Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021

Εκμεταλλευτείτε τη μανία των παιδιών σας

Μήπως ο έφηβος γιος σας ή η έφηβη κόρη σας περνάει μια εποχή κολλήματος με τα ηλεκτρονικά παιχνίδια; Με κάποια σειρά της τηλεόρασης; Με κάποιο μουσικό συγκρότημα; Με κάποια ομάδα; Με κάποιο άλλο χόμπι που εκ πρώτης όψεως φαντάζει τελείως ανούσιο; Δεν υπάρχει λόγος να το πολεμάτε όλη την ώρα. Εκμεταλλευτείτε το! Σκεφτείτε πόσα πράγματα μπορεί να κάνει μέσα από αυτό με ιδιαίτερη χαρά και ενθουσιασμό. Πώς;

Self test για μαθητές: Ξεκινά η διάθεση από τα φαρμακεία

Ξεκινά από την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου η διάθεση δωρεάν self test από τα φαρμακεία στους μαθητές όλων των βαθμίδων.

Όπως αναφέρουν σε κοινή τους ανακοίνωση τα υπουργεία Παιδείας και Υγείας, οι μαθητές όλων των βαθμίδων θα προμηθεύονται από την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου ως και την Παρασκευή 17 Σεπτεμβρίου έξι δωρεάν self tests από τα φαρμακεία, προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες ελέγχου των τριών επόμενων εβδομάδων (13-3/10), δηλαδή ολόκληρου του Σεπτεμβρίου, και να προσέρχονται στο σχολείο σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών.

To παράδειγμα της Κομοτηνής: Πώς μια πόλη 51.000 κατοίκων έγινε η πιο προσβάσιμη της Ελλάδας

Αν περπατήσει κάποιος στην Κομοτηνή, πέρα από τα γραφικά σοκάκια, την αρμονική συνύπαρξη των θρησκειών και τους πολλούς φοιτητές, ακόμα και ένα μη εκπαιδευμένο μάτι μπορεί να παρατηρήσει κάτι ακόμα. Οι διαδρομές των ατόμων που κινούνται με αναπηρικό αμαξίδιο γίνονται ανεμπόδιστα. Η πόλη είναι προσβάσιμη στα ΑμεΑ. Κι αυτό δεν εξαντλείται στις ράμπες που υπάρχουν στους κεντρικούς δρόμους αλλά και σε άλλες υποδομές.

Φέτος, η Κομοτηνή είχε και μια ευρωπαϊκή διάκριση ακριβώς γι’ αυτό της το επίτευγμα. Στα Ευρωπαϊκά Βραβεία Προσβάσιμων Πόλεων 2021 (Access City Award) η Κομοτηνή έλαβε ειδική μνεία ως «η πόλη που αντιμετώπισε την προσβασιμότητα σαν ευκαιρία».

Τα λάθος μηνύματα που στέλνουμε άθελά μας στα παιδιά μας

Είτε μας αρέσει είτε όχι, το ποιοι είμαστε σήμερα έχει καθοριστεί σε μεγάλο βαθμό από το περιβάλλον στο οποίο μεγαλώσαμε ως παιδιά. Η οικογένειά μας έπαιξε έναν σημαντικό ρόλο στην καλλιέργεια όλων των προτερημάτων μας αλλά και των μειονεκτημάτων μας. Αντίστοιχα, τώρα που έχουμε εμείς τον ρόλο του γονέα, μέσα από τις συνήθειές μας διαμορφώνουμε τις προσωπικότητες των παιδιών μας. Τα παιδιά μας μαθαίνουν πώς να αισθάνονται για τον εαυτό τους, τις ικανότητές τους, τα πάντα – από αυτά που λέμε και κάνουμε εμείς. Καθώς για εκείνα αποτελούμε τα πρώτα και πιο καθοριστικά πρότυπα, είναι αρκετά πιθανό να μιμηθούν τις πράξεις μας και να ενσωματώσουν τις συνήθειές μας. Ετσι, ο πιο αποτελεσματικός τρόπος να τα διδάξουμε καλές συνήθειες είναι υιοθετώντας πρώτα εμείς οι ίδιοι τη συμπεριφορά που θέλουμε εκείνα να έχουν.

