Τετάρτη 13 Ιανουαρίου 2010

Δηλώσεις για το νέο σχέδιο νόμου για τη Δια Βίου Μάθηση


Δήλωση της Υφυπουργού Παιδείας Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων, Εύης Χριστοφιλοπούλου για το νέο σχέδιο νόμου για τη Δια Βίου Μάθηση μετά τη συνάντηση με εκπροσώπους όλων των Υπουργείων.

Ηλεκτρονική Διαπίστευση ιστολογίων (blogs)




Από ανακοίνωση του Υπουργείου Παιδείας, Δία Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων:

Στο πλαίσιο των κυβερνητικών δεσμεύσεων για το νέο ρόλο του διαδικτύου σε ζητήματα ενημέρωσης, επικοινωνίας και διαφάνειας αλλά και στην κατεύθυνση της ουσιαστικής και ειλικρινούς αξιοποίησης του διαδικτύου και των μέσων που αναπτύσσονται σε αυτό , το Υπουργείο Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, ζητά τη συμμετοχή και συμβολή των ιστολογίων (blogs), στην πληροφόρηση και ενημέρωση των πολιτών, ως προς τα θέματα που σχετίζονται με τις αρμοδιότητες του.
Γι’ αυτό το λόγο, μέσω της «ηλεκτρονικής διαπίστευσης των blogs» , καλούμε όσους διαχειριστές ιστολογίων ενδιαφέρονται, ανεξάρτητα από την θεματολογία της σελίδας τους, να δηλώσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους, έτσι ώστε να έχουν άμεση, έγκυρη και έγκαιρη πρόσβαση στο σύνολο του πληροφοριακού υλικού του διακινεί το Υπουργείο προς τον Τύπο και τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης.
  Με αυτό τον τρόπο ευελπιστούμε να βελτιωθεί η ποιότητα της πληροφόρησης των διαδικτυακών μέσων, να αναβαθμιστεί η πρόσβαση τους στη «δημόσια πληροφορία» καθώς και να ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η συμμετοχή και ο ρόλος τους στην ενημέρωση των πολιτών και τον συνεχή δημόσιο διάλογο.
 
Για την επίτευξη της διαπίστευσης απαιτούνται τα παρακάτω στοιχεία που θα πρέπει να αποσταλούν στην διεύθυνση blogs@ypepth.gr :
  • Διεύθυνση του ιστολογίου (blog)
  • όνομα του διαχειριστή του (ενός αν είναι ομαδικό)
  • e-mail επικοινωνίας 
[Προαιρετικά]
  •  Όποιος επιθυμεί μπορεί να προσθέσει κι έναν αριθμό κινητού τηλεφώνου για να λαμβάνει ενημέρωση μέσω sms.

Δεκαπενθήμερο προβολής Γερμανικού παιδικού- νεανικού κινηματογράφου




Το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών σε συνεργασία με το Τμήμα Πολιτιστικών Θεμάτων και Καλλιτεχνικών Αγώνων της Διεύθυνσης Α'Βάθμιας Εκπαίδευσης Αχαΐας και το Ινστιτούτο Γκαίτε- Κέντρο Γκαίτε Πάτρας διοργανώνουν "Δεκαπενθήμερο Προβολής Γερμανικού Παιδικού- Νεανικού Κινηματογράφου και Γνωριμίας με το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου Πατρών" στο Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας του Πανεπιστημίου της Πάτρας, για τα σχολεία της Α' Βάθμιας Εκπαίδευσης του Ν. Αχαΐας, από τη Δευτέρα 18 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 29 Ιανουαρίου 2010.
Οι προβολές των ταινιών θα πραγματοποιούνται στο αμφιθέατρο του Μ.Ε.Τ και θα ξεκινούν στις 9:15 το πρωί. μετά το τέλος των προβολών θα ακολουθεί σύντομη ξενάγηση σε μικρές ομάδες στην έκθεση του Μουσείου με θέμα "Οι Τηλεπικοινωνίες στη ζωή μας".
Αναλυτικά το πρόγραμμα των προβολών θα έχει ως εξής:

