Τετάρτη 29 Μαρτίου 2017

Μετρώντας με τα δάχτυλα μέχρι το 28

Αν έχετε μαθητές που δυσκολεύονται πολύ στο μέτρημα με τα δάχτυλα όταν το άθροισμα ξεπερνά το 10 πχ (9+9), τότε μπορείτε να τους δείξετε ένα κόλπο για να αποκτήσουν περισσότερα «δάχτυλα».

Ζητήστε από τα παιδιά να ανοίξουν την παλάμη τους προς τα κάτω και πείτε τους αντί να μετρούν δάχτυλα, να μετρούν φάλαγγες (οι φάλαγγες είναι ευδιάκριτες χάρη στις φυσικές γραμμές του χεριού, αλλά μπορούν να γίνουν ακόμα πιο έντονες αν το παιδί λυγίσει ελαφρώς τα δάχτυλα του). Έτσι, στον αντιχείρα έχουμε 2 και σε κάθε άλλο δάχτυλο έχουμε από 3. Σύνολο 14 σε κάθε χέρι. Σε ένα άθροισμα του τύπου 6+7, το παιδί μετράει αρχικά 6 φάλαγγες και στη συνέχεια άλλες 7 (ξεκινώντας απο εκεί που σταμάτησε προηγουμένως). 

Τα ξεχασμένα παιδιά στα παιδιατρικά νοσοκομεία

Η επίσκεψη στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγία Σοφία» κράτησε περίπου 3 ώρες. H τελευταία στάση ήταν στον 5ο όροφο, στην ΠΚ1, την παιδιατρική κλινική του Πανεπιστημίου Αθηνών. Εκεί είδα τη μικρή Σοφία. Έτσι την φωνάζει το προσωπικό του νοσοκομείου, στην πραγματικότητα δεν έχει βαπτιστεί ακόμη. Είναι τριών ετών και το μόνο μέρος που έχει γνωρίσει είναι αυτό το νοσοκομείο. Η Σοφία έχει σύνδρομο Down, έχει εγκαταλειφθεί και ακόμη δεν έχει μεταφερθεί, όπως θα έπρεπε, σε κάποιο ίδρυμα. Μαζί της ήταν δύο εθελόντριες της Αρχιεπισκοπής που την φροντίζουν.

Μεγαλύτερες μητέρες έχουν παιδιά με καλύτερη συμπεριφορά

Μητέρες μεγαλύτερης ηλικίας είναι λιγότερο πιθανό να τιμωρούν τα παιδιά τους και αυτά τείνουν να έχουν λιγότερα προβλήματα, αναφέρει νέα έρευνα.

Σύμφωνα με ερευνητές του Aarhus University στη Δανία, μητέρες πιο μεγάλης ηλικίας τείνουν να έχουν πιο σταθερές σχέσεις, είναι πιο μορφωμένες και ευκατάστατες.

Η προδιάθεση για παχυσαρκία καθορίζεται πριν τη γέννηση του ατόμου

Η προδιάθεση για παχυσαρκία καθορίζεται πριν τη γέννηση του ανθρώπου, σύμφωνα με την Αίγλη Ζέλλου, επίκουρη καθηγήτρια Παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο «Johns Hopkins» των ΗΠΑ. 

Όπως εξήγησε η κ. Ζέλλου κατά τη διάρκεια διάλεξης με θέμα «Ηδιατροφή στην Βρεφική και Παιδική Ηλικία. Επιπτώσεις στην Απώτερη Υγεία», οι γονείς μέσω των γονιδίων τους και διάφορων επιγενετικών παραγόντων κληροδοτούν στα παιδιά τους την παχυσαρκία, η οποία δυστυχώς αποτελεί μάστιγα καθώς το παχύσαρκο παιδί σε μεγάλο ποσοστό θα είναι και παχύσαρκος ενήλικας. 

Θεσσαλονίκη: Διεξαγωγή τεστ I.Q. εισαγωγής στη MENSA (02/04/2017)

Η διεξαγωγή στην Θεσσαλονίκη των επόμενων ομαδικών τεστ IQ για την εισαγωγή στη MENSA, θα γίνει την Κυριακή 2 Απριλίου 2017 στις 16:00 και στις 17:30 μμ, στο Αμφιθέατρο 3 του Πανεπιστήμιου Μακεδονίας, οδός Εγνατία 156.

Βίντεο στο Youtube που προορίζονται για παιδιά περιέχουν ακατάλληλο περιεχόμενο

Η μεγάλη κοινότητα του YouTube δεν είναι τόσο ασφαλής για τα παιδιά. Το τεράστιο υλικό που διαθέτεται στην πλατφόρμα της Google κρύβει αρκετούς κινδύνους καθώς πολλές αγαπητές στους μικρούς τηλεοπτικές σειρές περιέχουν ανάρμοστο περιεχόμενο το οποίο είναι ακατάλληλο για παιδιά.

Ανοίγοντας Ορίζοντες στην Εκπαίδευση: Σχολείο με Προσωπικότητα

Την Κυριακή, 9 Απριλίου, στο Ίδρυμα Ευγενίδη, η Χαρισμάθεια (http://charismatheia.edu.gr) διοργανώνει ένα Φεστιβάλ για την Εκπαίδευση (http://event.charismatheia.edu.gr/)! Μία γιορτή που θα θεμελιώσει νέους άξονες έτσι ώστε το σχολείο να ανταποκρίνεται στις ανάγκες του σήμερα. Με χαρά σας προσκαλούμε όλους να πάρετε μέρος και να μοιραστείτε μαζί μας αυτή τη στιγμή!

Νέες δράσεις του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Θησείο, τον Απρίλιο

Το Κέντρο Επισκεπτών Θησείου του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ) συνεχίζει τον Απρίλιο τις δράσεις του για μικρούς και μεγάλους.

Αναλυτικά, όπως ανακοινώθηκε, το πρόγραμμα περιλαμβάνει:

Ο θηλασμός ίσως τελικά να μην κάνει τα παιδιά εξυπνότερα

Ο θηλασμός ίσως τελικά δεν συντελεί σε παιδιά με μεγαλύτερη ευφυΐα ή καλύτερη συμπεριφορά μακροπρόθεσμα, σύμφωνα με νέα ιρλανδική μελέτη που δημοσιεύεται στο επιστημονικό έντυπο Pediatrics.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή προσφέρει δωρεάν ταξίδια σε 7.000 νέους Ευρωπαίους

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε σήμερα ότι θα δώσει τη δυνατότητα σε έως 7.000 μαθητές σχολείων να ταξιδέψουν δωρεάν στο εξωτερικό, χωρίς, ωστόσο, να ικανοποιήσει το αίτημα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου να προσφέρει εισιτήρια InterRail στους 5,4 εκατ. 18χρονους πολίτες της ΕΕ.

Πασχαλινό Bazaar από το Σύλλογο Συνδρόμου Down Ελλάδος

Ο Σύλλογος Συνδρόμου Down Ελλάδος διοργανώνει το καθιερωμένο του Πασχαλινό Bazaar το Σάββατο 1 και την Κυριακή 2 Απριλίου από τις 10 το πρωί μέχρι τις 8 το απόγευμα. Εκεί (Καρανιβάλου 31- Κάτω Τούμπα)  θα βρείτε χειροποίητες λαμπάδες, μαρμελάδες, γλυκά του κουταλιού και χειροτεχνίες. Επίσης, κατά τη διάρκεια του Bazaar θα συγκεντρωθούν τρόφιμα μακράς διάρκειας και απορρυπαντικά για την ΑΡΩΓΗ Θεσσαλονίκης



Ξεκίνησαν τα Σχολικά Γεύματα σε δημοτικά σχολεία στη Νεάπολη και τη Βόλβη

Από τέσσερα σχολεία σε περιοχές του Νομού Θεσσαλονίκης, που αποτελούνθύλακες φτώχειας και ανεργίας, ξεκίνησε σήμερα -και θα επεκταθεί σε περισσότερες σχολικές μονάδες σταδιακά τις επόμενες μέρες- το πρόγραμμα σίτισης των μαθητών δημοτικών σχολείων, «Σχολικά Γεύματα», το οποίο υλοποιείται από το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, σε συνεργασία με το Υπουργείο Παιδείας. Το μενού της Δευτέρας, που περιλάμβανε μακαρόνια με κιμά και συνοδευόταν από σαλάτα λάχανο, μοιράστηκε σε 107 μαθητές του 12ου Δημοτικού Σχολείου Νεάπολης, σε 68 μαθητές του 2ου Δημοτικού Σχολείου Αγίου Παύλου, σε 128 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Μαδύτου και σε 78 μαθητές του Δημοτικού Σχολείου Αρέθουσας.

Το πρόγραμμα για τα Ανοιχτά Σχολεία του Δήμου Αθηναίων

Με ένα νέο εμπλουτισμένο πρόγραμμα δράσεων – αποτέλεσμα του διαλόγου με τους κατοίκους των γειτονιών- υποδέχεται την Άνοιξη το πρόγραμμα Ανοιχτά Σχολεία του δήμου Αθηναίων και προσκαλεί όλους να δηλώσουν συμμετοχή.