Δευτέρα 24 Ιανουαρίου 2022

Η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κωφών (WFD) για τη Διεθνή Ημέρα για την Εκπαίδευση


Unesco: Τα σχολεία σε όλο τον κόσμο επηρεάστηκαν από την πανδημία, αλλά οι χώρες έχουν αρχίσει να προσαρμόζονται

Ο κόσμος διέρχεται εδώ και δύο χρόνια τη χειρότερη εκπαιδευτική κρίση που έχει καταγραφεί ποτέ λόγω της πανδημίας covid-19 με μεγαλύτερης ή μικρότερης διάρκειας αναστολή της λειτουργίας των σχολείων, όμως κατά τη δεύτερη χρονιά της υγειονομικής κρίσης σημειώθηκαν πρόοδοι.

«Swim your Way»: Οδηγός διδασκαλίας κολύμβησης σε άτομα με αναπηρίες

Το Εργαστήριο Προσαρμοσμένης Κινητικής Δραστηριότητας/ Αναπτυξιακών και Κινητικών Διαταραχών του ΕΚΠΑ συμμετείχε στο Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Erasmus+ SPORT «Swim your Way», (01/01/2020 – 31/12/2021). Πρόκειται για μία εποικοδομητική συνεργασία 5 ευρωπαϊκών φορέων με εμπειρία στον αθλητικό χώρο και τη διαχείριση ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στόχος του προγράμματος ήταν η δημιουργία ενός πρότυπου οδηγού μαθημάτων κολύμβησης σε άτομα με αναπηρίες και πιο συγκεκριμένα σε άτομα με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος, Σύνδρομο Down, Νευρολογικές Διαταραχές και Κινητικές Αναπηρίες.

Σοφία Χαμονικολάου, διοικήτρια του ΚΕΑΤ: Σύγχρονα προγράμματα εκπαίδευσης ατόμων με αναπηρία όρασης

Το Κέντρο Εκπαίδευσης και Αποκατάστασης Τυφλών (ΚΕΑΤ), είναι ο μοναδικός Δημόσιος Φορέας της χώρας που καλύπτει με τις υπηρεσίες του τις ανάγκες των ατόμων με προβλήματα όρασης όλων των ηλικιών, στην εκπαίδευση και αποκατάσταση, σε εθνικό επίπεδο.

Βασικός σκοπός και των δυο Κέντρων σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, είναι η άρτια εκπαίδευση και επιμόρφωση των ατόμων με προβλήματα όρασης, σε όλους τους τομείς ανάπτυξης. Στόχος είναι η μείωση των συνεπειών που απορρέουν από την οπτική αναπηρία αλλά και η κοινωνική ένταξη από την παιδική ηλικία, μέσω ειδικών προγραμμάτων, συμβουλευτικής και ψυχολογικής υποστήριξης, εκπαίδευσης και σύνδεσης με την αγορά εργασίας, ώστε να επιτευχθεί πλήρης ανεξαρτησία και ολοκλήρωση της προσωπικότητας.

Τι έκανε η πανδημία στα παιδιά;

Η πανδημία δεν έχει τελειώσει, ωστόσο οι νέες συνθήκες που δημιούργησαν οι καραντίνες και ο φόβος για την αρρώστια είναι τραυματικές για όλους. Κυρίως για τις οικογένειες που έπρεπε να συμβιώσουν και να αντιμετωπίσουν προβλήματα πρωτόγνωρα.

Τη στιγμή που η χρήση των αντικαταθλιπτικών χαπιών έχει αυξηθεί κατακόρυφα, τέσσερις οικογένειες μοιράζονται την εμπειρία τους από τη ζωή στο σπίτι την εποχή του κορωνοϊού και τη δυσκολία τού να συνυπάρχεις 24/7 ανάμεσα σε τέσσερις τοίχους, ακόμα και με ανθρώπους που αγαπάς.

Τα στερεότυπα από την «κούνια» που οδηγούν στο revenge porn και το νέο εργαλείο καταπολέμησής του

Περιπτώσεις εκδικητικής πορνογραφίας έρχονται ολοένα και περισσότερο στο φως της δημοσιότητας στην Ελλάδα αλλά και παγκοσμίως καθώς όπως αναφέρουν δημοσιεύματα διεθνών μέσων, καταγράφεται αυξητική τάση κατά τη διάρκεια της πανδημίας.

Σύμφωνα με το Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο για την Ισότητα των Φύλων, η εκδικητική πορνογραφία είναι είδος μη συναινετικής πορνογραφίας που περιλαμβάνει τη διαδικτυακή προβολή σεξουαλικών φωτογραφιών με γραφικά ή βίντεο χωρίς τη συγκατάθεση του ατόμου που εμφανίζεται στις εικόνες.

Λότη Πέτροβιτς-Ανδρουτσοπούλου: Η συγγραφέας που σφράγισε τη σύγχρονη ελληνική λογοτεχνία για παιδιά στο ELNIPLEX

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 12 Αυγούστου του 1937, κόρη του Σερραίoυ λόγιoυ Νατάλη Εμμ. Πέτρoβιτς και της Αθηvαίας Ματίvας Ράμμoυ. Σπoύδασε μoυσική και ξέvες γλώσσες (αγγλικά, γαλλικά, ιταλικά) και παρακoλoύθησε μαθήματα αγγλικής φιλoλoγίας. Εργάστηκε επί 27 χρόvια (1958-1984) στηv απoστoλή Ελλάδoς του Διεθvoύς Οργαvισμoύ Μεταvαστεύσεως για τηv πρoστασία μεταvαστώv και πρoσφύγωv.

Θεσσαλονίκη: Σχολές γονέων εν… δράσει στον Δήμο Παύλου Μελά

Η Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής του Δήμου Παύλου Μελά και το Κέντρο Κοινότητας με Παράρτημα Ρομά του Τμήματος Πρόνοιας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, πραγματοποίησε την πρώτη συνάντηση των Σχολών Γονέων στις 19 Ιανουαρίου, με υπεύθυνες τις ψυχολόγους του Κέντρου Κοινότητας, Σταυρούλα Γιαννούτσου και Βαρβάρα Κυριακίδου. Οι συναντήσεις θα λαμβάνουν χώρα κάθε Τετάρτη στις 10.00-12.00 στον 3ο όροφο του Κέντρου Πολιτισμού Χρήστος Τσακίρης (Λαγκαδά 221) και θα ολοκληρωθούν τέλος Μαρτίου.

Τι αλλάζει από σήμερα, Δευτέρα, σε σχολεία, ΑΕΙ, Φροντιστήρια, Κέντρα Ξένων Γλωσσών (ΦΕΚ)

Δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης η Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία ορίζει τα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορoνοϊού COVID-19 για σχολεία, ΑΕΙ, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Κολλέγια , Φροντιστήρια και ΚΞΓ από τη Δευτέρα, 24 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 6:00 έως και τη Δευτέρα, 31 Ιανουαρίου 2022 και ώρα 6:00.

Υπουργείο Παιδείας: Με τηλεκπαίδευση τα μαθήματα όπου κλείσουν τα σχολεία λόγω κακοκαιρίας

Η κακοκαιρία «Ελπίς», που επελαύνει σε όλη τη χώρα, έχει ως συνέπεια να αποφασίζεται το κλείσιμο των σχολείων αύριο σε αρκετές περιοχές.

Στις περιπτώσεις που κριθεί αναγκαία η αναστολή λειτουργίας των σχολείων, τα μαθήματα θα γίνουν με τηλεκπαίδευση, δήλωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.