Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου 2023

6 καταστάσεις στο σχολείο που αποτελούν πρόκληση (στον κοινωνικό τομέα) για τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης και προσοχής.

Κοινές δραστηριότητες στο σχολείο όπως το φαγητό και το διάλειμμα δίνουν στο παιδί την ευκαιρία της κοινωνικοποίησης στο σχολείο. Αλλά αυτές οι κοινωνικές καταστάσεις μπορεί κάποιες φορές να είναι πρόκληση για τα παιδιά με δυσκολίες μάθησης και προσοχής. Δείτε πώς.

Μ. Μόσχος: Κατακόρυφα αυξήθηκε κατά την πανδημία η αναζήτηση τεχνολογικών εργαλείων για την προσβασιμότητα ατόμων με αναπηρία

Κατακόρυφα αυξήθηκε, ήδη από το πρώτο εξάμηνο της πανδημίας, η αναζήτηση -από άτομα με αναπηρία ή σοβαρές μαθησιακές δυσκολίες- τεχνολογικών εργαλείων που σχετίζονται με την προσβασιμότητα στην τεχνολογία, σύμφωνα με την εμπειρία της Microsoft, την οποία μοιράστηκε με το ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Μιχάλης Μόσχος, Global Business Solutions Director της αμερικανικής εταιρείας και επικεφαλής των θεμάτων προσβασιμότητας για την Κεντρική και Ανατολική Ευρώπη. Ο αναγκαστικός εγκλεισμός στο σπίτι, που έφερε τους υπολογιστές στην «καρδιά» της ανθρώπινης επικοινωνίας, ώθησε πολλούς ανθρώπους να ανακαλύψουν δυνατότητες, που μέχρι τότε ήταν ορατές στο μενού των Windows, αλλά παρόλα αυτά «κρυμμένες», αφού οι άνθρωποι δεν τις αναζητούσαν. «Έξι μήνες μετά την εκδήλωση της πανδημίας, οι αναζητήσεις της λέξης "Accesibility" (προσβασιμότητα) στο "Microsoft 360" ήταν εννέα φορές περισσότερες -απ΄το ένα εξάμηνο στο άλλο!

Ημερίδα: Σεξουαλική κακοποίηση ατόμων με αναπηρία: Δεδομένα & Ζητούμενα

Ο Σύλλογος ΑμεΑ "ΜΑΝΑ", το Ινστιτούτο Net Media Lab, ΕΚΕΦΕ Δημόκριτος και η εφημερίδα ΑΜΑΡΥΣΙΑ διοργανώνουν ημερίδα με θέμα Σεξουαλική κακοποίηση ατόμων με αναπηρία: Δεδομένα & Ζητούμενα. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Φεβρουαρίου 2023, στις 5:00 μ.μ. στο Δημοτικό Θέατρο Λυκοβρύσης - Πεύκης (Ελ. Βενιζέλου 17-19). 

Τι ισχύει από σήμερα Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου στα σχολεία και σε πάσης φύσεως εκπαιδευτικές δομές

Την παράταση των μέτρων προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του κορωνοϊού COVID-19 για σχολεία, ΑΕΙ, ΙΕΚ, ΣΔΕ, Κολλέγια , Φροντιστήρια και ΚΞΓ έως και τη Δευτέρα, 27 Φεβρουαρίου 2023 και ώρα 06:00, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση, η οποία δημοσιεύθηκε στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (ΦΕΚ 703/10-2-2023).

Eως 13 Φεβρουαρίου οι αιτήσεις συνταξιοδότησης χιλιάδων εκπαιδευτικών

Στενεύουν τα περιθώρια για χιλιάδες εκπαιδευτικούς που πληρούν τις προϋποθέσεις και επιθυμούν να υποβάλουν αίτηση συνταξιοδότησης, καθώς η διαδικασία ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται την ερχόμενη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου. Οι αιτήσεις παραίτησης των εκπαιδευτικών υποβάλλονται από την 1η και μέχρι τη 13η Φεβρουαρίου από τον ίδιο τον εκπαιδευτικό, είτε ηλεκτρονικά στη διεύθυνση gov.gr είτε με έγγραφη δήλωση στις κατά τόπους διευθύνσεις εκπαίδευσης. Αυτό βέβαια δεν σημαίνει ότι θα αδειάσουν τα σχολεία από δασκάλους και καθηγητές εν μέσω σχολικής χρονιάς. Η υπαλληλική σχέση λύεται αυτοδικαίως με το τέλος του διδακτικού έτους (31 Αυγούστου) και υπό την προϋπόθεση ότι ο εκπαιδευτικός δεν θα ανακαλέσει την παραίτηση με δήλωσή του. Η εν λόγω δήλωση ανάκλησης μπορεί να υποβληθεί μέσα σε ένα μήνα από την αίτηση παραίτησης.

