Δευτέρα 30 Μαρτίου 2015

Τα απίστευτα οφέλη του οικογενειακού τραπεζιού

Γράφει ο Μάνος Σιγανός στο pathfinder

Επισκεφθήκαμε την Τεχνόπολη στο Γκάζι, όπου ο Δρ Αναστάσιος Παπαλαζάρου στο πλαίσιο του Atnens Science Festival παρουσίασε νέα και πολύ ενδιαφέροντα επιστημονικά ευρήματα που αφορούν τη διατροφική -και όχι μόνο- αξία των οικογενειακών γευμάτων. Επίσης μας πρότεινε τρόπους για να εντάξουμε με έξυπνο τρόπο στην καθημερινότητά μας τη συνήθεια να τρώμε όλοι μαζί.

Έκανε κινούμενα σχέδια τους τσακωμούς με τους γονείς του

Και ποιος δεν τσακωνόταν με τους γονείς του, κατά την παιδική του ηλικία! Αλλά αυτό που έκανε ο Mike Cohen, ξεπερνά κάθε φαντασία. Κατά τα προεβηφικά του χρόνια, όταν ήταν μόλις 12 ετών, άρχισε να ηχογραφεί τους καυγάδες που είχε με τον αυστηρό πατέρα του και την μητέρα του: Ο Cohen, μεγάλωσε σε μια αυστηρά πατριαρχική οικογένεια, με πολλούς περιορισμούς και πολλές νουθεσίες. 

Άποψη: Α. Ζαμπούκας "Γίνεται σχολείο χωρίς μαθήματα;"

Τα τελευταία νέα από τα σχολεία των Φινλανδών μιλάνε για κατάργηση των μαθημάτων! Ακόμα δεν έχουν καταλήξει, αλλά ο προσανατολισμός είναι σωστός. Τα ερωτήματα που προκύπτουν για μας εδώ στον ιδιόρρυθμο νότο, είναι δύο: Τι είναι αυτό που κάνει αυτούς τους λαούς να πειραματίζονται χωρίς αγκυλώσεις και πώς είναι δυνατόν να σχεδιάζουν ένα σχολείο χωρίς κλασικά μαθήματα;

Η αγάπη της μητέρας, το καλύτερο αντικαταθλιπτικό!

Η αγάπη που εισπράττουν τα παιδιά από τη μητέρα τους, είναι σημαντικότατος παράγοντας για την καλύτερη ανάπτυξη του εγκεφάλου των παιδιών αλλά και για την πνευματική και ψυχική τους ηρεμία. Επίσης τα προστατεύει από την κατάθλιψη, όταν θα περάσουν στην εφηβεία και όταν θα ενηλικιωθούν. 

Τα υιοθετημένα παιδιά έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης

Τα παιδιά που έχουν υιοθετηθεί, τείνουν να έχουν υψηλότερο δείκτη νοημοσύνης (IQ) σε σχέση με τους συνομηλίκους τους που έχουν τους βιολογικούς γονείς τους, σύμφωνα με μια νέα αμερικανoσουηδική επιστημονική έρευνα.

Πρότυπο σχολείο πολυπολιτισμικότητας το Γυμνάσιο Λαυρίου

Γέλια. Στο προαύλιο, δύο ομάδες κοριτσιών παίζουν βόλεϊ – εθνική Ελλάδος και εθνική Κουρδιστάν. Αφοσιωμένα στο παιχνίδι, τα παιδιά αδιαφορούν παντελώς για τις μαντίλες που καλύπτουν μερικά κεφάλια. Ετικέτες ή κατηγοριοποιήσεις κάθε είδους εδώ δεν χωρούν. Οπως δεν χωράει ρατσισμός, ξενοφοβία, έλλειψη σεβασμού στη διαφορετικότητα. Ενας αντισυμβατικός διευθυντής ροκάς «ενορχηστρώνει» δράσεις αλληλεγγύης, μία θεολόγος με σκουλαρίκι στο φρύδι διδάσκει την αγάπη αδιακρίτως –των μουσουλμάνων μαθητών συμπεριλαμβανομένων–, μία υπεύθυνη καθηγήτρια στην τάξη υποδοχής αλλοδαπών μαθητών με αγκαλιά ορθάνοιχτη για όλους – «είναι τα παιδιά μου», καμαρώνει.

Προστάτεψε το παιδί σου από το cyber bullying: Επτά χρυσοί κανόνες

Μια νέα μελέτη από την ESET αποκάλυψε ότι το 54% των γονέων στη Βρετανία αγνοεί πλήρως αν το παιδί του έχει υποστεί εκφοβισμό στο διαδίκτυο.

Το «cyber bullying» είναι διαδεδομένο στο διαδίκτυο και περιλαμβάνει τη χρήση κινητών τηλεφώνων ή ηλεκτρονικών υπολογιστών από κάποιον για να εκφοβίσει, να απειλήσει ή να διαταράξει. Κατά το περασμένο έτος, σχεδόν 45.000 παιδιά μίλησαν στον οργανισμό «ChildLine» σχετικά με τον εκφοβισμό και οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν ότι η πλειοψηφία των νέων ανθρώπων θα βιώσουν ανάλογη εμπειρία κάποια στιγμή.