Δευτέρα 23 Ιανουαρίου 2023

«Πολύχρωμα παγωτά»: Μαθαίνοντας τα χρώματα παίζοντας

Ο καλύτερος τρόπος για να μάθουμε πράγματα σε παιδιά βρεφικής, προσχολικής και σχολικής ηλικίας είναι φυσικά το ΠΑΙΧΝΙΔΙ! Μέσα από σύντομα απλά παιχνίδια με φτηνά υλικά που βρίσκουμε εύκολα, μπορούμε να βοηθήσουμε το παιδί μας να κατακτήσει νέες δεξιότητες χωρίς να το καταλάβει!

Επίδομα παιδιού: Πότε καταβάλλεται, ποια είναι τα ποσά

Την τελευταία εργάσιμη μέρα Ιανουαρίου, δηλαδή την Τρίτη 31 Ιανουαρίου, θα γίνει η πληρωμή του επιδόματος παιδιού Α21 από τον ΟΠΕΚΑ.

Το ποσό για το επίδομα θα είναι προσαυξημένο κατά μιάμιση μηνιαία δόση, δηλαδή την έκτακτη οικονομική ενίσχυση για όσους δεν είχαν κάνει αίτηση και δεν τους καταβλήθηκε έκτακτη οικονομική ενίσχυση.

Σχολεία: Πατούν «γκάζι» για να καλυφθεί η εξεταστέα ύλη

Επειγόντως καλύψτε την ύλη των μαθημάτων που διδάσκετε! Αυτό ζητεί από τους καθηγητές των λυκείων το υπουργείο Παιδείας. Η εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων ανέδειξε μία από τις σημαντικότερες, διαχρονικές παθογένειες του ελληνικού εκπαιδευτικού συστήματος, και δη της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης: τη μη ολοκλήρωση της διδακτέας ύλης. Δηλαδή μπορεί τυπικά οι εκπαιδευτικοί να δήλωναν ότι ολοκλήρωσαν την ύλη του μαθήματος που δίδασκαν, αλλά ουσιαστικά δεν το έκαναν. Τα τελευταία κεφάλαια των σχολικών βιβλίων είτε δεν διδάσκονταν καθόλου ή διδάσκονταν επί τροχάδην. Η Τράπεζα Θεμάτων, που από φέτος γενικεύεται σε όλο το λύκειο, αναγκάζει τους εκπαιδευτικούς να ολοκληρώσουν την ύλη των μαθημάτων που εξετάζονται στο τέλος της χρονιάς.

Ερευνα: Πόσο ψηφιακά εγγράμματοι είναι οι έλληνες εκπαιδευτικοί;

Από την κιμωλία στον μαρκαδόρο και από εκεί στον διαδραστικό πίνακα· η ελληνική αίθουσα διδασκαλίας μεταμορφώνεται, αποσπασματικά και με χαρακτηριστική καθυστέρηση, ανάλογα με την τεχνολογική εξέλιξη του υλικοτεχνικού εξοπλισμού και των λογισμικών. Πόσο καλά, όμως, μπορούν να χειριστούν τα εργαλεία αυτά όσοι στέκονται πίσω από την έδρα; 

Κάν’ το όπως οι ανάδοχοι γονείς του Ηρακλείου

Λένε ότι τα δύσκολα παζλ μπορεί να ολοκληρωθούν εύκολα, αρκεί να βρεις τα κομμάτια-κλειδιά. Αυτή η σκέψη μού ερχόταν ξανά και ξανά στο μυαλό καθώς μιλούσα τις τελευταίες ημέρες με ανθρώπους που ασχολούνται με τον θεσμό της αναδοχής. Οι σωστοί άνθρωποι στις σωστές θέσεις, λίγα κρίσιμα κομμάτια και τίποτα δεν είναι ακατόρθωτο. Ακόμα και στον πολύπαθο χώρο της παιδικής προστασίας.

Υπουργείο Παιδείας: Από πού θα ξεκινήσει και πώς θα προχωρήσει η αξιολόγηση των εκπαιδευτικών

Κατά τη διαδικασία αξιολόγησης του έργου των εκπαιδευτικών, η αποτίμηση της αξιολογικής κρίσης από τον αξιολογητή γίνεται με έγγραφη τεκμηρίωση.

Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, ξεκινά την ερχόμενη εβδομάδα, σύμφωνα με το Νόμο 4823/2021, η ατομική αξιολόγηση.

Έρχεται πλατφόρμα για καταγγελίες περιστατικών βίας στα σχολεία: Το σχέδιο του υπουργείου Παιδείας

Ένα βήμα για την αντιμετώπιση της βίας στα σχολεία, η οποία έχει πάρει τη μορφή μάστιγας, το τελευταίο διάστημα με καθημερινά κρούσματα, κάνει το υπουργείο Παιδείας. Οι τρόποι αντιμετώπισης της βίας, στη σχολική κοινότητα, θα παρουσιαστούν, την επόμενη εβδομάδα, με νομοσχέδιο, που εκτός των άλλων θα δίνει τη δυνατότητα στα θύματα σχολικού εκφοβισμού να μιλήσουν χωρίς φόβο, αλλά και να βρουν υποστήριξη.

