Τετάρτη 3 Μαΐου 2023

Μπορούν τα παιδιά χωρις λεκτική επικοινωνία στο Φάσμα του Αυτισμού να μάθουν να διαβάζουν;

 Πολλοί άνθρωποι λανθασμένα πιστεύουν ότι τα παιδιά που δεν μιλάνε δεν μπορούν να μάθουν να διαβάζουν. Αλλά αυτό δεν ισχύει!

Δύο χρόνια πριν δημοσίευσα τα αποτελέσματα μιας μικρής έρευνας για την αποτελεσματικότητα ενός προγράμματος ανάγνωσης προσαρμοσμένο για παιδιά 5-6 ετών που είχαν ελάχιστο προφορικό λόγο. Όλοι οι μαθητές έδειξαν αυξημένη κατανόηση των ιστοριών και ενεργή συμμετοχή. Δυστυχώς έχουμε λίγες έρευνες σχετικά με την ικανότητα εκμάθησης της ανάγνωσης από παιδιά με Αυτισμό που έχουν περιορισμένο λόγο. Συνεπώς, πραγματικά δεν γνωρίζουμε πόσα παιδιά στο Φάσμα του Αυτισμού χωρίς (ή με ελάχιστο) προφορικό λόγο μπορούν να διαβάσουν ή έχουν την ικανότητα να μάθουν να διαβάζουν.

Αντίστροφη μέτρηση για τις Πανελλαδικές – Το πρόγραμμα και οι αλλαγές στη βαθμολόγηση

Ένας μήνες απομένει για τις Πανελλαδικές 2023 με τους μαθητές να διαγωνίζονται για 68.574 θέσεις στα ελληνικά πανεπιστήμια.

Συγκεκριμένα, οι Πανελλαδικές θα αρχίσουν στις 2 Ιουνίου για τα ημερήσια και εσπερινά Γενικά Λύκεια (ΓΕΛ) και μία ημέρα νωρίτερα, την 1η Ιουνίου, για τα ημερήσια και εσπερινά Επαγγελματικά Λύκεια (ΕΠΑΛ).

Μέτρηση της χρηματοοικονομικής δεξιότητας των 15χρονων στην Ελλάδα

Στο άρθρο «The financial capability of 15-year-olds in Greece», που δημοσιεύεται στο περιοδικό «Economics Letters», καταγράφεται, για πρώτη φορά, μια εθνικά αντιπροσωπευτική μέτρηση της χρηματοοικονομικής δεξιότητας των 15χρονων μαθητών από ολόκληρη την Ελλάδα, μιας γενιάς που έχει μεγαλώσει σε μια περίοδο έντονης χρηματοοικονομικής αβεβαιότητας και κρίσης. Στην έρευνα που διεξήχθη το 2015, ανάμεσα σε 3.028 μαθητές, οι συγγραφείς βρίσκουν στατιστικά σημαντικές διαφορές στην χρηματοοικονομική δεξιότητα των εφήβων μεταξύ των μεγάλων αστικών κέντρων, ορισμένων περιφερειών της χώρας και των απομακρυσμένων νησιών.

Πρακτικός Οδηγός για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος

Το εγχειρίδιο"Πρακτικός Οδηγός για τις Διαταραχές Αυτιστικού Φάσματος" σχεδιάστηκε και δημιουργήθηκε για να υποστηρίξει την πλοήγηση γονέων και φροντιστών “στη χώρα του Αυτισμού”. Ανεξάρτητα από την ηλικία διάγνωσης του παιδιού, ο καταιγισμός από πληροφορίες αποτελεί συχνά εμπόδιο στην διαδικασία λήψης αποφάσεων από την πλευρά των γονέων, αποφάσεις που συνήθως καθορίζουν το μέλλον του Αυτιστικού παιδιού αλλά και όλης της οικογένειας.

Πώς να προλάβεις τις τροφικές αλλεργίες στο παιδί σου

Η πρόληψη των τροφικών αλλεργιών μπορεί να επιτευχθεί με την πρώιμη έκθεση στις πιθανώς αλλεργιογόνες τροφές, υποστηρίζουν οι νέες κατευθυντήριες. Το αντίθετο δηλαδή σε σχέση με ό,τι ξέραμε πριν από μερικά χρόνια.

H βρεφική διατροφή είναι πολύπαθη. Μοιάζει λίγο με το δόλιο το εκπαιδευτικό σύστημα στην Ελλάδα, που κάθε τρεις και λίγο αλλάζει. Στην αρχή ήταν ξεκινούσε με τον θηλασμό και η εισαγωγή στις στερεές τροφές γινόταν στο οικογενειακό τραπέζι. Μετά ήρθε η φόρμουλα, οι έτοιμες βρεφικές φρουτόκρεμες σε βάζο και το ριζάλευρο.

