Σάββατο 28 Μαΐου 2022

Ιστορίες αυτισμού: Εκφράσεις προσώπου

Σε ένα επιστημονικό άρθρο σχετικά με την θεωρία του «προβλήματος της διπλής ενσυναίσθησης» (μια θεωρία προσπαθεί να ερμηνεύσει τις δυσκολίες στην επικοινωνία και την κοινωνική αλληλεπίδραση νευροτυπικών και αυτιστικών ατόμων) αναφέρεται ότι οι νευροτυπικοί ενήλικες παρουσιάζουν δυσκολία στο να κατανοήσουν τις εκφράσεις του προσώπου των ατόμων στο φάσμα του αυτισμού.

Πανελλήνιες 2022: Σε ποιες περιπτώσεις μηδενίζεται το γραπτό - Τι δεν επιτρέπεται στις εξετάσεις

Λιγότερο από δύο εβδομάδες απομένουν έως ότου οι υποψήφιοι των Πανελληνίων Εξετάσεων 2022, περάσουν την πόρτα του εξεταστικού κέντρου.

Το πρώτο μάθημα στο οποίο θα εξεταστούν οι υποψήφιοι των Γενικών Λυκείων είναι η Νεοελληνική Γλώσσα και Λογοτεχνία, την Παρασκευή 3 Ιουνίου. Μία ημέρα νωρίτερα, την Πέμπτη 2 Ιουνίου, ξεκινούν οι εξετάσεις για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ.

Εφαρμογή: Οδηγός Ψυχικής Υγείας για Επαγγελματίες ΜΜΕ

Ο Οδηγός Ψυχικής Υγείας για Επαγγελματίες ΜΜΕ τώρα και σε mobile app!

Μπορείτε να κατεβάσετε τον Οδηγό Ψυχικής Υγείας για Επαγγελματίες MME, σε μορφή εφαρμογής κινητού android για εύκολη και γρήγορη περιήγηση στις πληροφορίες που περιέχει για την ψυχική υγεία και το στίγμα.

Το στρες στην εγκυμοσύνη λόγω πανδημίας μπορεί να έχει αρνητική επίπτωση στον εγκέφαλο του αγέννητου μωρού

Τα παρατεταμένα επίπεδα στρες, άγχους και κατάθλιψης της εγκύου στη διάρκεια της πανδημίας Covid-19 συνέβαλαν ώστε πιθανώς να επηρεαστεί αρνητικά η ανάπτυξη του εγκεφάλου του εμβρύου της, ακόμη κι αν η μητέρα δεν είχε προσβληθεί από τον κορονοϊό, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη αναδεικνύει τις πιθανές μακροπρόθεσμες νευροαναπτυξιακές επιπτώσεις της πανδημίας, όσον αφορά τον εγκέφαλο των αγέννητων μωρών.

Η καθηγήτρια του Χάρβαρντ δρ Μάγδα Ματακέ στην «Κ»: Νικώντας ρατσισμό και προκαταλήψεις

Είναι Σεπτέµβριος του 1987, σε ένα χωριό της Ρουμανίας, όχι μακριά από το Βουκουρέστι, όταν δύο κορίτσια, πιασμένα χέρι χέρι, εμφανίζονται για πρώτη φορά στην αυλή του δημοτικού σχολείου – δύο εξάχρονες γειτονοπούλες, η μία Ρομά και η άλλη Ρουμάνα, αχώριστες φίλες. «Η δασκάλα αναγκάστηκε να μη με βάλει στις τελευταίες σειρές των θρανίων, τις οποίες προόριζε για τους μαθητές Ρομά, αλλά με έβαλε μαζί με τη φίλη μου στις πρώτες σειρές, στα παιδιά που μονοπωλούσαν την προσοχή της», περιγράφει στην «Κ» η δρ Μάγδα Ματακέ, καθηγήτρια σήμερα στο Κέντρο Δημόσιας Υγείας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων FXB του Χάρβαρντ, δύο στιγμές τυχαιότητας που καθόρισαν τη μετέπειτα προσωπική της εξέλιξη. Λίγο καιρό αργότερα στο σχολείο διορίζεται μια καθηγήτρια γαλλικών που ήταν Ρομά.