Δευτέρα, 18/01 Το Συνέδριο των ζώων (95')
Τρίτη, 19/01 Ο Αντώνης και η Κουκιδίτσα (107')
Τετάρτη, 20/01 Το μικρό φαντασματάκι (78')
Πέμπτη, 21/01 Ο Αιμίλιος και οι ντέτεκτιβς (98')
Παρασκευή, 22/01 Το Συνέδριο των ζώων (95')

Δευτέρα, 25/01 Ο Αντώνης και η Κουκιδίτσα (107')
Τρίτη, 26/01 Το μικρό φαντασματάκι (78')
Τετάρτη, 27/01 Ο Αιμίλιος και οι ντέτεκτιβς (98')

Πέμπτη, 28/01 Το Συνέδριο των ζώων (95')
Παρασκευή, 29/01 Ο Αντώνης και η Κουκιδίτσα (107')

Οι υπεύθυνοι των σχολείων που ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν οι μαθητές τους στις παραπάνω εκδηλώσεις, παρακαλούνται να επικοινωνήσουν με το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας, στα τηλέφωνα 2610996732, 969972, 969973 ή με email στο stmuseum@upatras.gr
Σημειώνεται ότι το Μουσείο Επιστημών και Τεχνολογίας είναι ανοιχτό από Δευτέρα έως Παρασκευή, ώρες 09:00-14:00 εκτός από τις επίσημες αργίες. Επισκέψεις ομάδων μπορούν να πραγματοποιηθούν και άλλες ώρες σε συνεννόηση με το προσωπικό του Μουσείου. Εκπαιδευτικά Προγράμματα πραγματοποιούνται σε συνεννόηση με το προσωπικό του Μουσείου.

Ημερίδα Πανελλήνιας Ένωσης Καθηγητών Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης




Παρασκευή 22 Ιανουαρίου 2010 
Χώρος διοργάνωσης: 
Αίθουσα Ζακλίν ντε Ρομιγί Υπ. Παιδείας (ισόγειο) Α. Παπανδρέου 37, Μαρούσι

11.45 – 11.55 π.μ.  Έναρξη ημερίδας, χαιρετισμοί
κ. Α. Διαμαντοπούλου[1], Υπουργός Παιδείας Δια Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων.
κ. Β. Κουλαϊδής[1], Γενικός Γραμματέας Υπ. ΠΔΒΜΘ.

Δρ. Β. Σαμαρά, Επικεφαλής SaferInternet.gr
κ. Δ. Πεππές, Πρόεδρος ΟΛΜΕ.

12.00 – 12.20 μ.μ. Το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο και οι υπηρεσίες του
Δρ. Μ. Παρασκευάς, Τεχνικός Υπεύθυνος Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου sch.gr.

12.20 – 12.35 Ο ρόλος της ενημέρωσης σχετικά με την ασφαλέστερη χρήση των υπηρεσιών κινητής τηλεφωνίας 
κα Α. Μάλτη, Προϊστάμενος Τμήματος Εταιρικής Υπευθυνότητας COSMOTE

12.40 – 12.55 ΠΕΚαΠ 2.0 10 από το 1996 στο 2009…
κ. Α. Λούβρης, Πρόεδρος ΠΕΚαΠ

13.00 – 13.15 Η απολογιστική διετής δράση της Ένωσης
κ. Στ. Κουνάδης, Γ.Γ. Ένωσης

13.20 – 13.30 22ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληρ/κής
κ. Π. Καραγεώργος, Μέλος ΕΠΥ

13.30 – 13.40 Ευκαιρίες Εκπαίδευσης από την ORACLE
κ. Ε. Τσιπά – PR & CSR Specialist, Oracle Ελλάς

