Τρίτη 14 Σεπτεμβρίου 2021

Αγόρια και Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής

Δεν ταιριάζουν στα στερεότυπα και συχνά παραβλέπονται. Όταν σκεφτόμαστε τα άτομα που προσβάλλονται από τις Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής συνήθως το μυαλό μας πηγαίνει σε κορίτσια και σε νεαρές γυναίκες. Η αλήθεια είναι ότι οι γυναίκες κυριαρχούν αριθμητικά μεταξύ των ατόμων με Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής (ψυχογενής ανορεξία, ψυχογενής βουλιμία και διαταραχή επεισοδιακής υπερφαγίας). Αλλά οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής προσβάλλουν επίσης τα αγόρια και τους άντρες.

Τα ποσοστά ποικίλουν, αλλά θεωρείται ότι το 1/4 με 1/3 των ατόμων με Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής είναι άρρενες. Και οι διαταραγμένες συμπεριφορές όσο αφορά το φαγητό αυξάνονται με γρήγορο ρυθμό στους άρρενες. Επειδή οι Διαταραχές Πρόσληψης Τροφής εμφανίζονται διαφορετικά στα αγόρια είναι δυσκολότερο να εντοπιστούν από τους γονείς και τους γιατρούς. Το στίγμα είναι επίσης ένας άλλος παράγοντας που παίζει σημαντικό ρόλο. Οι άντρες δεν θέλουν να συνδεθούν με ένα πρόβλημα που προσβάλλει κυρίως γυναίκες. Επίσης, οι άντρες είναι λιγότερο πιθανό να ομολογήσουν μια αδυναμία ή δυσκολία τους και να αναζητήσουν βοήθεια.

Περιμένοντας την Παράλληλη Στήριξη… Μαρτυρίες γονέων

Μαρτυρίες γονέων που ενώ τα παιδιά τους, λόγω των εκπαιδευτικών και μαθησιακών τους αναγκών, δικαιούνται Παράλληλη Στήριξη πλήρους ωραρίου, έμειναν χωρίς υποστήριξη ή με μερική υποστήριξη λιγότερων ωρών που έφτασε αργοπορημένα είτε στη μέση του διδακτικού έτους, είτε καθόλου.

Τα συνηθέστερα προβλήματα αφορούν στην μη έγκαιρη προσέλευση της παράλληλης στην έναρξη της σχολικής χρονιάς, με αποτέλεσμα πολλά παιδιά να στερούνται την ίση συμμετοχή στην εκπαιδευτική και κοινωνική διαδικασία. Επιπλέον, πάρα πολλοί από εμάς βιώνουν τον συστηματικό διαμοιρασμό των Παράλληλων Στηρίξεων παρόλο που οι αποφάσεις των ΚΕΔΑΣΥ (πρώην ΚΕΣΥ) ορίζουν στήριξη πλήρους ωραρίου. Πολύ συχνά συμβαίνει το εξής, ενώ παρουσιάζονται εκπαιδευτικοί να αναλάβουν υπηρεσία, δικαιούνται άδεια εγκυμοσύνης ή ασθενείας και έτσι ο μαθητής/ -τρια παραμένει χωρίς υποστήριξη μέχρι την επόμενη φάση προσλήψεων, συνήθως ένα μήνα μετά ή και αργότερα, καθώς οι πιστώσεις του υπουργείου δεν αρκούν.

Πόσο ασφαλείς νιώθουν οι ΛΟΑΤ+μαθητές στα ελληνικά σχολεία;

Μια νέα σχολική χρονιά ξεκίνησε σήμερα και σύμφωνα με τις δηλώσεις της υπουργού Παιδείας, “όλα είναι έτοιμα στα σχολεία για τους νέους μαθητές”. Δυστυχώς όμως όχι για όλους, αφού τίποτα δεν έχει γίνει για την υποδοχή των ΛΟΑΤΚΙ+ ατόμων και την αντιμετώπιση των περιστατικών σχολικού εκφοβισμού (γνωστού κι ως bullying).

Πέρα από την έλλειψη ενός μαθήματος σεξουαλικής αγωγής, που θα επιμορφώνει το μαθητικό κοινό γύρω από θέματα σεξουαλικότητας και ταυτοτήτων, το το υπουργείο εξακολουθεί, ακόμη και σήμερα (σ.σ. 2019 έχουμε διάολε), να μην παρέχει συγκεκριμένες κατευθυντήριες γραμμές γύρω από θέματα φύλου και σεξουαλικότητας, αφήνοντας τα θέματα αυτή στη διακριτική ευχέρεια των εκπαιδευτικών.

