Πέμπτη 30 Σεπτεμβρίου 2010

Αρχαία στην Α' Λυκείου, στάσεις, απόψεις και γνώσεις των μαθητών

Μια από τις «καινοτομίες» της περιβόητης μεταρρύθμισης του «κάτσε καλά Γεράσιμε» Αρσένη ήταν και τα διαγνωστικά τεστ στην Α΄ Λυκείου, σε μαθήματα όπως τα αρχαία και τα νέα ελληνικά, η φυσική και τα μαθηματικά. Υποτίθεται ότι με αυτά ο καθηγητής θα διαπίστωνε το «επίπεδο» γνώσης που έχουν οι μαθητές και θα προσάρμοζε ανάλογα τη διδασκαλία του. Βέβαια, η διδασκαλία καθορίζεται σε ασφυκτικό βαθμό από τα Αναλυτικά Προγράμματα των μαθημάτων, οπότε μάλλον κοροϊδευόμαστε τόσα χρόνια. Η διδασκαλία της αρχαίας ελληνικής κινείται στις συμπηγάδες των υπέρμετρων διακηρυγμένων απαιτήσεων των ΑΠΣ και της άρρητης πρακτικής ματαίωσης των σχολικών αιθουσών. Καλωσορίζουμε τα παιδιά με ένα τεστ – παρωδία που επιβεβαιώνει κάθε φορά το ολοφάνερο. Ένα άλλο πρόβλημα με αυτά τα διαγνωστικά τεστ είναι ότι δεν ανιχνεύουν τη συναισθηματική στάση και τις απόψεις των μαθητών για τα συγκεκριμένα μαθήματα, παράγοντες ιδιαίτερα σημαντικούς για τη επιτυχία ή την αποτυχία της διδασκαλίας. Αλλά, πότε ρωτήθηκαν οι μαθητές για τέτοια πράγματα; Το θυμόμαστε μόνο σε περιπτώσεις που αρνούνται να μπουν στις σχολικές αίθουσες μπουχτισμένοι από τις υπέρμετρες προσδοκίες και τις απάνθρωπες επιβολές.

Προβολή: Πέρα από τα Σύνορα


Το Σάββατο 2 Οκτωβρίου στου πάρτυ που θα πραγματοποιηθεί στο BLOCK 33, θα γίνει σε αποκλειστικά πρώτη προβολή η  μικρού μήκους ταινία που δημιούργησε ο Δημήτρης Βρακας με θέμα το κατασκηνωτικό πρόγραμμα Πέρα Από τα Σύνορα.

Bazaar ΑΜΥΜΩΝΗ

Μπαζάρ με σχολικά είδη που δημιούργησαν τα παιδιά διοργανώνει έως τις 2 Οκτωβρίου 2010 ο Σύλλογος "ΑΜΥΜΩΝΗ",στο Athens Mall στον ά όροφο.
Παράλληλα συμμετέχει στην έκθεση βιβλίου , φωτογραφίας και ζωγραφικής με τίτλο "1η Ελλαδοκυπριακή Έκθεση Βιβλίου, Ζωγραφικής και Φωτογραφίας", που οργανώνει η "ΜΕΛΕΔΩΝΗ", στην Τεχνόπολη του Δήμου Αθηναίων έως τις 2 Οκτωβρίου 2010.
Σχολικά είδη προς πώληση διατίθενται και σε ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο στην έκθεση "Sports Show & Fashion Show" στο Ολυμπιακό Ακίνητο Ξιφασκίας, στο Παλιό Αεροδρόμιο.
Ο Σύλλογος ΑΜΥΜΩΝΗ περιθάλπει παιδιά με προβλήματα όρασης και πρόσθετες αναπηρίες.

Πηγή: Αθήνα 9.84

Ημερίδα για τους Κωφούς φοιτητές του Πανεπιστημίου Αθηνών

Ανακαλούνται 10 εκατομμύρια παιχνίδια της Fisher Price

Οι αμερικανικές αρχές διέταξαν σήμερα την ανάκληση περισσότερων από 10 εκατομμυρίων παιχνιδιών της Fisher Price, συμπεριλαμβανομένων 7 εκατομμυρίων τρίκυκλων ποδηλάτων, σχετικά με ζητήματα ασφαλείας.

Ελληνοκινεζική εκδοτική συνεργασία βασισμένη σε μια ιδέα του Ευγένιου Τριβιζά

Χριστόφορος Πάτσης: Παλικάρι στο γήπεδο και στη ζωή

Σημασία για τον κ. Χριστόφορο Πάτση δεν είχε η νίκη. Το διαλαλεί το φωτεινό του βλέμμα και το πρόσωπό του που λάμπει όταν μιλάει για τους αγώνες και τις φιλίες που έκανε με συναθλητές του, αλλά και για τα χόμπι του, τους ηλεκτρονικούς υπολογιστές και τα περιοδικά, τις αναλύσεις για την άμυνα και τη διπλωματία. Ο Χριστόφορος όμως δεν παύει να είναι τετράκις χρυσός πρωταθλητής στην άρση βαρών στο πρόσφατο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα των Special Οlympics που διεξήχθη στην Πολωνία.

