Σάββατο 4 Ιανουαρίου 2020

Γιατί κάποιος παριστάνει τον κλόουν της τάξης

Ο δάσκαλος μόλις σας είπε ότι το παιδί σας συμπεριφέρεται με μη επιθυμητό τρόπο στο σχολείο και παριστάνει τον κλόουν της τάξης. Δεν εκπλήσσεστε τελείως. Έχετε παρατηρήσει παρόμοια συμπεριφορά στο σπίτι, ιδίως όταν υπάρχουν τριγύρω άλλοι άνθρωποι. Γιατί συμπεριφέρεται όμως έτσι και τι σημαίνει πραγματικά αυτή η συμπεριφορά; 

Είναι αλήθεια ότι σε ορισμένα παιδιά αρέσει να είναι το επίκεντρο της προσοχής. 

Λένε χαζά αστεία, κάνουν αστείες φάτσες και φιγούρα κυρίως για να εντυπωσιάσουν τα άλλα παιδιά. Κάνουν χαζομάρες στο γεύμα, στα διαλείμματα στους διαδρόμους ανάμεσα στα μαθήματα. Αλλά μερικά παιδιά συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο και κατά τη διάρκεια του μαθήματος μολονότι αυτή η συμπεριφορά τους βάζει σε μπελάδες με τους δασκάλους και τους συμμαθητές τους. 

Έρευνα: Ο εγκέφαλος αντιλαμβάνεται τα απτικά ερεθίσματα σε εξωτερικά αντικείμενα όπως και στα μέλη του σώματος

Από χρόνια οι νευροεπιστήμες και οι νέες τάσεις της γλωσσολογίας έχουν διαπιστώσει τη μεγάλη επιρροή που έχει η αφή, ως αντιληπτικό όργανο, στην ενεργοποίηση των κέντρων συνείδησης στον εγκέφαλο (όπως και στην ίδια τη γλώσσα, που ο Στίβεν Πίνκερ ονόμαζε «σωματικό εργαλείο για τον άνθρωπο, όπως η προβοσκίδα για τον ελέφαντα»). Πλέον μία νέα μελέτη ειδικών του τμήματος Ψυχολογίας του Παν/μιου Μπικόκα του Μιλάνου, διαπιστώνει πως τα απτικά ερεθίσματα γίνονται αντιληπτά από τον εγκέφαλο ως υπαρκτά μέλη του σώματός μας.

Υποχρεωτική η LGBTI+ εκπαίδευση στα σχολεία της Αγγλίας από το ’20

Η Βουλή των Λόρδων υποστήριξε την υποχρεωτική εισαγωγή της συμπεριληπτικότητας LGBTQ ζητημάτων και της σεξουαλικής διαπαιδαγώγησης στα αγγλικά σχολεία.

Ως μέρος των νέων κατευθυντήριων γραμμών για το πρόγραμμα σπουδών, που ανακοινώθηκαν από την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου, τα σχολεία θα ακολουθούν ειδικά μαθήματα σχετικά για τις σχέσεις, την ασφάλεια στο διαδίκτυο, τους κινδύνους του sexting και την ψυχική υγεία.

Eρευνα: Παιδιά που έπιναν πλήρες γάλα είχαν χαμηλότερο κίνδυνο για περιττά κιλά

Επισκόπηση και μετα-ανάλυση του St. Michael's Hospital of Unity Health Toronto, ανακάλυψε ότι παιδιά που έπιναν πλήρες γάλα είχαν 40% χαμηλότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαρα ή παχύσαρκα σε σύγκριση με παιδιά που κατανάλωναν γάλα μειωμένων λιπαρών.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The American Journal of Clinical Nutrition, ανέλυσε 28 μελέτες από 7 χώρες, που διερεύνησαν τη σχέση μεταξύ κατανάλωσης αγελαδινού γάλακτος από παιδιά και του κινδύνου επιπλέον κιλών ή παχυσαρκίας.

