Τρίτη 13 Απριλίου 2021

Βιβλιοπαρουσίαση: Aggie the Brave

Ίσως ένα από τα καλύτερα παιδικά βιβλία για τα ζωάκια είναι το αγγλικό βιβλίο “Aggie the Brave” (Aggie η Γενναία) της Lori Ries (σε εικονογράφηση του Frank W. Dormer), το οποίο δυστυχώς δεν έχει μεταφραστεί ακόμα στα ελληνικά (εκδόσεις Charlesbridge).

Πρόκειται για μια γλυκύτατη ιστορία με πρωταγωνιστές τον Βen, ένα αγοράκι προσχολικής ηλικίας και το σκυλάκι του, την Aggie, που πάει για στείρωση.

Το βιβλίο έχει 48 σελίδες με κείμενο 3-4 σειρές σε κάθε σελίδα, με υπέροχη εικονογράφηση που παρουσιάζει την ιστορία έτσι ώστε να μπορεί να γίνει κατανοητή και από τους μικρούς αναγνώστες που δεν έχουν πρόσβαση στην προφορική ή γραπτή γλώσσα.

Προβολή: Η πρώτη οικοτουριστική διαδρομή για ΑΜεΑ στο Νέστο

 

Ποιες τροφές ενισχύουν το μυαλό του παιδιού;

Η διατροφή μας επηρεάζει όχι μόνο το σώμα μας, αλλά και τις σκέψεις, τη συμπεριφορά, ακόμη και τη διάθεσή μας. Επομένως, το παιδί πρέπει να έχει μια καθημερινή διατροφή που τροφοδοτεί το σώμα και το μυαλό του με όλα εκείνα τα απαραίτητα συστατικά που θα το βοηθήσουν να ανταπεξέλθει στις σχολικές υποχρεώσεις. Ας δούμε λοιπόν ποιες τροφές φαίνεται να ενισχύουν το μυαλό των παιδιών.

Γίνε τα μάτια ανθρώπων με προβλήματα όρασης!

Το τηλέφωνο της Ιωάννας Αμπατζίδου χτυπά και στην οθόνη της εμφανίζεται μια κυρία γύρω στα 65, δίπλα στην ανοιχτή πόρτα του ψυγείου της, η οποία την καλημερίζει και τη ρωτάει αν το μπουκάλι που κρατά στο χέρι της έχει γάλα. Η νεαρή εκπαιδευτικός τής απαντάει θετικά, η κυρία την ευχαριστεί και το τηλεφώνημα ολοκληρώνεται μ’ ένα πλατύ χαμόγελο στα πρόσωπα και των δύο. Η Ιωάννα Αμπατζίδου είναι μία από τους περισσότερους από 4,5 εκατομμύρια εθελοντές της εφαρμογής «Be my Eyes», που κάθε μέρα «δανείζουν» τα μάτια τους σε κάποιους από τους σχεδόν 300.000 τυφλούς ή με ηπιότερα προβλήματα όρασης ανθρώπους σε όλο τον κόσμο, βοηθώντας τους να ζήσουν μια ανεξάρτητη -κατά το μέγιστο δυνατό- ζωή.

Μαθητής από τη Θεσσαλονίκη έγινε δεκτός στο Yale με υποτροφία 97%

Με δεκάδες διακρίσεις σε μαθηματικούς διαγωνισμούς, την πρώτη θέση στην ολυμπιάδα επιστημών, άριστους βαθμούς, εθελοντικό έργο ως διασώστης και πάνω από όλα «δίψα» για γνώση, ο αρχηγός της ομάδας ρομποτικής VeloCT που συμμετέχει στον παγκόσμιο διαγωνισμό «F1 in schools», Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, κατάφερε όχι μόνο να γίνει δεκτός από το Yale, ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου, αλλά και να εξασφαλίσει υποτροφία 97%.

Ο μαθητής από τη Θεσσαλονίκη που πήρε υποτροφία για το Yale μιλά στο Πρώτο Πρόγραμμα

Θα ήθελα να γίνω μηχανικός στη formula 1. Αυτό είναι το όνειρό μου. Θα ήθελα να μπω στην ομάδα της Ferrari. Αυτό ανέφερε μιλώντας αποκλειστικά στο Πρώτο Πρόγραμμα και τον Θάνο Σιαφάκα ο Κωνσταντίνος Μαρκόπουλος, ο αριστούχος μαθητής από τη Θεσσαλονίκη, που κατάφερε να γίνει δεκτός από το Yale, ένα από τα κορυφαία πανεπιστημιακά ιδρύματα του κόσμου αλλά και να διασφαλίσει υποτροφία 97%.

