Δευτέρα 2 Νοεμβρίου 2009
"Γιαγιά , παππού πες μου κάτι..."
Πρωτοβουλία της Nokia για τα άτομα με προβλήματα όρασης
Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα στο Κ.Ε.Κ.Υ.Κ.ΑΜΕΑ Ηλείας
Ημερίδες στην Αθήνα
IX International Congress Autism- Europe: A Future for Autism
Σε απόγνωση οι γονείς αυτιστικών παιδιών
"Η σχολική χρονιά έχει αρχίσει και ο Διονύσης μου είναι ακόμη στο σπίτι. Περιμένουμε πότε να προσληφθούν καθηγητές για να μπορέσει το παιδί να πάει σχολείο", λέει στο "Ζω" η Χαρούλα Παπαδάτου, μητέρα παιδιού 14 ετών με προβλήματα αυτισμού. "Το παιδί έχει αναστατωθεί και έχει βγει εκτός προγράμματος. Βλέπει το μεγάλο αδερφάκι του και τους φίλους του που πηγαίνουν στο σχολείο και με ρωτάει συνεχώς γιατί αυτός μένει σπίτι".
"Ως μητέρα νιώθω ανασφάλεια γιατί φέτος το παιδί μου, αντί να πηγαίνει στο σχολείο, μένει στο σπίτι απομονωμένο από τους συνομηλίκους του.Κάθομαι όλη τη μέρα μαζί του, αλλά αυτό δεν βοηθάει καθόλου την κατάστασή του. Δεν απασχολείται δημιουργικά. Ευτυχώς έχω συνταξιοδοτηθεί, γιατί αν εργαζόμουν δεν θα μπορούσα να κάνω αλλιώς από το να παρατήσω τη δουλειά μου", αναφέρει η Αθανασία Τσομετζίδου, μια από τους δεκάδες γονείς που αντιμετωπίζει το πρόβλημα της έλλειψης καθηγητών στις δομές της ειδικής αγωγής στη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση. Σύμφωνα με την Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων στην Θεσσαλονίκη, δεκάδες παιδιά με προβλήματα αυτισμού σε όλη την Ελλάδα παραμένουν στο σπίτι αντί να βρίσκονται στο σχολείο, λόγω της έλλειψης προσωπικού στις μονάδες ειδικής αγωγής, οι οποίες προβλέπεται να στελεχώνονται κυρίως από αναπληρωτές καθηγητές και ωρομίσθιους."
"Ποτέ δεν αρχίζει η σχολική χρονιά την ίδια ημερομηνία για όλα τα παιδιά. Λες και τα δικά μας παιδιά είναι παιδιά ενός κατώτερου Θεού.Ζητάμε τα ειδικά σχολεία να στελεχώνονται από μόνιμο εξειδικευμένο προσωπικό. Ακόμη και οι διευθυντές των σχολείων με τους οποίους είμαστε σε επαφή έχουν δηλώσει τα κενά τους από τον Ιούνιο" λέει στο "Ζω" η Φωτεινή Ζαφειροπούλου που είναι πρόεδρος της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών ατόμων στο παράρτημα της Θεσσαλονίκης.
Το "Ζω" επικοινώνησε με τους υπεύθυνους στις αρμόδιες υπηρεσίες οι οποίοι επιβεβαίωσαν το πρόβλημα. "Έχουμε κάνει πολλά βήματα στην ειδική αγωγή, πιθανόν όμως να υπάρχουν ακόμη κάποιες δυσκολίες που προκύπτουν. Ήδη καλούνται οι καθηγητές να βρεθούν στις θέσεις τους", λέει στο "Ζω" ο περιφερειακός διευθυντής Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας Γεώργιος Καρατάσιος. "Περιμένουμε τον καθορισμό των ωρών από το Υπουργείο Παιδείας για να αρχίσουν οι καθηγητές να εργάζονται στα σχολεία. Τις επόμενες ημέρες πιστεύουμε οτι το πρόβλημα θα έχει λυθεί", λέει ο Θεόδουλος Ταπανίδης, διεθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Το κέντρο ημέρας.
Επιμόρφωση και δημιουργική απασχόληση
" Η Ελληνική Εταιρεία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων είναι σύλλογος που αποτελείται από γονείς ατόμων με αυτισμό. Είμαστε κοινωνικοσυνδικαλιστικό σωματείο και εργαζόμαστε για τα δικαιώματα αυτιστικών ατόμων. Σκοπός μας είναι να δημιουργήσουμε δίκτυο υπηρεσιών για τα άτομα με αυτισμό, αλλά και να συμβάλουμε στην ορθή ενημέρωση και ευαισθητοποίηση της κοινωνίας για τις ιδιαιτερότητες και τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν στην καθημερινότητά τους τα αυτιστικά άτομα", λέει στο "Ζω" η Φωτεινή Ζαφειροπούλου.
Το Κέντρο Ημέρας της Ελληνικής Εταιρείας Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων λειτουργεί από Δευτέρα έως Πέμπτη από τις 17:00 μέχρι τις 21:00 και περιλαμβάνει πλούσιο πρόγραμμα δημιουργικής απασχόλησης, στελεχωμένο από ειδικούς εκπαιδευτικούς και εθελοντές. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε αυτιστικά άτομα παιδικής, εφηβικής ηλικίας, καθώς και σε ενηλίκους. "Έχουμε διαμορφώσει χώρους για παιδαγωγικό- μαθησιακό πρόγραμμα, πρόγραμμα κοινωνικών δεξιοτήτων, υποστήριξη σχολικής απόδοσης και υποστήριξης γονέων, εργαστήρι μουσικής και εικαστικών, γυμναστήριο κα. Διοργανώνουμε επίσης σεμινάρια και διαλέξεις για τους γονείς και όσους άλλους ενδιαφέρονται, αλλά και εξόδους και εκδρομές", προσθέτει η κ. Ζαφειροπούλου.
ΖΩ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Τα ΝΕΑ Σαββατοκύριακο 31 Οκτωβρίου -1 Νοεμβρίου 2009.