Παρασκευή 13 Νοεμβρίου 2020

Γιατί ένα ντουζ είναι κάτι τόσο σημαντικό για τον γιο μου που έχει Αυτισμό και Διαταραχή Αισθητηριακής Επεξεργασίας.

Ο γιος μου είναι γενναίος. Σήμερα έκανε ντουζ. Ένα κανονικό ντουζ. Έβρεξε και το κεφάλι του. Με το νερό να βγαίνει από την μπαταρία του ντουζ. Ζεστό νερό, όχι κρύο. Ένα πλήρες, παραδοσιακό ντουζ κάτω από το νερό, για σώμα και κεφάλι. Είναι 8 ετών. Φανταστείτε να είστε στους καταρράκτες του Νιαγάρα. Οι καταρράκτες σας κουφαίνουν καθώς τους πλησιάζετε, για αυτό και κλείνετε τα αυτιά σας. Η πίεση, όπως και στο αεροπλάνο, σας κάνει να νιώθετε τα τύμπανα των αυτιών σας έτοιμα να εκραγούν. Το νερό πέφτει επάνω σας τόσο γρήγορα και ορμητικά που το νιώθετε σαν καρφίτσες στο δέρμα σας. Η αδρεναλίνη σας αυξάνεται. Είναι εκπληκτικό το πόσο κοντά βρίσκεστε σε κάτι τόσο θανατηφόρο, τόσο δυνατό. Φοβάστε, αλλά είστε και ενθουσιασμένος. Το σκάφος πλησιάζει ολοένα και πιο κοντά και ξαφνικά συνειδητοποιεί ότι δεν έχει τον έλεγχο. Πηγαίνετε κατευθείαν επάνω στους καταρράκτες. Πώς θα επιβιώσετε; Σίγουρα θα σας σκοτώσει. Το σκάφος σας θα γίνει χίλια δυο κομμάτια. Ο πανικός εμφανίζεται. Ο φόβος σε κατακυριεύει και σε πνίγει. Τι θα κάνεις; Θα πηδήξεις και θα προσπαθήσεις να κολυμπήσεις; Θα παγιδευτείς σε κάποιο ρεύμα και θα σε τραβήξει κάτω. Υπάρχει κάτι που μπορείς πραγματικά να κάνεις; Μένουν μερικά δευτερόλεπτα μέχρι η βάρκα σου να χτυπήσει στους καταρράκτες και να πεθάνεις. Και τώρα;

Αικατερίνη Θ. Φραγκάκη : Διακρίσεις σε παιδιά με προβλήματα υγείας στα σχολεία- Πως μπορεί να αντιμετωπιστεί η παραβίαση των δικαιωμάτων τους;

Ένα κοινωνικό φαινόμενο που συνεχίζει να υφίσταται είναι η διάκριση που παρατηρείται σε παιδιά που πάσχουν από κάποιο νόσημα, που λόγω της κατάστασης της υγείας τους αντιμετωπίζουν μια αρνητική συμπεριφορά από το σχολείο.

Ειδικότερα, το προηγούμενο χρονικό διάστημα έγιναν καταγγελίες από την Πανελλήνια Ένωση Αγώνος κατά του Νεανικού Διαβήτη ότι κάποια ιδιωτικά σχολεία αρνήθηκαν σε παιδιά που έπασχαν από νεανικό διαβήτη να εγγραφούν σε αυτά. Αντίστοιχα, όταν η διάγνωση έγινε κατά τη διάρκεια της σχολικής χρονιάς υπήρξαν περιπτώσεις, που η διεύθυνση του ιδιωτικού σχολείου πρόβαλε έμμεσες δικαιολογίες, με σκοπό το παιδί να φύγει από το σχολείο.

Τα χαρακτηριστικά των καλών μπαμπάδων

Πολλά έχουν γραφτεί κατά καιρούς για το τι είναι αυτό που κάνει έναν άντρα καλό πατέρα. Τις προηγούμενες δεκαετίες ίσως αρκούσε να προσφέρει οικονομική ασφάλεια στην οικογένειά του, στις ημέρες μας όμως (και) ο ρόλος του πατέρα έχει αλλάξει. Μάλιστα, αρκετοί μπαμπάδες είναι εκείνοι που αποφασίζουν να μείνουν στο σπίτι με τα παιδιά ενώ η γυναίκα τους εργάζεται.

Κοροναϊός – Γερμανία : Περισσότεροι από 300.000 μαθητές και 30.000 δάσκαλοι σε καραντίνα

Περισσότεροι από 300.000 μαθητές και 30.000 εκπαιδευτικοί βρίσκονται αυτές τις μέρες σε καραντίνα σε όλη την Γερμανία λόγω της νέας έξαρσης της πανδημίας του κοροναϊού, ανακοίνωσε η Γερμανική Ένωση Εκπαιδευτικών, με αποτέλεσμα όλο και περισσότερα σχολεία να παραμένουν κλειστά.

«Σταδιακά κλείνουν όλο και πιο πολλά σχολεία απ’ άκρη σ’ άκρη της χώρας. Οι πολιτικοί έχουν αποσυρθεί και τώρα αποφασίζουν οι υγειονομικοί», δήλωσε στην BILD ο Πρόεδρος του Σωματείου Δασκάλων Χάιντς-Πέτερ Μάιντινγκερ, ενώ ο ίδιος, σε συνέντευξή του στην «Passauer Neue Presse», έκανε λόγο για «αποτυχία» των μέτρων για τον κοροναϊό στα σχολεία. «Τα σχολεία πρέπει να παραμείνουν ανοιχτά με κάθε κόστος», τόνισε και εξέφρασε την ελπίδα ότι τελικά θα αποφευχθεί ένα γενικό κλείσιμο των σχολείων.

