Παρασκευή 24 Σεπτεμβρίου 2021

Πώς να κάνετε τις σχολικές παραστάσεις φιλικές για τα παιδιά με κώφωση

Πριν λίγες ημέρες διαβάσαμε για τη λύση που βρέθηκε στα γυρίσματα της σειράς Eternal τής Marvel, όταν η κωφή ηθοποιός Lauren Ridloff ήταν γυρισμένη προς τον τοίχο και δεν είχε κάποιο οπτικό σημάδι ότι ξεκινούσε το γύρισμα κλπ. Μοιράστηκε τον προβληματισμό της με τη συμπρωταγωνίστριά της, Angelina Joli, η οποία πρότεινε τη χρήση συνθημάτων με laser, τα οποία στο μοντάζ μπορούν να διαγραφούν πολύ εύκολα. 

Με αφορμή το παραπάνω γεγονός, αναζητήσαμε μερικές ιδέες που μπορούν να βοηθήσουν τα κωφά παιδιά να συμμετέχουν πραγματικά στις σχολικές παραστάσεις, διασκεδάζοντας ταυτόχρονα και απολαμβάνοντας όλα τα θετικά της συμμετοχής ενός παιδιού σε σχολικές παραστάσεις. 

Ακολουθεί η απόδοση του άρθρου Make school plays deaf-friendly για το πώς μπορείτε να κάνετε τις σχολικές παραστάσεις φιλικές για τα παιδιά με κώφωση.

Επιμορφωτικό εγχειρίδιο «Εθελοντές εν τάξει»

Το εγχειρίδιο «Εθελοντές εν τάξει» είναι ένα επιμορφωτικό εγχειρίδιο για εθελοντές στο πεδίο της αναπηρίας, το οποίο δημιουργήθηκε από το ΚΔΒΜ1 Πορεία Υγείας, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Σημεία Στήριξης» Σημεία Στήριξης - Points of Support.
Η δράση αποτέλεσε ένα ανοιχτό παράθυρο επικοινωνίας με εθελοντές και φροντιστές ατόμων με αναπηρία, άτομα με αναπηρία και το ευρύ κοινό. «Αναπηρία και αυτοπροσδιορισμός», «Ψυχική Ανθεκτικότητα», «Μητρότητα και Αναπηρία» και «Συνηγορία και Αυτοβοήθεια» είναι μερικές από τις θεματικές που περιλαμβάνει το εγχειρίδιο.

Σαρηγιάννης: Σχεδόν ένα στα δύο νέα κρούσματα θα είναι παιδιά – Πότε θα έρθει το lockdown

«Yπολογίζουμε ότι μεσοσταθμικά, μέχρι το τέλος του χρόνου, το 44% των νέων κρουσμάτων θα είναι παιδιά σχολικής ηλικίας, δηλαδή περίπου 1 στα 2 κρούσματα θα είναι παιδιά, με βάση τα ισχύοντα μέτρα» υπογράμμισε ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Εκφράζοντας την ανησυχία του για έκρηξη κρουσμάτων στα σχολεία, ο κ. Σαρηγιάννης τόνισε στον ΣΚΑΙ: «Δεν χρησιμοποιούνται όλα τα “όπλα” που έχουμε στη διάθεση μας όπως οι μεγαλύτερες αποστάσεις στις τάξεις, η αραίωση των τμημάτων και ο σωστός εξαερισμός».

Μαθήματα με webex σε τρία σχολεία της Κέρκυρας, λόγω καταλήψεων

ΚΕΡΚΥΡΑ. Με την διαδικασία της τηλεκπαίδευσης πραγματοποιούνται σήμερα τα μαθήματα σε τρία σχολεία της Κέρκυρας, λόγω καταλήψεων. Πρόκειται για τα 3ο , 4ο, Γυμνάσιο Κέρκυρας και το 2ο ΕΠΑΛ. Η κατάληψη στα δυο πρώτα σχολεία που πραγματοποιήθηκε από μικρή ομάδα μαθητών αλλά και από εξωσχολικούς, το πρωί της Δευτέρας με σημείο αιχμής την τήρηση των αποστάσεων εντός των τμημάτων, τον αριθμό μαθητών στις αίθουσες και την τοποθέτηση στεγάστρου στον αύλειο χώρο, έληξε αργά το βράδυ την ίδια ημέρα.