Η εξομολόγηση του Δημήτρη Παπανικολάου: «Εχω σύνδρομο Ασπεργκερ, αποφάσισα να δράσω για όλους»

Ένα μήνυμα με πολλούς αποδέκτες έστειλε ο Δημήτρης Παπανικολάου που αποκάλυψε ότι διαγνώστηκε με σύνδρομο Ασπεργκερ, δηλαδή άτομο στο φάσμα του αυτισμού. 

Ο παλαιμαχος μπασκετμπολίστας, 44 ετών σήμερα, περιγράφει γλαφυρά πώς και ο ίδιος δυσκολευόταν να πιστέψει τον γιατρό του, όταν του παρουσίασε το ζήτημα. Προσθέτει πώς πολλά άτομα εκφράζουν την ίδια δυσκολία κατανόησης για το τί τους συμβαίνει. 

«Αποφάσισα να το μοιραστώ, αλλά και να δράσω. Όχι για τον εαυτό μου, αλλά για όλους», γράφει στην ανάρτησή του με μια φωτογραφία του δίπλα στον Νίκο Γκάλη και τον Γιάννη Αντετοκούνμπο. 

Προκήρυξη Ειδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή σπουδαστών με σοβαρές παθήσεις στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022

Από την Γραμματεία της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων δημοσιεύεται η παρακάτω προκήρυξη:

Προκήρυξη Ειδικών Εξετάσεων για την εισαγωγή σπουδαστών με σοβαρές παθήσεις στο Τμήμα Εικαστικών Τεχνών και Επιστημών της Τέχνης της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων για το ακαδημαϊκό έτος 2021-2022

Υπ. Παιδείας: Τι ισχύει για τα κινητά τηλέφωνα κάμερες και Ηλεκτρονικών Συσκευών στις σχολικές μονάδες

Εγκύκλιο σχετικά με το τι ισχύει για τα κινητά τηλέφωνα, τις κάμερες και Ηλεκτρονικές Συσκευές στις σχολικές μονάδες, εξέδωσε το υπουργείο Παιδείας.

Ειδικότερα, η εγκύκλιος ορίζει τα εξής:

1. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους κινητά τηλέφωνα εντός του σχολικού χώρου.

2. Οι μαθητές δεν επιτρέπεται να έχουν στην κατοχή τους εκτός από κινητά τηλέφωνα και οποιαδήποτε άλλη ηλεκτρονική συσκευή ή παιχνίδι που διαθέτει σύστημα επεξεργασίας εικόνας και ήχου εντός του σχολικού χώρου. Ο ανάλογος εξοπλισμός που τους διαθέτει το σχολείο στο οποίο φοιτούν, χρησιμοποιείται κατά τη διάρκεια της διδακτικής πράξης και της εκπαιδευτικής διαδικασίας γενικότερα και μόνο υπό την εποπτεία/επίβλεψη του εκπαιδευτικού.

Σταθμοί εργασίας ΑμεΑ και στις περιφερειακές βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου Πατρών

Η Μονάδα Ψηφιακής Προσβασιμότητας της Κοινωνικής Μέριμνας του Πανεπιστήμιου Πατρών στο πλαίσιο της Δράσης «Υποστήριξη Παρεμβάσεων Κοινωνικής Μέριμνας Φοιτητών του Πανεπιστημίου Πατρών», θέλοντας να υποστηρίξει τους εντυποανάπηρους φοιτητές στην εκπαιδευτική διαδικασία, στελέχωσε την κεντρική και τις περιφερειακές Βιβλιοθήκες του Πανεπιστημίου με σταθμούς εργασίας για την πρόσβαση Φοιτητών με Αναπηρία στο έντυπο και ηλεκτρονικό πληροφοριακό υλικό.

Συνεχίζονται οι συμπληρωματικές αιτήσεις εγγραφών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ

Ξεκίνησαν την Παρασκευή οι συμπληρωματικές αιτήσεις εγγραφών στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Οργανισμού, οι ενδιαφερόμενοι γονείς-κηδεμόνες, που επιθυμούν να φιλοξενηθούν τα παιδιά τους στους βρεφονηπιακούς σταθμούς του ΟΑΕΔ για το σχολικό έτος 2021-2022, μπορούν να υποβάλουν ηλεκτρονικά αιτήσεις συμμετοχής από σήμερα, Παρασκευή 10 Σεπτεμβρίου, στις 18:00, μέχρι την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου, στις 23:59, για περισσότερες από 330 συμπληρωματικές θέσεις.