13.45 – 13.55 2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής 
κ. Γ. Κορρές – WRO Hellas

14:00 - 14:15 Τεχνολογία στην Εκπαίδευση
Δρ. Α. Δαμιανάκης

14:20 - 15:00 Συζήτηση

[1] έχει προσκληθεί

Παράλληλα με την ημερίδα (μετά τις 13:30) θα διεξάγονται οι αρχαιρεσίες της Ένωσης, οι οποίες θα συνεχιστούν μέχρι τις 15:00. Επίσης, στο τέλος θα πραγματοποιηθεί κλήρωση δώρων για τους παρόντες - μέλη της Ένωσης.

4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πληροφορικής



Η Πανελλήνια Ένωση Καθηγητών Πληροφορικής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ Σερρών διοργανώνουν σε συνεργασία με το Τμήμα Στ' Μελετών της Διεύθυνσης Σ.Ε.Π.Ε.Δ. του Υπουργείου Παιδείας και το Τμήμα Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Πληροφορικής του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Πληροφορικής, με θέμα
"Η Πληροφορική στην Εκπαίδευση- Το ψηφιακό σχολείο"

Το συνέδριο θα πραγματοποιηθεί στις 7, 8 και 9 Μαϊου 2010 στην πόλη των Σερρών και μπορούν να συμμετάσχουν, εφόσον το επιθυμούν:
1. Οι Περιφερειακοί Διευθυντές Εκπαίδευσης, κλάδου ΠΕ19-20
2. Οι Διευθυντές των Διευθύνσεων και οι Προϊστάμενοι των Γραφείων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης, κλάδου ΠΕ19-20
3. Οι Σχολικοί Σύμβουλοι Πληροφορικής
4. Οι Υπεύθυνοι των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ
5. Οι Τεχνικοί Υπεύθυνοι των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕΤ
6. Δέκα (10) μέλη της Κεντρικής Οργανωτικής Επιτροπής, τα οποία προτείνονται από την Π.Ε.Κ.Α.Π.
7. Δύο (2) εκπαιδευτικοί, κλάδου ΠΕ 19-20, ανά Διεύθυνση Β/βάθμιας Εκπαίδευσης της χώρας.

Οι εκπαιδευτικοί που θα παρακολουθήσουν το Συνέδριο θα επιλεγούν με κλήρωση, εφόσον οι ενδιαφερόμενοι είναι περισσότεροι, η οποία θα διενεργηθεί στις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης.

Διαβάστε περισσότερα εδώ

Οι νομοθετικές τροποποιήσεις για τις πανελλαδικές εξετάσεις

Το Υπουργείο Παιδείας με εγκύκλιό του προς τα σχολεία γνωστοποιεί συμπληρωματική νομοθεσία σχετικά με τις πανελλαδικές εξετάσεις των υποψηφίων ΓΕΛ και ΕΠΑΛ (ΟΜΑΔΑ Β') και τη διαδικασία στρογγυλοποίησης για την εξαγωγή βαθμού πρόσβασης μαθήματος και Γενικού Βαθμού Πρόσβασης (ΦΕΚ Β'-2441/11-12-09 και ΦΕΚ Β'-2539/29-12-09) , τα ειδικά μαθήματα και πρακτικές δοκιμασίες (ΦΕΚ Β'-2441/11-12-09) και  την εξέταση μαθητών με αναπηρία και ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες (ΦΕΚ Β'- 2544/30-12-09).
Διαβάστε περισσότερα εδώ

13η Συνάντηση Αυτισμού, Asperger και ΥΛΑ για Γονείς και Παιδιά έως 12 ετών (Αθήνα)

Ο σύλλογος "Έλληνες Ενήλικες Αυτιστικοί, Asperger και ΥΛΑ", σας προσκαλεί στην πρώτη συνάντηση του χρόνου για γονείς και παιδιά έως 12 ετών, την Κυριακή 24 Ιανουαρίου 2010, από τις 11:30 μέχρι τις 15:00.
Πληροφορίες για τον τόπο διεξαγωγής, το κόστος συμετοχής και άλλες πληροφορίες θα βρείτε στη σελίδα της εκδήλωσης.

