Τετάρτη 24 Αυγούστου 2022

Τι γνωρίζουν τα μωρά για τις Φυσικές Επιστήμες και τις Ξένες Γλώσσες.

Οι γονείς και οι υπεύθυνοι για τη χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής έχουν αποκτήσει την εμμονή να θέλουν να κάνουν τα μικρά παιδιά να μαθαίνουν περισσότερα πράγματα και με πιο γρήγορους ρυθμούς. Ωστόσο, η εικόνα της πρώιμης μάθησης που τους οδηγεί έρχεται σε αντίθεση με αυτή που προκύπτει από τις επιστήμες που ασχολούνται με την ανάπτυξη. Τα τελευταία 30 χρόνια, οι ΗΠΑ έχουν μετατραπεί σε «οικονομία της πληροφορίας». Η γνώση είναι τόσο σημαντική τον 21ο αιώνα, όσο σημαντικό ήταν το κεφάλαιο κατά τον 19ο αιώνα και η γη τον 18ο αιώνα. Μέσα σε αυτά τα 30 χρόνια παράλληλα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι τα πολύ μικρά παιδιά μαθαίνουν περισσότερα πράγματα από όσα πιστεύαμε ότι είναι δυνατό. Αν βάλει κανείς αυτά τα δύο στοιχεία μαζί, τότε η προσπάθειά μας να κάνουμε τα μικρά παιδιά να μάθουν δεν είναι κάτι που πρέπει να προκαλεί έκπληξη σε κανέναν.

Μετεξεταστέοι στα θετικά μαθήματα

Η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων στην Α΄ και Β΄ Λυκείου φέτος ανέδειξε τα προβληματικά σημεία του εκπαιδευτικού συστήματος.

Οι Eλληνες μαθητές που έχουν ολοκληρώσει την υποχρεωτική εκπαίδευση χωλαίνουν στα μαθήματα των θετικών επιστημών, κυρίως σε Μαθηματικά και Φυσική.

Καθυστερεί η νέα ψηφιακή διαδικασία υγειονομικής κρίσης αναπηρίας

Μπορεί η νέα ψηφιακή διαδικασία υγειονομικής κρίσης αναπηρίας να είναι νόμος του κράτους από τις 27 Ιουλίου, ωστόσο σχεδόν ένα μήνα μετά, το Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) του ΕΦΚΑ δεν έχει ενεργοποιήσει την ηλεκτρονική πλατφόρμα που θα γλιτώσει από ταλαιπωρία και χρηματικές επιβαρύνσεις τους έχοντες προβλήματα αναπηρίας.

Νέο «πακέτο» ανθρωπιάς στη Χαλκιδική: Τουρισμός για άτομα με οπτική αναπηρία

«Εμπειρία των αισθήσεων» είναι η θεματολογία του νέου τουριστικού προϊόντος που ‘χτίζεται’ στην περιοχή της Ανατολικής Χαλκιδικής και στο οποίο θα μπορούν να συμμετέχουν άτομα με οπτική αναπηρία. «Δημιουργούμε τουριστικά προϊόντα βασισμένα σε εναλλακτικές μορφές τουρισμού για άτομα με οπτική αναπηρία, τα οποία πλην της όρασης, έχουν αναπτυγμένες τις υπόλοιπες αισθήσεις τους» δηλώνει στο GRTimes.gr η Πολυτίμη Μαρκογιαννάκη, διοργανώτρια του τουριστικού πακέτου.

Αναπληρωτές: Το οριστικό χρονοδιάγραμμα προλήψεων του υπ. Παιδείας

Οριστικοποιήθηκε από την υπουργό Παιδείας Νίκη Κεραμέως το χρονοδιάγραμμα προσλήψεων των αναπληρωτών εκπαιδευτικών.

Ειδικότερα, σύμφωνα με πληροφορίες του esos, η Ν. Κεραμέως έδωσε τις ακόλουθες οδηγίες προς τις υπηρεσίες του υπουργείου Παιδείας:

Στέλλα Μιχολίτση: «Να μην είμαστε κρυμμένοι πίσω από την αναπηρία μας – Να αποδεχτούμε τον εαυτό μας όπως είναι»

Στα 29 της χρόνια, η Στέλλα Μιχολίτση από το Βελεστίνο, εκ γενετής τυφλή, περιμένει το πρώτο της μωρό μαζί με τον σύζυγό της Θωμά, μερικώς βλέποντα, και σχεδιάζουν το μέλλον τους στο Λουξεμβούργο, όπου και διαμένουν.

Η Στέλλα Μιχολίτση μιλά στη «Θ» για το πώς βιώνει την εγκυμοσύνη, καθώς και πώς είναι η ζωή της στο εξωτερικό. Στο πλευρό της, εκτός από τον σύζυγό της Θωμά και η Μπαλού, το λαμπραντόρ οδηγός, που τη συνοδεύει παντού. Η Στέλλα Μιχολίτση αποφοίτησε από το Παιδαγωγικό Ειδικής Αγωγής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κι έκανε μεταπτυχιακό στο Πανεπιστήμιο της Λευκωσίας. Εργάστηκε στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Αγριάς, στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Λαμίας και στο Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Τυφλών Καλλιθέας. Γνώρισε τον σύζυγό της το 2020 και σύντομα ενώθηκαν με τα δεσμά του γάμου. Ο Θωμάς που κατάγεται από τη Βέροια, διέμενε στο Λουξεμβούργο, καθώς είναι καθηγητής σε σχολείο τυφλών – προγραμματίζει εφαρμογές για άτομα με αναπηρίες κι έτσι η Στέλλα γρήγορα τον ακολούθησε. Στο πλευρό της, οι γονείς της, οι οποίοι την υποστηρίζουν σε κάθε της απόφαση.

