Τετάρτη 3 Φεβρουαρίου 2016

Το δικαίωμα στην ανάγνωση

Πηγή
Από μικρή με θυμάμαι πάντα με ένα λογοτεχνικό βιβλίο στο χέρι. Πρωί, μεσημέρι, απόγευμα λη βράδυ, μέσα στο σπίτι ή στο μπαλκόνι, κάτω από το πάπλωμα ή στην παραλία, γνώριζα διαφορετικούς γοητευτικούς κόσμους. Το διάβασμα ήταν και εξακολουθεί να είναι απόλαυση. Ίσως γιατί ήταν πάντα επιλογή μου. Διάλεγα τι πότε και πού θα διαβάσω ελεύθερα (αν εξαιρέσει κανείς κάτι φωνές όταν ξεχνούσα να κοιμηθώ το βράδυ και την επόμενη μέρα κουτουλούσα από την νύστα). Γιατί αυτό δεν είναι στην πραγματικότητα ένα βιβλίο; Η απόλυτη ελευθερία. Η ελευθερία του ατόμου να σκέφτεται, να ταξιδεύει σε άλλους τόπους και χρόνους, να μεταμορφώνεται σε διάφορους ήρωες και να ζει τη δική τους ζωή. 

Γιατί επομένως μια τέτοια ελευθερία την κάνουμε σκλαβιά, καταναγκαστικό έργο για τα παιδιά μας; Γιατί τα πιέζουμε συνέχεια να διαβάσουν κλασική λογοτεχνία και να αφήσουν τα σύγχρονα βιβλία; Γιατί τους αρνούμαστε το δικαίωμα να διαβάσουν βιβλία με λίγες σελίδες και πολλές εικόνες; Γιατί πρέπει να διαλέγουμε εμείς αυτό που θέλουν/πρέπει να διαβάσουν; Γιατί χωρίζουμε τη λογοτεχνία σε ποιοτική και μη ποιοτική τη στιγμή που οι περισσότεροι από εμάς σαν ενήλικες διαβάζουμε βιβλία που σίγουρα δεν ανήκουν όλα στην αφρόκρεμα του λογοτεχνικού κόσμου (και κάποια από αυτά δεν θα τα διαβάζαμε ποτέ σε κοινή θέα);

Χιλιάδες εκπαιδευτικά ρομπότ δωρεάν σε σχολεία της ΕΕ

Χιλιάδες εκπαιδευτικά ρομπότ δωρεάν σε σχολεία της ΕΕ, προβλέπει επιστημονική πρόταση που αρίστευσε στο πρόγραμμα HORIZON 2020. Περίπου 2.000 εκπαιδευτικά ρομπότ προβλέπεται να μοιραστούν δωρεάν σε σχολεία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σύμφωνα με πρόταση που υποβλήθηκε σε πανευρωπαϊκό πρόγραμμα, το επιστημονικό μέρος της οποίας σχεδίασε το Τμήμα Εκπαιδευτικής και Κοινωνικής Πολιτικής του Πανεπιστημίου Μακεδονίας. 

Tο Αστεροσκοπείο καλεί τα παιδιά σε έρευνα για τη φωτορύπανση –Θα μετράνε τ' άστρα για ένα χρόνο

Μια μοναδική ευκαιρία για τα παιδιά και τα σχολεία να συμμετέχουν σε ένα παγκόσμιο επιστημονικό πρόγραμμα για την προστασία του πλανήτη.

Εχετε προσέξει ότι το καλοκαίρι ο ουρανός σ' ένα ελληνικό νησί φαίνεται να έχει πολύ περισσότερα αστέρια απ΄όσα έχει στην πόλη; Αυτό το φαινόμενο δεν οφείλεται στα σύννεφα, ούτε στο καυσαέριο... Οφείλεται στα φώτα της πόλης! Και είναι αυτό που αποκαλούν οι επιστήμονες «φωτορύπανση».

