Τετάρτη 28 Σεπτεμβρίου 2022

Πώς η Κλόε Χέιντεν (Chloe Hayden) έγινε μία από τις πρώτες αυτιστικές ηθοποιούς που υποδύθηκε ρόλο αυτιστικού ατόμου σε δημοφιλή τηλεοπτική σειρά.

Chloe Hayden - CREDIT: JASON SOUTH
πηγή
Υπάρχει μια αξιοσημείωτη σκηνή στην τηλεοπτική σειρά Heartbreak High (που αποτελεί αναβίωση της ομότιτλης του 1994-1999), στην οποία η Κουίνι, μαθήτρια σε γυμνάσιο στο κέντρο του Σίδνεϊ, αποκαλύπτει ότι είναι αυτιστική.

Η Σάσα, το κορίτσι που ερωτεύεται η Κουίνι, είναι εμφανώς δύσπιστη. “Ναι, αλλά εσύ δεν… εννοώ δεν είσαι… έχω συναντήσει αυτιστικούς ανθρώπους κι εσύ έχεις πραγματικά συναισθηματική νοημοσύνη.”

Όπως πολλές από τις σκηνές από τη σειρά Heartbreak High – η οποία έχει επαινεθεί ευρέως για την ακριβή απεικόνιση ενός νεαρού αυτιστικού ατόμου – η ιστορία βασίζεται σε μεγάλο βαθμό στις εμπειρίες της ίδιας της Κλόε Χέιντεν, της αυτιστικής ηθοποιού που υποδύεται την Κουίνι.

Σε λειτουργία τα ψηφιακά ΚΕΠΑ και η πλατφόρμα «Εθνική Πύλη Αναπηρίας»

Σε πλήρη λειτουργία τίθενται τα Ψηφιακά Κέντρα Πιστοποίησης Αναπηρίας – Ψηφιακά ΚΕΠΑ και η ψηφιακή πλατφόρμα «Εθνική Πύλη Αναπηρίας», τα οποία παρουσιάστηκαν στο πλαίσιο ειδικής εκδήλωσης παρουσία του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη.

Η νέα Εθνική Πύλη Αναπηρίας, η οποία είναι ήδη διαθέσιμη στο epan.gov.gr, λειτουργεί ως «υπηρεσία μιας στάσης». Μέσω της Εθνικής Πύλης Αναπηρίας θα είναι σταδιακά προσβάσιμες οι υπηρεσίες που αφορούν τα άτομα με αναπηρία. Η Πύλη λειτουργεί και ως κέντρο πληροφόρησης για τις παροχές και τις διευκολύνσεις που δικαιούνται τα άτομα με αναπηρία.

Δωρεάν πρόγραμμα "Υποστήριξη στο σπίτι και στη γειτονιά" με στόχο την κοινωνικοποίηση παιδιών με αυτισμό

Ξεκινάει στις αρχές Οκτωβρίου το δωρεάν πρόγραμμα “ Υποστήριξη στο σπίτι και στη γειτονιά” που στοχεύει στην κοινωνικοποίηση των παιδιών με αυτισμό, και διοργανώνεται από τον σύλλογο “ Μιλάμε για τον αυτισμό”. Το πρόγραμμα υποστηρίζεται από εθελοντές φοιτητές ή αποφοίτους τμημάτων ειδικής αγωγής, ψυχολογίας, εργοθεραπείας αλλά και από σχολές που δεν έχουν άμεση σχέση με το αντικείμενο.

Κεντρική Βιβλιοθήκη Δήμου Καλαμαριάς:Βιβλία στο σπίτι για ευπαθείς ομάδες

Την Τρίτη 4 Οκτωβρίου θα γίνει η καθιερωμένη μηνιαία παράδοση βιβλίων στο σπίτι για ανθρώπους που δυσκολεύονται να επισκεφτούν τις βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς.
* Η παραλαβή – παράδοση πραγματοποιείται κάθε πρώτη Τρίτη του μήνα. Όποιος ενδιαφέρεται μπορεί να συμπληρώσει τα στοιχεία επικοινωνίας του στην παρακάτω φόρμα: https://docs.google.com/.../1NWGHmUbwDWIK.../edit

Η φόρμα αυτή αποτελείται από μία σελίδα στην οποία καταγράφετε τα προσωπικά στοιχεία σας και δηλώνετε την επιθυμία σας να παραλαμβάνετε στο σπίτι βιβλία, τα οποία δανείζεστε από τις βιβλιοθήκες του Δήμου Καλαμαριάς. 

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για τους Προσωπικούς Βοηθούς

Άνοιξε η πλατφόρμα για όσους ενδιαφέρονται να απασχοληθούν ως Προσωπικοί Βοηθοί Ατόμων με Αναπηρία. Οι Προσωπικοί Βοηθοί θα υποστηρίξουν, με εξασφαλισμένη αμοιβή και ασφάλιση, τους συμπολίτες μας με αναπηρία, στο πλαίσιο του πιλοτικού προγράμματος του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων «Προσωπικός Βοηθός για Άτομα με Αναπηρία».

Διεθνές βραβείο από το δίκτυο Europlanet σε ομάδα του ΕΚΠΑ για πρωτότυπη διαδραστική απτική αστρονομική έκθεση

Το βραβείο «2022 Europlanet Prize for Public Engagement» απονεμήθηκε στον λέκτορα δρα Κοσμά Γαζέα του Πανεπιστημίου Αθηνών και στους φοιτητές συνεργάτες του, που δημιούργησαν την πρωτότυπη διαδραστική κινητή απτική αστρονομική έκθεση «Planets in Your Hand» (Οι Πλανήτες στο Χέρι Σου).