Βιβλία διασκευασμένα και προσαρμοσμένα για τυφλούς μαθητές

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
Στην ιστοσελίδα του Τμήματος Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του ΠΙ, έχουν αναρτηθεί τα βιβλία όλων των τάξεων του Δημοτικού Σχολείου που έχουν διασκευαστεί και προσαρμοστεί μέχρι σήμερα για τις ανάγκες των τυφλών μαθητών. Σκοπός της ανάρτησης είναι να ενημερωθεί ο εκπαιδευτικός σχετικά με τις προσαρμογές και τις αλλαγές που έχουν γίνει στα βιβλία που έχουν οι τυφλοί μαθητές στην Ελληνική γραφή Braille. Επίσης, σε περίπτωση έλλειψης ή μη έγκαιρης παραλαβής των βιβλίων, να είναι σε θέση να τυπώσει το υλικό που τον ενδιαφέρει εφόσον υπάρχει εκτυπωτής Braille στο σχολείο.

Βιβλία διασκευασμένα και προσαρμοσμένα για αμβλύωπες μαθητές

Παιδαγωγικό Ινστιτούτο, Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης
Το Τμήμα Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης σε συνεργασία με την Ομάδα Εργασίας (Ο.Ε.) έχει δημιουργήσει ηλεκτρονική μορφή των εγχειριδίων Δημοτικού και Γυμνασίου, κατάσταση των οποίων εμφανίζεται παρακάτω.

Η Ο.Ε. χρησιμοποιεί τις νέες τεχνολογίες και, από τα ηλεκτρονικά διδακτικά βιβλία των βλεπόντων μαθητών, δημιουργεί νέα βιβλία, με μεγεθυσμένους χαρακτήρες (σε μεγέθη από 18 έως 38 στιγμές), προσβάσιμα στους μαθητές με μειωμένη όραση (μ.ό.) (Χρησιμοποιούνται επίσης και οι όροι «Μαθητές με χαμηλή όραση», «Μερικώς βλέποντες» ή «Αμβλύωπες μαθητές»).

Ακροδεξιά παραμύθια στη Βιέννη...

Άοκνες είναι οι προσπάθειες των Αυστριακών ακροδεξιών να προσελκύσουν όσο το δυνατόν περισσότερους ψηφοφόρους ενόψει των τοπικών και δημοτικών εκλογών στη Βιέννη στις 10 Οκτωβρίου. Όπως κατήγγειλε η Μαρία Βασιλάκου, βουλευτής και αρχηγός της κοινοβουλευτικής ομάδας του Κόμματος των Πρασίνων στην τοπική Βουλή του ομόσπονδου κρατιδίου της Βιέννης και επικεφαλής των υποψηφίων του στις επικείμενες εκλογές, ο ακροδεξιός υποψήφιος Χάιντς - Κρίστιαν Στράχε χρησιμοποιεί έντυπο υλικό, με τη μορφή μάλιστα κόμικς, όπου παρακινεί ένα παιδί να τραυματίσει με σφενδόνα ένα άλλο παιδί με το όνομα Μουσταφά υποσχόμενος ανταμοιβή του για αυτό.

Επικαιρότητα

Απαγορευμένα βιβλία στις ΗΠΑ του 2010

Τι κοινό έχει ο μικρός μάγος Χάρι Πότερ και τα βαμπίρ της τριλογίας του «Λυκόφωτος» της Στέφανι Μέγερ με «Τα σταφύλια της οργής» του Τζον Στάινμπεκ και το «1984» του Τζορτζ Οργουελ; Είναι όλα βιβλία που λογοκρίθηκαν ή και απαγορεύθηκαν σε σχολεία και δημόσιες βιβλιοθήκες στις ΗΠΑ του 2010. Το καταγγέλλει η Αμερικανική Ενωση Βιβλιοθηκών(Αmerican Library Αssociation- ΑLΑ) στο πλαίσιο της λεγόμενης «Εβδομάδας Απαγορευμένων Βιβλίων», η οποία λήγει στις 2 Οκτωβρίου. Με την πολύτιμη συμμετοχή χιλιάδων βιβλιοπωλείων και βιβλιοθηκών στις ΗΠΑ η ΑLΑ θυμίζει κάθε χρόνο τέτοιες ημέρες ότι το πρόβλημα της λογοκρισίας των ιδεών εξακολουθεί να υφίσταται, ακόμη και στον δυτικό «πολιτισμένο» κόσμο, πέντε αιώνες μετά τον «Ιndex Librorum Ρrohibitorum» («Κατάλογο Απαγορευμένων Βιβλίων») της Ιεράς Εξέτασης.

Χαρισματικά παιδιά, αποτυχημένοι ενήλικοι;

Τα ιδιαίτερα ταλαντούχα παιδιά έχουν τις ίδιες πιθανότητες με οποιονδήποτε άλλο να αποτύχουν ή να πετύχουν τους στόχους τους, σύμφωνα με μια νέα έρευνα.