Σε λειτουργία το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κιλκίς

Η δημόσια εκπαίδευση στο Κιλκίς αποκτά ένα καινοτόμο σχολείο εκπαίδευσης ενηλίκων, το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, το οποίο συστήθηκε και λειτουργεί από την 1η Σεπτεμβρίου 2021, αναφέρει ο δήμος σε ανακοίνωσή του.

Το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας παρέχει τη δυνατότητα σε ενήλικες 18 ετών και άνω, που δεν έχουν ολοκληρώσει την εννιάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, να συνεχίσουν τις σπουδές τους και να αποκτήσουν τίτλο ισότιμο με το απολυτήριο Γυμνασίου.

Κυκλοφόρησε η μαθητική «Πλατεία»!

Με την άμμο να ξεπηδά από τις τσάντες και την όμορφη θάλασσα του νησιού να μας υπενθυμίζει ότι έχουμε ακόμα χρόνο μέχρι να τελειώσουμε τις βουτιές, η «Πλατεία» μπήκε δυναμικά στον Σεπτέμβρη πριν από το άνοιγμα των σχολείων.

Αφουγκράζεται τις αγωνίες των μεγάλων για τα ξεκινήματα των μικρών, θυμάται όμορφα χρόνια που σημάδεψαν τη φοιτητική ζωή εκείνων που πέρασαν από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου και αγάπησαν τη Λέσβο..

Ξεκίνησε ο Γ’ κύκλος της «Ψηφιακής Μέριμνας»

Άνοιξε το πρωί της Τρίτης 7/9 η πλατφόρμα για την υποβολή αιτήσεων επιχορήγησης από τους δικαιούχους του Γ’ Κύκλου της «Ψηφιακής Μέριμνας». Ο Γ’ κύκλος απευθύνεται σε τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες, καθώς και οικογένειες εξαρτώμενων τέκνων με αναπηρία, οι οποίες ταυτόχρονα είναι δικαιούχοι επιδόματος παιδιού ΟΠΕΚΑ για το έτος 2020 στις Β’ και Γ’ εισοδηματικές κατηγορίες (ισοδύναμο οικογενειακό εισόδημα από 6.001 έως 15.000 ευρώ).

Το σποτ για τον εμβολιασμό παιδιών που ανήρτησε ο Μητσοτάκης: Παιδίατρος εξηγεί γιατί θα εμβολιάσει το παιδί της

Την ασφάλεια και την αποτελεσματικότητα του εμβολίου υπογραμμίζει η Νικολέτα Μαστραντωνάκη, παιδίατρος επιμελήτρια Α’ ΕΣΥ, ΓΝ Παίδων Π&Α Κυριακού, στο νέο σποτ που αφορά τον εμβολιασμό των παιδιών.

Το σποτ δημοσίευσε στα social media ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, στέλνοντας το δικό του μήνυμα προς τους γονείς.

Eurostat: Ουραγός η Ελλάδα στην αναλογία μαθητών ανά δάσκαλο το 2019

Τη χαμηλότερη αναλογία μαθητών ανά εκπαιδευτικό στο δημοτικό καταγράφει, μεταξύ των κρατών-μελών της ΕΕ, η Ελλάδα με 8,7 μαθητές ανά δάσκαλο το 2019, έναντι 13,5 μαθητές ανά δάσκαλο που είναι ο ευρωπαϊκός μέσος όρος, βάσει των στοιχείων της Eurostat που δόθηκαν σήμερα, Τρίτη, στη δημοσιότητα.

