Σάββατο 29 Οκτωβρίου 2022

5 τρόποι για να βοηθήσουμε στο σπίτι τα παιδιά με αργή ταχύτητα επεξεργασίας (slow processing speed).

Δεν λειτουργούν όλα τα παιδιά με τον ίδιο ρυθμό. Ως εκπαιδευτικός έχω δει πολλά παιδιά με αργή ταχύτητα επεξεργασίας, τα οποία μολονότι είναι έξυπνα δυσκολεύονται να ακολουθήσουν τον ρυθμό της τάξης. Για τα παιδιά αυτά στο σχολείο γίνονται , ή πρέπει να γίνονται, κάποιες προσαρμογές, όπως ο επιπλέον χρόνος ή οι έτοιμες σημειώσεις, προκειμένου να μπορούν να συμμετέχουν πραγματικά στη διαδικασία της μάθησης. Τα πράγματα, ωστόσο στο σπίτι είναι αρκετά διαφορετικά, καθώς η πίεση που δέχονται οι γονείς είναι μεγάλη. Συχνά οι γονείς θέλουν/ απαιτούν από τα παιδιά τους να βιαστούν και να τελειώσουν τις ασκήσεις για το σχολείο ή τις δουλειές του σπιτιού που έχουν αναλάβει, ώστε να περάσουν στην επόμενη δραστηριότητα της λίστας των υποχρεώσεών τους. Έτσι όμως τα παιδιά που δουλεύουν με αργό ρυθμό απογοητεύονται. 

Οταν μπαίνεις σε ένα σπίτι για να ελέγξεις καταγγελία κακοποίησης…

Εξι και εννέα νέες εισαγγελικές παραγγελίες αντιστοίχως έφθασαν σε μόλις μία εβδομάδα στα γραφεία κοινωνικών υπηρεσιών δύο μεγάλων δήμων των νοτίων προαστίων. «Ο ρυθμός των καταγγελιών επηρεάζεται από την επικαιρότητα», σχολιάζει κοινωνικός λειτουργός με 20ετή πείρα. «Οι πολίτες προχώρησαν ταχύτερα σε καταγγελία απ’ ό,τι θα έκαναν σε έναν ουδέτερο χρόνο». Αντίστοιχα αφυπνίζονται και τα αντανακλαστικά των υπηρεσιών. «Κατά μέσον όρο διερευνούμε 60-65 εισαγγελικές εντολές κάθε χρόνο», διευκρινίζει. «Για πολλά χρόνια ο καθένας μας έκανε τη διερεύνηση, όπως έκρινε», θυμάται. «Πριν από μερικά χρόνια το Εθνικό Κέντρο Κοινωνικής Αλληλεγγύης, ο Σύνδεσμος Κοινωνικών Λειτουργών Ελλάδος και το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού δημιούργησαν ένα πρωτόκολλο και επιμόρφωσαν όσους εμπλεκόμαστε στη διαδικασία».

Ένθετο Παιδεία ΕΡΤ: Μαθησιακές δυσκολίες – Γιατί το παιδί μου δυσκολεύεται στο σχολείο;


Στο περιθώριο οι νέοι με αναπηρία στη χώρα μας – Το εκπαιδευτικό σύστημα, η προσβασιμότητα και το χτύπημα της πανδημίας

Το Παρατηρητήριο Θεμάτων Αναπηρίας, στο 12ο Δελτίο Στατιστικής Πληροφόρησης, επικεντρώνεται στους νέους με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις, στις συνθήκες διαβίωσής τους στην Ελλάδα και στο επίπεδο πρόσβασής τους σε θεμελιώδη δικαιώματα.

Παρά τα όσα θετικά βήματα έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια, μετά την κύρωση της Σύμβασης του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των ατόμων με αναπηρία, οι νέοι με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις αντιμετωπίζουν πολλαπλά εμπόδια και εκτεταμένο κοινωνικό αποκλεισμό σε όλα τα πεδία της κοινωνίας: Αποκλεισμός ο οποίος εντάθηκε δραματικά με την πανδημική κρίση.

H Disney παρουσίασε την πρώτη plus size πρωταγωνίστριά της

H Disney παρουσίασε την πρώτη plus size πρωταγωνίστριά της και στέλνει μήνυμα για τη διαταραχή σωματικής δυσμορφίας.

