Τρίτη 9 Απριλίου 2024

Βιβλιοπαρουσίαση: Children, Deafness, and Deaf Cultures in Popular Media

“the lives of deaf people seem to be invisible to the general population, and, … the field of literary studies is largely silent about representations of deafness and deaf lives in all genres of literature” Donna McDonald

Το βιβλίο “Children, Deafness, and Deaf Cultures in Popular Media” σε επιμέλεια των John Stevens και Vivian Yenika- Agbaw εξετάζει πώς τα δημιουργικά έργα απεικονίζουν τη σημασία να είσαι κωφό ή βαρήκοο παιδί στον σύγχρονο κόσμο. Σε αυτή τη συλλογή κριτικών δοκιμίων, οι μελετήτριες και οι μελετητές αναλύουν έργα που καλύπτουν ένα ευρύ θεματικό φάσμα: μεγαλώνοντας κωφά παιδιά σε έναν κόσμο ακουόντων, τα στίγματα που συνδέονται με την κώφωση, διαφορετικοί (και συχνά αντιπαλόμενοι) τρόποι επικοινωνίας, φιλία και διακρίσεις, εντάσεις μεταξύ των γενεών μεταξύ των κωφών και ακουόντων μελών της οικογένειας, και τις επιπλοκές της εγκαθίδρυσης της ταυτότητας του εαυτού σε όλο και πιο περίπλοκες κοινωνίες.

Διαταραχές τικ: Τι τα προκαλεί στα παιδιά και πώς μπορούν να ξεπεραστούν

Τα τικ ανήκουν στις νευροαναπτυξιακές διαταραχές και αποτελούν κοινό αίτιο παραπομπής σε παιδιάτρους, παιδονευρολόγους-αναπτυξιολόγους και παιδοψυχιάτρους. Είναι ξαφνικές, γρήγορες, υποτροπιάζουσες, μη ρυθμικές κινήσεις ή φωνήσεις, συνήθως εμφανιζόμενες σε περιόδους με εξάρσεις και υφέσεις ως προς τη συχνότητα, την ένταση και το είδος τους.

Πανελλαδικές 2024: Τι έχει αλλάξει για τους φετινούς υποψήφιους σε σχέση με πέρσι

Την Παρασκευή 31 Μαϊου 2024 ξεκινούν φέτος οι πανελλήνιες εξετάσεις για τα ΓΕΛ ενώ μια μέρα νωρίτερα, στις 30 Μαΐου ξεκινούν τα ΕΠΑΛ

Οι πανελλήνιες εξετάσεις για τα Γενικά Λύκεια και θα ολοκληρωθούν στις 12 Ιουνίου.

Για τα ΕΠΑΛ θα ολοκληρωθούν στις 17 Ιουνίου.

DW: Ο κόσμος μέσα από το βλέμμα ενός αυτιστικού

Τα άτομα με αυτισμό μπορούν να περιγράψουν με μεγάλη ακρίβεια αυτό που τους συμβαίνει. «Ο αυτισμός ορίζεται ως μια μεγάλη αναπτυξιακή διαταραχή. Όμως τα πράγματα δεν είναι ακριβώς έτσι. Ο εγκέφαλος λειτουργεί ελαφρώς διαφορετικά από ό,τι στα μη αυτιστικά άτομα. Από τη δική μου οπτική γωνία είναι κυρίως θέμα αντίληψης πώς ένα αυτιστικό άτομο φιλτράρει τα γεγονότα», όπως λέει ο Ρίκυ Τσέρερ.

Μουσική Εκδήλωση Αφιερωμένη στην Συμπεριληπτική Εκπαίδευση (15/04/2024)

Η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Κεντρικής Μακεδονίας διοργανώνει μία μοναδική σε συμβολισμό μουσική εκδήλωση, αφιερωμένη στο σύγχρονο συμπεριληπτικό σχολείο, τη Δευτέρα 15 Απριλίου στη Μονή Λαζαριστών.

Δήμος Θεσσαλονίκης: Σειρά διαλέξεων για την παραβατικότητα των ανηλίκων και τη σεξουαλική κακοποίηση

Η Αντιδημαρχία Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης, σε συνεργασία με την Υποδιεύθυνση Προστασίας Ανηλίκων της ΕΛ.ΑΣ. (Ελληνικής Αστυνομίας), εκφράζοντας την ανησυχία τους απέναντι στα ολοένα αυξανόμενα περιστατικά βίαιης συμπεριφοράς μεταξύ ανηλίκων και της σεξουαλικής κακοποίησης, διοργανώνουν σειρά ομιλιών σε μαθητές, γονείς/ κηδεμόνες και εκπαιδευτικούς με θέμα, «Βίαιη συμπεριφορά και παραβατικότητα ανηλίκων: Η αξία της πρόληψης, της συνεργασίας και της πρώιμης παρέμβασης» και «Σεξουαλική κακοποίηση ανηλίκων: αναγνώριση, διαχείριση, πρόληψη».

