Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021

Βιβλιοπαρουσίαση: Ο Τρελοκαμπέρος στους αιθέρες

Με οδηγό τον οκτάχρονο Αλέξανδρο, μεταφερόμαστε στην Αθήνα του 1912 και γνωρίζουμε τον Καμπέρο. Τον άνθρωπο που όλοι μας έχουμε μνημονεύσει αποκαλώντας κάποιο παράτολμο «τρελοκαμπέρω». Ο τρελός- Καμπέρος, ο άφοβος, τολμηρός, παθιασμένος αεροπόρος ξεδιπλώνεται στις σελίδες του βιβλίου μέσα από τα μάτια του μικρού του θαυμαστή.

Με εξαίρεση τη χρονική μεταφορά (;) του ήρωά μας [ο μικρός Αλέξανδρος της ιστορίας είναι ο Αλέξανδρος Αυδής, μηχανικός αεροπλάνων και μαθητής του Δημήτριου Καμπέρου, γεννημένος το 1920) η συγγραφέας δίνει ιστορικά στοιχεία με σαφήνεια, απλότητα, συντομία και κυρίως χωρίς να ξεχωρίζουν μέσα στο κείμενο.

Γιατί αλλάζει η συμπεριφορά του παιδιού όταν αποκτά αδερφάκι;

Ο ερχομός ενός νέου μωρού είναι μια τεράστια αλλαγή για κάθε παιδί στην οικογένεια. Είναι απολύτως φυσιολογικό το μεγαλύτερο παιδί να αισθάνεται ότι το νέο του αδερφάκι αντικαθιστά τον δικό του ρόλο στην οικογένεια και αυτό μπορεί να οδηγήσει σε ζήλια του παιδιού προς το μωρό. Αυτό μπορεί να αποδειχθεί στην πράξη με πολλούς διαφορετικούς τρόπους, όπως η επιθετική συμπεριφορά προς το μωρό (π.χ. το παιδί να τσιμπάει το μωρό), ενώ συχνά αυτά τα συναισθήματα ζήλιας μπορεί να οδηγήσουν το παιδί σε πιο «παιδαριώδη» συμπεριφορά, όπως να έχει ξεσπάσματα ή να αρνείται να χρησιμοποιήσει το γιο γιό, παρόλο που έχει εκπαιδευτεί επιτυχώς σε αυτό. Αυτός είναι ο τρόπος του παιδιού να εκφράσει τα συναισθήματα απογοήτευσης και σύγχυσης σχετικά με το ρόλο του και τη θέση του στην οικογένεια.

Εργαστήριο για τη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο

Είσαι νέα ή νέος από 18 έως 30 ετών; Θέλεις να αντιδράσεις στις απειλές, στον εκφοβισμό και στη ρητορική μίσους στο διαδίκτυο; Σε ενδιαφέρει η δράση για την καταπολέμηση του ρατσισμού και η προώθηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων; Τότε δήλωσε συμμετοχή στο εργαστήριο που διοργανώνει η #ActionAid και το DCN Global, την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου - ώρα 16:30.

Εκδήλωση για τα σπάνια νοσήματα της Ε.Ο.Σ.- ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ. υπό την αιγίδα της ΕΣΑμεΑ

Η ΕΣΑμεΑ στηρίζει την Ελληνική Ομοσπονδία Συλλόγων-Σπανίων Νοσημάτων Παθήσεων (Ε.Ο.Σ.- ΣΠΑ.ΝΟ.ΠΑ.), και υπό την αιγίδα της διοργανώνεται διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση για τα Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις, με θέμα: «Σπάνια Νοσήματα-Παθήσεις και Ελληνική πραγματικότητα. Νέες διαστάσεις-προκλήσεις, ευκαιρίες για συνέργεια» την Τετάρτη 24 Φεβρουαρίου 2021 και ώρα 17.00-19.00.

