Κυριακή 24 Σεπτεμβρίου 2023

Κατασκευή: "Ρομποτικό" χέρι από χαρτί και καλαμάκι

Ποιες μικροδουλειές μπορούν να κάνουν τα παιδιά ανάλογα με την ηλικία τους;

Δυσκολεύεστε να πείσετε τα παιδιά να κάνουν κάποιες δουλειές που τους αναλογούν; Δεν είστε οι μόνοι. Ιδανικά, όλη αυτή η διαδικασία θα έπρεπε να γίνεται χωρίς γκρίνιες και τιμωρίες. Και βέβαια χωρίς πολλές ανταμοιβές μιας και αυτό μειώνει τις αξίες της προσφοράς και της συμμετοχής που θα «ακολουθούν» το παιδί ως την ενήλικη ζωή.

Καθοριστική η ενασχόληση του πατέρα στην εκπαίδευση του παιδιού

Βρετανική έρευνα υποστηρίζει ότι τα παιδιά που οι μπαμπάδες τους διαβάζουν και παίζουν μαζί τους, αποκτούν μικρό αλλά σημαντικό πλεονέκτημα στο εκπαιδευτικό τους επίπεδο.

Η έρευνα του Πανεπιστημίου του Λιντς συνιστά στους μπαμπάδες να αφιερώνουν όσο περισσότερο χρόνο μπορούν σε εκπαιδευτικά παιχνίδια και διάβασμα με τα παιδιά τους κάθε μέρα. Η ενασχόληση του πατέρα ακόμα και 10 λεπτά την ημέρα με ζωγραφιές, τραγούδια ή άλλα παιχνίδια μπορεί να κάνει τη διαφορά στα παιδάκια της προσχολικής ηλικίας 4-5 ετών, και στα παιδάκια ηλικίας 5-8 ετών. Σύμφωνα με την έρευνα, το πλεονέκτημα είναι εμφανές στα μαθηματικά. 

Σπύρος Δουκάκης: Αυτές είναι οι αλλαγές που έρχονται στην εκπαίδευση

Ο νέος Πρόεδρος του Ινστιτούτου Εκπαιδευτικής Πολιτικής μίλησε στην «Ε» εφ’ όλης της ύλης δίνοντας το στίγμα των προτεραιοτήτων του για όσα θα δούμε το επόμενο διάστημα

ΚΕΡΚΥΡΑ. Επικαιροποίηση του πλαισίου αξιολόγησης των εκπαιδευτικών αλλά και της Τράπεζας Θεμάτων ως προς τη δομή και το περιεχόμενό της, νέα σχολικά εγχειρίδια που αρχικά θα εισαχθούν σε ψηφιακή μορφή από την επόμενη σχολική χρονιά, σταθερή διεξαγωγή των εξετάσεων διαγνωστικού χαρακτήρα, γνωστή και ως ελληνική PISA αλλά και έμφαση στην επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών, στο πλαίσιο μιας συνεχούς διαδικασίας, με στόχο να επιτυγχάνουν οι μαθητές και οι μαθήτριες τα προσδοκώμενα μαθησιακά αποτελέσματα.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για δωρεάν φροντιστηριακή εκπαίδευση στους δήμους Π.Ε. Ιωαννίνων

Για άλλη μία σχολική χρονιά, η Περιφέρεια Ηπείρου, με τη συμμετοχή της Ιεράς Μητρόπολης Ιωαννίνων και του Δήμου Ιωαννιτών, σε συνεργασία με το Σύλλογο Εκπαιδευτικών Φροντιστών Ν. Ιωαννίνων, ανακοινώνει ότι για το σχολικό έτος 2023 – 2024 θα πραγματοποιηθεί το πρόγραμμα των Κοινωνικών Φροντιστηρίων, για τους κατοίκους των Δήμων της Π.Ε. Ιωαννίνων. Το πρόγραμμα απευθύνεται σε μαθητές Λυκείου για μαθήματα που διδάσκονται σε Φροντιστήρια Μέσης Εκπαίδευσης.Δικαιούχοι του προγράμματος θα είναι μαθητές οικονομικά αδύναμων οικογενειών που φοιτούν σε δημόσια σχολεία του Νομού και δεν παρακολουθούν φροντιστηριακά μαθήματα. Κριτήριο ένταξης θα είναι το οικογενειακό εισόδημα ενώ θα λαμβάνονται υπόψη και κοινωνικοί παράγοντες. Η επιλογή θα γίνει από επιτροπή που έχει συσταθεί για το σκοπό αυτό.