Έκθεση Φωτογραφίας ενηλίκων με νοητική αναπηρία ή διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού και βράβευση νικητών

Μια πρωτότυπη Έκθεση Φωτογραφίας πρόκειται να εγκαινιαστεί το ερχόμενο Σάββατο, 6 Μαΐου 2023, στις 10 το πρωί, στους χώρους της Βιβλιοθήκης του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, στο πλαίσιο ημερίδας με τίτλο «Από την ανεξαρτησία στην αλληλεξάρτηση: μια νέα οπτική». Θα φιλοξενήσει τα έργα 32 ενηλίκων με νοητική αναπηρία ή διαταραχή στο φάσμα του αυτισμού, που συμμετείχαν στον διαγωνισμό φωτογραφίας με θέμα «Ο κόσμος που ζω… ο κόσμος που είμαι». Μάλιστα, με την ευκαιρία των εγκαινίων, θα απονεμηθούν τα βραβεία στους νικητές του διαγωνισμού.

Στα ίχνη της Σκύλλας και της Χάρυβδης μαθητές και μαθήτριες από τη Θέρμη

Στο Κάστρο της Σκύλλας, ένα μεσαιωνικό κτίσμα νορμανδικής προέλευσης που χτίστηκε στο βράχο όπου, κατά τον μύθο, κρυβόταν το μυθικό τέρας του Ομήρου, συναντήθηκαν πριν από λίγο καιρό οι μαθητές και οι μαθήτριες του 2ου Γενικού Λυκείου Μίκρας Θέρμης και του Λυκείου της πόλης Villa San Giovanni. Στο ίδιο σημείο, μεταξύ ηπειρωτικής Ιταλίας και Σικελίας, όπου η Σκύλλα άρπαζε ναυτικούς και η Χάρυβδη κατάπινε θαλασσινό νερό και πλοία, οι μαθητές από τις δύο χώρες διαπίστωσαν ότι υπάρχουν κοινές λέξεις στις γλώσσες που μιλούν, είδαν οικεία χαρακτηριστικά στα πρόσωπά τους, μοιράστηκαν τα ενδιαφέροντά τους και σφράγισαν την πράξη αδελφοποίησής τους με την κατάλληλη επισημότητα.

ΣΕΤΕ: «Προκλήσεις προσβασιμότητας στην ταξιδιωτική εμπειρία»


Το SETE Digital Workshop με τίτλο "Accessibility Challenges & Way Forward In Travel" επικεντρώνεται στην ταξιδιωτική εμπειρία χωρίς αποκλεισμούς. Η μετάβαση σε προσβάσιμες υποδομές, η συμπερίληψη, τα προβλήματα των ΑμεΑ επισκεπτών και κατοίκων της χώρας μας και η παρουσίαση βέλτιστων πρακτικών του Τουριστικού Τομέα σε μια ανοικτή συζήτηση. 

Κριτήρια πρόκρισης για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι 2024

Ανακοινώθηκαν τα κριτήρια πρόκρισης για τους Παραολυμπιακούς Αγώνες στο Παρίσι 2024. Μπορείτε να τα βρείτε και να τα μεταφορτώσετε στην ιστοσελίδα του Πανελλήνιου Συνδέσμου Προπονητών Παραολυμπιακών Αθλημάτων (ΠΑΣΥΠΠΑ).

Χάλκινο στα ζευγάρια για Πολυχρονίδη – Ντέντα στο παγκόσμιο κύπελλο!

Με τον καλύτερο τρόπο ολοκληρώθηκε η ελληνική παρουσία στο παγκόσμιο κύπελλο του μπότσια που διεξήχθει στο Μόντρεαλ του Καναδά.

Ο Γρηγόρης Πολυχρονίδης και η Άννα Ντέντα ήταν εκπληκτικοί στον αγώνα του χάλκινου μεταλλίου και με σκορ 5-1 επικράτησαν επί της Πορτογαλίας (για 2η φορά καθώς την είχαν κερδίσει και 4-2 στον όμιλο) για να κατακτήσουν το χάλκινο μετάλλιο.

Γεννήσεις μόνο …ψηφιακά

Η ψηφιακή δήλωση γέννησης πλέον έχει καθιερωθεί, με το 96% των φορέων που έχουν πρόσβαση στην εφαρμογή να δηλώνουν ψηφιακά τη γέννηση ενός μωρού με μια μόνο κίνηση στο μαιευτήριο δίχως να ταλαιπωρούνται οι νέοι γονείς. Συγκεκριμένα, τα στοιχεία του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης δείχνουν ότι από τις 17 Φεβρουαρίου 2020 που ξεκίνησε η πιλοτική λειτουργία της εφαρμογής μέχρι και 28 Φεβρουαρίου 2023, έχουν καταχωρηθεί συνολικά 248.599 ψηφιακές δηλώσεις γέννησης. Μάλιστα τον Μάρτιο 2023 πραγματοποιήθηκαν ψηφιακά 5.975 δηλώσεις γέννησης.