11η Συνάντηση Αυτισμού, Asperger και ΥΛΑ για εφήβους & νέους στην Αθήνα

Την Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2010, ο σύλλογος "Έλλληνες Ενήλικες Αυτιστικοί, Asperger και ΥΛΑ", σας προσκαλεί σε μία συνάντηση εφήβαν & νέων με ένα ευχάριστο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.
Η συνάντηση ξεκινάει στις 11:30-12:00 στο Σταθμό Ηλεκτρικού Κηφισίας και διαρκεί μέχρι τις 17:30. Η διώρη καλλιτεχνική απασχόληση περιλαμβ΄ναει τη διακόσμηση έτοιμων κεριών με φύλλα κεριού.
Περισσότερες λεπτομέρειες για το πρόγραμμα, το κόστος συμμετοχής, καθώς και τι χρειάζεται να έχουν οι συμμετέχοντες, μπορείτε να βρείτε εδώ.


Αθλητισμός για άτομα με αναπηρία με Δήμου Πολίχνης (Θεσσαλονίκη)



Ξεκίνησε και συνεχίζεται με επιτυχία το πρόγραμμα Άθλησης σε άτομα με Αναπηρία απο το Κέντρο Δημιουργικής Απασχόλησης ΑμεΑ του Δήμου Πολίχνης. Το πρόγραμμα υλοποιείται υπο την επίβλεψη Γυμνάστριας με ειδικότητα στην ειδική Αγωγή και ο χώρος πραγματοποίησης του προγράμματος είναι στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του 1ου Δημοτικού Σχολείου (Ολ. Καρυπίδη 11- περιοχή ΔΑΚ). Οι ώρες του προγράμματος είναι κάθε Τρίτη και Πέμπτη ώρα 17:00-19:00 (2 τμήματα)
Για να δείτε την ανακοίνωση, πατήστε εδώ 

"Πράσινη κλωστή δεμένη σε ένα δέντρο τυλιγμένη"




Το νήμα της κλωστής του παραμυθιού πιάνουν μικροί μαθητές, που λένε ιστορίες για δέντρα που πληγώναμε.

