Σάββατο 22 Φεβρουαρίου 2020

5 πράγματα που οι νέοι γονείς παιδιών με Σύνδρομο Down χρειάζονται να ακούσουν.

Η ημέρα που έμαθα ότι ο αγέννητος γιος μου έχει Σύνδρομο Down ήταν η μέρα που άλλαξε όλος ο κόσμος μου. Κατά κάποιον τρόπο, κατέρρευσε... Όλα όσα πίστευα ότι ήξερα για το τι θα μπορούσα να περιμένω από την ζωή μου, οι ιδέες μου σχετικά με το τι είδους μητέρα ήμουν και μπορούσα να είμαι, οι ελπίδες και τα όνειρα που είχα για τα παιδιά μου... Με ένα τηλεφώνημα μόνο, διαγράφηκαν όλα. Ήμουν συναισθηματικά χάλια. Έκλαιγα στο τηλέφωνο στη μαμά μου και στην καλύτερή μου φίλη, προσπαθώντας να καταλάβω γιατί έγινε αυτό, πώς και τι έπρεπε να κάνω τώρα. 

Πρόσωπο: Hazha Azad Mahmud*

Με αφορμή τη χθεσινή Παγκόσμια Ημέρα Μητρικής Γλώσσας η UNHCR GREECE μάς σύστησε τη Hazha. 
Η Hazha είναι κουρδικής καταγωγής και ήρθε στην Ελλάδα από το Ιράκ το 2017, φέρνοντας μαζί το μεράκι της για τη μητρική της γλώσσα, τα σορανί, και την αγάπη της για τα παιδιά. Καθώς ήταν διευθύντρια ενός σχολείου πίσω στην πατρίδα της, όταν ήρθε στην Ελλάδα αποφάσισε να θέσει σε λειτουργία ένα σχολείο μη τυπικής εκπαίδευσης, ώστε τα παιδιά πρόσφυγες που μένουν στην πόλη στο πλαίσιο του προγράμματος #ESTIA του Δήμου Τρικάλων και της Ύπατης Αρμοστείας. να μαθαίνουν τη μητρική τους γλώσσα. Παράλληλα με τη φοίτησή τους στο ελληνικό σχολείο, τα παιδιά παρακολουθούν ένα εβδομαδιαίο πρόγραμμα που περιλαμβάνει επίσης μαθήματα Αραβικών, Αγγλικών και μαθηματικών.

Μαθητές από τη Θεσσαλονίκη βάζουν «φρένο» στη μη ασφαλή οδήγηση

Οδηγός εγκλωβισμένος στο κυκλοφοριακό χάος μιας τυπικής ημέρας χωρίς μέσα μαζικής μεταφοράς σε κάποια μεγαλούπολη, αρχίζει να χάνει σταδιακά την υπομονή του, ν' ανεβάζει παλμούς κι όταν τελικά «καθαρίσει» ο δρόμος οδηγεί νευρικά, αλλάζοντας συνεχώς λωρίδες, με μεγάλη ταχύτητα και χωρίς τη χρήση φλας. Ακολουθεί, δηλαδή, οδηγικές τακτικές που συχνά οδηγούν σε ατυχήματα. Αν, όμως, υπήρχε κάποιος να του «χτυπήσει το καμπανάκι» και να τον επαναφέρει στον ίσιο δρόμο, ίσως να το ξανασκεφτόταν προτού βάλει τη δική του ζωή και τις ζωές των γύρω του σε κίνδυνο.

Άποψη: Λεωνίδας Καστανάς - Σχολική ανεπάρκεια

Κάποτε στην άγρια Δύση της Αθήνας. Οι καταληψίες δεν έχουν προλάβει να περάσουν το λουκέτο στη συρόμενη γκαραζόπορτα και ο επίμονος διευθυντής προσπαθεί να την ανοίξει απέξω. Από μέσα οι μαθητές αντιστέκονται ώσπου το χέρι του έρχεται σε επαφή με το χέρι μιας μαχόμενης μαθήτριας. Φωνές, «βοήθεια, με χτύπησε, πονάω». Εκείνος απελπίζεται, εγκαταλείπει. Σε μια ώρα εμφανίζεται περιπολικό και τα όργανα της τάξης οδηγούν τον διευθυντή στο αστυνομικό τμήμα όπου η μαθήτρια έχει ήδη καταθέσει μήνυση. Δεν είναι μόνο η κατάληψη του σχολείου που είναι καθ όλα νόμιμη. Είναι παράνομη και κάθε προσπάθεια των αρμοδίων να το κρατήσουν ανοικτό.

Πιερία: Μαθητές μεταποιούν τοπικά προϊόντα στην επιχείρησή τους!

