Τρίτη 10 Μαρτίου 2015

Οι φροντιστές των ατόμων με αναπηρία ζουν περισσότερο.

Αντίθετα με την επικρατούσα άποψη, μια έρευνα αποδεικνύει ότι τα άτομα που φροντίζουν ένα άτομο με αναπηρία στην οικογένειά τους ζουν περισσότερο. 

Στην έρευνα εξετάστηκαν τα στοιχεία 7.000 ατόμων, οι μισοί από τους οποίους φρόντιζαν στην οικογένειά τους ένα άτομο με αναπηρία ή χρόνιο νόσημα (φροντιστές) και βρέθηκε ότι οι φροντιστές ζουν περίπου 9 μήνες περισσότερο.

Τα γονίδια του μπαμπά υπερισχύουν των γονιδίων της μαμάς

«Είσαι ίδια/ος ο πατέρας σου» είναι μια φράση που ακούγεται συχνά κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης με την μαμά! Και σύμφωνα με νέα έρευνα, αυτό ισχύει – ακόμα κι αν είστε κόρη!

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν ότι, ακόμα κι αν εξωτερικά μοιάζουμε με τις μητέρες μας, τα γονίδιά μας έχουν περισσότερα κοινά με τον πατέρα. 

Kaspersky: Πέντε συσκευές για να συνδέεται στο Ίντερνετ έχει η μέση οικογένεια

Πέντε συσκευές χρησιμοποιεί η μέση οικογένεια κατά μέσο όρο για να συνδεθεί στο Ίντερνετ, σύμφωνα με έρευνα της Kaspersky Lab και της B2B International.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δημοσίευμα στην ιστοσελίδα του ΣΕΠΕ, μία άλλη από τις διαπιστώσεις της έρευνας είναι ότι οι Ευρωπαίοι χρήστες σε ποσοστό 64% ανησυχούν για το ενδεχόμενο κάποιος να χρησιμοποιεί τις συσκευές τους για να τους κατασκοπεύσει. Επίσης, το 93% των Ευρωπαίων χρηστών εμπιστεύεται στους υπολογιστές και τα smartphones, όχι μόνο πολύτιμα δεδομένα, αλλά και στοιχεία της προσωπικής ζωής.

Άθληση και παιδί

Γράφει ο Παναγιώτης Γιάγκου, Παιδίατρος, στο paidiatros

Ένας πολύ απλός τίτλος για ένα πολύ δύσκολο θέμα!! Γιατί αυτό? Γιατί κάνοντας μια σύντομη ανασκόπηση στη σχετική βιβλιογραφία ανακαλύπτεις πόσο πολύ έχουν αλλάξει τα πράγματα τα τελευταία χρόνια. Μέχρι πριν μία με δύο δεκαετίες η λέξη παιδί ήταν συνώνυμο με τρέξιμο και παιγνίδι στις αλάνες μέχρι τελικής πτώσεως ενώ σήμερα η πραγματικότητα μας φαντάζει πολύ διαφορετική. Βρισκόμαστε σε μια εποχή που συνεχώς καταφθάνουν στα αυτιά μας πολύ ανησυχητικά νέα από όλες τις γωνιές του πλανήτη! Όλοι μιλάνε για μια νέα επιδημία, της παιδικής παχυσαρκίας και κατ’ επέκταση του μεταβολικού συνδρόμου στα παιδιά! Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με νέες –και με εξωτικά ονόματα- ορμόνες, όπως η λεπτίνη, γκρελίνη, λιπονεκτίνη, προ-οπιομελανοκορτίνη που συμμετέχουν στην παθογένεια του συνδρόμου, προϊόν της βαρύτητας που έχει δοθεί από την ερευνητική κοινότητα στην αντιμετώπιση ενός τόσο ανησυχητικού φαινομένου.