“Κάτι αρχίζει να αλλάζει”: Ο Χρυσός Παραολυμπιονίκης, Γρηγόρης Πολυχρονίδης, μιλά για τη Σύρο

Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης είναι Χρυσός Παραολυμπιονίκης, Παγκόσμιος Πρωταθλητής και Πρωταθλητής Ευρώπης στο παραολυμπιακό άθλημα μπότσια. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τώρα εργάζεται στο Διεθνές Κέντρο Ολυμπιακής Εκεχειρίας.

Ο ανιδιοτελής καλλιτέχνης που δίνει χρώμα στη ζωή των παιδιών

Στη σημερινή εποχή αυτό που σπανίζει, ίσως περισσότερο από όλα, είναι η διάθεση και η νοοτροπία για ανιδιοτελή προσφορά προς το κοινωνικό σύνολο. Πολλοί άνθρωποι απαιτούν να γίνει κάτι, αλλά χρεώνουν σε άλλους το σκέλος της υλοποίησης.

Ο Γιάννης Κανίογλου δεν ανήκει στην παραπάνω κατηγορία. Ο συνταξιούχος τεχνικός του ΟΤΕ και ερασιτέχνης καλλιτέχνης υλοποιεί από το 2008, αφιλοκερδώς, τη δράση του «Δώσε χρώμα στη ζωή των παιδιών».

Τα “Ερωτευμένα άλογα” επιστρέφουν για πέντε παραστάσεις στη Μονή Λαζαριστών

Τα Ερωτευμένα Άλογα από την ομάδα «Εν Δυνάμει» σε σκηνοθεσία Ελένης Ευθυμίου υπό την καλλιτεχνική διεύθυνση της Ελένης Δημοπούλου, καλπάζουν ξανά στην Θεσσαλονίκη.

Μετά και τη θριαμβευτική τους παρουσία στο Δημοτικό Θέατρο του Πειραιά, τον Ιούνιο του 2022, τα Ερωτευμένα Άλογα συνεχίζοντας το ταξίδι τους επιστρέφουν στην Θεσσαλονίκη τον Σεπτέμβρη για 5 μόνο παραστάσεις στη Μονή Λαζαριστών – Σκηνή «Σωκράτης Καραντινός» σε συνεργασία με το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος.

Δεκαεπτάχρονος εφευρίσκει κινητήρα που θα φέρει την επανάσταση στην ηλεκτροκίνηση

Ο Ρόμπερτ Σάνσον είναι ένας νεαρός φυσικός μηχανικός, ο οποίος σύμφωνα με smithsonianmag.com, εκτιμά ότι στον ελεύθερο χρόνο του, έχει ολοκληρώσει τουλάχιστον εξήντα μηχανολογικά έργα, Κι ας είναι μόλις 17 ετών.

«Με φωνάζει μπαμπά»: Βρήκε ένα μωρό στα σκουπίδια και εκείνη τη νύχτα άλλαξε η ζωή του

Ο Τζίμι Αμίσιαλ πήγαινε σε πάρτι παραμονής Πρωτοχρονιάς, το 2018, όταν είδε κάποιους ανθρώπους συγκεντρωμένους σε ένα σημείο. Ήταν η νύχτα που βρήκε ένα μωρό στα σκουπίδια. Και η νύχτα που άλλαξε η ζωή του.

«Όταν έφτασα εκεί, είδα ένα μωρό«, λέει ο Αμίσιαλ, που τότε ήταν 22 χρονών και είχε επιστρέψει στη γενέτειρά του, την Αϊτή, από το πανεπιστήμιο που φοιτούσε στο Τέξας, για διακοπές. «Ήταν σε μια στοίβα από σκουπίδια, έκλαιγε και κανένας δεν έκανε τίποτα».

Πρόταση για δωρεά βιβλίων - βοηθημάτων προς τη Δημοτική Βιβλιοθήκη Κω

Ανακοίνωση της Δημοτικής Βιβλιοθήκης της Κω, δημοσιευμένη στο vimatisko.gr

Αγαπητοί γονείς, αγαπητοί μαθητές,

Τώρα που θα τακτοποιήσετε τις βιβλιοθήκες σας - ενόψει της νέας Σχολικής χρονιάς, θα βρείτε βιβλία – βοηθήματα προηγούμενων χρόνων που δεν θα σας είναι πια χρήσιμα. Τα βιβλία αυτά όμως, μπορεί να φανούν χρήσιμα σε άλλους μαθητές που δεν έχουν την οικονομική δυνατότητα αγοράς τους.