Τετάρτη 3 Οκτωβρίου 2012

Νέο βιβλίο ιστορίας Στ’ Δημοτικού: Όπισθεν ολοταχώς!

Γράφουν οι Γ. Στόγιας, Α. Δημητρόπουλος, Ρ. Χόπλαρου.

Το νέο εγχειρίδιο ιστορίας για την Στ’ Δημοτικού που διανεμήθηκε φέτος στα σχολεία Ελλάδας και Κύπρου σηματοδοτεί ένα γιγάντιο άλμα προς τα πίσω, τόσο από πλευράς παιδαγωγικής μεθόδου όσο και από αυτής του περιεχομένου.

Πρόγραμμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών στο Κέντρο Πολιτισμού Τριανδρίας

Η Διεύθυνση Εκπαίδευσης της Αντιδημαρχίας Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης του Δήμου Θεσσαλονίκης στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Δια Βίου Μάθησης», θα υλοποιήσει πρόγραμμα εκμάθησης παραδοσιακών χορών στην αίθουσα χορού του 1ου ορόφου του Κέντρου Πολιτισμού Τριανδρίας (Μ. Κατράκη 4, Τριανδρία).

Εκδήλωση: Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ

Οι εκδόσεις ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ προσκαλούν τους μικρούς τους φίλους για να γνωρίσουν τον ανεπανάληπτο ντετέκτιβ Κλουζ  και τις περιπέτειές του το Σάββατο, 6 Οκτωβρίου 2012, στις 12 το μεσημέρι, στον ΠΟΛΥΧΩΡΟ ΜΕΤΑΙΧΜΙΟ (Ιπποκράτους 118, Αθήνα).

Ιστότοπος για την υιοθεσία

Ο ιστότοπος yiothesia.gr πραγματεύεται θέματα που έχουν να κάνουν με την επόμενη μέρα ενός θετού γονιού με το παιδί του. Για παράδειγμα, θα βρείτε απόψεις ειδικών αλλά και άρθρα για το πώς και πότε λες σε ένα παιδί ότι είναι υιοθετημένο, για το σύνδρομο της απόρριψης και για τον ιδρυματισμό.

Το δικαίωμα να μη θέλεις παιδιά

Στην Eλλάδα η ατεκνία είναι σαν τον δάγκειο πυρετό. Σαν ισόβιος εγκλεισμός στο Hanoi Hilton (εκεί όπου οι Βιετκόνγκ βασάνιζαν με διάφορους ευφάνταστους τρόπους τους αμερικανούς αιχμαλώτους). Το κίνημα των «childless» (σ.σ.: άτεκνοι) και των «childfree» (σ.σ.: ελεύθεροι τέκνων), που κάμποσα χρόνια τώρα κερδίζει έδαφος στο εξωτερικό, εδώ εξακολουθεί να σκοντάφτει σε υψωμένα φρύδια και συλλυπητήρια χαμόγελα.

Το σχολείο προσθέτει χρόνια ζωής

Μπορεί η ολοκλήρωση της βασικής εκπαίδευσης, έως και το λύκειο, να μοιάζει χρονοβόρα διαδικασία, σίγουρα, όμως, δεν είναι χάσιμο χρόνων και, μάλιστα, προσδόκιμων χρόνων ζωής… Ακριβώς το αντίθετο.

Η Επίδραση της Εκπαίδευσης με τη Βοήθεια Προγράμματος Ψηφιακών Πολυμέσων στην Αλλαγή του Προτύπου της Καθιστής Θέσης σε Παιδιά Σχολικής Ηλικίας, κατά την Ενασχόληση με Υπολογιστή.

Ο σκοπός της έρευνας ήταν να διερευνηθεί η επίδραση της διδασκαλίας με τη βοήθεια ενός προγράμματος ψηφιακών πολυμέσων στην αλλαγή του προτύπου της καθιστής θέσης σε παιδιά σχολικής ηλικίας κατά την χρήση του υπολογιστή (Η/Υ).

Η Ντέιζι παράγει υποαλλεργικό γάλα

Ομάδα ερευνητών στη Νέα Ζηλανδία ανακοίνωσε ότι η Ντέιζι, μια γενετικά τροποποιημένη αγελάδα, παράγει γάλα στο οποίο τα επίπεδα μιας πρωτεΐνης που προκαλεί αλλεργίες στα παιδιά είναι πολύ χαμηλά. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι ανοίγει ο δρόμος για την παραγωγή υποαλλεργικού γάλακτος από γενετικά τροποποιημένες αγελάδες.

