Τρίτη 3 Μαρτίου 2015

Μπορεί ένα ιδιαίτερο ενδιαφέρον να γίνει καταναγκασμός που επηρεάζει την καθημερινή ζωή;

Όλοι μας έχουμε πράγματα που αγαπάμε, για τα οποία μας αρέσει να σκεφτόμαστε και να μιλάμε. Για παράδειγμα, ο Chris λατρεύει να μιλάει για την αγάπη του για τον κόσμο του Disney και το κρασί. Μπορεί να είναι δύο τελείως διαφορετικά πράγματα, αλλά τον ενδιαφέρουν πολύ και γνωρίζει πάρα πολλά για αυτά. Εμείς στο Social Learning Center (Κέντρο Κοινωνικής Μάθησης) ενδιαφερόμαστε πολύ για τα άτομα με δυσκολίες στον κοινωνικό τομέα. Σκεφτόμαστε πάρα πολύ το συγκεκριμένο θέμα και μας είναι δύσκολο να μην μιλάμε για τη «δουλειά» μας, ακόμα και όταν βγαίνουμε για διασκέδαση. Επομένως, ναι, μπορεί να είμαστε «σπασίκλες», αλλά δεν πειράζει, αφού στο σημερινό λεξιλόγιο είναι «κουλ» να είναι κανείς σπασίκλας!

Δήμος Αθηναίων: Ο Μάρτιος, μήνας βιωματικών δράσεων εξοικείωσης με την αναπηρία

Μήνας βιωματικών δράσεων εξοικείωσης με την αναπηρίαγίνεται ο Μάρτιος για την Αθήνα. Ο δήμος Αθηναίων σε συνεργασία με τον Σύνδεσμο Κοινωνικής Ευθύνης για Παιδιά και Νέους (ΣΚΕΠ), με την υποστήριξη του Ελληνικού Συλλόγου για το Σύνδρομο Asperger, (ΕΛΣΣΑ), καθώς και με τη συνδρομή των εκδόσεων ΠΑΤΑΚΗ, διοργανώνουν μια σειρά απόβιωματικές δράσεις εξοικείωσης με την αναπηρία, μέσω της ενημέρωσης, συνειδητοποίησης αλλά και της καταγραφής των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν τα άτομα με αναπηρία.

Με σύμμαχό σου τα βιβλία, διώξε τη βία απ' τα σχολεία!

6 Μαρτίου- Πανελλήνια Ημέρα κατά της σχολικής βίας και του εκφοβισμού 
Tο Ελληνικό Τμήμα της ΙΒΒΥ - Κύκλος Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου ετοίμασε αφίσα με όλα τα βιβλία που δήλωσαν τα μέλη του, δημιουργοί και εκδότες, ότι βοηθούν στην πρόληψη και στην αντιμετώπιση της σχολικής βίας και του εκφοβισμού. 
Μπορείτε να την κατεβάσετε ελεύθερα. Διαδώστε την σε σχολεία και βιβλιοθήκες. 
Εικαστικό - Δημιουργικό : Διατσέντα Παρίση
Σύνθημα: Βαγγέλης Ηλιόπουλος

Θεραπεία αναστρέφει τα συμπτώματα της πολλαπλής σκλήρυνσης

Μια πρωτοποριακή βλαστοκυτταρική θεραπεία φάνηκε να επιτρέπει σε ασθενείς με πολλαπλή σκλήρυνση (σκλήρυνση κατά πλάκας) να περπατούν, να τρέχουν, ακόμη και να χορεύουν!

Μπορούν να μειωθούν τα κρούσματα διαβήτη στην Ελλάδα;

Ο Οδικός Χάρτης για το σακχαρώδη διαβήτη στην Ελλάδα περιλαμβάνει ένα μείγμα προτεινόμενων δράσεων, το οποίο θα μπορεί να αξιοποιηθεί στο πλαίσιο του σχεδιασμού και υλοποίησης δράσεων για τη βελτίωση της παρεχόμενης φροντίδας υγείας σε ασθενείς.

