Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Πώς μπορούμε να βοηθήσουμε τα παιδιά να κατανοούν και να θυμούνται όσα διαβάζουν (ιδέες για εκπαιδευτικούς και γονείς).

Οι μαθητές με Διαταραχή Ελλειμματικής Προσοχής (ΔΕΠΥ/ΔΕΠ) συχνά παραπονιούνται στους εκπαιδευτικούς και τους γονείς τους ότι μολονότι διάβασαν όλη την σελίδα, δεν θυμούνται απολύτως τίποτα. Η δυσκολία να ανακαλεί κανείς όσα διάβασε οφείλεται σε δυσκολίες/διαταραχή στις εκτελεστικές λειτουργίες.


Οι ακόλουθες στρατηγικές μπορούν να βοηθήσουν τα παιδιά να κατανοούν και να θυμούνται περισσότερα από όσα διαβάζουν.

Διαδικασία επαναφοίτησης μαθητών/τριών στα Νηπιαγωγεία για το σχολικό έτος 2023- 24

Οι γονείς/κηδεμόνες των μαθητών/τριών που κρίνεται ότι έχουν ανάγκη επαναφοίτησης στο νηπιαγωγείο να καταθέσουν εγκαίρως αίτημα προς το νηπιαγωγείο, προκειμένου να εξεταστεί σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.

Αυτό αναφέρει εγκύκλιος της υφυπουργού Παιδείας και Θρησκευμάτων Ζ. Μακρή.

Προβληματισμός για την έκθεση των παιδιών στην πορνογραφία: Ποια social media είναι περισσότερο επικίνδυνα

Σημαντικά ευρήματα παρουσιάζει νέα μεγάλη έρευνα του επιτρόπου για τα παιδιά της Αγγλίας που μελετά τη συμπεριφορά τους στο Διαδίκτυο. Σύμφωνα με αυτή, ένας στους δέκα ανήλικους έχει δει πορνογραφία μέχρι την ηλικία των εννέα ετών.

Πολιτισμός και Αναπηρία: Το ανάπηρο σώμα είναι ένα ικανό σώμα

Τις περισσότερες φορές χρειαζόμαστε μια αφορμή για να γράψουμε ή να προβληματιστούμε για κάτι το οποίο ίσως να μην αγνοούσαμε απαραίτητα πιο πριν, μπορεί όμως να νιώθαμε ότι δεν μας αφορά. Η αλήθεια είναι ότι υπάρχουν θέματα για τα οποία χρειάζεται να επαγρυπνούμε διαρκώς, διατηρώντας ένα μόνιμα ανοιχτό διάλογο, όπως αυτός που αφορά τη συμπερίληψη και τη δημιουργία εκείνων των όρων που θα διασφαλίζουν σε όλα τα άτομα το δικαίωμά τους στην τέχνη χωρίς αποκλεισμούς. «Ο πραγματικός καλλιτέχνης δεν είναι αυτός που κατακρεουργείται από το “κτήνος”, αλλά αυτός που με κόπο καταφέρνει τελικά να το δαμάζει» έγραψε ο Ερνστ Φίσερ στο βιβλίο «Η αναγκαιότητα της τέχνης». Στην κουβέντα που ακολουθεί ανάπηροι/ες καλλιτέχνες/ιδες αναδεικνύουν ότι για κάθε μικρό βήμα προς τη συμπερίληψη χρειάζεται να περάσει ένας οδοστρωτήρας δυσκολιών από πάνω τους, που τους ενδυναμώνει για τις επόμενες διεκδικήσεις. Οι οποίες, δυστυχώς, έχουν ακόμη πολύ δρόμο…

Μέχρι τις 13 Φεβρουαρίου τα μέτρα για τον κορονοϊό σε ΑΕΙ, σχολεία και φροντιστήρια

Μέχρι τη Δευτέρα 13 Φεβρουαρίου παρατείνονται τα μέτρα προστασίας από τον κορονοϊό σε σχολεία, Πανεπιστήμια και κάθε είδους εκπαιδευτική δομή (σχολεία, φροντιστήρια μέσης εκπαίδευσης, Κέντρα Ξένων Γλωσσών, πανεπιστημιακά ιδρύματα, ΙΕΚ κ.ά.).