«Πρόσκληση για τη συμμετοχή σε έρευνα στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ‘Έκθεσης Χώρας (Country Report) για την Πρώιμη Παρέμβαση’ στην Ελλάδα»

Η Πανελλήνια Ομοσπονδία Σωματείων Γονέων & Κηδεμόνων Ατόμων με Αναπηρία καλεί σε συμμετοχή σε έρευνα στο πλαίσιο της ανάπτυξης της ‘Έκθεσης Χώρας (Country Report) για την Πρώιμη Παρέμβαση’ στην Ελλάδα».

Νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ: Τι αλλάζει για πτυχία, φοιτητές και εκλογή καθηγητών

Ίδρυση συμβουλίου φοιτητών με εκλογή από ενιαίο ψηφοδέλτιο, «ελληνικό erasmus» και εκλογή των πρυτάνεων και των κοσμητόρων από τα Διοικητικά Συμβούλια περιλαμβάνει μεταξύ άλλων το νέο νομοσχέδιο για τα ΑΕΙ που παρουσίασε η υπουργός Παιδείας Νίκη Κεραμέως και πρόκειται να τεθεί τις επόμενες ημέρες σε δημόσια διαβούλευση.

Κύριοι άξονες του νομοσχεδίου, σύμφωνα με την υπουργό Παιδείας, είναι «η αναβάθμιση της ποιότητας, η ενίσχυση της λειτουργικότητας, η προώθηση της σύνδεσης με την κοινωνία και ο εκσυγχρονισμός του ΔΟΑΤΑΠ».

Καλαμαριά: Κολυμβητική σκυταλοδρομία για την Παγκόσμια Ημέρα Πολλαπλής Σκλήρυνσης Κατά Πλάκας

Η 30η Μαΐου έχει οριστεί ως Παγκόσμια Ημέρα για την Σκλήρυνση κατά Πλάκας, μιας χρόνιας νόσου, η οποία προσβάλλει το κεντρικό νευρικό σύστημα και πιο συγκεκριμένα τον εγκέφαλο και τον νωτιαίο μυελό του ασθενή.

H Αντιδημαρχία Κοινωνικής Πολιτικής, Αλληλεγγύης, Δημόσιας Υγείας και Ισότητας των Δύο Φύλων και το ΚΕΠ Υγείας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρεία Σκλήρυνσης κατά Πλάκας, τα κολυμβητικά σωματεία, που κολυμπούν στο Δημοτικό κολυμβητήριο της Καλαμαριάς, και το κολλέγιο ΔΕΛΑΣΑΛ, θα πραγματοποιήσουν εκδήλωση ευαισθητοποίησης με κολυμβητική σκυταλοδρομία, στο Δημοτικό Κολυμβητήριο, την Κυριακή 29 Μαΐου 2022, από τις 10:00 – 14:00.

Μακελειό στο Τέξας: Γιατί οι δράστες είναι αγόρια στη συντριπτική πλειονότητα τέτοιων σφαγών

Πίσω από την νέα πολύνεκρη τραγωδία σε σχολείο των ΗΠΑ βρισκόταν και πάλι ένας νεαρός άντρας. Υπάρχει εξήγηση για το γεγονός ότι στην πλειονότητά τους οι δράστες τέτοιων επιθέσεων είναι αγόρια; Σύμφωνα με τον καθηγητή και ειδικό σε ζητήματα σπουδών φύλου, Michael Kimmel, ναι υπάρχει και απαντάται στην παραδοσιακή ιδέα περί ανδρισμού. Όταν αυτή συμπυκνώνεται στο moto “δεν οργίζεσαι απλώς – πατσίζεις!”, τα πράγματα παίρνουν εξαιρετικά επικίνδυνη τροπή. Όπως ο ίδιος λέει χαρακτηριστικό γνώρισμα της τοξικής αρρενωπότητας είναι η ικανότητα για εξαιρετικά βίαιες πράξεις και φαινομενικά ανεξήγητα, θανατηφόρα ξεσπάσματα από άρρενες δράστες.

Υπουργείο Παιδείας: Πρόσθετες ενέργειες για την αντιμετώπιση του bullying στα σχολεία

Σε πρόσθετες κινήσεις για την αντιμετώπιση του bullying στα σχολεία θα προχωρήσει το Υπουργείο Παιδείας και Θρησκευμάτων όπως δήλωσε το πρωί η υφυπουργός Ζέτα Μακρή μιλώντας στο περιθώριο εκδήλωσης που έγινε στο δημαρχείο με αφορμή τον εορτασμό για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος.