Παρασκευή 29 Αυγούστου 2014

Πρωτάκια! Συμβουλές για γονείς

Προετοιμάστε το παιδί σας για την πρώτη μέρα στο σχολείο!

1) Μιλήστε στο παιδί με ενθουσιασμό για το σχολείο. Εξηγήστε του ότι τώρα που μεγάλωσε θα πάει σε άλλο σχολείο, όπου θα μάθει πολλά πράγματα και θα κάνει νέους φίλους. 

2) Επισκεφτείτε το σχολείο μαζί και δείξτε του την αυλή, την τάξη του, τις τουαλέτες, το κυλικείο, εξηγώντας του τι γίνεται σε κάθε χώρο (πχ πότε πηγαίνουμε στο κυλικείο και γιατί). Από την 1η Σεπτεμβρίου τα σχολεία είναι ανοιχτά. 

Πρέπει να μιλάμε «μωρουδίστικα» ή κανονικά στα μωρά;

Πολλοί γονείς αναρωτιούνται αν είναι σωστό να μιλάνε στα μωρά με λέξεις «μωρουδίστικες» όπως «νάνι» αντί για ύπνο, «άτα» αντί για βόλτα, ή «μαμ» αντί για φαγητό. Οι γονείς θεωρούν ότι με αυτόν τον τρόπο βελτιώνουν την επικοινωνία με το παιδί τους και ότι γίνονται πιο κατανοητοί. 

Ελληνική πλατφόρμα ανταλλαγής σχολικών βιβλίων πολύτιμο εργαλείο για μαθητές και γονείς

Μία ελληνική πρωτοβουλία που λύνει τα χέρια των μαθητών, των γονιών και των εκπαιδευτικών, είναι η πλατφόρμα book4book που λειτουργεί από τις αρχές του καλοκαιριού.

Η ιστοσελίδα επιτρέπει την ανταλλαγή σχολικών βιβλίων μέσω των χρηστών της, προκειμένου να μην επιβαρύνονται οι γονείς με νέα έξοδα και να ανακυκλώνονται τα βιβλία.

Οι βάσεις εισαγωγής σε ΑΕΙ και ΤΕΙ - Μεγάλη άνοδος σε σχολές της Περιφέρειας

Aνοδο των βάσεων στις δημοφιλείς σχολές έφεραν τα αποτελέσματα των φετινών πανελλαδικών εξετάσεων, ενώ μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στα περιφερειακά πανεπιστήμια, σε σχέση με τα ιδρύματα των μεγάλων αστικών κέντρων.

Αλλάζουν όλα στα ολοήμερα σχολεία - Αγκάθι οι ελλείψεις εκπαιδευτικών

Αλλαγές στη λειτουργία του ωρολογίου προγράμματος των ολοήμερων δημοτικών σχολείων επεξεργάζεται η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, αναζητώντας παράλληλα τρόπους για να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα των κενών εκπαιδευτικών στα σχολεία.

Μήπως το παιδί σας έχει δυσκοιλιότητα;

Η δυσκοιλιότητα είναι ένα πρόβλημα που εμφανίζεται συχνά κατά την παιδική ηλικία και μπορεί να αποτελέσει μια αμήχανη, στρεσογόνο ή και επώδυνη κατάσταση για το παιδί σας. 
Οι συχνότερες αιτίες εμφάνισης τη στα παιδιά περιλαμβάνουν είτε ψυχολογικούς ή διατροφικούς παράγοντες. Για παράδειγμα, το παιδί μπορεί να καθυστερεί ή να αγνοεί το αίσθημα της αφόδευσης γιατί ενδεχομένως αισθάνεται άβολα να επισκεφθεί μια «ξένη» τουαλέτα, στο σχολείο ή σε εξωτερικούς χώρους, ή απλά γιατί δε θέλει να διακόψει κάτι άλλο που κάνει προκειμένου να πάει στην τουαλέτα. Αυτό, όταν γίνεται συστηματικά, έχει ως αποτέλεσμα να δημιουργούνται σκληρά κόπρανα που διέρχονται δυσκολότερα από το παχύ έντερο και εντείνουν περαιτέρω το πρόβλημα.