Τρίτη 15 Φεβρουαρίου 2022

6 καταστάσεις στο σχολείο που αποτελούν πρόκληση (στον κοινωνικό τομέα) για τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης και προσοχής.

Κοινές δραστηριότητες στο σχολείο όπως το φαγητό και το διάλειμμα δίνουν στο παιδί την ευκαιρία της κοινωνικοποίησης στο σχολείο. Αλλά αυτές οι κοινωνικές καταστάσεις μπορεί κάποιες φορές να είναι πρόκληση για τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης και προσοχής. Δείτε πώς.

Τρίπολη: Δάσκαλος καλωσορίζει κάθε πρωί τους μαθητές με ένα μήνυμα στο «κινητό» και θετική σκέψη

Κάθε μέρα υποδέχεται τους μαθητές του στη σχολική τάξη με ένα μήνυμα σε «ζωγραφισμένο» κινητό. «Η καλύτερη συγνώμη είναι η αλλαγή συμπεριφοράς». «Είμαι ευγενικός με τους συμμαθητές μου. Βοηθάω όπου μπορώ». «Μην ξεχνάς να χαμογελάς». Ο Μάριος Γιαννάκης, είναι ένας νεαρός αναπληρωτής δάσκαλος στο 7ο Δημοτικό σχολείο Τρίπολης, που εργάζεται με μεράκι και κέφι μέσα στη σχολική τάξη για να κάνει τη σχολική ζωή των μαθητών χαρούμενη αλλά και για να τους μεταφέρει τη γνώση με τρόπους κατανοητούς και αποδοτικούς.

Διημερίδα Ειδικού Δημοτικού Σχολείου Κωφών Βαρηκόων Πάτρας (18-19/02/2022)

Το Ειδικό Δημοτικό Σχολείο Κωφών Βαρηκόων Πάτρας σε συνεργασία με τον Συντονιστή Ε.Ε Ειδικής Αγωγής & Ενταξιακής Εκπ/σης σας προσκαλούν στη τηλε-διημερίδα που οργανώνουν με τίτλο ΚΩΦΟΙ-ΒΑΡΗΚΟΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ -ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑ -ΠΡΟΟΠΤΙΚΕΣ.

Ο «Τροχός της Τύχης» «γυρίζει» τώρα και με περιγραφικούς υπότιτλους

Ο «Τροχός της Τύχης», το μακροβιότερο και πιο αγαπημένο παιχνίδι της ελληνικής τηλεόρασης με παρουσιαστή τον υπέροχα απρόβλεπτο Πέτρο Πολυχρονίδη, που έχει κατακτήσει την κορυφή της τηλεθέασης και τις καρδιές των τηλεθεατών, γυρίζει και χαρίζει χρήματα και δώρα για 8η επιτυχημένη χρονιά στο Star!

Ο «Τροχός της Τύχης», το πιο επιτυχημένο πρόγραμμα της απογευματινής ζώνης μεταδίδεται πλέον με περιγραφικούς υπότιτλους για να έχουν πρόσβαση περισσότεροι συμπολίτες μας.

H σχολική ομάδα Minders ετοιμάζει τον... φίλο ρομπότ

Η ομάδα Minders η οποία συναντήθηκε πρόσφατα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη αποτελείται από τέσσερις μαθητές της β' Λυκείου. Βρέθηκαν στο Μέγαρο Μαξίμου λόγω της διάκρισης τους, στην Ολυμπιάδα Εκπαιδευτικής Ρομποτικής, για τις ιπτάμενες ανεμογεννήτριες που κατασκεύασαν. Η αναγνώριση της πρωτοποριακής σκέψης και της εργασίας τους μέσω του διαγωνισμού, τους άνοιξε την... όρεξη για νέες εφευρέσεις. Έτσι, ήδη προετοιμάζονται για το επόμενο θέμα: ο φίλος ρομπότ.