Καταλήψεις και σε σχολεία της Βέροιας, αλλά τα μαθήματα θα γίνονται κανονικά με τηλεκπαίδευση και απουσίες

Οι πρώτες καταλήψεις του Φθινοπώρου λίγο μετά την έναρξη του σχολικού έτους, ξεκίνησαν και σε Γυμνάσια και Λύκεια της Βέροιας. Χθες το πρωί «έκλεισαν» το ΕΠΑΛ, το 1ο (Φιλίππειο) Γυμνάσιο στα Γιοτζαλίκια και το 3ο Γυμνάσιο στην περιοχή του Μπάσκετ. Για τις «εθιμοτυπικές» πλέον καταλήψεις, μίλησε ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ημαθίας κ. Θανάσης Παπαδόπουλος, στην εκπομπή της Σοφίας Γκαγκούση «πρωινές σημειώσεις» του ΑΚΟΥ 99.6, επισημαίνοντας ότι «φέτος έχουν γίνει όλες οι απαραίτητες ενέργειες από το Υπουργείο Παιδείας, ώστε να ξεκινήσει μία καλή χρονιά, καθώς το εκπαιδευτικό δυναμικό έχει αυξηθεί και μάλιστα στα τρία σχολεία που βρίσκονται υπό κατάληψη δεν υπάρχει ούτε μία ώρα κενό αυτή τη στιγμή και όλοι οι εκπαιδευτικοί είναι στις θέσεις τους».

Πριν χτυπήσει το Κουδούνι. Πώς καλλιεργούμε τις συναισθηματικές δεξιότητες των παιδιών

Μιλώντας για συναισθηματικές δεξιότητες, αναφερόμαστε σε μια σειρά από δεξιότητες, όπως η αναγνώριση, η έκφραση και η διαχείριση των συναισθημάτων, η αναγνώριση των δυνατοτήτων/επιτευγμάτων αλλά και των αδυναμιών, η θετική εικόνα εαυτού, η κατανόηση ψυχικών καταστάσεων (συναισθημάτων, κινήτρων κτλ) του εαυτού και των άλλων, η ανάληψη ευθύνης, η ικανότητα σχετίζεσθαι κ.ά.

Τοιχογραφία- δώρο από νέους, εμπνευσμένη από την πανδημία

Μια τοιχογραφία ύψους 2,5 μέτρων και μήκους 18 μέτρων, εμπνευσμένη από την πανδημία και σχεδιασμένη από νέους της Θεσσαλονίκης θα δημιουργηθεί από αύριο (Παρασκευή 24/9) έως και την ερχόμενη Κυριακή, στον εξωτερικό τοίχο του 43ου Δημοτικού Σχολείου στο κέντρο της πόλης.

Νομός Ηρακλείου.: Δωρεάν προληπτικός παιδιατρικός και ωτορινολαρυγγολογικός έλεγχος σε παιδιά

Δωρεάν προληπτικός παιδιατρικός και ωτορινολαρυγγολογικός έλεγχος σε παιδιά από τις 27 Σεπτεμβρίου έως 02 Οκτωβρίου στον Νομό Ηρακλείου

«Το Χαμόγελο του Παιδιού», σε συνεργασία με την 7η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης, την Περιφέρεια Κρήτης, τον Ιατρικό Σύλλογο Ηρακλείου και υπό την αιγίδα των Δήμων Γόρτυνας, του Δήμου Φαιστού, του Δήμου Βιάννου , του Δήμου Μινώα Παιδιάδας, και του Δήμου Χερσονήσου , θα διενεργηθεί δωρεάν ιατρικός έλεγχος σε παιδιά.

Διαγωνισμός για τη βράβευση των καλύτερων νεαρών μεταφραστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Ξεκίνησαν οι εγγραφές για τον διαγωνισμό Juvenes Translatores της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, για τη βράβευση των καλύτερων νεαρών μεταφραστών της Ευρωπαϊκής Ένωσης
Η προθεσμία της εγγραφής για τα σχολεία, που είναι το πρώτο από τα δύο στάδια της διαδικασίας, λήγει στις 12.00 (ώρα Κεντρικής Ευρώπης) στις 20 Οκτωβρίου 2021. Δείτε όλες τις σχετικές πληροφορίες εδώ.