Μήπως κακομαθαίνω τα παιδιά;

Όσο και αν θέλουμε να ικανοποιούμε κάθε επιθυμία των παιδιών μας, αυτό πρακτικά είναι και ανέφικτο, αλλά και επικίνδυνο. Μεγαλώνοντας σε ένα περιβάλλον όπου έχουν κυριολεκτικά τα πάντα, τα παιδιά δεν μαθαίνουν να προσπαθούν για να επιτύχουν τους στόχους τους. Το κυριότερο; Δεν μαθαίνουν πως οι επιθυμίες τους είναι ακριβώς τόσο σημαντικές όσο και οι επιθυμίες των άλλων. Μακροπρόθεσμα, αυτό μπορεί να δημιουργήσει προβλήματα όχι μόνο στη δική μας σχέση μαζί τους, αλλά και στις σχέσεις που θα διαμορφώσουν αυθόρμητα στη ζωή τους. Πώς μπορούμε, λοιπόν, να βεβαιωθούμε πως δεν τα κακομαθαίνουμε;

Διορισμοί εκπαιδευτικών: Ζητούν μετάταξη από την ειδική στη γενική-Τίθεται θέμα νομιμότητας

Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες της Πανελλήνιας Ένωσης Αναπληρωτών Δευτεροβάθμιας (ΠΕΑΔ), εκπαιδευτικοί, διορισμένοι στην Ειδική Αγωγή, σύμφωνα με την προκήρυξη 3ΕΑ, κινούνται παντοιοτρόπως, αιτούμενοι τη μετάταξή τους από την Ειδική Αγωγή στη Γενική.

«Πέραν του ηθικού ζητήματος που εγείρεται» υπογραμμίζει η Ένωση «τίθεται και ζήτημα νομιμότητας και ακύρωσης της προκήρυξης 3ΕΑ» και εξηγεί:

Το Νόησις Συμμετέχει στην 85η ΔΕΘ με Καινοτόμα Μαθητικά Έργα

Το Νόησις-Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας συμμετέχει στην 85η ΔΕΘ– Περίπτερο 7, με καινοτόμες εφαρμογές από μαθητές και με διαδραστικό έκθεμα από το έργο ActiVatoR από το Σάββατο 11 έως και την Κυριακή 19 Σεπτεμβρίου 2021.

Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για 20.000 επιπλέον θέσεις σε Δημόσια ΙΕΚ

Μέχρι τις 10 Σεπτεμβρίου οι αιτήσεις για 20.000 επιπλέον θέσεις σε Δημόσια ΙΕΚ του ΥΠΑΙΘ και οι εγγραφές των επιτυχόντων ΔΙΕΚ του παράλληλου μηχανογραφικού

Συνεχίζονται για λίγες ημέρες ακόμα, έως και τις 10 Σεπτεμβρίου 2021:

Παιδί: Οι χυμοί που «θωρακίζουν» το ανοσοποιητικό του

Το ανοσοποιητικό σύστημα των παιδιών λειτουργεί συνεχώς, διακρίνοντας ποια κύτταρα ανήκουν στον οργανισμό τους και ποια όχι, γεγονός που σημαίνει ότι χρειάζεται την επαρκή δόση βιταμινών και ανόργανων συστατικών για να διατηρήσει την ενέργειά του και την εύρυθμη λειτουργία του.

Οι ιώσεις, ο κοροναϊός, το κοινό κρυολόγημα και πολλοί ακόμη παθογόνοι μικροοργανισμοί απειλούν καθημερινά την υγεία τους, με το ανοσοποιητικό να αποτελεί την βασική ασπίδα του οργανισμού. Η υγιεινή διατροφή αποτελεί βασικό «όπλο» για την ενίσχυσή του, πολλές φορές όμως μπορεί να αποτελέσει πραγματική πρόκληση. Ωστόσο μπορείτε να δοκιμάσετε και ροφήματα ή χυμούς, που τα συστατικά τους ενδυναμώνουν την λειτουργία του και είναι απολαυστικά για το παιδί.

Τσιόδρας για εμβολιασμό παιδιών: Καταλυτικός παράγοντας στον έλεγχο της πανδημίας

Μήνυμα πως ο εμβολιασμός των παιδιών 12-17 ετών «θα παίξει καταλυτικό ρόλο μαζί με τα άλλα μέτρα στον έλεγχο της επιδημίας και στην σταδιακή αυτορρύθμιση και συνέχιση της κοινωνικής ζωής», έστειλε ο καθηγητής Λοιμωξιολογίας Σωτήρης Τσιόδρας.

Θεσσαλονίκη: «Σσσς… αρχίζει» με παραμύθια, ιστορίες, μουσικές στους Βυζαντινούς Νερόμυλους

Το “καλοκαίρι’” και τα παιδικά όνειρα συνεχίζονται στον Δήμο Παύλου Μελά, με τον καταξιωμένο θεσμό “Σσσς… αρχίζει“, την πιο αγαπημένη επιλογή μικρών και μεγάλων που αρέσκονται να ακούνε ιστορίες, παραμύθια, γεγονότα, μουσικές.

Το Τμήμα Πολιτισμού, στο πλαίσιο των εκδηλώσεων «Σεπτέμβριος… όπως Πολιτισμός», προσκαλεί τα παιδιά και τους συνοδούς τους, το διήμερο 9 & 10 Σεπτεμβρίου, με δωρεάν είσοδο, στους Βυζαντινούς Νερόμυλους Πολίχνης, για να ξεναγηθούν στον ιστορικό χώρο στις 19.00 και να απολαύσουν μετά τις 19.30 τα συναρπαστικά δρώμενα των διοργανωτών στο Ανοιχτό Θέατρο των Βυζαντινών Νερόμυλων, με το παρακάτω εμπνευσμένο πρόγραμμα:

Νέες μελέτες: Η λειτουργία των πνευμόνων παιδιών και νέων δεν επηρεάζεται έπειτα από λοίμωξη Covid-19

Η λοίμωξη Covid-19 δεν φαίνεται να επηρεάζει τη λειτουργία των πνευμόνων των περισσότερων παιδιών, εφήβων και νέων ενηλίκων, σύμφωνα με δύο νέες μικρές έρευνες, μία σουηδική και μία γερμανική, που παρουσιάστηκαν στο διαδικτυακό διεθνές συνέδριο της Ευρωπαϊκής Πνευμονολογικής Εταιρείας. Οι δύο μελέτες δείχνουν ότι τα παιδιά και οι έφηβοι όχι μόνο έχουν λιγότερες πιθανότητες να περάσουν σοβαρά τη νόσο, αλλά επίσης έχουν μικρότερο κίνδυνο να πάσχουν από πνευμονικά προβλήματα σε βάθος χρόνου.

Κρίσιμα κενά στην εκπαίδευση των προσφύγων: τα δύο τρίτα των νέων προσφύγων μπορεί να μην προχωρήσουν ποτέ στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες απευθύνει έκκληση για μια διεθνή προσπάθεια διασφάλισης της πρόσβασης στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση για τα παιδιά και τους νέους πρόσφυγες, καθώς τα ποσοστά της σχολικής και πανεπιστημιακής φοίτησης παραμένουν ιδιαίτερα χαμηλά.

“rolling ever after”: το ζευγάρι που “άλλαξε ζωή” μετά από ατύχημα την ημέρα του γάμου

Ο Νίκος και η Ανθή είναι δύο νέοι άνθρωποι, που πιάνουν το νήμα της ζωής τους από ένα καινούργιο σημείο.

Την ημέρα του γάμου τους, πέρυσι τον Μάιο, ο Νίκος τραυματίστηκε σοβαρά και διαγνώστηκε με τετραπληγία. Έτσι, επαναπροσδιόρισαν τα δεδομένα της ζωής τους, χωρίς όμως εκπτώσεις: δημιούργησαν ένα κανάλι στο YouTube, που το ονόμασαν “rolling ever after”.