Δευτέρα 15 Μαΐου 2023

Ποιες είναι οι βασικές κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζεται να έχουν τα παιδιά μας;

Η διδασκαλία των κοινωνικών δεξιοτήτων είναι το ίδιο σημαντική με την διδασκαλία των ακαδημαϊκών δεξιοτήτων αν όχι σημαντικότερη. Δυστυχώς τις περισσότερες φορές οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς δεν δίνουν ιδιαίτερη προσοχή στις συγκεκριμένες δεξιότητες, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται πάρα πολλά προβλήματα που επηρεάζουν αρνητικά όχι μόνο την κοινωνική και συναισθηματική κατάσταση των παιδιών, αλλά και την ακαδημαϊκή τους πορεία αφού ένας μαθητής που δεν αισθάνεται ασφάλεια, αποδοχή, αγάπη και χαρά στο σχολείο δεν μπορεί να μάθει.

Ποιες είναι οι κοινωνικές δεξιότητες που χρειάζεται να έχουν τα παιδιά μας;

Μεγαλώνοντας ανοιχτόμυαλα παιδιά που ακούνε τους άλλους

Είναι δύσκολο να ακούσει κανείς πραγματικά τις απόψεις των άλλων, ιδίως αν αυτές απέχουν πολύ από τη δική του εμπειρία. Πόσο μάλλον τα παιδιά. Αλλά πόσα προβλήματα προκύπτουν από την αποτυχία να ακούσουμε και να κατανοήσουμε άλλες προοπτικές;

Όταν οι άνθρωποι ακούνε – πραγματικά ακούνε – και συμπάσχουν, τα πράγματα μπορούν να βελτιωθούν. Αυτό καθιστά ακόμη πιο σημαντικό να διδάσκουμε στα παιδιά πώς να σέβονται τους συνομιλητές τους.

Εφηβοι χαμένοι στον λαβύρινθο της εικονικής πραγματικότητας

Απόντες, «ευάλωτοι» γονείς, κουρασμένοι από τις κρίσεις των τελευταίων ετών (οικονομική αλλά και υγειονομική). Eλλειψη πλαισίου. Απουσία των κανόνων που στο παρελθόν έθετε το σχολικό περιβάλλον. Απομόνωση. Οθόνες. Και τελικά ένας ιδιότυπος «εθισμός» στα video games συνδυασμένος με την εύκολη πρόσβαση σε βίαιες ταινίες ερωτικού περιεχομένου… Ποιος επιτηρεί σήμερα τους εφήβους;

Οι επιδόσεις των υποψηφίων στις περσινές Πανελλαδικές

Ποια μαθήματα δυσκολεύουν περισσότερο τους υποψήφιους στις Πανελλαδικές Εξετάσεις με αποτέλεσμα να έχουν χαμηλή βαθμολογία; Τις επιδόσεις των υποψηφίων του 2022 σε κάθε μάθημα όλων των Επιστημονικών Πεδίων κατέγραψε με πίνακες ο μαθηματικός ερευνητής Στράτος Στρατηγάκης.

Ανάδοχοι γονείς: «Η αγκαλιά μου χωράει πολλά παιδιά»

«Η αγκαλιά μιας μάνας μπορεί να χωρέσει πολλά παιδιά». Αυτό συνειδητοποίησε η 43χρονη Ελενα, που μαζί με τον σύζυγό της έχουν γίνει ανάδοχοι γονείς ενός κοριτσιού 5 ετών από το Κονγκό. Το ζευγάρι, που είναι μαζί από τα φοιτητικά του χρόνια, έχει ήδη δύο παιδιά δημοτικού. «Επιθυμούσαμε να διευρύνουμε την οικογένειά μας, ενώ και τα παιδιά μας ζητούσαν ένα μικρότερο αδελφάκι», λέει στην «Κ» η Ελενα. «Μιλώντας με τη γυναικολόγο μου, κατάλαβα ότι θα μπορούσα να συλλάβω μεν, αλλά θα ήταν μια καταπόνηση για τον οργανισμό μου». Παράλληλα, η Ελενα και ο Βασίλης, δικηγόροι στο επάγγελμα, είχαν θορυβηθεί με τις υποθέσεις πλημμελούς φροντίδας παιδιών εντός και εκτός ιδρυμάτων, που ήρθαν το τελευταίο χρονικό διάστημα στην επικαιρότητα. «Σκεφτόμασταν πως ό,τι και αν συμβεί, εμείς μπορούμε να προσφέρουμε σε ένα ακόμα παιδί στέγη, τροφή, φροντίδα και αγάπη», εξηγεί ο Βασίλης.

Εκπαιδευτικοί-Σχολεία: Οι αναθέσεις μαθημάτων στο Γυμνάσιο και στο Γενικό Λύκειο-Τι ισχύει

Αναλυτικός οδηγός με όλες τις διευκρινίσεις για τις αναθέσεις μαθημάτων στους εκπαιδευτικούς Γυμνασίων και Λυκείων και οι όροι ανάθεσης διδασκαλίας μαθημάτων

Στο Άρθρο 100 του ν. 4823 "Αναβάθμιση του σχολείου, ενδυνάμωση των εκπαιδευτικών και άλλες διατάξεις" γίνεται αναφορά στους όρους ανάθεσης διδασκαλίας μαθημάτων στους εκπαιδευτικούς από τον Διευθυντή του σχολείου.

Βράβευση μαθητών στο ΝΟΗΣΙΣ για τη φιλοξενία Ουκρανών προσφύγων

Ο Δήμος Θέρμης βράβευσε 105 μαθήτριες και μαθητές βράβευσε ο δήμος Θέρμης στο Κέντρο Διάδοσης Επιστημών και Μουσείο Τεχνολογίας “Νόησις”.

Βραβεύτηκαν μαθητές σε τομείς όπως της τεχνολογίας, του πολιτισμού, του αθλητισμού. Τα βραβεία απένειμαν στους μαθητές άνθρωποι της επιστήμης, των τεχνών και του αθλητισμού.

Άυπνοι γονείς, άυπνα παιδιά: Πώς μπορούμε να κοιμηθούμε ξανά;

Η ψυχολόγος και σύμβουλος ύπνου Άννα Παπρά μιλάει στο ertnews.gr για όλα όσα θα θέλαμε να ξέρουμε για τον ύπνο παιδιών και ενηλίκων, τις δυσκολίες του αλλά και τη φροντίδα του – για όσα θα ήθελε κι εκείνη να ξέρει πριν 13 χρόνια, όταν έγινε μητέρα για πρώτη φορά.

Πρακτικά του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κριτικής Εκπαίδευσης

Δημοσιεύτηκαν τα Πρακτικά του 3ου Πανελλήνιου Συνεδρίου Κριτικής Εκπαίδευσης «Η Κριτική Εκπαίδευση για την Ελπίδα και την Κοινωνική Χειραφέτηση», σε επιμέλεια Γιώργου Γρόλλιου, Γιάννας Κατσιαμπούρα και Χριστίνας Νομικού. Υπενθυμίζεται ότι το συνέδριο πραγματοποιήθηκε 4-8 Ιουλίου 2022 στη Θεσσαλονίκη. 

Δεν θέλει σεξουαλική αγωγή στα σχολεία η Μελόνι

Η Ιταλία είναι σχεδόν η τελευταία δυτικοευρωπαϊκή χώρα που δεν έχει υποχρεωτική σεξουαλική αγωγή στο σχολείο. Λίγα πράγματα μπορούν να αλλάξουν με την παρούσα κυβέρνηση.