Σάββατο 19 Μαρτίου 2022

Το πάνω, κάτω (Ιστορίες αυτισμού)


 

Αντώνης Τσαπατάκης: Έγινε αξιωματικός της ΕΛ.ΑΣ.

«Ελπίζω αυτό να το διαβάζουν εκείνοι που τάχθηκαν υπέρ του αρχικού άδικου νομοσχεδίου ώστε να πιστέψουν ακόμα και εκείνοι πως όλα είναι δυνατά, με θέληση, πίστη, προσπάθεια και αγάπη», έγραψε ο Παραολυμπιονίκης στην κολύμβηση

Σε αξιωματικός της Ελληνικής Αστυνομίας προήχθη ο Παραολυμπιονίκης Αντώνης Τσαπατάκης

Θεσσαλονίκη: Νεαρές με Σύνδρομο Down έγιναν για μια ημέρα πωλήτριες σε σούπερ μάρκετ!

Η Φραντσέσκα Δούκα και η Νατάσα Θεοδωρίδου είναι δύο νεαρές με Σύνδρομο Down. Ζουν μόνες στη στέγη υποστηριζόμενης διαβίωσης του Συλλόγου Συνδρόμου Down Ελλάδος, στη Θεσσαλονίκη και όνειρό τους είναι να βρουν σύντομα τη δική τους δουλειά.

Σήμερα (ση. Παρασκευή) έγινε το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση καθώς οι δύο κοπέλες βρέθηκαν σε σούπερ μάρκετ, στην περιοχή του Ευόσμου, για να εργαστούν συμβολικά ως πωλήτριες και να κερδίσουν το πρώτο τους χαρτζιλίκι. Έβαλαν λοιπόν τις στολές και τα καπελάκια τους, πήραν τα καρότσια στα χέρια κι άρχισαν να τακτοποιούν προϊόντα και να βοηθούν πελάτες του καταστήματος να κάνουν τις αγορές τους.

Το περιστέρι της ειρήνης στην έκθεση ζωγραφικής του Ορέστη Χιώτη, ενός 25χρονου με σύνδρομο Down

«Νιώθω ασφαλής όταν ζωγραφίζω», λέει στο Αθηναϊκό/Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο 25χρονος Ορέστης Χιώτης, ένας νεαρός με σύνδρομο Down που ονειρεύεται να μην σταματήσει ποτέ να ζωγραφίζει. «Να μην την παρατήσω ποτέ τη δουλειά μου», λέει.

Οι ζωγραφιές του και η διάθεσή του οδηγούνται από τα χρώματα που αγαπάει πολύ. Ιδίως το μαύρο, το μπλε, το κίτρινο και το κόκκινο «της έκρηξης», όπως το χαρακτηρίζει.

11η διοργάνωση του TeenBusinessSchool του Πανεπιστημίου Μακεδονίας

Αμέσως μετά το Πάσχα, από την Τρίτη 26 Απριλίου έως την Παρασκευή 29 Απριλίου 2022, θα διεξαχθεί η 11η διοργάνωση του TeenBusinessSchool του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, δίνοντας για ακόμη μια φορά την ευκαιρία σε νέους και νέες 14 έως 18 ετών να παρακολουθήσουν το εξαιρετικά επιτυχημένο πρόγραμμα μαθητικής επιχειρηματικότητας.

Από τη Θεσσαλονίκη σε κορυφαίο κολλέγιο αστροφυσικής των ΗΠΑ

Από μικρό παιδί κοιτούσε τον ουρανό με άλλο μάτι. Θα μπορούσε να είναι το παιδί του Λουντέμη, που μέτρησε σε μια νύχτα όλα τα άστρα, καθώς έχει την ίδια δίψα για μάθηση με τον Μέλιο. Δεν έμεινε όμως μόνο στην απλή καταμέτρηση. Γι' αυτόν ποτέ ο ουρανός δεν ήταν απλώς μια εικόνα, αλλά το άγνωστο που βάλθηκε από μικρός να γνωρίσει. Ήθελε να μελετήσει τους νόμους της αστροφυσικής, να μάθει τα πάντα για το σύμπαν και να γνωρίσει τους πλανήτες που το αποτελούν, έναν προς έναν. Ο 18χρονος αριστούχος μαθητής Μενέλαος Ράπτης, τα κατάφερε. Ένα από τα κορυφαία κολλέγια αστροφυσικής στον κόσμο, το Franklin & Marshall College των ΗΠΑ, τον δέχτηκε με πλήρη υποτροφία και ήδη ετοιμάζει τις αποσκευές του για το μεγάλο ταξίδι.

Παράταση έως και 28 Μαρτίου των εγγραφών σε νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία

Παρατείνονται μέχρι και τη Δευτέρα 28 Μαρτίου 2022, οι εγγραφές μαθητών/τριών στα δημόσια νηπιαγωγεία και δημοτικά σχολεία της χώρας για το σχολικό έτος 2022-23, σύμφωνα με τελευταία ανακοίνωση του υπουργείου Παιδείας.

Σημειώνεται πως η προσθεσμία εγγραφών ήταν έως τις 20 Μαρτίου.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Η Ουκρανή δασκάλα ελληνικών Νίνα Τιτάλοβα για το δράμα των ξεριζωμένων του πολέμου


Η Ουκρανή δασκάλα ελληνικών Νίνα Τιτάλοβα άφησε πίσω της τη Μαριούπολη, την πόλη που γεννήθηκε με ένα κομβόι αυτοκινήτων και έφτασε με τα παιδιά της πρόσφυγας στις Σέρρες, όπου φιλοξενείται σε ένα ασφαλές περιβάλλον.

Η Κρήτη στο προσκήνιο για το Παγκόσμιο Τένις Κωφών

Στην Χερσόνησο Κρήτης βρέθηκε ο Πρόεδρος της Ελληνικής Ομοσπονδίας Αθλητισμού Κωφών Ιωσήφ Σταυρακάκης στη κούρσα διεκδίκησης για το 3ο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Αντισφαίρισης Κωφών. Σε συνάντηση με τον Δήμαρχο Χερσονήσου Ιωάννη Σέγκο, αναφέρθηκαν στην προηγούμενη επιτυχή διοργάνωση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Αντισφαίρισης Κωφών που διεξήχθει τον Ιούνιο του 2021 στο Lyttos Beach Tennis Academy.

Παιδαγωγική της Αλληλεγγύης | συζήτηση με τον καθηγητή παιδαγωγικής Γιώργο Τσιάκαλο

Παιδαγωγική της Αλληλεγγύης

Πάουλο Φρέιρε
Άννα-Μαρία Αραούχο Φρέιρε
Βάλτερ ντε Ολιβέιρα
εκδόσεις Επίκεντρο
μετάφραση: Σταύρος Τσιάκαλος
συζήτηση με τον Ομότιμο Καθηγητή Παιδαγωγικής Α.Π.Θ
Γιώργο Τσιάκαλο