Τρίτη 18 Απριλίου 2023

Τα σχολικά προγράμματα μπορούν να επηρεάσουν τα εκπαιδευτικά αποτελέσματα


Τείνουμε να θεωρούμε δεδομένα τα σχολικά ημερολόγια και τα χρονοδιαγράμματα – και πιστεύουμε ότι δεν έχουν ιδιαίτερες συνέπειες – κυρίως, επειδή μας έχουν παραδοθεί από προηγούμενες γενιές. Ωστόσο, από την κατανομή των ημερών διδασκαλίας σε εβδομάδες και χρόνια έως τη διάρκεια και την οργάνωση της ίδιας της σχολικής ημέρας, μπορούν να έχουν σημαντικό αντίκτυπο στην ποιότητα και την ισότητα των εκπαιδευτικών συστημάτων. 

Το πρόγραμμα των σχολείων μετά τις διακοπές του Πάσχα

Λήξη μαθημάτων, έναρξη Πανελλαδικών, κλείσιμο σχολείων: Μετά το Πάσχα, αρχίζει η «αντίστροφη μέτρηση», καθώς απομένει περίπου ένας μήνας μέχρι να ακουστούν τα πρώτα... τελευταία κουδούνια της σχολικής χρονιάς.

Για την τρέχουσα σχολική χρονιά, οι ημερομηνίες-ορόσημα έχουν ήδη ανακοινωθεί από τον περασμένο Σεπτέμβριο, στο πλαίσιο μίας προσπάθειας του υπουργείου Παιδείας να υπάρξει αρτιότερη οργάνωση του σχολικού και ακαδημαϊκού έτους.

Cool Crips: "Αναπηρία είναι ο αποκλεισμός - Τα σώματά μας δεν φταίνε"

Ο Γρηγόρης Χρυσικός είναι 28 ετών, γέννημα θρέμμα Αθηναίος με γερμανική καταγωγή και πλατινέ μαλλί. Έχει τελειώσει την ΑΣΟΕΕ και εργάζεται ως project manager στην ΑΜΚΕ Symplexis, ενώ κάνει πρωταθλητισμό ως αθλητής του πινγκ πονγκ με αμαξίδιο.

Ο Σπύρος Νταντανίδης είναι 25 ετών, γεννήθηκε, μεγάλωσε και ζει στην Κομοτηνή, από την οποία έχει λείψει για 3 χρόνια, όταν και σπούδασε Κινηματογράφο στην Αγγλία. Εργάζεται ως freelancer στην παραγωγή βίντεο στην Θράκη, ενώ είναι αντιπρόεδρος στον Σύλλογο "Περπατώ" και φοιτητής Νομικής στο ΔΠΘ.

Bιβλίο: "Σκληρό Καρύδι"

Η εννιάχρονη Αϊσέ, που είναι «σκληρό καρύδι», μιλάει με κέφι, τόλμη και λίγο παράπονο για τη ζωή της. Μοιράζεται τα ίδια βάσανα με όλα τα παιδιά της ηλικίας της: σχέσεις με τους συμμαθητές και τον αδερφό της, φιλίες, παιχνίδι… Αλλά έχει και τις δικές της, τις βαθύτερες έγνοιες για μια πατρίδα που αναγκάστηκε να εγκαταλείψει.

Το Aρκάνσας περιορίζει την πρόσβαση των ανηλίκων στις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης

Μετά την Γιούτα, το Αρκάνσας είναι η δεύτερη πολιτεία των ΗΠΑ όπου θα απαιτείται γονική συναίνεση προκειμένου οποιοσδήποτε ανήλικος να έχει λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Όπως επισημαίνει όμως σχετικό δημοσίευμα του CNN, το νέο νομοσχέδιο, γνωστό ως Social Media Safety Act (Νόμος για την ασφάλεια στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης), που ψηφίστηκε και θα τεθεί σε ισχύ τον Σεπτέμβριο, έχει τεράστια παραθυράκια και εξαιρέσεις που τελικά ωφελούν τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης.

Η ιστορία ενός κοριτσιού με βαριά αναπηρία στην Ελλάδα του 2023

Η αφγανή Μαριάμ διηγείται στο OW την ιστορία της αδερφής της, Μελτέμ –η οποία έχει 85% αναπηρία– στην προσπάθειά της να αποκτήσει την ελληνική ιθαγένεια.

