα και ο διδακτισμός κάποιων από αυτά θα μας προβληματίσει στο άρθρο αυτό.

Ολγα Θεμελή: Η εγκληματολογική ψυχολόγος που μελέτησε την Υπόθεση Κολωνού

Μεταξύ Αθήνας και Ρεθύμνου, όπου διδάσκει Εγκληματολογία και Εγκληματολογική Ψυχολογία στους φοιτητές και τις φοιτήτριες του Πανεπιστημίου Κρήτης, η Ολγα Θεμελή δέχθηκε πριν από λίγους μήνες ένα αίτημα σχετικό με την «υπόθεση του Κολωνού», μία από τις πιο πολύκροτες υποθέσεις σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων που έχουν δει το φως της δημοσιότητας τα τελευταία χρόνια στη χώρα. Θεωρούμενη η πλέον ειδική στις καταθέσεις ανήλικων θυμάτων, η συγγραφέας δύο σχετικών βιβλίων («Τα παιδία καταθέτει», «Παιδιά χαμένα στην κατάθεση») και ιθύνων νους πίσω από τη διαμόρφωση του πρωτοκόλλου δικανικής συνέντευξης ανηλίκων που θεσμοθέτησε η Ελλάδα το 2019, κλήθηκε να δει τις βιντεοσκοπημένες καταθέσεις του ανήλικου κοριτσιού και να τοποθετηθεί πάνω στην αλήθεια και την αξιοπιστία των ισχυρισμών του, με βάση τα διεθνώς επιστημονικά αποδεκτά κριτήρια. Η ίδια μίλησε στην «Κ» για το αποτύπωμα της πολύκροτης δίκης αλλά και την επιστημονική γνώση που η ελληνική Πολιτεία οφείλει να ενσωματώσει στο δικαιικό της σύστημα προκειμένου να προστατεύσει τα παιδιά.

Το Πρώτο Pet Friendly Φροντιστήριο Παραδίδει Μαθήματα

We were having dinner at our favourite suvlaki parlour when our eyes met. She was a black and white furry ball with a black and white nose. We knew we were meant to be together….

Κάπως έτσι θα άρχιζε μια έκθεση στα αγγλικά με θέμα «Τέσσερα πόδια και μια ουρά φωλιάζουν στην καρδιά μου». Κάπως έτσι αρχίζει και στην πραγματικότητα μια συνάντηση ζωής που έμελλε να αλλάξει πολλές ζωές ακόμη. Μικρών και μεγάλων παιδιών και τετράποδων χνουδωτών τρυφερών γατών και σκύλων που, όλοι μαζί, μαθαίνουν αγγλικά.

Άδα Σταματάτου (Η ζωή μου με τον Γιάννη): «Από τη στιγμή που γεννάς ένα παιδί με βαριά αναπηρία θα έπρεπε να υπάρχει ένας lifecoach»

Έχουμε δώσει ραντεβού στο σπίτι της. Φτάνω λίγο νωρίτερα, καθώς αντιλαμβάνομαι ότι κάθε λεπτό από τον χρόνο της είναι πολύτιμο και δεν θα ήθελα να χρησιμοποιήσω ούτε ένα παραπάνω από όσα έχει υπολογίσει για τη συνέντευξή μας. Καθώς με υποδέχεται απολογείται γιατί δεν πρόλαβε να ετοιμαστεί για τη φωτογράφιση, είναι ωστόσο απόλυτα κατανοητό, αφού κατάφερε να τη στριμώξει στο μοναδικό κενό μέσα στην ημέρα της, ανάμεσα στην πρωινή πολύωρη προπόνησή της για τον Μαραθώνιο της Βοστώνης στις 15 Απριλίου, και την υποδοχή του γιου της, Γιάννη, ο οποίος επιστρέφει κάθε μεσημέρι με το σχολικό λεωφορείο. Μαζί με την Άδα με υποδέχεται και η γατούλα τους, μια μακρύτριχη, ιδανική συντροφιά για τον Γιάννη, ο οποίος «δεν μπορεί τα σκυλιά, είναι πιο αγαπησιάρικα, έρχονται και σε γλείφουν, γαβγίζουν και κλείνει τα αυτιά του, ενώ οι γάτες του αρέσουν περισσότερο – οι μαλλιαρές όπως αυτή και αισθητηριακά, απολαμβάνει να χώνει τα χέρια του στο τρίχωμά της».

Βία ανηλίκων: Πόλη στην Αυστραλία επιβάλλει απαγόρευση κυκλοφορίας για να αντιμετωπίσει το φαινόμενο

Το Άλις Σπρινγκς στην Αυστραλία αποφάσισε να επιβάλει το ακραίο μέτρο της απαγόρευσης κυκλοφορίας για να αντιμετωπίσει τη βία ανηλίκων, μετά το τελευταίο επεισόδιο στους δρόμους της πόλης: 150 άτομα, οπλισμένα με τσεκούρια και μαχαίρια συνεπλάκησαν μεταξύ τους. Η επικεφαλής κυβερνήτης της πόλης Εύα Λόολερ, δήλωσε «φτάνει πια» και ανακοίνωσε την απαγόρευση κυκλοφορίας για δύο εβδομάδες για τους ανήλικους, από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 6 το πρωί, στο κέντρο της πόλης. «Αν κάποιος είναι κάτω των 18 ετών και διαπιστωθεί ότι κυκλοφορεί κατά τη διάρκεια της απαγόρευσης στο κέντρο της πόλης, θα μεταφερθεί στο σπίτι ή σε ασφαλές μέρος. Τα παιδιά δεν είναι ασφαλή στο δρόμο», είπε.

Βία ανηλίκων: Κάθε ημέρα 30 παιδιά στην Ελλάδα εμπλέκονται σε παραβατικές πράξεις

Το 26% των παιδιών ξεκινά την παραβατική συμπεριφορά στην ηλικία των 8 με 14 ετών, ενώ η παραβατικότητα εκδηλώνεται κυρίως μετά την ηλικία των 15 ετών, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία του αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας για την βία ανηλίκων που παρουσιάστηκαν σε εκδήλωση στη Θεσσαλονίκη.

Νόσος του κινητικού νευρώνα: Νέο εργαλείο ανιχνεύει την πάθηση πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων

Επιστήμονες ανέπτυξαν ένα νέο εργαλείο που εντοπίζει σημάδια της νόσου του κινητικού νευρώνα (πλαγία αμυοτροφική σκλήρυνση), πριν από την έναρξη των συμπτωμάτων. Το εργαλείο, το οποίο ονομάζεται TDP-43 aptamer, ανιχνεύει κατεστραμμένες κυτταρικές πρωτεΐνες σε δείγματα εγκεφαλικού ιστού. Σύμφωνα με τους ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Αμπερντίν και Εδιμβούργου στη Σκωτία που ανέπτυξαν το εργαλείο, αυτές οι πρωτεΐνες είναι βιοδείκτες της νόσου και μπορούν να εντοπιστούν πριν τα κύτταρα αρχίσουν να δυσλειτουργούν και εμφανιστούν τα συμπτώματα. Η ανίχνευση της πάθησης στα αρχικά στάδια ανοίγει το δρόμο για την ανάπτυξη πιο αποτελεσματικών θεραπειών.