Αντίο στον «μάγο» που χόρευε με τα χέρια

Στην τελετή έναρξης των 14ων Παραολυμπιακών Αγώνων στο Ολυμπιακό Στάδιο του Λονδίνου το 2012, 80.000 θεατές, μεταξύ των οποίων και η βασίλισσα Ελισάβετ, και σχεδόν ένα δισεκατομμύριο τηλεθεατές σε ολόκληρο τον κόσμο θαύμασαν τον Ντέιβιντ Τουλ να εκτελεί ένα πραγματικό υπερθέαμα εναέριου pas de deux μόνο με τα χέρια. 

Έρευνα: Oι Βarbie αναπτύσσουν την ενσυναίσθηση των παιδιών

Η Barbie® και μια ομάδα νευροεπιστημόνων από το Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ ανακοίνωσα τα ευρήματα μιας νέας, ενδιαφέρουσας επιστημονικής μελέτης που διεξήχθη χρησιμοποιώντας τη νευροεπιστήμη για πρώτη φορά.

Προτάσεις για την καραντίνα: Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα επί παντός επιστητού

Η περίοδος του lockdown είναι δύσκολη για όλους, σε πολλά επίπεδα. Αν όμως μπορείτε να βρείτε το κουράγιο και έχετε τη διάθεση να αξιοποιήσετε τον χρόνο σας στο σπίτι για να μάθετε κάτι καινούριο, ή να αποκτήστε μία νέα δεξιότητα, ακολουθούν κάποιες προτάσεις για δωρεάν μαθήματα που προσφέρουν Πανεπιστήμια από όλον τον κόσμο, μαγνητοσκοπημένες διαλέξεις και ομιλίες, αλλά και μαθήματα ξένων γλωσσών.

Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη (ΜΡΔ) – το συνέδριο που έρχεται στο δωμάτιό σου!

H Πανελλήνια Μαθητική Προσομοίωση των Επιτροπών του ΟΗΕ για τα Δικαιώματα του Ανθρώπου, «Μαθητές σε Ρόλο Διπλωμάτη», αποτελεί το μεγαλύτερο μαθητικό συνέδριο πανελλαδικώς, το οποίο με την ανοδική πορεία των τελευταίων τεσσάρων χρόνων τείνει να διεκδικήσει την ονομασία του «θεσμού». Η μοναδική στο είδος της προσομοίωση με γλώσσα εργασίας τα ελληνικά έχει ως αφετηρία τη Θεσσαλονίκη, όπου και πραγματοποιήθηκε η πρώτη προσομοίωση το 2016. Η διαδικτυακή διεξαγωγή φέτος, όμως, έχει βάση το ίδιο το δωμάτιο κάθε μαθητή, ο οποίος προ(σ)καλείται να μπει στο ρόλο του διπλωμάτη ή δημοσιογράφου και να ταξιδέψει στον κόσμο των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από το σπίτι του, όπως αναφέρεται και στο σλόγκαν, #HumanRightsfromHome!

Διαδικτυακά μαθήματα για νέους γονείς από το Ίδρυμα Ωνάση

Πολύτιμα μαθήματα για τον σημαντικόυτερο ρόλο που καλείται να αντιμετωπίσει ένας άνθρωπος, αυτόν του γονιού, παραδίδει το Ίδρυμα Ωνάση μέσα από τις τρεις εβδομαδιαίες διαδικτυακές συναντήσεις που διοργανώνει από τις 25 Νοεμβρίου έως τις 9 Δεκεμβρίου.

Κορονοϊός: Αύξηση των συμπτωμάτων κατάθλιψης και μετατραυματικού στρες σε παιδιά

Δυσμενείς επιδράσεις έχει η επιδημία του κορονοϊού στην ψυχολογία των παιδιών και των εφήβων, όπως καταγράφουν οι επιστήμονες.

Στοιχεία από τη Μονάδα Εφηβικής Ιατρικής του νοσοκομείου Αγλαΐα Κυριακού δείχνουν τις σημαντικές επιπτώσεις που έχει αυτή η κατάσταση στη ψυχολογία των παιδιών και των εφήβων, όπως επισημάνθηκε στη σημερινή έκτακτη σύσκεψη της Επιστημονικής Επιτροπής του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών και της Περιφέρειας Αττικής που συγκάλεσε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γιώργος Πατούλης.

ΚΕΔΗΘ Cisco Academy : Δωρεάν μαθήματα ψηφιακής τεχνολογίας

Η Κοινωφελής Επιχείρηση του Δήμου Θεσσαλονίκης (ΚΕΔΗΘ) ξεκίνησε να λειτουργεί την “KEDITH Cisco Academy”, διοργανώνοντας δωρεάν μαθήματα ψηφιακής τεχνολογίας με την εγγύηση και την πιστοποίηση της Cisco. Μέσω των νέων εκπαιδευτικών υπηρεσιών στον τομέα της πληροφορικής, οι δημότες της Θεσσαλονίκης θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες στην αγορά εργασίας, διεκδικώντας δυναμικά θέσεις στον χώρο των Νέων Τεχνολογιών και της Ψηφιακής Οικονομίας.

Εξ αποστάσεως εκπαίδευση: Δωρεάν διαδικτυακά μαθήματα του eTwinning για εκπαιδευτικούς-γονείς

Η Εθνική Υπηρεσία Υποστήριξης eTwinning προσφέρει στους εκπαιδευτικούς και στους γονείς των μαθητών 4 διαδικτυακά μαθήματα, MOOCs, για να τους βοηθήσουν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, τώρα που τα Γυμνάσια και τα Λύκεια έκλεισαν.

Τα σεμινάρια είναι δωρεάν με ελεύθερη πρόσβαση για όλους.