Ποιο είναι το κατάλληλο πρωινό για τα παιδιά

Ομάδα ερευνητών με επικεφαλής την Tanja Kral, του University of Pennsylvania School of Nursing, κατέληξε ότι το πρωινό που είναι υψηλό σε πρωτεΐνες, όπως αυγά, κρατά τα παιδιά χορτάτα για μεγαλύτερο διάστημα σε σχέση με τα δημητριακά ή τη βρώμη, οδηγώντας τα να τρώνε λιγότερες θερμίδες στο γεύμα.

Θαλάσσια ρομποτική για μαθητές στο Ίδρυμα Ευγενίδου

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας του Ιδρύματος Ευγενίδου συνεχίζει και φέτος την υποστήριξη του πρωτότυπου προγράμματος θαλάσσιας ρομποτικής Hydrobots, το οποίο είναι σχεδιασμένο για μαθητές Γυμνασίου-Λυκείου και αφορά στην κατασκευή ενός τηλεκατευθυνόμενου υποβρύχιου οχήματος ROV (Remotely Operated Vehicle).

Αθλητικές κακώσεις σε παιδιά και εφήβους

Οι τραυματισμοί που συμβαίνουν κατά τη διάρκεια αθλητικών δραστηριοτήτων και αφορούν νεαρούς αθλητές, είναι ολοένα και συχνότεροι τα τελευταία χρόνια και υπολογίζονται περίπου στο 40% των παιδιατρικών κακώσεων. Στο θέμα αυτό αναφέρεται το άρθρο του Ορθοπεδικού-Χειρουργού, κ. Εμμανουήλ Μπριλάκη*.

Η συχνότητα των αθλητικών κακώσεων στους εφήβους

Πώς είναι δυνατόν να βρίσκονται παιδιά στη φυλακή;

Όσες φορές και να το ζήσεις, δεν το χωράει ο νους. Μωρά και βρέφη, χωρίς αδίκημα, αλλά με ποινή, να βγάζουν κανονικότατη φυλακή! Η επίσκεψη την περασμένη Τετάρτη στις γυναικείες φυλακές Ελεώνα και συγκεκριμένα στο παράρτημα κράτησης των μητέρων με βρέφη έως τριών ετών, στο πλαίσιο της καμπάνιας της Πρωτοβουλίας για τα Δικαιώματα των Κρατουμένων «Κανένα μωρό σε κελί», ήταν για όσους βρεθήκαμε εκεί μια σχεδόν αβάσταχτη εμπειρία – εδώ που τα λέμε πάντα είναι. Τα πρόσωπα, τα αγγίγματα, τα δάκρυα χαράζονται στο μυαλό και επανέρχονται ασυναίσθητα κάθε φορά που κλείνεις τα μάτια ή αφαιρείσαι σε μια ανάπαυλα της ημέρας. Πώς να ξεχάσεις το μικρούλι αγοράκι που ξέφυγε από τη μαμά του και μας ακολούθησε καθώς φεύγαμε από την πτέρυγα; Η πόρτα έκλεισε κι εκείνο έμεινε στη λάθος πλευρά. Χτυπούσε με τα χεράκια του το χοντρό γυαλί. Δεν άκουγα πια τι έλεγε, ούτε καν το θόρυβο από τις γροθιές του. Γύρισα την πλάτη να φύγω, τα πόδια μου λύγισαν και ήταν ίσως το πιο δύσκολο πράγμα που έχω κάνει στη ζωή μου.

Giving Centre: Θεματικό πρόγραμμα για ασυνόδευτα παιδιά– πρόσφυγες από το Ίδρυμα Μποδοσάκη

Το Ίδρυμα Μποδοσάκη μετρά ήδη περισσότερα από 40 χρόνια στον τομέα της κοινωνικής προσφοράς. Προκειμένου να ενισχύσει ακόμα περισσότερο έργα και δράσεις που απαντούν σε άμεσες κοινωνικές ανάγκες, αφ’ ενός, καθώς και να δώσει πνοή σε πρωτοβουλίες που μπορούν να οδηγήσουν την Ελλάδα και όλους μας σε ένα καλύτερο μέλλον, το Ίδρυμα προχωρά στη σύσταση και λειτουργία του Giving Centre. Πρόκειται για το ιδανικό σημείο συνάντησης για όσους επιθυμούν να προσφέρουν, ώστε μαζί, να κάνουμε την Ελλάδα καλύτερη.