Το Instagram είναι «τοξικό» για την ψυχική υγεία των νεαρών κοριτσιών και το ξέρει

Τα τελευταία τρία χρόνια, το Facebook στο οποίο ανήκει το Instagram διεξάγει μελέτες για το πώς η εφαρμογή επηρεάζει τα εκατομμύρια των νέων χρηστών του. Επανειλημμένα, οι ερευνητές της εταιρείας διαπίστωσαν ότι το Instagram είναι επιβλαβές για ένα μεγάλο ποσοστό νέων, κυρίως έφηβα κορίτσια.

Σύμφωνα με τα όσα αποκαλύπτει η Wall Street Journal, το Instagram επηρεάζει σημαντικά την ψυχική υγεία των νεαρών κοριτσιών.

ΑΕΙ: Συγχωνεύσεις τμημάτων λόγω έλλειψης φοιτητών

Εξωστρέφεια αλλά και αναδιάρθρωση της στρατηγικής για την πορεία των Φιλοσοφικών Σχολών και των Σχολών Ανθρωπιστικών Επιστημών. Αυτό το μήνυμα εξέπεμψε χθες η ηγεσία του υπ. Παιδείας σε συνάντηση με τους κοσμήτορες των σχολών και τους προέδρους των τμημάτων. Βεβαίως, όπως φαίνεται το σχέδιο συγχωνεύσεων στον χώρο των φιλοσοφικών και ανθρωπιστικών σπουδών ξεκινάει από τα ξενόγλωσσα τμήματα. Στις προτάσεις που ακούγονται είναι η συγχώνευση των γαλλικών, ιταλικών και γερμανικών φιλολογιών. Αρνητική είναι η πρώτη αντίδραση της Φιλοσοφικής Σχολής Αθηνών, ενώ πληροφορίες αναφέρουν ότι υπάρχει ενόχληση από προξενείο ευρωπαϊκής χώρας στην Ελλάδα.

120 μαθητές στην Αγριάνη περιμένουν το Internet!

600 κάτοικοι, 120 παιδιά, είναι ο ζωντανός θησαυρός του χωριού Αγριανη που βρίσκεται στους πρόποδες του Ορεινού Όγκου Σουφλίου και που δυστυχώς αντιμετωπίζει προβλήματα που δυσκολεύουν την ζωή τους.

Τον καιρό που η πανδημία ανάγκασε τους μαθητές να σπουδάζουν διαδικτυακά, τα παιδιά του χωριού του δεν είχαν την πολυτέλεια αυτή γιατί το δίκτυο είναι απαρχαιωμένο, κατασκευασμένο από χαλκό και για να έρθει από το Πρωτοκκλήσι μέχρι την Αγριάνη απόσταση τεσσάρων χιλιομέτρων, περνάει ακόμη και μέσα από νερά αποχέτευσης.

Παράσταση μουσικοκινητικής και θεραπευτικής ιππασίας

Άποψη: Π. Παπαδόπουλος - Τα παιδιά των αρνητών

Η περίπτωση του τύπου στο σχολείο της Θέρμης θα μπορούσε να θεωρηθεί γραφική —από αυτές που εφήμερα ερωτεύονται τα ελληνικά κανάλια, είτε πρόκειται για έναν που λέει κάτι ακατάληπτα μπροστά στην πύλη ενός Δημοτικού είτε για την Ελένη Λουκά ή τον Κάτμαν στην Πάνια. Ομως δεν είναι γραφική. 

Κόπτσης: Τι γίνεται όταν υπάρχουν αναστολές τμημάτων στα σχολεία

Έκκληση στους εκπαιδευτικούς να μην εμπλέκονται σε καμία αντιδικία με αρνητές γονείς, όταν σημειώνονται τέτοιες έκνομες ενέργειες απέναντί τους, απηύθυνε μιλώντας στην ΕΡΤ, ο Γ.Γ του υπουργείου Παιδείας Αλέξανδρος Κόπτσης, επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως “τα φαινόμενα αυτά είναι μεμονωμένα”.