Οι δύο εκπαιδευτικοί και οι δύο μαθητές που κάνουν τα σχολεία της ακριτικής Ερεικούσας να «φωτίζουν»

Πόσο χαρούμενος θα ήταν ο Πλάτωνας σήμερα, που ήταν ο πρώτος που πίστευε στην αναγκαιότητα της ένταξης των νηπίων σε ένα κατάλληλο για τη φύση τους ίδρυμα, όταν θα μάθαινε πως στο βορειοδυτικότερο σημείο της Ελλάδας, στο δαντελωτό ακριτικό νησιωτικό σύμπλεγμα των Διαποντίων νήσων, στην Ερείκουσα, θα ιδρυόταν για πρώτη φορά ένα νηπιαγωγείο που θα «φώλιαζε» στην αγκαλιά του δύο παιδάκια 4 και 5 χρόνων.

Σκάκι G10: 3η στον κόσμο η Ευαγγελία Σίσκου

Το Δ.Σ. της Ένωσης Σκακιστικών Σωματείων Θεσσαλονίκης – Χαλκιδικής εκφράζει τα συγχαρητήρια του στην Ευαγγελία Σίσκου, σκακίστρια του Α.Μ.Ο. “Ο ΓΑΛΑΞΙΑΣ” Θεσσαλονίκης, για την κατάκτηση της 3ης θέσης με 8 βαθμούς σε 11 αγώνες στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα στο Μπατούμι της Γεωργίας στην κατηγορία G10.
Παράλληλα συγχαίρει και ευχαριστεί τους γονείς της Ευαγγελίας Σίσκου, τους προπονητές της και όλους όσους συνέβαλαν σε αυτή της τη διάκριση και της εύχεται ακόμα μεγαλύτερες επιτυχίες στο μέλλον.

Πηγή: Ε.Σ.Σ.Θ.-Χ

Χωρίς ζήτηση επτά στα δέκα ολοήμερα

«Στο νηπιαγωγείο της Μαργαρίτας δεν υπάρχει ξεχωριστός χώρος σίτισης, ούτε χώροι για να ξεκουραστούν τα παιδιά. Η διεύρυνση του σχολικού ωραρίου είναι μια λύση για τους εργαζόμενους γονείς, αλλά αλήθεια αναρωτιέμαι πώς θα απασχοληθούν, χωρίς εξειδικευμένο εκπαιδευτικό, τα παιδιά μετά τις 4 το απόγευμα. Θα καταλήξει πάρκινγκ παιδιών;», λέει στην «Κ» ο 46χρονος Δημήτρης Κουτσομπόλης, διδάσκων στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, για να εξηγήσει την οικογενειακή απόφαση η κόρη του να μην παρακολουθήσει το διευρυμένο πρόγραμμα του ολοήμερου σχολείου, που θα ισχύει από φέτος.

Ελεύθερο χρόνο ζητούν οι διευθυντές σχολικών μονάδων

Μία ημέρα τον μήνα χωρίς μαθήματα, αφιερωμένη αποκλειστικά για συνεδριάσεις του συλλόγου διδασκόντων, ζητεί η ένωση διευθυντών από το υπουργείο Παιδείας. Το επιχείρημα είναι πως ο σημερινός τρόπος οργάνωσης των συνεδριάσεων δεν επαρκεί.

Συγκεκριμένα, η Ενωση Διευθυντών Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης αναφέρει ότι ένα από τα σοβαρά προβλήματα στη λειτουργία των σχολικών μονάδων είναι η εξασφάλιση του αναγκαίου χρόνου για την πραγματοποίηση των συνεδριάσεων των συλλόγων διδασκόντων με παρόντα όλα τα μέλη τους, των μηνιαίων ενημερώσεων των γονέων/κηδεμόνων για την αγωγή και την πρόοδο των μαθητών από τους εκπαιδευτικούς, καθώς και την επίδοση των ελέγχων προόδου μετά τη λήξη του πρώτου και του δεύτερου τριμήνου.

Οικογένεια συγκινεί, κάνουν τον γύρο του κόσμου γιατί ξέρουν ότι τα παιδιά τους θα χάσουν την όρασή τους

Μια οικογένεια από τον Καναδά ξεκίνησε ένα ταξίδι ενός έτους σε όλο τον κόσμο, προτού η κόρη και οι δύο γιοι χάσουν την όρασή τους λόγω μιας σπάνιας γενετικής πάθησης.

Οι γονείς ανακάλυψαν ότι η μεγαλύτερη κόρη τους, η 12χρονη Μία Λεμέι Πελετιέ, πάσχει από retinitis pigmentosa -κάτι που θα την αφήσει τυφλή μέχρι τα 30 της χρόνια- όταν άρχισε να δυσκολεύεται να βλέπει τα βράδια το 2018. Την επόμενη χρονιά τα αδέλφια της, ο 7χρονος Κόλιν και ο 5χρονος Λόρεντ, διαγνώστηκαν με την ίδια ασθένεια, ενώ ο μεγαλύτερος γιος τους, Λέο, ευτυχώς γλίτωσε.