Παρασκευή 31 Μαρτίου 2023

Διαβάζοντας στον γιο μου: 5 κόλπα που χρησιμοποιώ ως μπαμπάς με δυσλεξία.

 Σε μια φάση της ζωής μου δεν ήθελα να αποκτήσω παιδιά εξαιτίας της δυσλεξίας μου. Δεν ήθελα να πρέπει να διαβάζω στο παιδί μου. Έφταιγε η ανασφάλεια που ένιωθα. Χρόνια μετά, θυμάμαι μια φορά που διάβαζα στον γιο μου και δυσκολευόμουν στις λέξεις. Ένιωσα τόσο άβολα που άρχισα να λέω τις δικές μου λέξεις αντί να διαβάζω. Άρχισα να βάζω δικές μου λέξεις που ταίριαζαν με τα συμφραζόμενα γιατί δεν μπορούσα να καταλάβω ποια ήταν η γραμμένη λέξη. Ένιωθα τελείως χαζός όταν το έκανα.

Έρευνα για την προσβασιμότητα των τουριστικών υποδομών σε πέντε περιοχές της Β.Ελλάδας

Για να σχεδιάσει το ταξίδι του από τη Θεσσαλονίκη προς μια άλλη ελληνική πόλη ή νησί, ο Δημήτρης χρειάζεται περίπου έναν μήνα. Όχι για να διαλέξει το ξενοδοχείο ή το εστιατόριο «για το οποίο μιλούν όλοι» είτε το πιο ωραία διακοσμημένο διαμέρισμα AirBNB, αλλά για να βεβαιωθεί για κάποια αυτονόητα πράγματα: ότι θα μπορεί να χρησιμοποιήσει το μέσο μεταφοράς που τον βολεύει, να γευτεί το πρωινό του ξενοδοχείου για το οποίο έχει προπληρώσει και να έχει πρόσβαση στο κρεβάτι του δωματίου του ή ακόμα και στην τουαλέτα. Ο Δημήτρης Αντωνίου κινείται με αναπηρικό αμαξίδιο εδώ και περίπου δύο δεκαετίες, από το 2006, όταν ήταν μαθητής λυκείου, και μετά από επανειλημμένες δυσάρεστες εκπλήξεις στα ταξίδια του, έχει λάβει πλέον τα μέτρα του, ώστε να είναι βέβαιος ότι το κατάλυμα στο οποίο θα μείνει κατά τις διακοπές του ή σε ένα επαγγελματικό ταξίδι πληροί όντως τις προδιαγραφές προσβασιμότητας.

9ος Φιλανθρωπικός Αγώνας Βουνού Αυτισμός-Ελπίδα

Ο Σύλλογος Φίλων Αυτιστικού Ατόμου της Μονάδας ΕΛΠΙΔΑ, υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, με την οικονομική στήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και με την τεχνική στήριξη του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Θεσσαλονίκης, συνδιοργανώνει με το Δήμο Ωραιοκάστρου τον 9ο Φιλανθρωπικό Αγώνα Βουνού, με αφετηρία και τερματισμό την Κεντρική Είσοδο της Μονάδας, οδός Στεφανίδη στο Ωραιόκαστρο, την Κυριακή 7 Μαΐου 2023.

Μαθητές της Νάξου παρουσίασαν το πρώτο δελτίο ειδήσεων αποκλειστικά με καλές ειδήσεις

Γίνεται ένα δελτίο ειδήσεων να μεταδίδει μόνο καλές ειδήσεις; Φυσικά και ναι, ιδίως, όταν αυτό το επιμελούνται και το παρουσιάζουν παιδιά. Μαθητές από την Νάξο, με την δική τους φρέσκια ματιά, πήραν συνεντεύξεις, έκαναν ρεπορτάζ αλλά και παρουσίασαν ένα αισιόδοξο δελτίο ειδήσεων.

Η τεχνητή νοημοσύνη προκαλεί ανησυχία στους εκπαιδευτικούς

Φόβο και ανησυχία νιώθουν οι Ελληνες εκπαιδευτικοί για την τεχνητή νοημοσύνη, λόγω των ελλιπών γνώσεών τους. Αυτό προκύπτει από την έρευνα που πραγματοποιήθηκε από το Παιδαγωγικό Τμήμα Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Κρήτης.

Ποδοσφαιριστές του ΠΑΟΚ, του Άρη και του Ηρακλή μίλησαν σε μικρούς μαθητές για τη βία στα γήπεδα

Μήνυμα καταδίκης της βίας και ενίσχυσης του φίλαθλου πνεύματος έστειλαν μαθητές και μαθήτριες του 4ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε χθες στο γυμναστήριο του σχολείου με τη συμμετοχή επαγγελματιών ποδοσφαιριστών.

Προβολή: «Ένας κόσμος, δύο όψεις» της Παρασκευής Σαλαβγιά

Την Κυριακή 2 Απριλίου στις 13:30  στο Βασιλικό Θέατρο Θεσσαλονίκης θα παρουσιαστεί υπό την αιγίδα του ΚΘΒΕ το Αυτοβιογραφικό Ντοκιμαντέρ Ευαισθητοποίησης «Ένας κόσμος, δύο όψεις» της Παρασκευής  Σαλαβγιά, επωφελούμενης του Συνδέσμου Επιχειρηματιών Γυναικών Ελλάδος - Σ.Ε.Γ.Ε.