Στην 85ετή ιστορία της στον κινηματογράφο, η εταιρεία δεν έχει επιλέξει ποτέ μία γυναίκα με παραπανίσια κιλά για τον πρωταγωνιστικό ρόλο.

Όλα αλλάζουν με την Bianca, όμως, μία μοναδική χορεύτρια «που παλεύει με την ίδια της την αντανάκλαση, ξεπερνώντας την αμφιβολία και το φόβο, διοχετεύοντας την εσωτερική της δύναμη, χάρη και ισχύ».

Ιστορίες του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου για Παιδιά και Εφήβους

Οι ιστορίες μας βοηθούν να συνδεθούμε με την ιστορία και να κατανοήσουμε δύσκολα θέματα. Ένα από αυτά είναι ο πόλεμος. Μας μεταφέρουν σε εκείνον τον κόσμο προσωρινά, για να καταλάβουμε μέσα από τη δράση και την αφήγηση των χαρακτήρων αυτό που ίσως ποτέ δεν θα καταφέρουμε μέσα από τα σχολικά βιβλία. Γιατί, όταν μας παρασέρνει η πλοκή, όταν ταυτιζόμαστε με τους ήρωες μιας μυθοπλασίας, η ιστορία γίνεται υπόθεση προσωπική.

ΕΟΑΚ: Για 2η 4ετία πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Αθλητισμού Κωφών (EDSO) ο Ιωσήφ Σταυρακάκης

Ο πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών, Ιωσήφ Σταυρακάκης επανεξελέγη για ακόμη μια 4ετία, δεύτερη στη σειρά, πρόεδρος και της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Αθλητισμού Κωφών (EDSO). Ο Έλληνας πρόεδρος εξελέγη εκ νέου με περισσότερες, από το μισό, ψήφους των 50 εκπροσώπων, καθώς έλαβε 34 ψήφους υπέρ.

Το συνέδριο της Ευρωπαϊκής Οργάνωσης Αθλητισμού Κωφών (EDSO), που γιορτάζει τα 100 της χρόνια, φιλοξενείται στην πόλη Μέχελεν του Βελγίου, είχε εκλογοαπολογιστικό χαρακτήρα, με τα πολύ καλά αποτελέσματα, για τον πρόεδρο και την Ελληνική Ομοσπονδία Αθλητισμού Κωφών. 

Ο Αλέξανδρος Ταξιλδάρης στη ραδιοφωνική εκπομπή "Με το Ν και με το Β"


Οδοιπορικό στην ιστορική πόλη της Χειμάρρας

Το ταξίδι με το λεωφορείο από την Αθήνα με προορισμό τη Χειμάρρα διαρκεί περίπου έντεκα ώρες. Καθημερινά εκτελεί το ίδιο δρομολόγιο, έχοντας ως σημείο εκκίνησης τον σταθμό Λαρίσης και τερματικό σταθμό τον Αυλώνα.

Είναι απόγευμα και άνθρωποι όλων των ηλικιών κουβαλούν τεράστιες βαλίτσες και πολλά δέματα. Καθώς επιβιβάζομαι, συνειδητοποιώ ότι είναι σχεδόν γεμάτο από Έλληνες της Βορείου Ηπείρου που πηγαινοέρχονται τακτικά.

Στηρίζουμε την πρωτοβουλία ενίσχυσης δράσεωνς του MDA στη μνήμη του Ανδρέα Χότζα

Η Αλεξάνδρα Ριρή, φίλη του Σωματείου και μέλος της ομάδας MDA Finish Liners διοργανώνει fundraising στη Μνήμη του αγαπημένου φίλου όλων, Ανδρέα Χότζα.

Όλα τα έσοδα θα διατεθούν στην ενίσχυση και υλοποίηση της έκθεσης ζωγραφικής που οργανώνεται από τα μέλη του καλλιτεχνικού εργαστηρίου του MDA.

Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη": Δράσεις για σχολεία

Η Μουσική Βιβλιοθήκη "Λίλιαν Βουδούρη" προσφέρει για τη σχολική χρονιά 2022 -2023 δύο νέα εκπαιδευτικά προγράμματα και δύο θεατρικές παραστάσεις για επισκέψεις σχολείων στους χώρους της καθώς και δύο εξ αποστάσεως προγράμματα περιήγησης σχολείων στη Μουσική Βιβλιοθήκη μέσα από τη πλατφόρμα Museotek.