Τρίτη 18 Ιουνίου 2024

Βλέπουμε Μαφάλντα

 

Το Παιχνίδι Είναι Αυτό που Πάντα Μετράει

Kαι έρχεται άλλη μια παγκόσμια ημέρα, θεσμοθετημένη μόλις τη φετινή χρονιά, για να μας υπενθυμίσει τα αυτονόητα. Να μας θυμίσει γιατί ξεχνάμε –γιατί χρησιμοποιούμε μέτρα και σταθμά μη ταιριαστά στη ζωή και στη χαρά– ποιος είναι ο βασιλιάς του κόσμου μας. Το είχε πει και εκείνος ο «σκοτεινός φιλόσοφος», ο Ηράκλειτος, πριν από αιώνες:

Φυσικές καταστροφές: 5 παιδιά γράφουν στην «Κ» για λύσεις που δεν τολμούν οι μεγάλοι

Πώς η κλιματική κρίση και οι φυσικές καταστροφές μπορούν να ανατρέψουν την καθημερινότητα των παιδιών στην Ελλάδα; Εχουν περάσει 29 χρόνια από τον φονικό σεισμό στο Αίγιο, ωστόσο οι περίπου 300 μαθητές σχολείου της περιοχής εξακολουθούν μέχρι και σήμερα να στεγάζονται σε λυόμενα «κουτιά» στα οποία είχαν μετακομίσει «προσωρινά» το 1995. Στον Βόλο, οι περσινές πλημμύρες έμαθαν στα παιδιά ότι το πόσιμο νερό δεν είναι πάντα δεδομένο, ενώ στη Βόρεια Εύβοια μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2021 και τις πλημμύρες που ακολούθησαν το περασμένο φθινόπωρο, πολλά παιδιά αναγκάστηκαν με τις οικογένειές τους να εγκαταλείψουν τα χωριά τους και να μετακομίσουν σε κεντρικά σημεία της περιοχής, ώστε να έχουν πρόσβαση στο σχολείο τους.

Άνοιξε η πλατφόρμα για ενημέρωση μέσω SMS σχετικά με τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών Εξετάσεων

Διαθέσιμη είναι από τη Δευτέρα 17 Ιουνίου η πλατφόρμα smsresults.minedu.gov.gr, με την οποία όλοι οι υποψήφιοι στις Πανελλαδικές Εξετάσεις ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να καταχωρίσουν ή να επιβεβαιώσουν τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου τους, προκειμένου να ενημερωθούν και με γραπτό μήνυμα (SMS) αρχικά για τις βαθμολογίες στο σύνολο των μαθημάτων που εξετάστηκαν και αργότερα για τη σχολή/τμήμα εισαγωγής τους.

Έφηβοι και «ακατάλληλο» ντύσιμο: Πώς θα ανοίξουμε τη συζήτηση χωρίς να μας κάνουν εχθρούς

Οι έφηβοι και εμείς, οι γονείς ή οι φροντιστές τους, αναπόφευκτα θα διαφωνήσουμε για πολλά πράγματα: Από το ωράριο της βραδινής εξόδου μέχρι το χαρτζιλίκι και ένα σωρό άλλα. Αλλά ένα βασικό σημείο σύγκρουσης είναι και τα ρούχα. Ειδικά όταν η αισθητική ενός εφήβου είναι πιο «αποκαλυπτική» από όσο θα θέλαμε.

Πρότυπα Σχολεία: Αιτήσεις από την 17 Ιουνίου έως την 17 Ιουλίου για επίδειξη γραπτών

Επίδειξη απαντητικών φύλλων υποψηφίων που συμμετείχαν στη διαδικασία εισαγωγής στα Πρότυπα Σχολεία - Ο ενδιαφερόμενος έχει τη δυνατότητα να αναγνώσει τη φωτοτυπία του απαντητικού φύλλου και να κρατήσει, εάν επιθυμεί, σύντομες σημειώσεις από τις απαντήσεις. Κατά τη διάρκεια της επίδειξης απαγορεύεται η με οποιοδήποτε τρόπο λήψη της εικόνας του γραπτού (φωτογραφία με κινητό, βιντεοσκόπηση κλπ) καθώς και η παραλαβή της φωτοτυπίας του απαντητικού φύλλου ή μέρους του

Διαθέσιμη και για φωτογραφίες ανηλίκων η ψηφιακή υπηρεσία myPhoto, μέσω του gov.gr

Διαθέσιμη είναι από χθες η ψηφιακή υπηρεσία myPhoto μέσω του gov.gr και για τη διαχείριση φωτογραφιών ανήλικων. Ειδικότερα, το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης ανταποκρίνεται σε ένα πάγιο αίτημα των επαγγελματιών φωτογράφων και αναβαθμίζει τη συγκεκριμένη υπηρεσία για τους ανήλικους, διευκολύνοντας ουσιαστικά τη διεκπεραίωση μιας σειράς διοικητικών διαδικασιών που απαιτούν προσκόμιση φωτογραφίας, όπως για παράδειγμα την ταυτοπροσωπία στις εξετάσεις ξένων γλωσσών.

Η 11χρονη πρέσβειρα του A ball for all μαγεύει στο UEFA EURO 2024

Γκολ από τα… αποδυτήρια στο UEFA EURO 2024 που ξεκινάει σε λίγες ώρες! Η 11χρονη Λουκία με οπτική αναπηρία, είναι το πρόσωπο της παγκόσμιας καμπάνιας «Μία μπάλα για όλους» και θα εμφανίζεται καθημερινά στα 10 fan zones στη Γερμανία χάρη στο Ίδρυμα για το Παιδί της UEFA.

Philosofish: Εκπαιδευτικό Πρόγραμμα Μαθητών για τη Βιώσιμη Ιχθυοκαλλιέργεια

Η Philosofish, στο πλαίσιο της προώθησης της βιώσιμης ιχθυοκαλλιέργειας και της προστασίας των θαλασσών, διοργανώνει εκπαιδευτικές επισκέψεις για μαθητές σχολείων στην Φθιώτιδα. Στόχος είναι να εξοικειωθεί η νέα γενιά με τα οφέλη της μεσογειακής ιχθυοκαλλιέργειας, μέσω επισκέψεων στους Ιχθυογεννητικούς Σταθμούς Κορωνιών, Λαγονησίου και Ταπίων.

Έχεις δέμα: Όταν έστελναν τα μωρά με το ταχυδρομείο

13 Ιουνίου 1920

Σήμερα, εάν οι γονείς θέλουν να στείλουν ένα παιδί μόνο του να επισκεφθεί τη γιαγιά του σε κάποια λιγότερο ή περισσότερο μακρινή πόλη, το πιθανότερο είναι να το δώσουν για να ταξιδέψει ασυνόδευτο, υπό την προστασία κάποιας αεροσυνοδού. Πριν από 100 χρόνια, το έστελναν με το ταχυδρομείο. Μάλιστα η πρακτική είχε αρχίσει να παίρνει διαστάσεις, αναγκάζοντας τα αμερικανικά ταχυδρομεία να εκδώσουν –σαν σήμερα- σχετική οδηγία που την απαγόρευε: Τα παιδιά δεν μπορούν να αποστέλλονται ως δέματα.