Εργαζόμενες μητέρες: Τι άδειες δικαιούνται

'Eναν χρήσιμο οδηγό εργασιακών και κοινωνικοασφαλιστικών δικαιωμάτων για την εργαζόμενη γυναίκα εξέδωσε το ΙΝΕ – ΓΣΕΕ, στον οποίο περιλαμβάνεται και ένα ειδικό κεφάλαιο σχετικά με το καθεστώς που ισχύει για όλες τις άδειες που δικαιούται η εργαζόμενη γυναίκα.

Αναλυτικά το ισχύον καθεστώς για προστασία της μητρότητας κατά τη διάρκεια της εργασιακής σχέσης καθώς και όλο το πλέγμα για τη χορήγηση αδειών είναι το ακόλουθο:

Τρεις δεξιότητες που βοηθούν τους εργαζόμενους γονείς να έχουν καθαρό μυαλό

Οι νέοι γονείς, έχουν να αντιμετωπίσουν προβλήματα, τα οποία οι παλαιότεροι ούτε είχαν σκεφτεί ότι υπάρχουν. 

Ο 21ος αιώνας έχει ένα θετικό και, παράλληλα, αρνητικό στοιχείο: την εύκολη πρόσβαση στην πληροφορία.

Το Google είναι πάντα εκεί για να ψάξουμε σε αυτό κάθε απορία για την ανατροφή των παιδιών ή τον συνδυασμό οικογένειας και επαγγέλματος. Εκεί, υπάρχει ποικιλία άρθρων και απόψεων από «ειδικούς».

Στυλιανός Αντωναράκης: Ο Έλληνας γενετιστής που χαρτογράφησε το σύνδρομο Down μιλά στο LiFO.gr

Ο νεαρός καθηγητής He Jiankui του Πανεπιστημίου του Shenzhen στην Κίνα ανακοίνωσε πριν από μερικούς μήνες ότι ήρθαν στον κόσμο τα πρώτα γενετικά τροποποιημένα μωρά, δίδυμα κορίτσια, των οποίων το DNA είχε ο ίδιος τροποποιήσει όταν βρίσκονταν σε εμβρυικό στάδιο. Στόχος της γενετικής τροποποίησης δεν ήταν η πρόληψη ή η θεραπεία κάποιας γενετικής πάθησης αλλά η επέμβαση στο γονιδίωμα των εμβρύων, ώστε να αποκτήσουν ένα χαρακτηριστικό που ελάχιστοι άνθρωποι έχουν, τη φυσική ικανότητα να αναπτύσσουν αντίσταση σε μια πιθανή μελλοντική μόλυνση από τον ιό HIV που προκαλεί AIDS. 

«Βαρύ περιστατικό αυτισμού ξέρετε τι είναι; Να πεθαίνεις λίγο λίγο κάθε μέρα…»

Με αφορμή την τραγική είδηση της παιδοκτονίας και έπειτα αυτοκτονίας μιας νέας γυναίκας στην Πεύκη, το μεσημέρι της Πέμπτης 2/1, και αφού όλα δείχνουν πως η μάνα δεν άντεξε το τεράστιο ψυχικό φορτίο του να μεγαλώνει ένα παιδί με βαρύ αυτισμό, η συγγραφέας Κατερίνα Κουτουκάκη, μητέρα και η ίδια ενός διαφορετικού παιδιού, έγραψε ένα συγκλονιστικό κείμενο που μας ανοίγει τα μάτια και το μυαλό…

Βήχας & παιδιά: Οι μύθοι γύρω από τον βήχα και οι αιτίες που τον προκαλούν

Γράφει η Παιδίατρος Βικτωρία Κούγια

Ο βήχας είναι σύμπτωμα και όχι ασθένεια! Συχνά μπορεί να είναι ενοχλητικός, να ανησυχεί τους γονείς και να ταλαιπωρεί τα παιδιά, ακόμη και να αναστατώνει την καθημερινότητα τους, αλλά αυτό δεν σημαίνει πάντα ότι το παιδί είναι «άρρωστο». Ο βήχας αποτελεί άμυνα του οργανισμού και βοηθά να απομακρυνθούν από το λαιμό και τους πνεύμονες οι βλεννώδεις εκκρίσεις, τυχόν ερεθιστικές ουσίες, ιοί και βακτήρια.