Μάθετε για τις σπουδές σε 41 Τμήματα του Αριστοτελείου

Μαθήματα επαγγελματικού προσανατολισμού μέσω διαδικτύου μπορούν να παρακολουθήσουν οι μαθητές λαμβάνοντας χρήσιμες πληροφορίες για τα Τμήματα και τις Σχολές του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Μια ταινία χωρίς ήχο και υπότιτλους

Ο Θανάσης Χατζόπουλος με τις δύο νουβέλες μάς δίνει το πρώτο πεζογραφικό του βιβλίο ύστερα από μια μακρά και ευδόκιμη θητεία στην ποίηση

Τα καταραμένα παιδιά της κοιλάδας Όμο


Ο περίφημος Steven McCurry ταξίδεψε μέχρι την μακρινή κοιλάδα Όμο για να αποτυπώσει στον φακό του κάποιες φυλές που τείνουν να εξαφανιστούν. Μεταξύ αυτών και τα παιδιά «Minji» που θεωρούνται καταραμένα και εγκαταλείπονται στην έρημο για να πεθάνουν.

«Ολα τα σχολεία μας έπρεπε να είναι πρότυπα»

Τα πειραματικά σχολεία πέθαναν, ζήτω τα πειραματικά! Η αφήγηση τού - για πολλούς που το πίστεψαν και το υπηρέτησαν - τελευταίου μεγάλου «success story» στην εκπαίδευση φτάνει στο αναπάντεχο τέλος της. Τουλάχιστον με τη μορφή που λειτούργησε τα τελευταία χρόνια. Για να περάσει σε ένα άλλο κεφάλαιο, το οποίο αναμένεται επίσης να κριθεί τα επόμενα χρόνια.

Χωρίς τέλος ο εφιάλτης με τα παιδιά-στρατιώτες στο Νότιο Σουδάν

Εκατοντάδες αγόρια απήχθησαν στα μέσα Φεβρουαρίου στο Νότιο Σουδάν και εξαναγκάστηκαν να «υπηρετήσουν» ως στρατιώτες, αναφέρει η Unicef κατηγορώντας παραστρατιωτική οργάνωση προσκείμενη στην κυβέρνηση.

Oι γονείς που έκαναν τατουάζ τα σημάδια της κόρης τους για να μην νιώθει διαφορετική

Πριν από 18 μήνες η Honey-Rae ήρθε στη ζωή μετά από μια δύσκολη γέννα και αμέσως βρέθηκε στην θερμοκοιτίδα. Όταν η μητέρα της συνήλθε από τον τοκετό, επισκέφτηκε το μωρό και παρατήρησε πως το μισό της πόδι ήταν καλυμμένο με ένα πολύ μεγάλο σημάδι από την γέννα. "Ήξερα πως δεν πονούσε και στα μάτια μου το μωρό μου ήταν τέλειο, αλλά την ίδια στιγμή συνειδητοποίησα πως η κόρη μου θα το έφερε για όλη της τη ζωή και πως κάποιοι μπορεί να την ξεχώριζαν και να την απομόνωναν για αυτό." ανέφερε η Tanya Phillips. 

Γίνετε το παράδειγμα για να τρώνε σωστά τα παιδιά - Ιδέες για υγιεινά σνακ

Δεν μπορεί οι γονείς να απαιτούν από τα παιδιά τους να τρώνε υγιεινά, όταν οι ίδιοι δεν δίνουν το καλό παράδειγμα. Είναι γνωστό ότι τα παιδιά μιμούνται τους ενήλικες σε διάφορες συμπεριφορές και το φαγητό δεν αποτελεί εξαίρεση.

Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων: Ενα σχολείο που εμπνέει

Λίγες ημέρες πριν ξεσπάσει ο σάλος για τα πρότυπα και πειραματικά σχολεία, με τις αλληλοαναιρούμενες δηλώσεις του υπουργείου Παιδείας περί της κατάργησής τους ή μη, βρέθηκα σε ένα από αυτά. Μια επιστολή του διευθυντή του προς το «Κ» είχε αποτελέσει την αφορμή. Ο κ. Παναγιώτης Τσακρής, φιλόλογος που εργάζεται στο Πειραματικό Λύκειο Αγίων Αναργύρων από ιδρύσεώς του (1994) και το διευθύνει από το 2011, μας μιλούσε για τις εξαιρετικές επιδόσεις του σχολείου στις πανελλήνιες εξετάσεις αλλά και τις μεγάλες υλικοτεχνικές ελλείψεις που αντιμετωπίζει.

Παιδοθεσία – Μια αναγνώριση που δεν κοστίζει τίποτα (στο κράτος)

Κείμενο της κ. Ειρήνης Πετροπούλου στο ιστολόγιο Οικογένειες Ουράνιο Τόξο.

(Με αφορμή τη συζήτηση που οργάνωσε στις 4/2/2015 το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών «Μάρκος Δραγούμης» με θέμα: «Παιδοθεσία από ομόφυλα ζευγάρια»)

Σύμφωνα με το άρθρο 7 της αναθεωρημένης Ευρωπαϊκής Σύμβασης για την παιδοθεσία, η οποία έχει υπογραφεί μόνο από τρεις χώρες της Ευρώπης από τις 27/11/2008:

«Τα κράτη είναι ελεύθερα να επεκτείνουν το πεδίο της Σύμβασης σε ζευγάρια του ίδιου φύλου, τα οποία έχουν συνάψει γάμο ή σύμφωνο συμβίωσης. Είναι επίσης ελεύθερα να επεκτείνουν το πεδίο της Σύμβασης αυτής σε ζευγάρια διαφορετικού και ίδιου φύλου που ζουν μαζί σε μια σταθερή σχέση».

Εκατοντάδες μωρά γεννιούνται παχύσαρκα στη Βρετανία

Εκατοντάδες μωρά γεννιούνται κάθε χρόνο στη Βρετανία πάσχοντας από κλινική παχυσαρκία - και μερικά ζυγίζουν περισσότερα από 6 κιλά!

Όπως αποκάλυψαν τα στοιχεία 110 δημόσιων νοσοκομείων της χώρας, από το 2011 έως σήμερα έχουν γεννηθεί 1.403 μωρά που ζυγίζουν περισσότερο από 4,5 κιλά (είναι το όριο της νεογνικής παχυσαρκίας).

Σχόλιο: Δ. Λαμπριανίδης Προσβασιμότητα ιερών ναών

Φεύγοντας από την κηδεία μιας φίλης πριν από λίγες μέρες, για ακόμα μια φορά ένιωσα πολίτης δεύτερης κατηγορίας, αφού ο ναός στον οποίο έγινε η νεκρώσιμη ακολουθία δεν είχε πρόσβαση για αναπηρικό αμαξίδιο, ώστε να μπορέσω να φτάσω στο επίπεδο που ήταν το φέρετρο με τη νεκρή φίλη και στους συγγενείς για να τους συλλυπηθώ, όπως στους πλείστους ναούς. Βέβαια, όπως πάντα, με τη βοήθεια φίλων ανεβήκαμε τα σκαλιά και φτάσαμε κοντά τους.

Eurovision: Μήνυμα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού από το φιλανδικό συγκρότημα «PKN»

Μήνυμα κατά του κοινωνικού αποκλεισμού ανθρώπων με αναπηρίες ή μαθησιακές δυσκολίες θα στείλει το φινλανδικό συγκρότημα «PKN», από τη σκηνή του 60ού πανευρωπαϊκού διαγωνισμού της Eurovision, αφού και τα τέσσερα μέλη του συγκροτήματος έχουν διαγνωστεί με αυτισμό και σύνδρομο Down.