Αλλαγές στην ημερομηνία λήξης των μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια – Δείτε το ΦΕΚ

Αλλάζει η ημερομηνία λήξης των μαθημάτων σε Γυμνάσια και Λύκεια με νέα τροποποιητική απόφαση που δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ μετά την προκήρυξη των εθνικών εκλογών.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, τα μαθήματα θα ολοκληρωθούν το δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μάη, ενώ δεν αλλάζει κάτι για τα δημοτικά και τα νηπιαγωγεία.

Πασχαλινό bazaar από το Παιδικό Χωριό SOS Πλαγιαρίου

Η Ομάδα Στήριξης του Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου διοργανώνει για ακόμη μία χρονιά, την Πέμπτη 6 Απριλίου (από τις 11.00 ώς τις 19.00), στο Canteen bar-restaurant (Δημητρίου Γούναρη 7), στη Θεσσαλονίκη, πασχαλινό bazaar για την υποστήριξη του έργου τού Χωριού.

Οι επισκέπτες θα μπορούν να πραγματοποιήσουν τις πασχαλινές αγορές τους υποστηρίζοντας με κάθε αγορά τα παιδιά τού Παιδικού Χωριού SOS Πλαγιαρίου και να επιλέξουν για τα αγαπημένα τους πρόσωπα από μια μεγάλη ποικιλία διακοσμητικών, γλυκισμάτων, λαμπάδων για μικρούς και μεγάλους και δώρων.

Δύο φίλοι που πηγαίνουν να παίξουν ποδόσφαιρο θα «εμφανιστούν» στον τοίχο του 4ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών

Δύο φίλοι αδελφικοί, που πηγαίνουν να παίξουν ποδόσφαιρο, κάπου στην επαρχία, χωρίς να φοράνε τη φανέλα κάποιας ομάδας, θα «εμφανιστούν» σε λίγες μέρες στον τοίχο του 4ου και 11ου Δημοτικού Σχολείου Συκεών, μεταφέροντας σε μικρούς και μεγάλους την αίσθηση της χαράς του παιχνιδιού, την αξία της ενότητας και τη σημασία της άθλησης, που δίνει ευκαιρία σε όλους να αναπτύξουν φιλίες και να διασκεδάσουν.

Οι Εθνικές Ομάδες Τυφλών Ποδοσφαίρου Ελλάδας και Γερμανίας θα παίξουν μπάλα στη Θεσσαλονίκη

Στη Θεσσαλονίκη θα βρίσκεται στις 21 και 22 Απριλίου η Εθνική Ομάδα Τυφλών Ποδοσφαίρου της Γερμανίας προκειμένου να αντιμετωπίσει την Εθνική Ομάδων Τυφλών Ποδοσφαίρου της Ελλάδας.

2η Ποδηλατάδα Αγάπης την Κυριακή 2 Απριλίου!

Το Stay Strong καλεί τους Θεσσαλονικείς σε μια ξεχωριστή βόλτα για όλους, με όχημα το ποδήλατο!

Κυριακή 2 Απριλίου ετοιμάστηκε ένα μεγάλο, active party με σημείο συνάντησης το ΒikeΙt όπου μουσική, χορός και κέφι θα συνοδεύει την αφετηρία της διαδρομής.

Μητέρα και κόρη, στοχεύουν μαζί στους Ολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι

Παίρνουν θέση βολής και με το βέλος τους στοχεύουν στους Ολυμπιακούς Αγώνες που θα διεξαχθούν στο Παρίσι το 2024. Η κορυφαία τοξοβόλος της χώρας μας, με έξι συμμετοχές σε Ολυμπιακούς Αγώνες Ευαγγελία Ψάρρα και η κόρη της, μέλος της εθνικής ομάδας τοξοβολίας Μαρία Νασούλα, μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες, αλλά και την αγάπη τους για το συγκεκριμένο άθλημα καθώς, όπως εξηγούν στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η τοξοβολία γι’ αυτές, ειδικά με προπονητή τον άντρα της οικογένειας, σύζυγο και πατέρα, είναι καθαρά οικογενειακή υπόθεση.

Θεσσαλονίκη: Καταγγελίες για απόπειρες παρενόχλησης παιδιών σε σχολεία της Τούμπας

Αναστάτωση επικρατεί σε δημοτικά σχολεία της Τούμπας στη Θεσσαλονίκη μετά από διαδικτυακές καταγγελίες γονέων για απόπειρες παρενόχλησης και αρπαγής ανηλίκων.

Όπως αναφέρει ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του 72ου Δημοτικού Σχολείου Θεσσαλονίκης ένας άντρας μεγάλης ηλικίας με ένα μαύρο αυτοκίνητο κυκλοφορεί έξω από τα σχολεία της Τούμπας και παρενοχλεί παιδιά.