Δοσμένοι στα παιδιά τους με αυτισμό

Το μεσημέρι της περασμένης Τρίτης 8ης Φεβρουαρίου 2022 ήταν το δεύτερο μέσα σε οκτώ χρόνια που ο Παναγιώτης Σαββίδης –στέλεχος πολυεθνικής εταιρείας– και η σύζυγος του Μαρία Μαντοβάνη δικηγόρος, γονείς δύο αγοριών με αυτισμό, του 18χρονου σήμερα Ανδρέα και του 14χρονου Άρη, μου άνοιξαν το σπίτι τους, αλλά και την καρδιά τους και μου μίλησαν για τη δύσκολη καθημερινότητα τους, όλη δοσμένη στην ικανοποίηση των ιδιαίτερων αναγκών των παιδιών τους.

Εκδήλωση: "Φαινόμενα βίας στη σχολική κοινότητα: Αντιμετώπιση, Πρόληψη, Ερμηνεία"

Το "ποινολόγιο" για τους "άτακτους" μαθητές

Το "ποινολόγιο" (παιδαγωγικά μέτρα χαρακτηρίζονται από το υπ. Παιδείας), το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν οι Διευθυντές και οι εκπαιδευτικοί των σχολείων για την αντιμετώπιση κάθε παρεκκλίνουσας συμπεριφοράς μαθητών, προβλέπει:

Βιονικό μάτι υπόσχεται αποκατάσταση όρασης σε τυφλούς

Πριν από έναν χρόνο στο πλαίσιο ενός ερευνητικού προγράμματος επιλέχθηκε ένα μικρό κοπάδι προβάτων στην Αυστραλία στα οποία πραγματοποιήθηκε χειρουργική επέμβαση και πίσω από τον αμφιβληστροειδή τους τοποθετήθηκαν βιονικά μάτια. Τα πρόβατα αποδείχθηκε ότι απέκτησαν εξαιρετική όραση σε ένα πείραμα με στόχο την ανάπτυξη τεχνολογίας που θα επιτρέψει σε άτομα που πάσχουν από κάποιες μορφές τύφλωσης να δουν. 

Χάραξη εκπαιδευτικής πολιτικής για πρώτη φορά βάσει δεδομένων – ξεκινά η ελληνική «PISA»

Ξεκινούν από φέτος σε εθνικό επίπεδο οι εξετάσεις διαγνωστικού χαρακτήρα (ελληνική «PISA») για μαθητές της ΣΤ’ τάξης δημοτικού και Γ’ τάξης του Γυμνασίου στη Γλώσσα-κατανόηση κειμένου και στα Μαθηματικά. Πιλοτικά κατά τη φετινή σχολική χρονιά, οι εξετάσεις θα διεξαχθούν εντός Μαΐου σε εθνικό επίπεδο, με αντιπροσωπευτικό δείγμα έως 6.000 μαθητών και μαθητριών Δημοτικού και έως 6.000 Γυμνασίου, σε έως 600 σχολικές μονάδες όλων των τύπων, όλης της επικράτειας. Τα αποτελέσματα θα συλλέγονται ανώνυμα και δεν συνεκτιμώνται στους βαθμούς των μαθητών, ενώ οι μαθητές θα κληθούν να απαντήσουν σε ένα εύρος ερωτήσεων κλειστού τύπου. Οι διαγωνιστικές αυτές εξετάσεις θα επαναλαμβάνονται ετησίως.

Κυρία, πώς γεννιούνται τα παιδιά; – Πώς διδάσκεις στα παιδιά Σεξουαλική Αγωγή;

Μια δασκάλα Δημοτικού περιγράφει στα «ΝΕΑ» πώς διδάσκεται στους μικρούς μαθητές το μάθημα Σεξουαλικής Αγωγής n Ποιες είναι οι εντυπώσεις των παιδιών και τι ερωτήσεις κάνουν

Σ’ ένα προαύλιο κάπου στα δυτικά προάστια, οι μικροί μαθητές της Εκτης Δημοτικού απολαμβάνουν το διάλειμμά τους με σύμμαχο τον χειμωνιάτικο ήλιο. Δίπλα στον Γιωργάκη που τρώει το κουλούρι του, τα κορίτσια έχουν μαζευτεί σαν μέλισσες γύρω από το κεφάλι της Ελένης που τους εξηγεί πώς έφτιαξε μια περίτεχνη πλεξούδα με οδηγίες από ένα βίντεο στο Instagram.