Δημιουργία θεματικού πάρκου ΑμεΑ στο Ελληνικό

Τη δημιουργία ειδικού θεματικού πάρκου που θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί από ΑΜΕΑ θα χρηματοδοτήσει η Περιφέρεια Αττικής. Το πάρκο βρίσκεται δίπλα από το κτιριακό συγκρότημα των ΑμεΑ 9.000 τετραγωνικών μέτρων στο παλαιό αεροδρόμιο Ελληνικού.

Τα παιδιά που έχασαν στον σεισμό και το όνομά τους

Τα τραυματισμένα παιδιά στο νοσοκομείο της πόλης των Αδάνων είναι πολύ μικρά για να γνωρίζουν πόσα έχουν χάσει. O Tom Bateman, απεσταλμένος του BBC στην Τουρκία, παρακολούθησε γιατρούς στην εντατική να ταΐζουν με μπιμπερό ένα τραυματισμένο κοριτσάκι έξι μηνών του οποίου οι γονείς δεν μπορούν να βρεθούν.

Kea Awards Forum: Βραβεία για την καινοτομία στην εκπαίδευση

Πώς μπορείς να κεντρίσεις το ενδιαφέρον των παιδιών, να ενισχύσεις την αγάπη τους για μάθηση και να πυροδοτήσεις το εσωτερικό τους κίνητρο, εμπλέκοντάς τα στην εκπαιδευτική διαδικασία;

Δεκατρείς εμπνευσμένοι εκπαιδευτικοί από όλη την Ελλάδα πρότειναν τρόπους και ιδέες, παρουσιάζοντας στο Kea Awards Forum τις καινοτόμες προσεγγίσεις τους που προκρίθηκαν στον τελικό του διαγωνισμού για τα βραβεία Kea, το Σάββατο 4 Φεβρουαρίου στο The Cube στο κέντρο της Αθήνας. Οι τρεις από αυτούς βραβεύθηκαν για την συμβολή τους στην εκπαιδευτική καινοτομία.

Ένα πρόγραμμα «όνειρο» για τους φοιτητές

«Η αγάπη και ο ενθουσιασμός μου για τον κλάδο της μοριακής βιολογίας αποτέλεσαν την κινητήριο δύναμη για να μην το βάλω κάτω. Η αφοσίωση και η αποφασιστικότητά μου για την επίτευξη των στόχων μου. Η προσαρμοστικότητά μου στις ακαδημαϊκές απαιτήσεις, εντατικοποιώντας τους ρυθμούς μου ώστε να ανταποκρίνομαι με επιτυχία. Ο ζήλος και η φιλοδοξία μου για βελτίωση και προσωπική ανάπτυξη», λέει στην «Κ» για την επιτυχία της η Ιζαμπέλα Πρίφτι, πτυχιούχος του τμήματος Βιοϊατρικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής. «Αν δεν είχα την υποτροφία, η καθημερινότητά μου στις ΗΠΑ θα ήταν σαφώς πιο δύσκολη οικονομικά, λόγω του συγκριτικά υψηλού κόστους ζωής, ιδίως τον τελευταίο καιρό με τις μεγάλες αυξήσεις τιμών ακόμα και σε βασικά καταναλωτικά αγαθά», συμπληρώνει ο Γιάννης Ασμάνης, ο οποίος είναι αριστούχος απόφοιτος της Σχολής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Η/Υ του ΕΜΠ. Η Ιζαμπέλα και ο Γιάννης έχουν λάβει υποτροφία από το Ιδρυμα Μποδοσάκη. Η Ιζαμπέλα για μεταπτυχιακό πρόγραμμα στο Πανεπιστήμιο Λουντ στη Σουηδία και ο Γιάννης για διδακτορικό στο Πανεπιστήμιο της Πενσιλβάνια στις ΗΠΑ.

Διαδικτυακή Ημερίδα Ενημέρωσης του προγράμματος ProWell