Η Περιφερειακή Ομοσπονδία μεγαλώνει το Παραολυμπιακό κίνημα στην Πάτρα

Για 3η συνεχόμενη χρονιά πραγματοποιείται στην πόλη της Πάτρας (Παλαιά Σφαγεία) από την Περιφερειακή Ομοσπονδία ΑμεΑ Δυτικής Ελλάδος και Νοτίων Ιωνίων Νήσων, το φεστιβάλ Φορέων Κοινωνικής Φροντίδας (21-24.Σεπτεμβρίου). Σκοπό του είναι να αναδείξει και να προβάλει το σπουδαίο έργο των φορέων της κοινωνίας των πολιτών, των συλλόγων ΑμεΑ και του περιβάλλοντός τους. 

Ενισχύεται από τον ΕΜΕΑ η αρωγή και η στήριξη σε ασυνόδευτους ανήλικους και ευάλωτους με προσφυγικό προφίλ

Κεντρικό ρόλο στη διαδικασία εντοπισμού και αρωγής ασυνόδευτων ανηλίκων αλλά και ευρύτερα ευάλωτων ανθρώπων με προσφυγικό προφίλ λαμβάνει ο Εθνικός Μηχανισμός Επείγουσας Ανταπόκρισης (ΕΜΕΑ) του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου. Η υπηρεσία ξεκίνησε να λειτουργεί το 2021 και έχει συμβάλει μέχρι στιγμής στον εντοπισμό και τη φιλοξενία χιλιάδων ανηλίκων. Μέσα στα σχέδια της δράσης του ΕΜΕΑ είναι η επέκταση της αρωγής γενικότερα σε ευάλωτους πρόσφυγες που έρχονται στη χώρα μας, όπως τονίζει σε δήλωσή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο Γενικός Γραμματέας Ευάλωτων Πολιτών και Θεσμικής Προστασίας, Ηρακλής Μοσκώφ.

Πανελλήνιο Πρωτάθλημα Σκακιού Τυφλών: Η κατάταξη μετά τον 5ο γύρο

Μετά και τον 5ο γύρο των αγώνων στο πανελλήνιο πρωτάθλημα Σκακιού Τυφλών και μερικώς βλεπόντων, το οποίο διεξάγεται, σε ξενοδοχείο του Πειραιά και ολοκληρώνεται σήμερα (Κυριακή 24/9) στην πρώτη 8άδα βρίσκονται οι: Αντρέας Αλλα (ΗΦΑΙΣΤΟΣ), Σπύρος Κοφίδης (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ), Κωνσταντίνος Καπνάκης (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ). Δημήτρης Ντόβας (ΠΗΓΑΣΟΣ), Θανάσης Σαμιακος (ΠΥΡΣΟΣ) και Φίλιππος Μπουνταλάκης (ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΑ ΕΝΩΣΗ ΤΥΦΛΩΝ ΑΘΛΗΤΩΝ), Άκης Μήτσης (ΜΕΓΑΛΟΝΗΣΟΣ) και Γιώργος Αλιγια (ΑΣ ΑΜΕΑ "ΚΕΡΑΥΝΟΣ"). 
Τα πλήρη αποτελέσματα μπορείτε να τα δείτε εδώ:

Η πρώτη βουλευτής με σύνδρομο Down

Δεν υπάρχει εμπόδιο που να ξεπερνιέται. Η Μαρ Γκαλσεράν πρόκειται να γίνει η πρώτη βουλευτής με σύνδρομο Down στο Κοινοβούλιο της Βαλένθια. Είναι στο δημόσιο 26 χρόνια και πλέον είναι μέλος της εκτελεστικής επιτροπής του Partido Popular.

Οδηγός λεωφορείου σε άτομο με αναπηρία: «Να μην βγαίνεις μόνο σου έξω αφού δεν μπορείς»

Τον γύρο του διαδικτύου κάνει το βίνετο που ανέβασε ο χρήστης kapten_amearika στο TikTok, στο οποίο καταγγέλει «μισαναπηρική» συμπερισφορά από οδηγού αστικού λεοφορείου. 

Ο kapten_amearika είναι ΑμεΑ και κινείται με αμαξίδιο. Ένα απόγευμα αποφάσισε να πάρει ένα λεωφορείο για να πάει για καφέ με τους φίλους του και το τίμημα ήταν «εξευτελισμός», όπως δηλώνει.