Ισπανία: Ένα σχολείο δίπλα στη θάλασσα εξαιτίας του κορωνοϊού

Ένα σχολείο δίπλα στη θάλασσα, θα μπορούσε να είναι το όνειρο κάθε παιδιού. Ωστόσο, για τους μαθητές ενός σχολείου στη Μούρθια, στην νοτιοανατολική Ισπανία, είναι η πραγματικότητα στην εποχή του κορωνοϊού.

Μετά από έναν χρόνο τηλεκπαίδευσης εξαιτίας της πανδημίας, το εν λόγω σχολείο επιχείρησε να συνδυάσει έναν νέο τρόπο διδασκαλίας με τα οφέλη του καθαρού αέρα.

Προβολή: Resisting far-right and neoliberal agenda in education: the stance of critical educators.

Παρακολουθήστε την ομιλία του Henry A. Giroux με τίτλο "Resisting far-right and neoliberal agenda in education: the stance of critical educators" που διοργανώθηκε στις 9 Απριλίου 2021 από το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαίδευσης (Τ.Ε.Π.Α.Ε.)

CDC: 1 στα 3 παιδιά που νοσηλεύονται με κορωνοϊό χρειάζονται εισαγωγή σε ΜΕΘ

Σχεδόν το ένα τρίτο των παιδιών και εφήβων (το 31%) που εισάγονται στο νοσοκομείο λόγω κορονοϊού, τελικά, θα χρειαστούν εισαγωγή σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), σύμφωνα με τα στοιχεία των Κέντρων Πρόληψης και Ελέγχου Νόσων (CDC) για τις ΗΠΑ, τα οποία επιβεβαιώνουν ότι δεν είναι μόνοι οι ηλικιωμένοι και γενικότερα οι ενήλικες που μπορεί να εμφανίσουν σοβαρές επιπλοκές εξαιτίας της Covid-19.

Μετακόμιση και διαζύγιο: Πώς επηρεάζεται η ψυχολογία των παιδιών;

Το τέλος ενός γάμου σηματοδοτεί την έναρξη μιας νέας περιόδου, κατά την οποία το παιδί συχνά βρίσκεται μπροστά σε μια κατάσταση επιλογής του γονέα, με τον οποίο θα συνεχίσει την καθημερινότητά του.

Κι ενώ τα δικαστήρια αποφασίζουν κι οι γονείς προσπαθούν, με τον έναν ή τον άλλον τρόπο, να ρυθμίσουν τα ζητήματα επιμέλειας, το ίδιο το παιδί βρίσκεται στη μέση ενός κυκεώνα, προσπαθώντας να καταλάβει, να συνειδητοποιήσει και να συμβιβαστεί στη νέα τάξη πραγμάτων.

Ράμπες και χώροι υγιεινής ΑμεΑ σε σχολεία του δήμου Νάουσας

Εγκρίθηκε η χρηματοδότηση μέσω του προγράμματος «Φιλόδημος ΙΙ» του Υπουργείου Εσωτερικών, της πρότασης που είχε καταθέσει ο δήμος Νάουσας το 2019 για την κατασκευή σε σχολεία του δήμου ραμπών και χώρων υγιεινής για ΑμεΑ), συνολικού προϋπολογισμού 68.000 ευρώ.

Παιδί: Πώς θα μάθει να τακτοποιεί τα παιχνίδια του;

Τα παιδιά, ειδικά κατά την νηπιακή τους ηλικία, έχουν την απίστευτη ικανότητα να μετατρέπουν ένα μαζεμένο δωμάτιο στο απόλυτο χάος μέσα σε μόλις λίγα λεπτά. Μάλιστα, φαίνεται συχνά να απολαμβάνουν το χάος, καθώς έχοντας κοντά τους όλα όσα θέλουν για να παίξουν, η διασκέδασή τους εντείνεται ενώ ταυτόχρονα νιώθουν μεγαλύτερη ασφάλεια.

Μεγαλώνουμε παιδιά που σέβονται το περιβάλλον

Μπορεί να πιστεύουμε ότι κανένας άνθρωπος δεν είναι ικανός να αλλάξει τον κόσμο, ωστόσο όταν μικρές συνήθειες τηρούνται ευλαβικά από μεγάλες μερίδες του πληθυσμού, μπορούν να κάνουν τη διαφορά.

