Δευτέρα 20 Νοεμβρίου 2023

Παγκόσμια Ημέρα για τα Δικαιώματα του Παιδιού


«Τα πρόσωπα των παιδιών είναι πατρίδες

φερμένες εδώ απ’ τα τέσσερα σημεία της γης

για ένα διάλογο αγάπης. Κοινό το χορτάρι κι ο ήλιος

Παγκόσμια Ημέρα Παιδιού: Η προστασία των ασυνόδευτων ανηλίκων στην Ελλάδα

Η Παγκόσμια Ημέρα του Παιδιού γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 20 Νοεμβρίου για να τιμήσει τη Διακήρυξη των Δικαιωμάτων του Παιδιού από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ που αποφασίστηκε την ίδια ημερομηνία του 1959. Ανάμεσα στα θεμελιώδη δικαιώματα των παιδιών, όπως περιγράφονται μέσα στη Διακήρυξη είναι τα εξής: «Κάθε παιδί πρέπει να λαμβάνει όλα τα απαραίτητα μέσα για τη φυσιολογική του ανάπτυξη, τόσο σε υλικό όσο και σε πνευματικό επίπεδο.

Δικαιώματα του παιδιού: τι κάνει η ΕΕ για την προστασία των παιδιών;

Η προστασία των παιδιών και η προώθηση των δικαιωμάτων τους αποτελεί πρωταρχικό στόχο για την ΕΕ και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως κατοχυρώνεται στο άρθρο 3 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση και στον Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ηράκλειο: Η κινητή μονάδα για τις μαθησιακές δυσκολίες, που πηγαίνει "παντού"

Λειτουργεί τα τελευταία τρία χρόνια και μέχρι σήμερα, 387 οικογένειες στην Κρήτη έχουν δεχθεί της υπηρεσίες της. Πρόκειται για την Κινητή Μονάδα Μαθησιακών Δυσκολιών του Ελληνικού Μεσογειακού Πανεπιστημίου (ΕΛΜΕΠΑ), την πρώτη στη χώρα, που επιχειρεί να καλύψει σημαντικό μέρος της προσπάθειας, για σφαιρική αξιολόγηση των μαθησιακών και άλλων δυσκολιών σε παιδιά που φοιτούν στην Α'θμια Εκπαίδευση, την παροχή βραχείας εξατομικευμένης συμβουλευτικής υποστήριξης στην οικογένειά τους και ηλικιακά προσαρμοσμένης μαθησιακής υποστήριξης στα ίδια τα παιδιά.

Επικίνδυνο για τα παιδιά το κάπνισμα ενηλίκων μέσα στα αυτοκίνητα

Οι επιστήμονες εξακολουθούν να αναφέρουν ότι το παθητικό κάπνισμα μπορεί να είναι επικίνδυνο, ιδιαίτερα για τα παιδιά που επιβαίνουν σε αυτοκίνητα όταν οι ενήλικες καπνίζουν μέσα σε αυτά. Αν και πολλοί καπνιστές όταν καπνίζουν στο αυτοκίνητο αφήνουν ανοικτό το παράθυρό τους, εντούτοις μια νέα μελέτη που δημοσιεύθηκε από το ιατρικό περιοδικό Tobacco Control ανέφερε ότι ακόμη και με ανοικτά τα παράθυρα το κάπνισμα στο αυτοκίνητο μπορεί να προκαλέσει επικίνδυνα επίπεδα σωματιδιακής ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

Τα υψηλά επίπεδα μητρικού στρες στην εγκυμοσύνη συνδέονται με προβλήματα συμπεριφοράς των παιδιών

Τα παιδιά των οποίων οι μητέρες ήταν ιδιαίτερα αγχωμένες ή σε κατάθλιψη κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης μπορεί να διατρέχουν μεγαλύτερο κίνδυνο για προβλήματα ψυχικής υγείας και συμπεριφοράς κατά την παιδική και εφηβική τους ηλικία, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύεται από την Αμερικανική Ψυχολογική Εταιρεία στο περιοδικό «Psychological Bulletin».