Συγκεκριμένα, η χρήση μάσκας από μαθητές, εκπαιδευτικούς και εργαζόμενους κατά τη λειτουργία των δομών εκπαίδευσης είναι προαιρετική. Το ίδιο ισχύει και για τους οδηγούς σχολικών λεωφορείων και τους συνοδούς μαθητών.

Βλέπουμε: Επιχείρηση, Αλλάζουμε την Ελλάδα (ertflix)

Στην εποχή της ψηφιακής επανάστασης και της κλιματικής αλλαγής οι “επιχειρηματίες” του σήμερα καλούνται να βρουν λύσεις και να βελτιώσουν τον κόσμο για όλους εμάς. Γι αυτό και είναι πολύ σημαντικό οι νέοι να έρχονται σε επαφή με την επιχειρηματικότητα από μικρή ηλικία.

Ο θεσμός του Junior Achievement Greece εξυπηρετεί αυτόν ακριβώς το σκοπό. Μέσα από τον διαγωνισμό της εικονικής επιχείρησης, καλεί τους Έλληνες μαθητές να καλλιεργήσουν το επιχειρηματικό πνεύμα και την κριτική σκέψη, πλάθοντας έτσι την κουλτούρα της επόμενη γενιάς επιχειρηματιών.

Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής του Μουσείου Κυκλαδικής Τέχνης «Άνθρωπος στο Κέντρο»

Από 23/01/2023 μέχρι 30/05/2023 θα διαρκέσει ο φετινός, 10ος Παιδικός Διαγωνισμός Ζωγραφικής με θέμα «Άνθρωπος στο Κέντρο».

Τα έργα των παιδιών θα παρουσιαστούν σε έκθεση στο Κέντρο Τεχνών του Δήμου Αθηναίων τον Σεπτέμβριο

Ο Άνθρωπος μέσα από την ιστορία της τέχνης, τις διαφορετικές εποχές, την καθημερινότητα, την ισότητα, τη διαφορετικότητα, την κοινωνική συμπερίληψη. Ο Άνθρωπος σήμερα. Ο Άνθρωπος στο μέλλον.

«Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία» επισκέπτεται σχολεία όλης της χώρας

Με μεγάλη επιτυχία ξεκίνησε, από τα σχολεία της Αττικής, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα για σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της Εθνικής Λυρικής Σκηνής και των Εκπαιδευτικών & Κοινωνικών Δράσεων με τίτλο «Η Όπερα Διαδραστικά στα Σχολεία», το οποίο θα συνεχίσει με επισκέψεις σε Γυμνάσια σε όλη την Ελλάδα.

Δράσεις υποστήριξης γονέων ΑΜΕΑ με νοητική αναπηρία από το Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α «Ορίζοντες» και το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα «ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ»

Με την ευγενική χορηγία του «ΤΙΜΑ» Κοινωφελούς Ιδρύματος, το Κέντρο Ειδικής Εκπαίδευσης Παιδιών & Ενηλίκων με Αναπηρία Κ.Ε.Ε.Π.Ε.Α «Ορίζοντες» και το Εκπαιδευτικό Ίδρυμα «ΣΙΚΙΑΡΙΔΕΙΟ», προχωρούν από κοινού, στην δημιουργία Δράσεων Υποστήριξης γονέων ΑμεΑ με Νοητική Αναπηρία. Σκοπός των δράσεων είναι η υλοποίηση προγράμματος ψυχοκοινωνικής υποστήριξης και εκπαίδευσης στους ηλικιωμένους γονείς –φροντιστές για τα ενήλικα παιδιά τους με Νοητική Αναπηρία για τις οικογένειες και των δύο Φορέων.