Οι Υπερήφανοι Γονείς κατάφεραν να βγουν από τη δική τους ντουλάπα

Μια ομάδα που έχει ως στόχο την ενδυνάμωση και την πληροφόρηση των γονέων, την παύση των στερεοτύπων και των προκαταλήψεων γύρω από τον σεξουαλικό προσανατολισμό και την ταυτότητα φύλου είναι η απάντηση στους 160 που εκφράζουν τη διαφωνία στη θεσμοθέτηση του γάμου των ομοφυλοφίλων εν έτει 2021.

Εμβολιασμός έναντι COVID-19 στα παιδιά: πού βρισκόμαστε;

Καθώς έφτασε η ώρα για την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και λαμβάνοντας υπόψη τον υψηλό αριθμό κρουσμάτων που σχετίζεται σαφώς με τη μετάλλαξη Δέλτα, προκύπτουν πολλές εύλογες απορίες για τον εμβολιασμό έναντι COVID-19 στα παιδιά.

Οι Ιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών, Σταυρούλα Πάσχου (Επίκουρη Καθηγήτρια Ενδοκρινολογίας), Θεοδώρα Ψαλτοπούλου (Καθηγήτρια Θεραπευτικής-Προληπτικής Ιατρικής) και Θάνος Δημόπουλος (Καθηγητής Θεραπευτικής-Αιματολογίας-Ογκολογίας και Πρύτανης ΕΚΠΑ) συνοψίζουν τα σχετικά δεδομένα.

Εκδήλωση: «Η ιστιοπλοΐα ως εναλλακτική απασχόληση για παιδιά και νέους με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος»

Το KMOΠ - Κέντρο Κοινωνικής Δράσης και Καινοτομίας και ο Ναυτικός Όμιλος Παλαιού Φαλήρου σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύλλογο Προσαρμοσμένων Δραστηριοτήτων «ΑΛΜΑ» σας προσκαλούν στην ανοικτή ενημερωτική εκδήλωση που διοργανώνουν με θέμα «Η ιστιοπλοΐα ως εναλλακτική απασχόληση για παιδιά και νέους με Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος». 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου 2021, 19:00- 21:00, στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Παλαιού Φαλήρου (Μαρίνα Φλοίσβου, Παλαιό Φάληρο, 175 61). 

Ανοιχτή πρόσκληση μουσικής σύνθεσης για το 4ο Διεθνές Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of disability in art»

Το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας και η Οργανωτική Επιτροπή του Διεθνούς Φεστιβάλ «Η αντανάκλαση της αναπηρίας στην τέχνη – Reflection of disability in art», με ακρωνύμιο iRoDi, προσκαλεί τους ενδιαφερόμενους δημιουργούς να αποστείλουν το έργο τους προς ένταξη στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα του 4ου Φεστιβάλ, που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη από 3 έως 10 Δεκεμβρίου 2021.

Νέα σχολική χρονιά: Τα μέτρα ασφαλείας – Όσα πρέπει να ξέρουν γονείς, παιδιά και εκπαιδευτικοί – Τι ισχύει με τα τεστ

Με ελπίδα αλλά και φόβους ξεκινά αύριο Δευτέρα 13 Σεπτεμβρίου η νέα σχολική χρονιά για περίπου 1.450.000 μαθητές και 160.000 εκπαιδευτικούς καθώς όλοι επιθυμούν να μην ξανακλείσουν τα σχολεία. Το υπουργείο Παιδείας επιδιώκει να εφαρμοστούν με αυστηρότητα όλα τα μέτρα που έχουν εξαγγελθεί και βέβαια να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί σε όλους όσοι εμπλέκονται στην εκπαιδευτική διαδικασία (μαθητές, εκπαιδευτικοί, φοιτητές και λοιπό προσωπικό) καθώς θεωρεί ότι έτσι θα «θωρακιστεί» το νέο σχολικό έτος.

Πέρα από τα μέτρα που ήδη έχουν ανακοινωθεί, οι οδηγίες που έχουν δοθεί είναι ν΄ ακολουθούνται σχολαστικά τα μέτρα, μια ευθύνη την οποία έχουν επιφορτισθεί οι εκπαιδευτικοί. Ανάλογη υπευθυνότητα πρέπει να δείξουν και οι οικογένειες τηρώντας με ευλάβεια όλα τα μέτρα, ώστε οι μαθητές να καταφέρουν φέτος να μείνουν μέσα στα σχολεία.