3ο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων Θεσσαλονίκης

Το U_TH FESTIVAL, το μεγαλύτερο Φεστιβάλ Εφηβικών Θεατρικών Ομάδων στην Ελλάδα, που διοργανώνει από το 2022 η εταιρεία θεάτρου αντίqρηση, επιστρέφει για τρίτη χρονιά και δυναμικότερο από ποτέ στη Θεσσαλονίκη, από τις 22 έως τις 28 Απριλίου στο Θέατρο ΑΥΛΑΙΑ και την Αποθήκη Δ’ στο Λιμάνι.

Πώς να μιλήσετε σε πολύ μικρά παιδιά για τα κατοικίδια

Από το «Έλλη, να ένα μήλο, στο «Έλλη, να ένα γατί, και να τι χρειάζεται».

Αχ, ο Διονύσης Σαββόπουλος όλα τα έχει πει – κυρίως με το «πώς να κρυφτείς απ’ τα παιδιά, έτσι κι αλλιώς τα ξέρουν όλα». Πράγματι τα σημερινά παιδιά έχουν στα μυαλουδάκια τους πολύ πιο καλοσχηματισμένες συνάψεις και… βάσεις δεδομένων από αυτές που νομίζουμε.

Παιδική βία: Η κυβέρνηση διαχειρίζεται το φαινόμενο με αύξηση της αστυνόμευσης και επαναφορά των πενθήμερων αποβολών - Θα φέρει αποτελέσματα;

Είναι πράγματι τόσο ανησυχητικά τα στοιχεία που αφορούν την αύξηση των περιστατικών βίας και παραβατικότητας ανηλίκων; Τον περασμένο Ιανουάριο ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε τη σύσταση επιστημονικής επιτροπής με αντικείμενο την εκπόνηση εθνικής στρατηγικής πρόληψης και αντιμετώπισης του φαινομένου.

LightSound: Η τεχνολογία που επιτρέπει στους τυφλούς να ακούσουν την ολική έκλειψη ηλίο

Εκατομμύρια άνθρωποι ετοιμάστηκαν να παρακολουθήσουν τη σπάνια ολική ηλιακή έκλειψη, η οποία ήταν ορατή στη Βόρεια Αμερική τη Δευτέρα, 8 Απριλίου. Πολλοί Αμερικανοί έσπευσαν να προμηθευτούν ειδικά γυαλιά προκειμένου να μπορέσουν να απολαύσουν το φαινόμενο. Την ίδια ώρα, οι τυφλοί και τα άτομα με προβλήματα όρασης, έλαβαν μια συσκευή που ονομάζεται LightSound, προκείμενου να βιώσουν την έκλειψη μέσω του ήχου.

Μαμά, τι να προσέχω στις σχέσεις μου;

«“Σιγά εγώ μην το ανεχτώ”, λες πάντα όταν ακούς για κάποιον που φέρεται άσχημα σε μια κοπέλα. Οταν όμως πρόκειται για συναίσθημα, δεν μπορείς να ξέρεις ποτέ πώς θα αντιδράσεις… Μου έχει τύχει και εμένα και σε φίλες μου. Οταν είσαι ερωτευμένη, ακόμα και όταν δικοί σου άνθρωποι σε προειδοποιούν να προσέχεις, ότι ο τύπος δεν είναι εντάξει, “δεν βλέπεις” ή κάνεις τη χαζή». 

Ξεκίνησε το 27ο Φεστιβάλ Παιδείας δήμου Κορδελιού - Ευόσμου

Το 27ο Φεστιβάλ Παιδείας, έναν από τους μακροβιότερους θεσμούς του, διοργανώνει ο δήμος Κορδελιού – Ευόσμου, δια της Αντιδημαρχίας Παιδείας, Σχολικής Στέγης, Προσχολικής Αγωγής & Δραστηριοτήτων. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν χθες, Δευτέρα 8 Απριλίου, και το φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί μέσα στον Ιούνιο, με δύο εκδηλώσεις που θα πραγματοποιηθούν στις δύο δημοτικές ενότητες (Εύοσμος, Ελευθέριο-Κορδελιό) του δήμου.