Τετάρτη 11 Δεκεμβρίου 2019

Συμβουλές για τις γιορτές όταν το παιδί σας έχει ευαισθησία σε τροφές

Για πολλές οικογένειες η περίοδος των γιορτών είναι μια περίοδος ατελείωτου φαγητού. Ωστόσο, αυτό μπορεί να προκαλεί δυσκολίες και προβλήματα στα παιδιά που είναι ευαίσθητα στη γεύση, τη μυρωδιά και την υφή φαγητών. 

Τα φαγητά των γιορτών δεν είναι απλώς φαγητά. Είναι και παράδοση. Μερικές συνταγές περνούν από γενιά σε γενιά και κάποιες αντιπροσωπεύουν μια όψη των γιορτών. Σε κάποια παιδιά μπορεί να μην αρέσει η γεμιστή γαλοπούλα, η βασιλόπιτα, οι γλυκοπατάτες, η μαγειρίτσα, το ψητό αρνί. Όμως μπορεί να τους αρέσει να ακούνε ιστορίες για το πώς μάθατε να τα μαγειρεύετε ή πώς σας φαίνονταν και τι κάνατε όταν ήσασταν μικροί. Να θυμάστε ότι κάποια φαγητά έχουν να κάνουν περισσότερο με την παράδοση και λιγότερο με την πράξη του φαγητού και τον κορεσμό του αισθήματος της πείνας. Και το γεγονός αυτό μειώνει την πίεση και για εσάς και για τα παιδιά σας. 

«Δασκάλα της χρονιάς» μια νηπιαγωγός από τη Θάσο

Τον τίτλο της δασκάλας της χρονιάς του Διεθνούς Οργανισμού AKS κατέκτησε η Βίκυ Ξανθοπούλου, δασκάλα στο διθέσιο ολοήμερο νηπιαγωγείο της Ποταμιάς Θάσου, η οποία λίγο καιρό πριν είχε τιμηθεί και με το βραβείο «The Freedon Literacy Award» (Βραβείο ελευθερίας μέσω του γραμματισμού) από τον οργανισμό «Judith’s Reading Room», με έδρα την Πενσυλβάνια των ΗΠΑ, που προωθεί τη φιλαναγνωσία.

Η δράση «Άγγιγμα και Όρια» επισκέπτεται σχολεία και Δήμους και ενημερώνει γονείς και παιδιά

Το «Άγγιγμα και Όρια» είναι μια δράση εστιασμένη στην Σεξουαλική Διαπαιδαγώγηση, με κύριο και βασικό της σκοπό την προστασία των παιδιών σε σχέση με το σώμα τους. Αποτελείται από μια ομάδα ειδικών (Ψυχολόγους, Θεατροπαιδαγωγούς και Δικηγόρο) όπου μαζί πραγματοποιούν συναντήσεις 3ων κύκλων.

1η Ανακοίνωση του 72ου Διεθνούς Συνεδρίου ΟΜΕΡ (Αθήνα 15-17.7.2020)

Η Διεθνής ΟΜΕΡ (Παγκόσμια Οργάνωση Προσχολικής Εκπαίδευσης) κάνει την τιμή στην ΟΜΕΡ Ελλάδας να φιλοξενήσει το 72ο Διεθνές Συνέδριο, στην Αθήνα, στις 15-17 Ιουλίου 2020. Η χώρα μας έχει διοργανώσει μόνο μία φορά ακόμη το Διεθνές Συνέδριο της ΟΜΕΡ πριν από 63 χρόνια. 

Ο τίτλος του 72ου Διεθνούς Συνεδρίου της ΟΜΕΡ είναι: "Early Childhood Education in the 21st century: new perspectives and dilemmas" - "Η Προσχολική Εκπαίδευση στον 21ο αιώνα: νέες προοπτικές και διλήμματα". Το θέμα θα αναπτυχθεί σε 4 άξονες με 28 επιμέρους πεδία, σε ζητήματα εκπαιδευτικής πολιτικής, διοίκησης εκπαιδευτικών φορέων, ένταξης, ισότητας, διδασκαλίας και διδακτικής σε συγκεκριμένες περιοχές μάθησης, όπως σχεδιασμού αναλυτικών προγραμμάτων, εκπαιδευτικής αξιολόγησης, αειφορίας, δικαιωμάτων των παιδιών, συνεργασίας οικογένειας-σχολείου-κοινότητας, γραμματισμού, νέων τεχνολογιών κ.ά.

Ένα Κέντρο Ενδυνάμωσης για παιδιά και εφήβους από τους Γιατρούς του Κόσμου

Οι Γιατροί του Κόσμου αγωνίζονται για να έχουν όλα τα παιδιά δικαίωμα στην ψυχοκοινωνική και την εκπαιδευτική φροντίδα. Για να μη χαθεί καμία ημέρα μάθησης και παιχνιδιού για όλα τα παιδιά που βρίσκονται σε ανάγκη.

Με μία κλήση στο 19830 μπορείς να βοηθήσεις παιδιά ευάλωτων οικογενειών να βρουν ζεστασιά στο Κέντρο Ενδυνάμωσης Παιδιού και Εφήβου στο κέντρο της Αθήνας

Άποψη: Δημήτρης Ευθυμάκης "Τι άλλο να κάνουμε δηλαδή εμείς οι γονείς;"

Τα παιδιά μας κοντεύουν να γίνουν ρομποτάκια, οι γονείς ψυχασθενείς και ξάφνου σκάει μύτη ένα πιτσιρίκι από την Σιγκαπούρη και τα βγάζει άχρηστα στην PISA. Εντάξει, δεν είναι άκυρες οι έρευνες, αλλά οι γονείς δεν δύνανται να κάνουν κάτι περισσότερο απ’ αυτό που κάνουν. Ή μήπως όχι;

Χιλιάδες κλήσεις για στάθμευση σε ράμπες

Μπορεί το τελευταίο διάστημα οι κλήσεις στα μαγαζιά για την εφαρμογή του αντικαπνιστικού νόμου και οι εικόνες με τις διμοιρίες της αστυνομίας στα πέριξ των Εξαρχείων να έχουν μονοπωλήσει την επικαιρότητα στο αστυνομικό δελτίο, ωστόσο το ενδιαφέρον του αρχηγείου της ΕΛ.ΑΣ δεν μένει μόνο σε αυτά.

Η έκθεση των μικρών παιδιών στο κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων συμπεριφοράς

Τα παιδιά που εκτίθενται στο κάπνισμα κατά τα πρώτα τέσσερα χρόνια της ζωής τους είναι πιθανότερο να εμφανίσουν συμπτώματα υπερκινητικότητας και προβλήματα συμπεριφοράς, σύμφωνα με μία νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.