Ποιος είναι ο ιδανικός πατέρας;

Ο πατέρας είναι αυτός που φροντίζει για την (οικονομική κυρίως) ασφάλεια της οικογένειας. Σε ένα οικογενειακό σύστημα, ο πατέρας είναι αυτός που δίνει την «ταυτότητα» της οικογένειας... Για ποιο λόγο συμβαίνει αυτό;

Πώς το άγχος των γονιών επηρεάζει τον μαθητή

Λίγο ανάμεσα από το πρωινό ξύπνημα και τη διαδρομή για τη δουλειά, το σχολικό κουδούνι σηματοδοτεί πολλά περισσότερα από μια εκπαιδευτική διαδικασία.

Γονείς στο κυνήγι του χρόνου, επιφορτισμένοι με προσωπικές προσδοκίες, άγχη και φοβίες, είναι έτοιμοι να εκτοξεύσουν την προσωπική τους διάθεση, αν το παιδί τους τούς χαρίσει, στην πόρτα του παιδικού, ένα όμορφο χαμόγελο και αντίθετα να «κομματιαστούν» ψυχολογικά μόνο από ένα του δάκρυ.

Παγκόσμια Γιορτή για την Αποτυχία μου η 13η Οκτωβρίου

«Όποιος δεν έχει αποτύχει, δεν έχει προσπαθήσει να κάνει τίποτα καινούριο», είχε πει ο Αϊνστάιν. Με αυτό το επιχείρημα, ξεκίνησε πριν από δύο χρόνια από την Φινλανδία μια προσπάθεια να αλλάξει ο τρόπος που αντιμετωπίζουμε την αποτυχία, και κυρίως, όσους αποτυγχάνουν. Κι αυτό γιατί, αν φοβάσαι την αποτυχία, δεν θα προσπαθήσεις ποτέ.

Σχολείο Υπερασπιστής των Παιδιών.

Η UNICEF ανακοινώνει την έναρξη ενός εκπαιδευτικού προγράμματος με τίτλο «Σχολεία Υπερασπιστές των Παιδιών» και απευθύνει πρόσκληση σε όλα τα σχολεία να συμμετάσχουν. Το πρόγραμμα αυτό, που υλοποιείται με τη συνεργασία του Υπουργείου Παιδείας & Θρησκευμάτων, Πολιτισμού & Αθλητισμού, έχει στόχο την ευρεία διάχυση των αρχών και προτεραιοτήτων της Σύμβασης για τα Δικαιώματα του Παιδιού. Ο σεβασμός των Δικαιωμάτων των Παιδιών ιδιαίτερα σήμερα, λόγω της οικονομικής - και όχι μόνο - κρίσης, καθίσταται αναγκαίος περισσότερο από ποτέ.

Πρωτοποριακή έρευνα για να βοηθηθούν από τους σκύλους οι χρόνια πάσχοντες

Μια πρωτοποριακή πιλοτική έρευνα ξεκινάει το Θεραπευτήριο Χρόνιων Παθήσεων Aνατολικής Αθήνας (Θ.Χ.Π.ΑΝ.Α) σε συνεργασία με τη «SAPTHellas - Σκύλοι θεραπευτικής επαφής» με στόχο τη βελτίωση της ποιότητας διαβίωσης και της λειτουργικότητας ανθρώπων με χρόνια νοσήματα και προβλήματα μέσω της θεραπευτικής επαφής με ειδικά εκπαιδευμένους σκύλους.

Αφηγήσεις στο Μουσείο Ακρόπολης: Η φωτιά δημιουργεί, η φωτιά καταστρέφει

Ιστορίες της φωτιάς που μιλούν για τον δημιουργικό αλλά και καταστρεπτικό χαρακτήρα της αρχέγονης δύναμης που στάθηκε ο πυρήνας της εξέλιξης του πολιτισμού θα παρουσιάζονται για ένα τετραήμερο, από τις 11 ως τις 14 Οκτωβρίου στο Μουσείο Ακρόπολης στο πλαίσιο της πανελλαδικής δράσης «Περιβάλλον και πολιτισμός: παντέχνου πυρός σέλας - λαμπερές ιστορίες φωτιάς», που διοργανώνει η Γενική Γραμματεία Πολιτισμού του Υ. ΠΑΙ. Θ. Π. Α.

Μια Κυριακή στο Δάσος ...Αλλιώς

Η Parallaxi, μέσα από τη δράση της η «Θεσσαλονίκη Αλλιώς», ξεκινά τον τρίτο χρόνο πρωτοβουλιών στην πόλη με μια «Κυριακή στο Δάσος Αλλιώς». Το ραντεβού έχει δοθεί για την Κυριακή 7 Οκτωβρίου.

To κοντραμπάσο ταξιδεύει στη Μεσόγειο

“Η παράσταση του «ταξιδιάρικου κοντραμπάσου» είναι η παράξενη ιστορία ενός ζωντανού κοντραμπάσου που παρασέρνει ένα μουσικό συμφωνικής ορχήστρας σε ασυνήθιστα ταξίδια ανά τον κόσμο!