Μπύρα, κρασί από μέλι, αφεψήματα και καλλυντικά είναι μόνο μερικά από τα προϊόντα που παράγει και διαθέτει η μαθητική εικονική επιχείρηση «Άρωμα Ολύμπου» που έστησαν μαθητές του Γενικού Λυκείου Κονταριώτισσας.

Όπως αναφέρει μιλώντας στο GRTimes.gr ο Γρηγόριος Καλόμοιρος, Καθηγητής Χημείας και υπεύθυνος του προγράμματος, «για έξι συνεχή έτη, πραγματοποιούμε ένα πολυδιάστατο πρόγραμμα που έχει ως αντικείμενο τη μεταποίηση πρώτων υλών του τόπου μας σε προϊόντα μεγαλύτερης προστιθέμενης αξίας. Παίρνουμε πρώτες ύλες όπως τα αρωματικά βότανα, το μέλι, το λάδι, το κριθάρι, το λυκίσκο, το νερό από τις πηγές και άλλα πολύτιμα προϊόντα του Ολύμπου και τα μεταποιούμε σε μείγματα βοτάνων για αφεψήματα, καλλυντικά, χειροποίητα σαπούνια, εξαιρετική μεντοβίνα (κρασί από μέλι), ποιοτική αφιλτράριστη και απαστερίωτη μπύρα, αιθέρια έλαια, αρώματα, αναψυκτικά κ.ά. Τα ποιοτικά προϊόντα των μαθητών αυτού του Λυκείου, μεταφέρουν το άρωμα του Ολύμπου εισάγουν νέους τρόπους βιωματικής μάθησης και σπέρνουν τις προϋποθέσεις για την ανάπτυξη στον τόπο μας» τονίζει ο κ. Καλόμοιρος.

Η σπουδαία πρωτοβουλία του μουσείου Prado. Άνοιξε ειδική έκθεση για άτομα με πρόβλημα όρασης

Tώρα οι επισκέπτες του μουσείου με σοβαρά προβλήματα όρασης θα μπορούν να «δουν» για πρώτη φορά μερικά από τα σημαντικότερα έργα της ιστορίας.

To Prado της Μαδρίτης δεν είναι το πρώτο. Το Λούβρο στο Παρίσι, το Metropolitan Museum of Art, αλλά και η Εθνική Πινακοθήκη του Λονδίνου διαθέτουν πρόγραμμα αφής σε ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες, το οποίο επιτρέπει στους επισκέπτες με προβλήματα όρασης να νιώσουν τα έργα με τα δάκτυλα τους. 

Διεθνής έκθεση: Καμία χώρα δεν προστατεύει επαρκώς την υγεία και το μέλλον των παιδιών της

Ούτε μια χώρα του πλανήτη δεν προστατεύει σε επαρκή βαθμό την υγεία και το μέλλον των παιδιών και εφήβων της, σύμφωνα με μια νέα διεθνή έκθεση από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), την Unicef και το έγκριτο ιατρικό περιοδικό «The Lancet».

Η κοινή Επιτροπή 40 ειδικών των τριών αυτών φορέων, με επικεφαλής την πρώην πρωθυπουργό της Νέας Ζηλανδίας Έλεν Κλαρκ, κατέταξε 180 χώρες με βάση ένα νέο δείκτη. Η Ελλάδα καταλαμβάνει την 31η θέση διεθνώς, με πρώτη τη Νορβηγία και τελευταία την Κεντροαφρικανική Δημοκρατία.

Κύμα αγάπης από αστέρες για τον 9χρονο - Πάσχει από νανισμό και ήθελε να αυτοκτονήσει

Κύμα συμπαράστασης και αγάπης, από αστέρες του κινηματογράφου και του αθλητισμού, αλλά και από απλούς ανθρώπους, προκάλεσε το βίντεο με τον 9χρονο από την Αυστραλία, ο οποίος πάσχει από νανισμό και εμφανίζεται να ζητάει από την μητέρα του να του φέρει ένα σχοινί για να κρεμαστεί, αφού θέλει να πεθάνει λόγω του μπούλινγκ που δέχεται στο σχολείο.