Παιδικός σταθμός ή μπέιμπι σίτερ; Πώς να διαλέξεις το ιδανικό για την οικογένειά σου

Έρχεται η στιγμή στη ζωή κάθε οικογένειας με μικρό παιδί που η μαμά ή ο μπαμπάς, η γιαγιά ή ο παππούς δεν μπορούν πλέον να κρατούν το μικράκι στο σπίτι. Η λύση έρχεται με τον βρεφονηπιακό ή παιδικό σταθμό ή με μια μπέιμπι σίτερ. Ποια είναι όμως η καλύτερη επιλογή για την οικογένειά σου;

Οι σκύλοι οδηγοί τυφλών μπαίνουν στα σχολεία και δίνουν σπουδαία μαθήματα στα παιδιά

«Πιστεύετε ότι μπορώ να μείνω μόνος μου στο σπίτι και να δουλέψω;». «Μπορεί ένας τυφλός μαθητής να παρακολουθήσει το δικό σας σχολείο και να σπουδάσει;». Συχνά οι απαντήσεις που δίνουν οι μαθητές στον τυφλό επισκέπτη, χειριστή ενός σκύλου οδηγού της Σχολής σκύλων οδηγών τυφλών Λάρα (μη κυβερνητικός οργανισμός), είναι: «όχι». Και τότε εκείνος σπεύδει να εξηγήσει, γιατί ως τυφλός κατάφερε να συνεχίσει να παίζει αρμόνιο, ότι μαγειρεύει και ζει ανεξάρτητος και ότι ο σκύλος οδηγός τον βοηθά να προσπεράσει τα εμπόδια που βρίσκονται στα ελληνικά πεζοδρόμια. Αφίξεις, όπως αυτή της Σχολής σκύλων οδηγών Λάρα με την εκπαιδεύτρια, έναν τυφλό χειριστή και τον σκύλο οδηγό του εντάσσονται στις εκπαιδευτικές επισκέψεις στα σχολεία προσφέροντας ευκαιρίες για βιωματική μάθηση.

Σεξουαλική κακοποίηση παιδιών: Πώς ορίζεται, πώς επηρεάζει τα παιδιά, τι μπορούμε να κάνουμε

«Το φαινόμενο της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών συνέβαινε πάντα. Αυτό που μέχρι πρόσφατα έμοιαζε εξορισμένο από τη σκέψη, σήμερα θεωρείται ότι υπάρχει, περιγράφεται, συζητείται. Και ως κοινωνία πολλές φορές μένουμε να κοιτάμε τρομαγμένοι την πραγματικότητα».

Νεκρή 12χρονη μετά από challenge στο TikTok- Κρεμάστηκε από αυτοσχέδια θηλιά: «Της έκαναν μπούλινγκ»

Μια 12χρονη στην Αργεντινή κατέληξε νεκρή όταν επιχείρησε το «choking challenge», μια πρόκληση με πνιγμό που έγινε viral μέσω του TikTok.

«Είμαστε απαρηγόρητοι, επειδή της δώσαμε τόση αγάπη», δήλωσε η θεία του θύματος, Λόρα Λουκ στην Jam Press για την τραγωδία, η οποία συνέβη σε πόλη της επαρχίας Σάντα Φε.

Θεσσαλονίκη: Δυο συλλήψεις για κακοποίηση ΑμεΑ σε μονάδα φροντίδας στον Τρίλοφο

Στο πλαίσιο διερεύνησης καταγγελίας για περίπτωση έκθεσης και σωματικής βλάβης ατόμου με ειδικές ανάγκες νοσηλείας, αστυνομικοί του Τμήματος Ασφάλειας Θέρμης εντόπισαν και συνέλαβαν ξημερώματα σήμερα (21-01-2023), δύο άτομα που εμπλέκονται στην υπόθεση.

Πρόκειται για ημεδαπούς άντρες 56 και 44 ετών, σε βάρος των οποίων σχηματίστηκε σχετική δικογραφία.

Θ. Γαζή για το βιβλίο «Η διεθνής προστασία των Ευάλωτων Ομάδων υπό συνθήκες κρίσης»

Ακούστε την εκπομπή "Ασκώ τα δικαιώματά μου" 14/1/2023 (Α' Μέρος), με καλεσμένη τη Θεοδώρα Γαζή, Διδάκτορα Νομικής, Ερευνήτρια, Δικηγόρο, η οποία μιλά για το βιβλίο της με τίτλο «Η διεθνής προστασία των Ευάλωτων Ομάδων υπό συνθήκες κρίσης».