”Art-Wagons”: Ένα διαδικτυακό πολιτιστικό «ταξίδι» για εφήβους απομακρυσμένων περιοχών της Ελλάδας και παιδιά με αναπηρία

Με τη συμπλήρωση 24 χρόνων συνεχούς λειτουργίας η Αμαξοστοιχία-Θέατρο το Τρένο στο Ρουφ, του μοναδικού στον κόσμο σιδηροδρομικού πολυχώρου πολιτισμού που σταθμεύει στον σιδηροδρομικό σταθμό Ρουφ στην Αθήνα, η Καλλιτεχνική Εταιρεία ΑΞΑΝΑ με την ευγενική αρωγή του Κοινωφελούς Ιδρύματος Κοινωνικού και Πολιτιστικού έργου (Κ.Ι.Κ.Π.Ε.) προσφέρει ένα πολιτιστικό «ταξίδι» σε κάθε άκρη της Ελλάδας με τίτλο ”Art-Wagons”.

Αλεξανδρούπολη: Ατύχημα μικρού κοριτσιού στις κούνιες για παιδιά με αναπηρία

Ατύχημα σημειώθηκε εχτές, Κυριακή 12 Σεπτεμβρίου 2021 όταν μικρό κορίτσι χτύπησε και έσπασε το πόδι του στις κούνιες που είναι κατάλληλες για τα παιδιά με ειδικές ανάγκες.

Συγκεκριμένα στο Πάρκο Ανερξαρτήσιας στην Αλεξανδρούπολη, έχουν τοποθετηθεί κούνιες για ΑΜΕΑ, μία δωρεά των Rotary το 2016, διαβάστε σχετικό θέμα εδώ που όπως φαίνεται δεν χρησιμοποιούνται από τα άτομα που πρέπει με αποτέλεσμα να έχουν μείνει "ξεκρέμαστες" και τις έχουν καταστρέψει τα παιδιά που βρίσκονται στο πάρκο.

Ανησυχητική πρόβλεψη Τζανάκη: «Έως 50.000 μαθητές θα νοσήσουν από κορονοϊό»

«Πρώτο κουδούνι» σήμερα με παρόντες τους μαθητές στα σχολεία της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάμιας εκπαίδευσης, και την κυβέρνηση να δηλώνει σε όλους τους τόνους την πρόθεσή της, τα σχολεία να παραμείνουν ανοιχτά.

Παραδεχόμενος, ωστόσο, ότι κανένας δεν είναι σε θέση να προβλέψει την πορεία της πανδημίας, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, σημείωσε από το βήμα της ΔΕΘ ότι θα πρέπει να αυξηθούν τα εμβολιαστικά ποσοστά στα παιδιά, άνω των 12 ετών.

Σε απόγνωση γονείς παιδιών με αυτισμό στη Ρόδο που μένουν χωρίς παράλληλη στήριξη

Σε απόγνωση βρίσκονται γονείς παιδιών με ειδικές ανάγκες (αυτισμό) καθώς σε νηπιαγωγείο που βρίσκεται σε χωριό του νησιού μας, ενώ τα παιδιά με αυτισμό ανέρχονται σε 4 φέτος, τοποθετήθηκε μόνο μια εκπαιδευτικός παράλληλης στήριξης.

Οι ελλείψεις αυτές, θα έχουν ως αποτέλεσμα να μην μπορούν τα παιδιά αυτά να παρακολουθήσουν με ασφάλεια το εκπαιδευτικό πρόγραμμα σε καθημερινή βάση και βέβαια οι γονείς να βρίσκονται σε ιδιαίτερα δύσκολη θέση.

2ο Thessaloniki Helexpo Forum: Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και η εκπαιδευτική πολιτική των επόμενων ετών

Οι μεταρρυθμίσεις στην παιδεία και η εκπαιδευτική πολιτική των επόμενων ετών, βρέθηκαν στο επίκεντρο του τελευταίου πάνελ της πρώτης ημέρας του Thessaloniki Helexpo Forum που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 85ης ΔΕΘ.

Η Υπουργός Παιδείας, κ. Νίκη Κεραμέως, επισήμανε για την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια ότι ήρθε για να μείνει, ενώ είπε ότι για πρώτη φορά τα Πανεπιστήμιά μας απέκτησαν λόγο, όπως γίνεται διεθνώς, για τα κριτήρια εισαγωγής.