"Ήταν κάποτε ένα δέντρο που το έλεγαν Γελαστούλα, γιατί ήταν πάντα χαρούμενη και αισιόδοξη. Η Γελαστούλα ήθελε πολύ να μεγαλώσει γρήγορα για να μπορεί να προστατέψει ζώα από τη βροχή, στα κλαριά της να φωλιάσουν πουλιά και στον ίσκιο της να ξαπλώσουν παιδιά. Είχε μάθει από άλλα 2 γέρικα δέντρα τι είχε συμβεί στην περιοχή εκείνη, στο παρελθόν. Μία μεγάλη πυρκαγιά έκαψε σχεδόν όλο το δάσος. Όλα ήταν μαύρα και απαίσια. Στάχτη παντού. Μέχρι που εμφανίστηκαν μια μέρα τα παιδιά του δημοτικού σχολείου με σακούλες, γάντια, χώμα, σπόρους και δέντρα. Αμέσως άρχισαν τη δεντροφύτευση. Έτσι γεννήθηκε και η Γελαστούλα…"
Μ΄ αυτό το παραμύθι, η Αννα Κάσσα, από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, περιέγραψε τις εντυπώσεις της από τη φωτιά που κατέκαψε πριν από χρόνια την Πελοπόννησο, στο πλαίσιο του προγράμματος "Πράσινη κλωστή δεμένη σε ένα δέντρο τυλιγμένη", που υλοποιεί από το 2007 η "Μέριμνα".
Πρόκειται για μια μη κερδοσκοπική εταιρία που παρέχει φροντίδα σε παιδιά που αντιμετωπίζουν απώλειες κι έχουν βιώσει τραυματικά γεγονότα στη ζωή τους.
Με αφορμή τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2007, που σημάδεψαν το ελληνικό τοπίο και "χάραξαν" την καρδιά και το νου των παιδιών, ιδιαίτερα εκείνων που μένουν στις πυρόπληκτες περιοχές, η "Μέριμνα" δημιούργησε ένα πρόγραμμα κοινωνικής δράσης αφιερωμένο στον Κύκλο της Ζωής, με εμπνεύστρια την πρόεδρο της εταιρίας, Δανάη Παπαδάτου.
Διάλεξε, λοιπόν, το δέντρο ως σύμβολο ζωής και απευθύνθηκε σε παιδιά και εφήβους απ' όλα τα σχολεία της χώρας να λάβουν μέρος στο πρόγραμμα και να ζωγραφίσουν, να κατασκευάσουν και να γράψουν παραμύθια για δέντρα.
"Μέχρι στιγμής έχουν συμμετάσχει στο πρόγραμμα 25 σχολεία στην Πελοπόννησο, ενώ στόχος μας είναι να το προωθήσουμε και στην Ανατολική Αττική, κυρίως στα δημοτικά σχολεία όπου υπάρχει άλλωστε, περισσότερο ενδιαφέρον" ανέφερε, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η υπεύθυνη του προγράμματος, Τατιάνα Φίλη.
Σε όσα σχολεία επιθυμούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα, η "Μέριμνα" παρέχει το κατάλληλο υλικό ώστε οι μαθητές να δημιουργήσουν ατομικές ή συλλογικές ζωγραφιές και ιστορίες. Σε μια δεύτερη φάση, διευκολύνει την αδελφοποίηση μεταξύ σχολείων της χώρας και την πραγματοποίηση αμοιβαίων επισκέψεων. Στο πλαίσιο αυτών των επισκέψεων, αντιπροσωπεία μαθητών και εκπαιδευτικών, θα μεταφέρει μαζί με τα έργα και τα παραμύθια των μαθητών και ένα δέντρο ή λουλούδι του τόπου τους για να φυτευτεί στην αυλή του σχολείου υποδοχής.
Σύμφωνα με την κ.Φίλη, οι μαθητές κάθε σχολείου που θα πάρει μέρος στο πρόγραμμα, θα επιλέξουν αντιπροσωπευτικές ζωγραφιές και ιστορίες δέντρων, οι οποίες θα ταξιδέψουν στην Ελλάδα, μέσα από εκθέσεις που θα οργανώσει η "Μέριμνα" σε διάφορες πόλεις, αλλά και μέσα από την ανάρτησή τους στην ιστοσελίδα: www.prasiniklostidemeni.gr.
Ταυτόχρονα, θα εκδοθεί ένα βιβλίο με κάποια από τα παραμύθια και τις ζωγραφιές των παιδιών, κι ένα CD με αφηγήσεις από Έλληνες λογοτέχνες και συγγραφείς παιδικών βιβλίων. Τέλος, τα ΕΛΤΑ θα κυκλοφορήσουν γραμματόσημα με ζωγραφιές των παιδιών.
"Με το συνδυασμό αυτών των ενεργειών, φιλοδοξούμε να δημιουργήσουμε ένα δάσος από δεντροϊστορίες, ανάσα οξυγόνου, αισιοδοξίας και ελπίδας. Η επικοινωνία μεταξύ παιδιών θα αποτελέσει το νήμα που 'δένει' τον Άνθρωπο, τη Φύση και τη Ζωή", τονίζεται στην ιστοσελίδα της "Μέριμνας" που αφορά στο πρόγραμμα.
Άλλωστε, όπως γράφει η μικρή Τζωρτζίνα από το 1ο Δημοτικό Σχολείο Πύργου, "η τσακισμένη πορτοκαλιά, αν μιλούσε, θα έλεγε στα παιδιά πώς όπως με πονέσατε εμένα, θα μπορούσατε να είχατε κάνει με ένα ζωάκι κι αυτό θα πονούσε το ίδιο. Όπως πονέσατε εμένα θα μπορούσατε να είχατε πονέσει ένα απροστάτευτο παιδί. Στη ζωή και το μικρό φύλλο έχει αξία και όλοι πρέπει να ξέρουμε ότι τα πάντα χρειάζονται φροντίδα και αγάπη και όχι καταστροφή, όλοι τα έχουμε ανάγκη όλα!!!".

