Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2022

Σαν σήμερα, Peanuts

Το παραπάνω στριπ πρωτοδημοσιεύτηκε στις 28 Δεκεμβρίου 1986.
 

Η Μπουμπουλίνα της Κολομβίας παλεύει για τα δικαιώματα των ΑμεΑ

Γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Μπογκοτά της Κολομβίας, το όνομά της (στα χαρτιά) είναι Ναταλία Μορένο Ροντρίγκεζ (Natalia Moreno Rodríguez) αλλά η ίδια έχει επιλέξει να συστήνεται ως Μπουμπουλίνα, αφού στο πρόσωπο της ηρωίδας της Ελληνικής Επανάστασης του 1821 έχει βρει ένα κομμάτι του δικού της εαυτού· αυτό που μάχεται για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία αλλά και κάθε άλλου ατόμου, τα δικαιώματα του οποίου παραβιάζονται.

Οδηγός επιβίωσης στα social media: Πώς να προστατεύσετε τα παιδιά από επικίνδυνα challenges στο Tik Tok

Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, διαπιστώθηκε πως περισσότεροι από επτά στους 10 Αμερικανούς διαθέτουν λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο σημείο αυτό ωστόσο, προκύπτει ένα σοβαρό ερώτημα: Πώς οι γονείς θα προστατεύσουν τη παιδιά τους από τους κινδύνους που ελλοχεύουν τα social media; 

Βασιλική Καλογεροπούλου: Από τους Ολυμπιακούς Αγώνες Κωφών στο Australian Open

Πόσο απέχει η Βραζιλία από την Αυστραλία; Για τη Βασιλική Καλογεροπούλου απέχει επτά μήνες…Για πολλούς η συμμετοχή σε Ολυμπιακούς Αγώνες είναι όνειρο ζωής. Για τους τενίστες και τις τενίστριες το όνειρο περιλαμβάνει και τη συμμετοχή σε ένα από τα κορυφαία grand slam του αθλήματος.

Αυτό το όνειρο θα ζήσει η Βασιλική Καλογεροπούλου, που πριν λίγο καιρό δέχθηκε την τιμητική πρόσκληση να συμμετάσχει στους αγώνες επίδειξης, του Αυστραλιανού Όπεν. Το πρώτο Grand Slam της σεζόν (16-29 Ιανουαρίου 2023), που ενέταξε στο πρόγραμμά του, αγώνες επίδειξης με τους κορυφαίους παίκτες και παίκτριες με προβλήματα ακοής.

Δ. Παπανικολάου: «Δεν χρειάζεται να έχουμε ενοχές για κάτι που δεν είναι επιλογή»

Λεξικό μουσικοθεραπείας: Τόπος διεπιστημονικών συναντήσεων

Η πρώτη έκδοση του λεξικού αποτελεί ένα αρχικό βήμα συστηματικής οργάνωσης και γλωσσικής απόδοσης όρων και εννοιών. Σε αυτήν την έκδοση εστιάζουμε στην απόδοση ενός περιορισμένου αριθμού όρων οι οποίοι έχουν αναπτυχθεί από συναδέλφους κατόπιν πρόσκλησης. Η προαγωγή και συνεχής εξέλιξη του ακαδημαϊκού λόγου ωστόσο απαιτεί έναν συνεχή διεπιστημονικό διάλογο και ως εκ τούτου ευελπιστούμε στη διαρκή ανανέωση του λεξικού με νέα λήμματα σε τακτά χρονικά διαστήματα. Προς αυτήν την κατεύθυνση ενθαρρύνουμε μουσικοθεραπευτές και επαγγελματίες από συναφή πεδία να καταθέσουν τις δικές τους προτάσεις για όρους και λήμματα προς προσθήκη σε μελλοντικές εκδόσεις.

Τα podcasts της ΕΠΑΨΥ: Διάλογοι για την ψυχική μας υγεία – Καλεσμένος ο Γρηγόρης Αμπατζόγλου

Στο 22ο επεισόδιο της σειράς podcasts της ΕΠΑΨΥ «Διάλογοι για την ψυχική μας υγεία» η Αγγελική Σπανού συνομιλεί με τον Γρηγόρη Αμπατζόγλου.

Ο Γρηγόρης Αμπατζόγλου είναι εμβληματική προσωπικότητα στην κοινοτική παιδοψυχιατρική στη Βόρεια Ελλάδα.

Επιλογή Διευθυντών σχολείων: Συνεχίζεται η υποβολή αιτήσεων - Η μοριοδότηση της επιμόρφωσης

Η διαδικασία υποβολής των αιτήσεων από τους υποψήφιους διευθυντές σχολείων βρίσκεται σε εξέλιξη μετά την παράταση που δόθηκε μέχρι και τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023.

Ένα μέρος από τα μετρήσιμα κριτήρια είναι και τα πιστοποιητικά επιμόρφωσης που ανήκουν στην κατηγορία “επιστημονική και παιδαγωγική συγκρότηση”.

Οι αφανείς ήρωες των παραμυθιών

Τα Χριστούγεννα είναι μια παιδική υπόθεση. Το σχολείο σταματάει, τα πάντα φωτίζονται εορταστικά, τα σπίτια μετατρέπονται σε φρούρια ζεστασιάς που κοιτούν το χιόνι να πέφτει έξω από το παράθυρο και ένας αγαθός γίγαντας με κόκκινη στολή και άσπρα γένια έρχεται ιπτάμενος από μια άγνωστη χώρα του Βορρά για να φέρει δώρα. Κι ενώ με το ενήλικο μυαλό μας γνωρίζουμε πως όλα αυτά ξεκίνησαν από μια πανάρχαια διονυσιακή γιορτή του χειμερινού ηλιοστασίου και πως τα δώρα που στέκονται κάτω από το στολισμένο δέντρο αποτελούν μακρινό απόγονο της βιομηχανικής επανάστασης, έχει άραγε νόημα να πούμε στα παιδιά πως δεν υπάρχει Aγιος Βασίλης;

Π.Χαρίτος: Ο Ρομ από τους Σοφάδες που σπούδασε στο πανεπιστήμιο ξεπερνώντας ανυπέρβλητα εμπόδια


Πότε επιστρέφουν στα θρανία οι μαθητές - Οι σχολικές αργίες του 2023

Τη Δευτέρα 9 Ιανουαρίου 2023 αναμένεται να ανοίξουν τα σχολεία για τη νέα χρονιά, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων. Οι μαθητές θα επιστρέψουν στα θρανία μετά από δύο εβδομάδες διακοπών.