Καφεϊνούχα και ενεργειακά ποτά: Τι προκαλούν στο μυαλό και τις συνήθειες 10χρονων παιδιών

Καμιά φορά οι γονείς, για να κατευνάσουν τη γκρίνια των παιδιών, που προκύπτει ως αποτέλεσμα των περιορισμών και των απαγορεύσεων, κάνουν εξαιρέσεις στους αυστηρούς κανόνες που έχουν θέσει. Μερικές από αυτές τις εξαιρέσεις αφορούν σε διατροφικές «ατασθαλίες», που επιτρέπουν στα παιδιά να καταναλώσουν παραδοσιακά «απαγορευμένα» τρόφιμα, όπως γλυκά και αναψυκτικά.

Think Beeg: Τα βιωματικά εκπαιδευτικά σεμινάρια που μυούν τα παιδιά στον κόσμο των μελισσών

Η Think Beeg, την οποία δημιούργησε στη Θεσσαλονίκη ένα ζευγάρι μελισσοκόμων, ο Δημήτρης Σταύρου και η Βάγια Καζαντζή, μοιράζεται με τα παιδιά τη γνώση για τις μέλισσες, ταυτόχρονα όμως προσπαθεί να κεντρίσει την ενσυναίσθησή τους για το περιβάλλον

Διπλάσιοι οι εθελοντές εκπαιδευτικοί στο Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Νεάπολης-Συκεών

Σε χρήσιμο εργαλείο για παιδιά και γονείς αλλά και… σύμμαχος του οικογενειακού προϋπολογισμού αναδεικνύεται το Κοινωνικό Φροντιστήριο του δήμου Νεάπολης-Συκεών που προσφέρει δωρεάν ενισχυτική διδασκαλία σε όσους μαθητές της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης το επιθυμούν.

Τα παιδιά του εμφυλίου πολέμου: “Παιδομάζωμα” ή “παιδοσώσιμο”;

Κατά τη διάρκεια του εμφυλίου πολέμου, από την άνοιξη του 1948 μέχρι και τη λήξη του, (Αύγουστος 1949) 25.000 παιδιά, ηλικίας 3 έως 14 ετών, πέρασαν τα σύνορα της Ελλάδας και στάλθηκαν στις Λαϊκές Δημοκρατίες. Η κυβέρνηση των Αθηνών ισχυριζόταν πως ο αριθμός των παιδιών ξεπερνούσε τα 28.000. Πράγματι είναι πολύ δύσκολο να εξακριβωθεί ποιος είναι ο πραγματικός αριθμός των παιδιών που έφυγαν από την Ελλάδα.

Ματίνα Παγώνη για «κοξάκι»: Τι πρέπει να προσέχουν οι γονείς και πότε να ανησυχούν – Μέτρα προφύλαξης

«Είναι μια περίοδος που είναι σε έξαρση η “κοξάκι” σε πολλές πόλεις (Λάρισα, Πύργος) είπε η Ματίνα Παγώνη, πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ μιλώντας στην εκπομπή «Δύο στη 10» της ΕΡΤ επισημαίνοντας όμως ότι «η κοξάκι κάθε χρόνο τέτοια εποχή είναι σε έξαρση». Όπως ανέφερε «σε ποστοστό 50% τα παιδιά είναι ασυμπτωματικά. Στο υπόλοιπο 50% εμφανίζουν από απλά συμπτώματα πυρετός και πονόλαιμος, εξανθήματα στις παλάμες και στα πέλματα. Όταν εμφανιστούν φλύκταινες στο λαιμό, στα ούλα, τότε οι γονείς θα πρέπει να ανησυχούν γιατί το παιδί δεν μπορεί να καταπιεί ακόμη και νερό». «Οι επιπλοκές είναι σπανιότητες αλλά πολύ σημαντικές» σημείωσε.

Σύζαθλος: Αγώνας βουνού για τα άτομα με προβλήματα όρασης

Πλήθος κόσμου συμμετείχε για άλλη μια χρονιά στον αγώνα βουνού Σύζαθλος στο Σέιχ Σου. Οι συμμετέχοντες έστειλαν το μήνυμα της συμπερίληψης και αλληλεγγύης, στηρίζοντας το έργο του συλλόγου “Συζωή“, που στέκεται αρωγός σε άτομα με διαταραχές όρασης και πρόσθετες αναπηρίες .