Tα ειδικά εξεταστικά κέντρα θα έλεγες πως διαχωρίζονται από τα «σκέτα» εξεταστικά κέντρα, γιατί πληρούν κάποιες προϋποθέσεις. Για παράδειγμα, αυτά που απευθύνονται σε ανθρώπους με αναπηρία έχουν προσωπικό στις επιτροπές που έχει ολοκληρώσει τη σχετική εκπαίδευση. Σωστά; Στην ελληνική πραγματικότητα, τίποτα δεν είναι όπως φαίνεται.

Πρόσκληση: «Ενδυνάμωση οικογενειών παιδιών, εφήβων ενηλίκων με αναπηρία και εκπαίδευση των μελών για να λειτουργήσουν ως συνήγοροι»

Το Ινστιτούτο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία και Χρόνιες Παθήσεις (ΙΝ-ΕΣΑμεΑ) είναι δικαιούχος της Πράξης «Προγράμματα Δια Βίου Εκπαίδευσης για την αναπηρία και υποστηρικτικές δράσεις» με ΚΩΔ. ΟΠΣ (MIS) 5133270 η οποία με την με αρ. πρωτ. 13964/9.02.2022 Απόφαση της Ειδικής Γραμματέας Διαχείρισης Προγραμμάτων Ευρωπαϊκού Κοινωνικού Ταμείου έχει ενταχθεί στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση & Δια Βίου Μάθηση 2014-2020». Το έργο συγχρηματοδοτείται από την Ελλάδα και την Ευρωπαϊκή Ένωση (Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο) μέσω του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Ανάπτυξη Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευση και Διά Βίου Μάθηση».

Αλφαβητάρι Οικονομικών: Νέα επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη

Το πρόγραμμα Οικονομικής Εκπαίδευσης «Αλφαβητάρι Οικονομικών» επανέρχεται με νέα επιμόρφωση εκπαιδευτικών στη Θεσσαλονίκη.

Η επιμόρφωση απευθύνεται σε εκπαιδευτικούς Α/θμιας και Β/θμιας Εκπαίδευσης όλων των ειδικοτήτων και θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 25 Απριλίου και ώρες 17:30-20:30 στο Κέντρο της ActionAid στη Θεσσαλονίκη στην Πλατεία Ναυαρίνου 7.

Ο σχολικός εκφοβισμός πληγή για τη μαθητική και εκπαιδευτική κοινότητα

Ανατριχιαστικές περιπτώσεις bullying ανηλίκων μέσα ή έξω από το σχολείο που βλέπουν το φως της δημοσιότητας το τελευταίο διάστημα, προβληματίζουν και κρούουν παραπάνω από έναν κώδωνες. Ίσως ακόμα πιο ανησυχητικές είναι οι εκτιμήσεις των επιστημόνων σχετικά με τα περιστατικά που δεν γίνονται ποτέ γνωστά γιατί τα θύματα τα κρύβουν βαθιά μέσα στην ψυχή τους.

Ταβέρνα απασχολεί βαρήκοους και κωφούς ως σερβιτόρους και μάγειρες

Με ένα ελαφρύ χτύπημα των δαχτύλων στο λαιμό, ο υπάλληλος στην ταβέρνα που βρίσκεται στην Κρήνη της Θεσσαλονίκης, ενημερώνει τον συνάδελφό του ότι ο πελάτης θέλει ένα μπουκαλάκι τσίπουρο. Λίγα μέτρα πιο κάτω, σε άλλο τραπέζι, η Ρόδη ολοκληρώνει την παραγγελία και ακουμπώντας το χέρι στο στήθος κάνει νεύμα, λέγοντας ευχαριστώ. Οι δυο τους εργάζονται ως σερβιτόροι στην ταβέρνα του Γιώργου Γιάντση, που εδώ και αρκετό καιρό απασχολεί στο μαγαζί του κωφούς και βαρήκοους.

Η «Κλειώ Θεσσαλονίκης» κυρίαρχος στο goalball


Μασσαλία: Στρατολογούν βίαια εφήβους για να καλύψουν τις απώλειες του πολέμου των ναρκωτικών

Οι βαρόνοι ναρκωτικών της Μασσαλίας δελεάζουν ευάλωτους έφηβους από όλη τη Γαλλία σε μια ζωή «σκλαβιάς» με σκοπό να καλύψουν τις απώλειες των συμμοριών τους, οι οποίες έχουν δημιουργηθεί από αυτούς που έχουν σκοτωθεί στον πόλεμο των καρτέλ που μαίνεται στην παράκτια πόλη, ισχυρίζονται Γάλλοι αξιωματούχοι.