Νέοι γονείς: 4 τρόποι για να μην αγχώνεστε

«Να κρατάτε πάντα τις ισορροπίες» σας έλεγε η μητέρα σας και πλέον ήρθε η ώρα να αξιοποιήσετε τη συμβουλή της για τη νέα σας ζωή με το παιδί σας. Οι νέοι γονείς παλεύουν να εξισορροπήσουν ανάμεσα στις οικογενειακές υποχρεώσεις, τις επαγγελματικές αλλά και τις προσωπικές. Οι νέες υποχρεώσεις που επωμίζονται μπορεί να προκαλέσει άγχος που όχι μόνο θα δημιουργήσει προβλήματα στην ψυχική και σωματική υγεία τους αλλά μπορεί να δημιουργήσει άγχος και στο ίδιο το παιδί. Η λύση; Μάθετε να περνάτε καλά και να χαλαρώνετε ακολουθώντας τις παρακάτω 4 συμβουλές:

Ένας στους τέσσερις γονείς δεν μπορεί να ελέγξει τι βλέπει ή τι κάνει το παιδί του όταν βρίσκεται online

Έρευνα αποκάλυψε ότι σχεδόν ένας στους τέσσερις γονείς [22%] αισθάνεται ότι δεν μπορεί να ελέγξει τι βλέπει ή τι κάνει το παιδί του όταν βρίσκεται online, παρότι σχεδόν οι μισοί [48%] ανησυχούν ότι τα παιδιά τους μπορεί να πέσουν θύματα cyber-bullying.

Η Ελλάδα τελευταία στην τριτοβάθμια εκπαίδευση γυναικών

Η Ελλάδα είναι η χώρα με τη μικρότερη συμμετοχή γυναικών στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε σχέση με τις άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στις περισσότερες χώρες οι γυναίκες είναι περισσότερες από τους άνδρες. Στην Ελλάδα ο αριθμός τους είναι ελαφρώς μικρότερος. Τα στοιχεία προκύπτουν από έρευνα της Eurostat και δόθηκαν στη δημοσιότητα από το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. 

Έτσι, όταν για την Ευρώπη των 128 σε κάθε 100 άνδρες της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης αντιστοιχούν 121,6 γυναίκες, στην Ελλάδα ο αριθμός πέφτει στις 96.6 γυναίκες.

Τα κύτταρα «οπτικές ίνες» που μας χαρίζουν την έγχρωμη όραση

Φυσικοί ανακάλυψαν το πώς ακριβώς κύτταρα του αμφιβληστροειδούς που μοιάζουν με σωληνίσκους φιλτράρουν τα χρώματα.

Παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην έγχρωμη όραση

Τα συγκεκριμένα κύτταρα που είναι γνωστά ως γλοιακά κύτταρα Müller βρίσκονται μπροστά από τα φωτοευαίσθητα κύτταρα του αμφιβληστροειδούς και μόλις πρόσφατα επιβεβαιώθηκε ότι παίζουν κυρίαρχο ρόλο στην έγχρωμη όρασή μας.

Δυσαρεστημένος με το σχολείο σχεδόν ένας στους δύο έφηβους

Ένα μεγάλο ποσοστό μαθητών, που φτάνει έως και το 40%, νιώθουν πίεση, δεν αντλούν ικανοποίηση από το σχολείο, δεν είναι ικανοποιημένοι από τις σχέσεις τους με τους καθηγητές και τους συμμαθητές τους, η επίδοσή τους είναι χαμηλή και μπορεί να υφίστανται σχολικό εκφοβισμό.

Προτάσεις στον υπ. Παιδείας, κανένα παιδί με αναπηρία εκτός σχολείου

Με επιστολή της στο υπουργείο Παιδείας η Ε.Σ.Α.μεΑ, κατέθεσε τα αιτήματα του αναπηρικού κινήματος της χώρας καθώς και τις προτάσεις της για την καθολική ένταξη όλων των ατόμων με αναπηρία, συμπεριλαμβανομένων και των ατόμων με βαριά αναπηρία, στο εκπαιδευτικό σύστημα της χώρας.