Πηγή : "Πράσινη κλωστή δεμένη σε ένα δέντρο τυλιγμένη"-Το νήμα της κλωστής , Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων- Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, 13/1/2010

Εικαστικό Εργαστήρι Σχεδίου- Ζωγραφικής- Γλυπτικής για παιδιά δημοτικού



Στο πλαίσιο της έκθεσης "Η Πλήρης Συλλογή Γλυπτών του Edgar Degas" που διαρκεί μέχρι τις 24 Απριλίου 2010, το Μουσείο Ηρακλειδών διοργανώνει εικαστικό εργαστήρι ζωγραφικής- σχδίου- γλυπτικής, για παιδιά δημοτικού, βασισμένα στην τέχνη του Edgar Degas.
Πρόκειται για ένα πρόγραμμα τεσσάρων δίωρων συναντήσεων για παιδιά ηλικίας 8 έως 12 ετών, υπό τη διδασκαλία της ζωγράφου Pascaline Bossu, τα οποία διεξάγονται κατά τι ςεξής ημερομηνίες:
Σάββατο 16/01/2010
Σάββατο 23/01/2010
Σάββατο 30/01/2010
Σάββατο 06/02/2010

από 13:30 έως 15:30, στην αίθουσα εκπαιδευτικών προγραμμάτων του Μουσείου.

Λόγω περιορισμένου αριθμού θέσεων απαιτείται τηλεφωνική κράτηση. Δηλώσεις συμμετοχής στο 2103461981, κα. Ελένη Μ. Νομικού, από Δευτέρα έως Παρασκευή 9:00-17:00 ή στο enomikou@herakleidon-art.gr

Αγώνας για να φτάσουν τα παιδιά τους στο σχολείο!



Πηγή : Πώς φτάνουμε μέχρι το σχολείο , Ελευθεροτυπία, Επί Ίσοις Όροις, 12/1/2010


Για τους μαθητές με αναπηρία και/ή ειδικές εκπαιδευτικές ανάγκες της χώρας μας, η μετακίνηση από και προς τα σχολεία τους έχει τα τελευταία χρόνια εξελιχθεί σε μία άκρως τραυματική υπόθεση. Παρά τις διαβεβαιώσεις κάθε χρόνο των εκάστοτε υπουργών παιδείας ότι το πρόβλημα της έλλειψης σχολικών λεωφορείων είναι ... παροδικό και λίαν συντόμως επιλύεται, καμία λύση οριστική δεν δίνεται και το πρόβλημα κάθε χρόνο επανέρχεται ακόμα εντονότερο...

Ημερολόγιο παιδών με αυτισμό


Πηγή : "Ένα ημερολόγιο με ξεχωριστή ουσία... "  Επί Ίσοις Όροις, Ελευθεροτυπία, 11/1/2010 

Κεντρικό μήνυμα στο εξώφυλλο “Ο αυτισμός δεν είναι το τέλος του κόσμου αλλά η αρχή ενός άλλου...”: Το κέντρο ημέρας αυτιστικών ενηλίκων “Σείριος” στον Γέρακα Αττικής μας προτείνει σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία Προστασίας Αυτιστικών Ατόμων, να παρακολουθήσουμε φέτος την ροή του χρόνου με έναν ολίγο πιo νοηματοδοτημένο τρόπο από τους σύνηθεις...