ΗΠΑ: Ρίγκαν, Τσόρτσιλ και… Τζον Γουέιν σε παιδικά βιβλία

Η αποδόμηση της «καθεστηκυίας κουλτούρας» των λευκών, μία εξτρεμιστική τάση που έγινε μόδα στον αγγλοσαξονικό κόσμο ύστερα από τους ακτιβισμούς του κινήματος των μαύρων Black Lives Matter, έχει προκαλέσει εσωτερικό πολιτιστικό-πολιτισμικό πόλεμο στις ΗΠΑ. Τελευταίο επεισόδιο από το… Δυτικό Μέτωπο είναι η κυκλοφορία βιβλίων για παιδιά με ήρωες επιφανείς συντηρητικούς, το έργο και την παρακαταθήκη των οποίων υπερασπίζεται και προβάλλει η σειρά «Ηρωες της Ελευθερίας» («Heroes of Liberty»). Φυσικά, τόσο η έννοια του ήρωα όσο και η έννοια της ελευθερίας νοούνται βάσει των αμερικανικών προδιαγραφών.

Πυρκαγιά σε σχολείο στη Γερμανία: Επικίνδυνο trend του TikTok;

Στην πρόκληση του TikTok “devious licks”, οι μαθητές κλέβουν αντικείμενα από το σχολείο. Τώρα βάζουν και φωτιές σε πολλά σχολεία στη Βαυαρία. Η αστυνομία ερευνά τώρα μια πιθανή σύνδεση.

Είτε πρόκειται για κλεμμένα ουρητήρια, είτε για σπασμένα πλακάκια είτε για δοχεία σαπουνιού που εξαφανίζονται – η καταστροφή στις σχολικές τουαλέτες είναι προφανής.

«Θέλω να γίνω παράδειγμα»- Συγκινεί η Κενυάτισσα γιαγιά που επέστρεψε στο σχολείο στα 98 της

Σε μια αίθουσα σχολείου στην αγροτική περιοχή Ριφτ Βάλεϊ της Κένυας, η Πρισίλα Σιτιενέι, που γίνεται 99 ετών την Παρασκευή, κρατάει σημειώσεις δίπλα στους συμμαθητές της, οι οποίοι είναι τουλάχιστον οκτώ δεκαετίες νεότεροί της.

Φορώντας τη σχολική στολή, γκρι φουστάνι και πράσινο πουλόβερ, η Σιτιενέι διηγείται ότι επέστρεψε στα θρανία για να δώσει ένα καλό παράδειγμα στα εγγόνια της και για να έχει μια νέα σταδιοδρομία.

Καρκίνος στην παιδική ηλικία: Ανεπιθύμητες ενέργειες της χημειοθεραπείας

Με την κατάλληλη θεραπεία, 4 στα 5 παιδιά με καρκίνο σήμερα πετυχαίνουν την πλήρη ίαση. Ωστόσο, καμιά θεραπεία δεν είναι άμοιρη ανεπιθύμητων ενεργειών. Η χημειοθεραπεία, που στοχεύει στην αναχαίτιση του άναρχου κυτταρικού πολλαπλασιασμού των καρκινικών κυττάρων, μπορεί να προκαλέσει ποικίλες «παράπλευρες απώλειες», λόγω της δράσης της και σε υγιείς ιστούς, των οποίων τα κύτταρα επίσης πολλαπλασιάζονται γρήγορα (πχ τρίχες, δέρμα, βλεννογόνοι, μυελός των οστών).

Eurostat: 1 στους 6 νέους στην Ελλάδα με σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις

Το 7% των νέων ηλικίας 15 έως 29 ετών στην Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετώπισε σοβαρές υλικές και κοινωνικές στερήσεις το 2020, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα η Eurostat.

Ειδικότερα, στην Ελλάδα το ποσοστό αυτό είναι υπερδιπλάσιο του μέσου όρου της ΕΕ, με 16%, δηλαδή ένας στους έξι νέους 15 έως 29 ετών αντιμετωπίζει σοβαρές υλικές στερήσεις.