Δευτέρα 26 Φεβρουαρίου 2024

Πώς αντιλαμβάνονται τον ήχο τα άτομα με κοχλιακά εμφυτεύματα.

Παγκόσμια ημέρα κοχλιακού εμφυτεύματος η χθεσινή και ιδιαίτερα ενδιαφέρον βρήκαμε ένα άρθρο του Cochlear Implant Brain and Behavior Lab του Πανεπιστημίου του Connecticut σχετικά με το πώς αντιλαμβάνονται τον ήχο (και ιδίως την ομιλία) άτομα με κοχλιακά εμφυτεύματα.

Σύμφωνα με την επιστημονική ομάδα τα άτομα με κοχλιακά εμφυτεύματα προσλαμβάνουν τον ήχο διαφορετικά από τους ακούοντες. Χρήστες κοχλιακών εμφυτευμάτων που είχαν προηγουμένως φυσιολογική ακοή συχνά περιγράφουν τον ήχο ως ρομποτικό ή σαν τον ήχο ενός μη συντονισμένου ραδιοφώνου.

“IVYLEX”: Ένα ηλεκτρονικό λεξικό για άτομα με προβλήματα όρασης

Ο Απόστολος Γαρούφος πρωτοσυστήθηκε στην εξωπανεπιστημιακή κοινότητα της Θράκης όντας ακόμα φοιτητής του Τμήματος Ελληνικής Φιλολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης, ενώ «ξέφυγε» των ορίων αυτής με την πρωτοβουλία του να δημιουργήσει ένα ειδικό λογισμικό δια μέσου του οποίου μετέγραψε σε ένα ηλεκτρονικό κείμενο Braille το «Μονόγραμμα» του Οδυσσέα Ελύτη. 

Eνημερωτική συνάντηση και ανοιχτή συζήτηση για τον Προσβάσιμο και Βιώσιμο Τουρισμό


Γονείς: Οι αθώες συμπεριφορές που σαμποτάρουν τη μελλοντική επιτυχία των παιδιών

Τι δεν κάνουν οι γονείς των επιτυχημένων παιδιών;

Πολλές φορές οι γονείς ακούνε συμβουλές για το τι πρέπει να κάνουν με τα παιδιά τους. Δείτε, λοιπόν, τι δεν πρέπει να κάνετε αν θέλετε να μεγαλώσετε επιτυχημένα παιδιά:

Social media: Τι είναι το φαινόμενο «popcorn brain» που ανησυχεί τους επιστήμονες;

Aν αισθάνεστε καταβεβλημένοι από τον ασταμάτητο ρυθμό των social media και δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε σε μια μόνο εργασία ή σκέψη, μπορεί να έχετε «popcorn brain».

Το φαινόμενο «popcorn brain» αναφέρεται στην τάση της προσοχής και της συγκέντρωσής μας να μετατοπίζεται γρήγορα από το ένα πράγμα στο άλλο, όπως σκάει το καλαμπόκι όταν γίνεται ποπ κορν.

ΑΑΔΕ: Νέα προθεσμία για απαλλαγή τελών κυκλοφορίας 2024 λόγω αναπηρίας

Νέα καταληκτική προθεσμία προσκόμισης δικαιολογητικών απαλλαγής τελών κυκλοφορίας έτους 2024, σε ιδιοκτήτες αναπηρικών οχημάτων, ορίζεται με νεότερη εγκύκλιο του Διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, Γιώργου Πιτσιλή.

Ειδικότερα, παρέχεται νέα προθεσμία να υποβάλουν δικαιολογητικά, ιδιοκτήτες με εκκρεμότητες για τα αναπηρικά οχήματα:

Γιατί η συμπερίληψη κάνει καλό στις επιχειρήσεις;

ΕΝ ΕΤΕΙ 2024 η συζήτηση για τη σημασία της ποικιλομορφίας, της συμπερίληψης και της ισότητας στον χώρο εργασίας έχει ανοίξει πλέον για τα καλά, ωστόσο υπάρχουν συντηρητικές φωνές που αντιστέκονται σθεναρά. Κι όμως, οι πρακτικές συμπερίληψης και ποικιλομορφίας στο εταιρικό περιβάλλον δεν είναι «πολυτέλεια», όπως συχνά τις χαρακτηρίζουν εκείνοι που τις θεωρούν υπερβολές της woke κουλτούρας, ούτε φυσικά και υποχρέωση που πρέπει να εφαρμόσουν επιδερμικά οι επιχειρήσεις για να ανταποκριθούν σε κάποιου είδους check-list.

Πώς η Φινλανδία μείωσε κατά 50% τις αυτοκτονίες

Μπορεί σήμερα να είναι γνωστή ως η «πιο ευτυχισμένη χώρα στον κόσμο», αλλά μέχρι σχετικά πρόσφατα η Φινλανδία είχε τα υψηλότερα ποσοστά αυτοκτονιών στον πλανήτη. Όμως, τις τελευταίες τρεις δεκαετίες, η χώρα έχει μειώσει στο μισό τον αριθμό των αυτοκτονιών μέσω μιας σειράς εθνικών πρωτοβουλιών και παρεμβάσεων. 

Ένθετο Παιδεία: «Στα δυο στενά» – Κρατούμενοι των φυλακών Τρικάλων έγραψαν βιβλίο

Φαρμακευτική κάνναβη: Άρχισε η συνταγογράφηση και η διάθεση από τα φαρμακεία - Ποιός μπορεί να συνταγογραφεί και με ποιες ενδείξεις

Διαθέσιμη είναι πλέον η φαρμακευτική κάνναβη στην Ελλάδα.

Η 'Αννα, μητέρα τριών παιδιών που ζει στην Αθήνα, θα περάσει τις επόμενες ημέρες την πόρτα του φαρμακείου για να εκτελέσει μια από τις πρώτες- πιθανότατα την πρώτη συνταγή στη χώρα μας, για την χορήγηση κάνναβης για ιατρική - φαρμακευτική χρήση.

Έκοψαν ποσοστό αναπηρίας και επίδομα σε άτομο με ακρωτηριασμένο πόδι

Μια απίστευτη ταλαιπωρία βιώνει ένας άνθρωπος με μόνιμη αναπηρία καθώς η αρμόδια επιτροπή που πέρασε πριν από λίγες ημέρες, του μείωσε το ποσοστό του για να μην πάρει επίδομα, ενώ ο ίδιος καταγγέλλει και μια απαξιωτική συμπεριφορά από τον γιατρό που τον είδε και το προσωπικό.