Γυναίκες και άτομα με αναπηρίες στην επόμενη ευρωπαϊκή διαστημική αποστολή

Η Ευρωπαϊκή Διαστημική Υπηρεσία (ESA) ανακοίνωσε την Τρίτη ότι επιθυμεί να ενισχύσει τη διαφορετικότητα των πληρωμάτων της, καθώς αναζητά 26 νέους αστροναύτες.

Όμως προειδοποιεί ότι περιμένει έναν «πολύ υψηλό αριθμό» αιτήσεων μέχρι τη λήξη της προθεσμίας στις 31 Μαρτίου, πράγμα που σημαίνει ότι οι υποψήφιοι θα περάσουν από μια εξαιρετικά ανταγωνιστική διαδικασία επιλογής που δεν αναμένεται να λήξει πριν τον Οκτώβριο του… 2022.
«Οι υποψήφιοι θα πρέπει να είναι ψυχολογικά προετοιμασμένοι για αυτή τη διαδικασία», σημείωσε σε συνέντευξη τύπου η Λούσυ βαν ντερ Τας, επικεφαλής του τμήματος αναζήτησης νέων ταλέντων της ESA.

Τα όρια ανάμεσα σε αθλητή και προπονητή και ο ρόλος των γονέων

Στο Zarpa Radio 89.6 και στην Ανδρονίκη Κοκοτσάκη μίλησε η αθλητική ψυχολόγος, Ελεάνα Κοκκίνη. Θέμα της συζήτησης ήταν οι σχέσεις που αναπτύσσει ο αθλητής με τον προπονητή, την οικογένεια αλλά και τους συναθλητές του. Πρόκειται για ένα σημαντικό τρίπτυχο, που ο ένας επηρεάζει τον άλλον. Η κυρία Κοκκίνη έθιξε και το θέμα των ορίων που πρέπει να μπαίνουν ανάμεσα σε αθλητή και προπονητή αλλά και ανάμεσα σε γονείς και αθλητή καθώς και προπονητή.

Μπροστάρης το Πάντειο για να σπάσει και θεσμικά η σιωπή στα πανεπιστήμια

Φως σε μια σκοτεινή πλευρά του ελληνικού ακαδημαϊκού χώρου-αυτή της παρεκλίνουσας συμπεριφοράς καθηγητών-επιχειρεί να ρίξει το Πάντειο πανεπιστήμιο μετά και τις διαστάσεις που πήρε η δημόσια καταγγελία της ολυμπιονίκης Σοφίας Μπεκατώρου για το βιασμό της από μεγαλοπαράγοντα του αθλητισμού. Η πρωτοβουλία της προκάλεσε βροχή δημόσιων καταγγελιών από επώνυμες και μη γυναίκες που δραστηριοποιούνται στο χώρο του αθλητισμού, της πολιτικής, της δημοσιογραφίας, της τέχνης κλπ. και από πολλές (πρώην) φοιτήτριες που δημοσιοποίησαν παρενοχλητικές συμπεριφορές από καθηγητές πανεπιστημίου.

Ενα στα πέντε παιδιά!

Ποιο είναι το μεγαλύτερο δεινό που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κοινωνίες; Η σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών. Ενα στα πέντε πέφτει θύμα.

Δεν υπερβάλλω προς εντυπωσιασμό – πώς θα μπορούσα για ένα τόσο σοβαρό θέμα; Ούτε αναφέρομαι στις πάμπτωχες χώρες που εκδίδουν τα ανήλικα αντί πινακίου φακής, που ανέχονται – έως και διαφημίζουν – τον σεξοτουρισμό.