Σε μία από τις μεγαλύτερες έρευνες που έχουν διεξαχθεί, βρέθηκε πως από τα 210 χαρισματικά παιδιά που παρακολουθήθηκαν στη μετέπειτα ζωή τους, μόνο το 3% κατάφεραν να ανταποκριθούν στις… παλιές προσδοκίες.

Παιδειατροφή: Ο αγώνας υπέρ των λαχανικών συνεχίζεται!

Τα ζουμερά και θρεπτικά λαχανικά συνεχίζουν να αποτελούν το κέντρο του ενδιαφέροντος για τους κατοίκους των πόλεων του προγράμματος πρόληψης παιδικής παχυσαρκίας Παιδειατροφή by Epode, με την τρέχουσα θεματική ενότητα «Η Γεύση της Εποχής: Τα Λαχανικά!».

Εμβολιασμοί κατά της... άγνοιας

Πώς μπορούν τα αλλεργικά παιδιά να εμβολιαστούν χωρίς να κινδυνεύσουν; Πότε πρέπει να αποφεύγεται ο εμβολιασμός των εγκύων ή των μητέρων που θηλάζουν; Υπό ποιες συνθήκες πρέπει να εμβολιάζονται τα ανοσοκατεσταλμένα άτομα; Σε ποιες περιπτώσεις προβλήματα υγείας πρέπει να «μπλοκάρουν» τον εμβολιασμό;

Εγκυρες απαντήσεις και λύσεις σε προβλήματα που σχετίζονται με τον εμβολιασμό σε παιδιά, εφήβους αλλά και ενήλικες, κυρίως σε ειδικές ομάδες ανθρώπων, θα δίνει στο εξής το Ιατρείο Εμβολιασμών του Nοσοκομείου Ειδικών Παθήσεων της Θεσσαλονίκης.

Ηράκλειο - Εκπαιδευτικά προγράμματα του Μουσείου Νίκου Καζαντζάκη

Το Μουσείο Νίκου Καζαντζάκη υποδέχεται τη σχολική χρονιά 2010-2011 με τη σειρά των ήδη επιτυχημένων εκπαιδευτικών του προγραμμάτων. Τα προγράμματα, που δημιουργήθηκαν από τη διεπιστημονική ομάδα της gpseminars, βασίζονται στις συλλογές του πρόσφατα ανακαινισμένου Μουσείου και απευθύνονται σε μαθητές νηπιαγωγείου, δημοτικού και γυμνασίου.

Ανακοίνωση Τύπου ΑΠΘ: Σεμινάριο

Στο πλαίσιο του ερευνητικού προγράμματος "ΠΡΟΣΠΕΛΑΣΙΣ" που υλοποιείται από την Ερευνητική Ομάδα Συστημάτων Μεταφοράς του Α.Π.Θ. και έχει στόχο τη βελτίωση της προσπελασιμότητας αρχαιολογικών και μνημειακών χώρων, θα πραγματοποιηθούν δύο Σεμινάρια, στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης.

Το παιδί μας μιλάει χυδαία, τι πρέπει να κάνουμε;

Και ξαφνικά αρχίζει να βρίζει! Τι φταίει και τι πρέπει να κάνεις; Η Ψυχολόγος, Νίκη Ζαρκάδα εξηγεί:

Τέτοιες αλλαγές στη συμπεριφορά του παιδιού προκαλούν συνήθως την αμηχανία των γονιών. Το παιδί αρχίζει να χρησιμοποιεί ύβρεις ή να κάνει χειρονομίες. Οι γονείς προβληματίζονται και ανησυχούν για το που μπορεί να οφείλεται αυτό και ποιος είναι ο σωστός τρόπος να αντιμετωπίσουν την κατάσταση.

Βράβευση μαθητών για τον 3ο μαθητικό διαγωνισμό ποίησης

Στην Κεντρική Δημοτική Βιβλιοθήκη Θεσσαλονίκης τη Δευτέρα 11 Οκτωβρίου 2010, στις 7:00μμ. θα πραγματοποιηθεί η βράβευση μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων του Νομού Θεσσαλονίκης οι οποίοι συμμετείχαν στον 3ο Μαθητικό Διαγωνισμό Ποίησης που διοργάνωσε η Αντιδημαρχία Πολιτισμού – Νεολαίας με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ποίησης 2010.

Πολίχνη: Ομαδική Συμβουλευτική Γονέων & Ενηλίκων

Ά κύκλος Οκτώβριος 2010—Ιανουάριος 2011

Στην Ανοιχτή Σχολή Γονέων μπορούν να συμμετάσχουν γονείς με παιδιά όλων των ηλικιών, ή υποψήφιοι γονείς, ή γενικά πολίτες που ενδιαφέρονται για την προσωπική τους ανάπτυξη.
Οι συμμετέχοντες μπορούν να παρακολουθήσουν όποια ομιλία ή ενότητα επιθυμούν.

Η Σχολή θα πραγματοποιείται κάθε Δευτέρα (εκτός από αργίες)18.00-20.00 στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου στο Πνευματικό Κέντρο Μετεώρων (Βουλγαροκτόνου & Σκύδρας).

Έναρξη: 18 Οκτωβρίου 2010.