Φιλένα Ζουμαδάκη: Βλέποντας τον κόσμο από διαφορετικό ύψος αλλά κατάματα…

Από την εκπομπή "Να σε πάω μια βόλτα" με τον Θανάση Παινεσάκη:

Η Φιλένα Ζουμαδάκη μοιράστηκε μαζί μας, ορισμένα από τα πιο προσωπικά της βιώματα, σε μια διαδρομή, από διαφορετικό ναι μεν ύψος, αλλά αληθινά υψηλού επιπέδου.

Η Φιλένα, είναι ένα μάθημα ζωής και ένα υπέροχο παράδειγμα δύναμης ψυχής για όλους μας. Επέλεξε να κοιτάξει κατάματα την ειδική προσωπική της συνθήκη, και πορεύτηκε μαζί της, μετατρέποντας της, σε συγκριτικό πλεονέκτημα.

Ιδού το νέο «κρυφό σχολειό» - Έκαναν αίθουσα διδασκαλίας το εκκλησάκι στο Καπετανάκειο

Γονείς που επικοινώνησαν με το neakriti.gr κατήγγειλαν ότι τα παιδιά τους κάποιες ώρες διδασκαλίας είναι αναγκασμένα να κάνουν μάθημα μέσα στην εκκλησία, όπου υπάρχουν συνθήκες μούχλας, ενώ εκεί φιλοξενείται το οστεοφυλάκιο με τα ιερά λείψανα του Αγίου και της οικογένειάς του

Κάτι σαν... “κρυφό σχολειό” λειτουργεί εντός του... Καπετανάκειου στο Ηράκλειο, αφού - όπως αποκαλύπτει το neakriti.gr σήμερα - γίνονται εκ περιτροπής μαθήματα μαθητών της Γ' λυκείου μέσα στην... εκκλησία του Αγίου Ιωάννη του Βαπτιστού, η οποία είναι εντός της σχολικής αυλής.

Στη διάθεση των παιδιών η παιδική χαρά στο πάρκο Φωκά στη Νέα Παραλία - Πώς εξελίσσονται οι εργασίες αναβάθμισης στις υπόλοιπες

Έτοιμη για να υποδεχθεί ξανά παιδιά με τους γονείς τους είναι η παιδική χαρά στο πάρκο Φωκά στη Νέα Παραλία, σχεδόν οκτώ μήνες μετά το ατύχημα που σημειώθηκε με αποτέλεσμα να τραυματιστεί ένα κορίτσι και η παιδική χαρά να σφραγιστεί από τον δήμο Θεσσαλονίκης.

Ποια επαγγέλματα ασκούσαν στην αρχαία Αθήνα; Νέα δράση για ενήλικες και παιδιά στο Μουσείο Ακρόπολης

Μια νέα θεματική ενότητα στην Αίθουσα της αρχαϊκής Ακρόπολης και τρία πήλινα αγγεία από το Μουσείο Καλών Τεχνών της Βοστόνης αφηγούνται ιστορίες για τους ανθρώπους της εργασίας στην αρχαία Αθήνα.

Τα ορφανά του πολέμου, η «ρωσοποίησή» τους και ο ρόλος της «μητέρας της Ρωσίας»

Τα παιδιά του πολέμου: 459 έχουν σκοτωθεί, 917 έχουν τραυματιστεί, 343 έχουν εξαφανιστεί, 14.732 έχουν απαχθεί – μόλις 126 έχουν επιστρέψει κατόπιν διαπραγματεύσεων. Αυτοί είναι οι εφιαλτικοί αριθμοί που δίνουν οι ουκρανικές αρχές για τον περίπου ενός έτους πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. Συνολικά, μέχρι στιγμής και σύμφωνα με τον ΟΗΕ, έχουν σκοτωθεί 7.068 άμαχοι και άλλοι 11.415 έχουν τραυματιστεί.