Μετέφεραν σε μωρά καισαρικής πολύτιμα βακτήρια της μητέρας

Τα μωρά που γεννιούνται με φυσικό τρόπο, θεωρούνται ότι έχουν πλεονέκτημα έναντι όσων γεννιούνται με καισαρική, επειδή, καθώς βγήκαν από τον κόλπο της μητέρας τους, πήραν μαζί τους βακτήρια που αργότερα λειτουργούν προστατευτικά για διάφορες ασθένειες, όπως το άσθμα, οι αλλεργίες, ο διαβήτης και οι διαταραχές του μεταβολισμού. Τώρα, για πρώτη φορά, επιστήμονες στις ΗΠΑ δοκίμασαν να πετύχουν το ίδιο (μικρο)βιολογικό πλεονέκτημα και για τα μωρά της καισαρικής, μεταφέροντας στον οργανισμό τους, λίγο μετά τον τοκετό, δείγματα από την μικροβιακή κοινότητα της μητέρας τους.

«Το κίνημα της πιτζάμας» αναστατώνει τη βρετανική κοινωνία

Μπορούν οι γονείς να πηγαίνουν τα παιδιά τους στο σχολείο φορώντας πιτζάμες; Η διευθύντρια ενός δημοτικού στη βορειοανατολική Αγγλία βρέθηκε πρόσφατα στο μάτι του κυκλώνα επειδή απάντησε αρνητικά – και το έκανε, μάλιστα, με ένα γράμμα που έριξε μέσα στις τσάντες των μαθητών. Εκτοτε ακόμη περισσότεροι γονείς άρχισαν από αντίδραση να φορούν πιτζάμες πηγαίνοντας το πρωί στο σχολείο, συγκροτώντας ένα ιδιότυπο «κίνημα της πιτζάμας» (καμία σχέση με το δικό μας… κίνημα της γραβάτας).

Πώς μπορώ να αντιμετωπίσω τον πονόλαιμο του παιδιού μου;

Ο πονόλαιμος είναι κοινός σε οποιαδήποτε ηλικία και μπορεί να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια μιας άλλης ασθένειας, όπως το κοινό κρυολόγημα, η γρίπη, ή η μονοπυρήνωση. Μπορεί επίσης να προκαλείται από μια στρεπτοκοκκική μόλυνση του λαιμού, αν και αυτό είναι σπάνιο σε παιδιά μικρότερα των 2 ετών.

Το δρόμο για την απέλαση μωρών μεταναστών άνοιξε η Αυστραλία

Έμμεση «πράσινο φως» για την απέλαση δεκάδων μωρών που γεννήθηκαν στην Αυστραλία από γονείς που κρατούνται μετά από αιτήσεις άσυλου έδωσε το ανώτατο δικαστήριο της χώρας, απορρίπτοντας αίτηση εναντίον των υπεράκτιων κέντρων κράτησης.

Στο ΠΕΔΥ Λάρισας λειτουργεί πλέον το Κέντρο Μάνας & Παιδιού

Στον 5ο όροφο του κτηρίου του ΠΕΔΥ Λάρισας, επί της οδού Ρούσβελτ στο κέντρο της πόλης, όπου έχει μεταφερθεί εδώ και λίγες μέρες, λειτουργεί πλέον το Κέντρο Μάνας & Παιδιού.

Εκεί, ασφαλισμένες αλλά και ανασφάλιστες γυναίκες από την ευρύτερη περιοχή, έχουν τη δυνατότητα να προχωρούν, μετά από τηλεφωνικό ραντεβού, σε λήψεις για το Τεστ Παπανικολάου, αλλά και σε μαθήματα ψυχοπροφυλακτικής προετοιμασίας εγκύων, μαθήματα ανώδυνου τοκετού, όπως είναι πιο γνωστά.