Ενθαρρύνουμε τα παιδιά να καλλιεργήσουν την εκφραστικότητά τους

Τα παιδιά μας θα αποκτήσουν αυτοπεποίθηση και θα γίνουν δημιουργικά άτομα, αρκεί να τους δώσουμε το κατάλληλο περιβάλλον.

Βοηθώντας τα να εκφράζουν τον εαυτό τους, τα βοηθάμε να εξελιχθούν στις καλύτερες εκδοχές του εαυτού τους καθώς μεγαλώνουν.

Self test: 35 μαθητές και εκπαιδευτικοί σχολείων βγήκαν θετικοί

Μιλώντας στον ΣΚΑΪ 100,3 και αναφερόμενος στο άνοιγμα των σχολείων, ο κ. Σκέρτσος είπε πως από την Πέμπτη μέχρι και το Σάββατο είχαν διατεθεί περίπου 380.000-400.000 self test σε μαθητές και εκπαιδευτικούς.

«Υποδεχόμαστε το Πάσχα» online για μικρούς καλλιτέχνες

Η Ελληνοαμερικανική Ένωση και το Μουσείο Ελληνικής Παιδικής Τέχνης προετοιμάζονται για το Πάσχα μαζί με τους μικρούς καλλιτέχνες σε ένα πρωτότυπο εργαστήρι κατασκευών για τα πασχαλινά αυγά. Την Κυριακή 18 Απριλίου, στις 12:00 παρουσιάζεται το πρόγραμμα «Υποδεχόμαστε το Πάσχα», το οποίο απευθύνεται σε παιδιά δημοτικού και πραγματοποιείται online μέσω Zoom. Η συμμετοχή είναι ελεύθερη (με προεγγραφές) για όλα τα παιδιά.

Η αφήγηση θύματος σεξουαλικής κακοποίησης: «Βοηθήστε να κάνω την κόλασή μου ιστορία νίκης»

Η Θ. Γ. (τα πλήρη στοιχεία της είναι στη διάθεση της εφημερίδας) απευθύνθηκε με επιστολή της στην «Κ» με την παράκληση να της δοθεί βήμα προκειμένου να δημοσιοποιήσει τη συγκλονιστική προσωπική ιστορία της, μια ιστορία σεξουαλικής κακοποίησης από την ηλικία των μόλις 5 ετών και της δύσκολης μάχης να καταφέρει να σταθεί στα πόδια της. Με την επιστολή αυτή θέτει στη δημόσια συζήτηση και ένα αίτημα, να ανοίξει ο διάλογος για αλλαγή της νομοθεσίας, ώστε να μην παραγράφεται το αδίκημα της σεξουαλικής κακοποίησης ανηλίκων:

Ψυχομετρικά εργαλεία ΚΕΣΥ – έρευνα: Έγκριση διεξαγωγής από το υπουργείο παιδείας

Το υπουργείο παιδείας,ενέκρινε τη διεξαγωγή εκπαιδευτικής έρευνας με θέμα Καταγραφή και μελέτη των ψυχομετρικών εργαλείων που χρησιμοποιούνται στα ΚΕΣΥ στην Ελλάδα για την σχολική ηλικία (Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση.

Μέσα στα Iδρύματα που Φιλοξενούν τα Θύματα Ραδιενέργειας του Τσέρνομπιλ

Στις αρχές της χρονιάς, μεταπτυχιακοί φοιτητές φωτογραφίας στο College of Communication παρουσίασαν τις εργασίες τους. Δεν υπήρχε κάποια συγκεκριμένη οδηγία εκτός από τον επιλεγμένο τίτλο της έκθεσης – In the Forest of Things [Στο Δάσος των Πραγμάτων]– που είναι εμπνευσμένο από μια φράση του δημοσιογράφου Ryszard Kapuściński, με την οποία σημειώνει πως για να πει κανείς αυθεντικές ιστορίες, πρέπει «να διεισδύσει σ' αυτές όσο πιο βαθιά είναι δυνατό». Μιλήσαμε σε μερικούς φοιτητές για τα θέματα που επέλεξαν για τη μελέτη τους με αφορμή την έκθεση.

To άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο VICE US. Εσείς μπορείτε να το διαβάσετε  την ελληνική έκδοση του VICE, εδώ