Το βίντεο «επικυρώνει» το δίπλωμα

Δυνατότητα οδήγησης αμέσως μετά την εξέταση, ταχύτερη έκδοση διπλώματος, συνοδευόμενη οδήγηση για άτομα ηλικίας 17 ετών και καταγραφή, οπτική και ακουστική, της διαδικασίας της εξέτασης είναι ορισμένες από τις προβλέψεις που θα περιλαμβάνει το νέο σύστημα εξέτασης υποψηφίων οδηγών. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι υπηρεσίες του υπουργείου Μεταφορών επεξεργάζονται τις αλλαγές του συστήματος εξέτασης και χορήγησης διπλώματος οδήγησης, ώστε να είναι έτοιμο σε λίγους μήνες και να γίνει νόμος του κράτους. Οι προσπάθειες επικεντρώνονται στη δημιουργία ενός συστήματος αδιάβλητου, καθώς, παρά τις έως τώρα διακηρύξεις πολλών κυβερνήσεων των τελευταίων δεκαετιών, παραμένει ψηλά στους δείκτες διαφθοράς η διαδικασία έκδοσης διπλώματος οδήγησης. Ανησυχία προκαλεί, ωστόσο, το γεγονός ότι δεν φαίνεται να επικεντρώνονται οι αλλαγές σε ζητήματα οδικής ασφάλειας που σχετίζονται με τον τρόπο εκπαίδευσης των υποψηφίων οδηγών και τη φύση της πρακτικής εξέτασής τους.

Οι «γυναικείες αντιδράσεις» ως αλληγορία για την κατανόηση της φυσικής σε σχολεία

Φυλλάδιο της Ένωσης Ελλήνων Φυσικών με σεξιστικό περιεχόμενο διανέμεται σήμερα στα σχολεία, σύμφωνα με πληροφορίες του tvxs.gr. Η εν λόγω Ένωση έχει καταγγελθεί πολλές φορές από Πανεπιστημιακούς και όχι μόνο, ότι διαδίδει ψευδοεπιστημονικές απόψεις.

Συγκεκριμένα, κατά το δημοσίευμα, σήμερα διανεμήθηκε σε δημοτικά σχολεία ένα παλιότερο τεύχος του περιοδικού της ένωσης «Physics News» στο οποίο φιλοξενείται ένα σεξιστικό κείμενο, ως αλληγορία προκειμένου «να αντιληφθούν τα παιδιά τις έννοιες της φυσικής». Συν τις άλλοις, όπως σημειώνουν εκπαιδευτικοί στα social media, καταρρίπτει και την έννοια της σχετικότητας.

Παιδικά τμήματα στο Εργαστήρι Παραδοσιακών Χορών «Σπονδή Τηνίων»

Το εργαστήρι παραδοσιακών χορών «Σπονδή Τηνίων» του Εμποροεπαγγελματικού & Βιοτεχνικού Συλλόγου Τήνου δημιουργεί παιδικά τμήματα Δημοτικού και Γυμνασίου.

Τα μαθήματα θα γίνονται κάθε Σάββατο απόγευμα στην αίθουσα πολλαπλών χρήσεων του Α’ Δημοτικού Σχολείου Τήνου.

Θεσσαλονίκη: Ο Μπετόβεν «μιλά» για το bullying που δέχτηκε από τους γονείς του


.

Ένα πρωτοποριακό εκπαιδευτικό πρόγραμμα για την ιστορία του Μπετόβεν μέσα από την δική του...αφήγηση, διανθισμένο με την εξαιρετική μουσική του, ετοίμασε η ΚΟΘ για παιδιά 4-11 χρόνων.

Η κώφωση τον «στοίχειωνε παντού σαν φάντασμα», όπως έγραφε, ενώ ασφυκτιούσε μέσα στο οικογενειακό περιβάλλον που τον υποχρέωνε να φέρεται ως «παιδί θαύμα». Ο ίδιος ο Λούντβιχ βαν Μπετόβεν (1770-1827), ένας από τους κορυφαίους μουσουργούς όλων των εποχών, υπέκυψε στις πιέσεις και αφοσιώθηκε στην μουσική, γράφοντας μερικά από τα αριστουργήματα όλων των εποχών, τα οποία μάλιστα δεν άκουσε ποτέ. Την ιστορία του Λούις, από την παιδική του ηλικία και μετά γνωρίζουν τα παιδιά μέσα από μια κούκλα μεγάλων διαστάσεων στο πρωτότυπο εκπαιδευτικό πρόγραμμα της Κρατικής Ορχήστρας Θεσσαλονίκης που με τίτλο «Παρέα με τον Μπετόβεν», ήδη έχει κερδίσει τις καρδιές μικρών και μεγάλων.

Κάν' το όπως η Αριδαία: Η Θεσσαλονίκη στηρίζει τα Άτομα με Αναπηρίες

Να τοποθετήσει καλαίσθητα δοχεία για την εναποθέτηση καπακιών πλαστικών μπουκαλιών στα πρότυπα του δήμου Αλμωπίας σχεδιάζει ο δήμος Θεσσαλονίκης, στο πλαίσιο της δράσης «Keep on Moving», που αφορά τη συλλογή τους και τη μετατροπή της οικονομικής τους αξίας σε αγορά αναπηρικών αμαξιδίων.