Πέμπτη 24 Μαρτίου 2016

Διατροφή με πολλά λιπαρά θέτει μελλοντικές γενιές σε κίνδυνο νόσων

Παιδιά των οποίων οι γονείς υιοθετούν διατροφή με πολλά λιπαρά είναι πιο πιθανό να εμφανίσουν παχυσαρκία και διαβήτη, σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό Nature Genetics. Η έρευνα δείχνει ότι επιγενετικοί παράγοντες μεταδίδονται άμεσα μέσω σπερματοζωαρίων και ωαρίων.

Ναι στην παρουσία γονέων κατά τη διενέργεια ιατρικών πράξεων στα παιδιά τους

«Ναι» στην παρουσία γονέων - κηδεμόνων κατά τη διενέργεια ιατρικών πράξεων στα παιδιά τους, είπε το υπουργείο Υγείας μετά από σχετική πρόταση του Συνηγόρου του Πολίτη. Συγκεκριμένα, σε συνέχεια μεγάλου αριθμού αναφορών και ερωτημάτων, ο Συνήγορος του Πολίτη υποστήριξε προς το υπουργείο Υγείας την άποψη, ότι θα πρέπει να επιτρέπεται και να ενθαρρύνεται από τους επαγγελματίες υγείας η παρουσία των γονέων /κηδεμόνων κατά τη διενέργεια ιατρικών πράξεων στα ανήλικα παιδιά τους. 

Υπερήφανοι οι γονείς και τα αδέρφια των παιδιών με σύνδρομο Down

Οι οικογένειες των παιδιών με σύνδρομο Down σίγουρα αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην καθημερινότητά τους, αλλά κατά κύριο λόγο τις αξιολογούν ως θετικές, σύμφωνα με αμερικανική δημοσκόπηση που δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό έντυπο American Journal of Medical Genetics Part A.

Αναβάθμιση ψηφιακών υποδομών των σχολείων

Ξεκινά η πρώτη φάση του τριετούς προγράμματος αναβάθμισης των ψηφιακών υποδομών των σχολείων, στο πλαίσιο της οποία θα διατεθούν για φέτος 450.000 ευρώ.

Συνολικά το υπουργείο Παιδείας έχει εξασφαλίσει, μέσω του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ), 1,5 εκατ. ευρώ (για την τριετία), ενώ καταβάλλονται προσπάθειες για επιπρόσθετη χρηματοδότηση του έργου από το ΕΣΠΑ.

Θεωρίες και ένστικτο

Το μεγάλωμα ενός παιδιού δεν είναι εύκολη υπόθεση έχουν φροντίσει να καταστήσουν σαφές οι ψυχίατροι, τουλάχιστον από την εποχή του Φρόιντ. Ολοι γνωρίζουμε ότι πίσω από κάθε αντιδραστικό έφηβο, κάθε αντικοινωνικό ενήλικα, κάθε κατά συρροήν δολοφόνο πιθανότατα κρύβεται ένας αδιάφορος πατέρας, μία καταπιεστική μάνα ή ένας συνδυασμός των δύο. Αυτό για το οποίο κανένας δεν προειδοποιεί τους ανυποψίαστους νέους γονείς είναι πως ακόμα και οι πιο τετριμμένες πτυχές της καθημερινότητας με ένα νεογέννητο είναι αντικείμενο έντονων διαφωνιών μεταξύ ειδικών και «ειδικών», αλλά κυρίως μεταξύ των φανατικών οπαδών τους.

UNICEF: Η συμφωνία ΕΕ - Τουρκίας θα μπορούσε να αφήσει τα παιδιά εκτεθειμένα

Την ανησυχία ότι η νέα συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας θα μπορούσε να αφήσει τα παιδιά εκτεθειμένα σε κίνδυνο εκφράζει με ανακοίνωσή της η UNICEF.

Η συμφωνία, αναφέρει ο διεθνής οργανισμός, δεν θα αντιμετωπίσει «τις πιεστικές ανθρωπιστικές ανάγκες των 19.000 παιδιών προσφύγων και μεταναστών, που βρίσκονται αποκλεισμένα στην Ελλάδα». Επίσης θα μπορούσε «να ωθήσει τα παιδιά και τις οικογένειες να επιλέξουν άλλες, πιο επικίνδυνες διαδρομές, συμπεριλαμβανομένης της κεντρικής Μεσογείου».