Για τον ανεπτυγμένο κόσμο μιλάω. Η πιο επίσημη, η εγκυρότερη πηγή το λέει. Το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Πρόσωπο: Δάφνη Οικονόμου

Στο μεγαλύτερο μέρος της συνέντευξης, η μόνη ερώτηση που άρθρωνα ήταν: «Και μετά;» Παρακολουθούσα ως ακροάτρια τη ζωή της, η αφήγηση δεν έχασε ούτε στιγμή τη δύναμη των εναλλαγών, τοπίων και ανθρώπων, τον πλούτο των συναντήσεων. Κάθε ιστορία που διηγείται η Δάφνη Οικονόμου είναι μια διαδρομή με πολλά μονοπάτια που κι αυτά οδηγούν αλλού, συνδέονται και με πρόσωπα που επηρέασαν την πορεία της ανθρωπότητας. Oπως το ζεύγος Αλεξάντερ και Αμαλία Φλέμινγκ. Το βραβείο Νομπέλ του σερ Αλεξάντερ, του επιστήμονα που ανακάλυψε την πενικιλίνη, βρίσκεται στο σπίτι της στην Τσακάλωφ. Ενα σπίτι που κλείνει μέσα του πολλούς κόσμους, στα έργα του Μιχάλη Οικονόμου, στις ακουαρέλες του Ανδρέα Βουρλούμη, στα γλυπτά του Γιάννη Παππά, σε αντικείμενα από ταξίδια, έπιπλα από διαφορετικές εποχές, βιβλία, πολλές φωτογραφίες.

Βασικές ενδείξεις αφαίρεσης αμυγδαλών στα παιδιά

Στη μείωση της βαρύτητας των λοιμώξεων, από στρεπτόκοκκο, της στοματικής κοιλότητας και του φάρυγγα των παιδιών βοηθά η αφαίρεση των αμυγδαλών.

Ωστόσο, σύμφωνα με επιστημονικές μελέτες, παρατηρήθηκε ότι μετά την επέμβαση τα συμπτώματα μειώνονται, αλλά αυτό δε σημαίνει ότι υπάρχει ανοσοποίηση ως προς τον στρεπτόκοκκο. Υπάρχουν περιοχές που μπορεί να προσβάλλει, όπως ο φάρυγγας ή η βάση της γλώσσας.

Πέμπτη νόσος και παιδιά: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουν οι γονείς

Τι είναι η Πέμπτη νόσος ή αλλιώς Λοιμώδες ερύθημα-(Erythema infectiosum)

Με τον όρο «πέμπτη νόσος» αναφέρεται η λοίμωξη που μπορεί να εκδηλωθεί σε ένα παιδί και οφείλεται στον παθογόνο μικροοργανισμό παρβοϊό Β19. Η αναφορά της ως πέμπτη νόσος την εντάσσει στις πέντε πιο κοινές ασθένειες της παιδικής ηλικίας, μαζί με αυτές της οστρακιάς, ερυθράς, ιλαράς και παρωτίτιδας.

Σε γενικές γραμμές αποτελεί μία ήπια λοίμωξη, για την οποία δεν υπάρχει εμβόλιο, ενώ κάποιος θα μπορούσε να τη χαρακτηρίσει ως μία ασθένεια που δεν απαιτεί κάποια θεραπεία.

Η αποτύπωση της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης στα σχολεία αρμοδιότητάς του ΚΕΣΥ Νάξου

Με πρωτοβουλία του ΚΕΣΥ Νάξου και σε συνεργασία με τα σχολεία της περιοχής αρμοδιότητάς του επιχειρήθηκε η αποτύπωση των προβλημάτων που παρουσιάστηκαν στην εξ αποστάσεως εκπαίδευση κατά το πρώτο τετράμηνο του σχολικού έτους 2020-2021 στη συγκεκριμένη γεωγραφική περιοχή (Νάξος, Πάρος, Αμοργός, Ίος, Αντίπαρος, Δονούσα, Σχοινούσα, Κουφονήσια, Ηρακλειά και Ανάφη). Από την επεξεργασία των δεδομένων διαπιστώνεται ότι υπήρξαν πολλά προβλήματα, τα οποία δυσχέραναν την παροχή της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης.